Scriu aceste randuri in perioada in care institutia din care fac parte, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, elaboreaza STRATEGIA privind Educatia, material ce va sta la baza discutiei privind Pactul pentru Educatie. E perioada de vacanta la nivelul unitatilor de invatamant insa aici, la sindicat, se munceste intens: sute de pagini de studiu, zeci de pagini de analiza si sinteze, argumente si contrargumente, toate pentru a finaliza un material de calitate, asa cum sunt toate materialele realizate de o organizatie serioasa.
Organizatiile ocupa un loc important in vietile noastre - cunoasteti chinurile care insotesc munca in cadrul lor. Stiti ce inseamna stresul, epuizarea, oboseala si v-ati simtit, rand pe rand, aproape de a va prabusi in scepticism. Stiti cat de greu este sa-ti pastrezi speranta vie, in conditiile in care te confrunti cu frustari zilnice. Stiti ce inseamna sa aveti intentii clare, constructive, dar sa va simtiti limitat de felul in care functioneaza mediul. Sesizati acele “sanse de a invata”, ce vin odata cu incercarea de a pune lucrurile in miscare, si uneori simtiti ca ati invatat destul - ca este randul altcuiva.
Pe de alta parte, stiti de cata energie este nevoie pentru a intra din nou in aceasta actiune si va simtiti tentanti sa va conservati fortele si sa va protejati. Suntem insa obligati sa continuam, sa inaintam pe calea sperantei, a provocarii, a oportunitatilor si a invatarii, chiar din punctul in care va aflati acum, dintr-o pozitie fara prea multa putere.
Munca este extrem de importanta, indiferent daca lucrati acasa sau calatoriti cu un computer portabil, o lesa electronica ce va leaga de birou, daca va duceti in fiecare zi in acelasi spatiu minuscul ca sa faceti exact acelasi lucru sau daca prestati mai multe ore pe saptamana in folosul comunitatii. Munca pe care o depuneti va ofera posibilitatea de a realiza ceva minunat pentru dumneavoastra insiva, pentru oamenii cu care lucrati, pentru organizatia in care activati si chiar pentru comunitate. Prin munca pe care o depuneti aveti sansa sa dati un sens vietii. Munca este calea elementara prin care va dezvoltati pe dumneavoastra insiva, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea lumii in care traiti.
Directia pe care o urmati in viata este sursa puterii dumenavoastra. Oportunitatile va stau la dispozitie atunci cand intelegeti ca munca este o parte vitala a vietii. Este dificil sa va creati propriul joc al destinului, sunteti in acelasi timp proiectantul, legiuitorul, jucatorul, antrenorul, arbitrul, marcatorul, galeria, actorul si spectatorul.
Nici nu e de mirare ca, de multe ori, alegem sa jucam jocurile altora, castigand si pierzand dupa regurile facute de ei. Exista oameni care ne pot ajuta sa intelegem viata, dar nimeni nu poate juca partida vietii in locul nostru. Jucand intr-una meciurile altora, ajungem de obicei inapoi, la propriul joc: ce vrem sa facem cu viata noastra? Si cum ar putea sustine munca noastra aceasta viata?
Liviu Marian Pop, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures
Sursa:http://www.citynews.ro/Maramures-Munca-sansa-si-sensul-vietii+14797
Aveţi perfectă dreptate! Vă admir gandirea, curajul şi perseverenţa de cand v-am întalnit pentru prima dată la Gherla, anul acesta.
RăspundețiȘtergereAm crezut că nu mai există oameni, care să creadă cu atata tarie in schimbarea lumii în bine, să lupte cu atata ardoare pentru semenii lui.Dar m-am inşelat. Daţi un exemplu pozitiv pentru toti!
Candva şi eu credeam că pot schimba lumea, dar mi-am dat seama ca mă bat cu morile de vant. După discursul D- voastră de la Gherla (mai precis la Băiţa)mi-aţi redat forţa de a lupta mai departe.Şi vă mulţumesc.
M.
Aveţi perfectă dreptate!
RăspundețiȘtergereAm crezut că nu mai există oameni, care să lupte cu atata curaj pentru schimbarea lumii în bine şi pentru semenii lui.Dar după discursul D-voastră de la Gherla, din anul acesta mi-aţi redat încrederea că schimbarea stă in mainile noastre.
Vă admir pentru curajul cu care luptaţi pentru schimbarea lumii în bine şi pentru încrederea in puterea de a schimba lucrurile.
Mă bucur că avem astfel de oameni, care ne reprezintă.
M.