31 aug. 2008

Durerea provocată de o jignire durează mai mult decât cea fizică

Durerea provocată de o experienţă emoţională negativă durează mai mult decât durerea stârnită de un traumatism fizic, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.
Potrivit unui studiu publicat în Psychological Science şi preluat de BBC, Cercetătorii de la Universitatea Purdue (Indiana), autorii acestei lucrări, au intervievat mai multe persoane tinere despre evenimentele dureroase din ultimii cinci ani care au precedat studiul.
Voluntarii au fost rugaţi să scrie despre experienţe dureroase, fizice şi emoţionale, apoi au primit un test mental dificil. Cu cât mai dureroasă era amintirea, cu atât rezultatele la testul mental erau mai proaste.
Rezultatele testelor erau semnificativ mai bune în cazul celor care aveau amintiri dureroase despre o traumă fizică decât în cel al persoanelor care au scris despre o experienţă emoţională negativă.
Specialistul a indicat că evoluţia unei părţi din creier - cortexul cerebral -, care procesează gândirea complexă, percepţia şi limbajul, poate fi responsabilă de acest lucru.
"Aceasta a îmbunătăţit cu siguranţă capacitatea omului de a crea şi adapta, de a funcţiona în cadrul grupurilor, comunităţilor şi culturilor şi de a răspunde la durerea asociată cu interacţiunile sociale", a spus acesta. "Totuşi, cortexul cerebral poate avea şi un efect neintenţionat, acela de a face ca oamenii să reexperimenteze şi să sufere din cauza unei «dureri sociale»", a mai explicat el.
Cercetătorii doresc să repete experimentul pe un grup de voluntari în vârstă, care prezintă mai multe probabilităţi de a se confrunta cu dureri cronice.
SURSA:http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/durerea-provocata-de-o-jignire-dureaza-mai-mult-decat-cea-fizica.html?7627;3047566

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare