1 aug. 2008

Un cadru didactic participant la bac, dat afară din învăţământ

ISMB ţine la secret numele „inculpatului“
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a dispus, ieri, sancţionarea a 18 dascăli participanţi la examenul de bacalaureat de anul acesta. Cea mai dură sancţiune aplicată a fost desfacerea disciplinară a contractului de muncă, în cazul unui cadru didactic care a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte la un centru de examen. “A făcut presiuni asupra a doi profesori evaluatori, să modifice notele pe nişte lucrări. Le-a spus că, dacă nu modifică notele, le face raport şi va vorbi el cu directorii unităţilor de învăţământ de unde provin, să nu mai obţină continuitate. Vreau să văd acum cine este în spatele lui, pentru că nu multe persoane îşi permit să facă aşa ceva”, ne-a declarat şeful ISMB, Stelian Fedorca.
În dispreţul legii, inspectorul şcolar general a refuzat să dezvăluie atât indentitatea cadrului didactic incriminat, cât şi numele centrului de examen unde a fost vicepreşedinte, pe perioada examenului de bacalaureat. Motivul invocat a fost “dreptul la imagine”. “M-am consultat cu Oficiul Juridic al ISMB şi acesta este punctul nostru de vedere: nu putem da publicităţii nici numele persoanei, nici numele centrului, pentru că v-aţi da imediat seama despre cine este vorba”, ne-a mai spus Stelian Fedorca. Dacă vicepreşedintele în cauză a primit sau nu mită, vor dovedi procurorii, Parchetul desfăşurând, în prezent, o anchetă în acest caz.
Parchetul anchetează şi bacalaureatul din Bucureşti
Şeful ISMB nu a dorit sau nu a putut să dea detalii nici despre ceilalţi 17 profesori sancţionaţi, deoarece “aceştia se vor întoarce în sistem” şi n-ar mai putea putea să-şi îndeplinească atribuţiile corespunzător, dacă identitatea lor ar fi dezvăluită. Singurele informaţii pe care le-am primit de la conducerea inspectoratului au fost legate de motivele aplicării sancţiunilor. Astfel, 12 persoane care au îndeplinit funcţia de asistenţi (supraveghetori) în sălile de examen au primit interdicţia pe 5 ani de a mai participa la bacalaureat, pentru că “nu au fost suficient de atenţi”. Alţi 5 dascăli au primit aceeaşi sacţiune, pe perioadă nedeterminată, deoarece “au favorizat copiatul”. Un supraveghetor din cei 5 a încurcat-o rău de tot, în momentul în care asupra unui elev a fost găsită o ciornă care nu-i aparţinea, iar ISMB a sesizat Parchetul.
Toate aceste nereguli s-au întâmplat la 6 centre de examen din Capitală, majoritatea profesorilor implicaţi în acest scandal provenind de la diferite unităţi de învăţământ. La un singur centru au fost identificaţi doi dascăli provenind de la aceeaşi instituţie. Începând de astăzi, ISMB va convoca alte comisii care vor ancheta alte nereguli constatate în timpul desfăşurării examenului de bacalaureat. Astfel, dascălii care au întârziat la program sau nu şi-au îndeplinit cu maximă seriozitate sarcinile de serviciu riscă să încaseze şi ei sancţiuni, cât de curând.
“A făcut presiuni asupra a doi profesori evaluatori, să modifice notele pe nişte lucrări. Le-a spus că, dacă nu modifică notele, le face raport şi va vorbi el cu directorii unităţilor de învăţământ de unde provin, să nu mai obţină continuitate. Vreau să văd acum cine este în spatele lui, pentru că nu multe persoane îşi permit să facă aşa ceva” - Stelian Fedorca (inspector şcolar general Bucureşti)

maria.barbulescu@gandul.info
Sursa:http://www.gandul.info/scoala/un-cadru-didactic-participant-la-bac-dat-afara-din-invatamant.html?3934;2829674

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare