13 aug. 2008

Studenţii care regretă comunismul sunt ignoranţi şi nemulţumiţi de societatea actuală

Studenţii care cred că în România era mai bine înainte de 1989 - peste 30 la sută din totalul lor, potrivit unui studiu recent - sunt ignoranţi, nu deosebesc regimul autoritar de cel democratic şi sunt nemulţumiţi de societatea actuală, consideră sociologii.
Conform studiului efectuat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, criteriile pe baza cărora studenţii şi-au exprimat simpatia pentru România comunistă sunt performanţa sistemului educaţional şi nivelul de trai.
Acelaşi studiu arată, în plus, că o treime dintre studenţi ar prefera instaurarea unui regim autoritar dacă acesta ar asigura creşterea nivelului de trai al populaţiei şi doar 24 % dintre studenţi nu ar aproba, sub nicio formă, o dictatură.
Sociologul Mihaela Miroiu consideră că ignoranţa este motivul principal pentru care un procent atât de mare dintre studenţi consideră că era mai bine înainte de 1989. „Să crezi că era mai bine înainte de Revoluţie şi să preferi instaurarea unui regim totalitar este o prostie. Aceşti tineri şi părinţii lor nu au trăit traumele din anii ’50 despre care s-a vorbit la televizor şi nu cunosc situaţia studenţilor din ultimile două decenii comuniste, în care numai opt la sută din populaţia activă făcea facultatea şi avea obligaţii pe care tinerii din ziua de azi nici nu şi le imaginează. Ei habar nu au că aşa-zisul loc de muncă asigurat de stat era, de fapt, domiciliu forţat la ţară şi că sistemul nu încuraja decât lipsa de competitivitate. Probabil şi părinţii acestor tineri nu erau deranjaţi de faptul că si leneşul şi harnicul primeau acelaşi salariu”, a comentat, pentru NewsIn, prof. dr. univ Mihaela Miroiu
Sursa:http://www.cugetliber.ro/1218574800/articol/24188/studentii-care-regreta-comunismul-sunt-ignoranti-si-nemultumiti-de-societatea-ac/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare