29 aug. 2008

prima de instalare

Domnule ______,Numele meu este ______si sunt membra a ______ din oct. 2006.Locuiesc in mun. _____Am lucrat ca secretara la una din scolile din _____ .Intre timp, fiind pasionata de limba franceza, am terminat Facultatea de Limbi si literaturi straine, specializarea Franceza-Germana.Am sustinut examenul de titularizare la data de 16 iulie 2008 pe lb. fr. si am obtiunt 7,70.Nu am prins un post titularizabil - ultima persoana care a obtinut un post titularizabil a avut media 7, 80.Sunt prof suplinitor la o scoala din apropierea orasului in care locuiesc.Intrebarea mea este daca pot beneficia de prima de instalare, desi sunt prof suplinitor, nu TITULAR ?Va multumesc

53 de comentarii:

 1. Personalul didactic de predare beneficiaza de o prima de instalare, o singura data, la angajarea in invatamant prin concurs in primii 5 ani de la absolvirea studiilor. Cuantumul acestei prime se stabileste potrivit legii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua, sunt cadrul didactic din septembrie 2011, am terminat facultatea in 2011.
   Nu am beneficiat de prima de instalare. Mai pot depune vreo cerere?
   Eu momentan sunt in ultimul an de master, dupa ce termin masterul, pot cere aceasta prima?
   Cu stima, Mihaela V.

   Ștergere
 2. In concluzie chiar daca est econcursul din septembrie si nota este peste 5 se acorda aceasta prima

  RăspundețiȘtergere
 3. Conteaza daca nu am norma intreaga? Am 12 ore si am luat 8,1 in august 2008.

  RăspundețiȘtergere
 4. cuantumul primei de instalare este un salariu de incadrare corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale in care angajatul urmeaza sa fie incadrat. pentru prima de instalare se retine numai 9,5%

  RăspundețiȘtergere
 5. Hercule36
  Deci, sa inteleg ca daca un cadru didactic a obtinut 4 la concursul de titularizare si 5 in concursul din septembrie beneficiaza de prima de instalare?

  RăspundețiȘtergere
 6. Eu am luat prima de instalare acum dar nu sunt multumita. E normal k din salariul de incadrare de 1041 sa raman in mana cu 756??

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna ziua, as dori sa va adresez si eu o intrebare. Eu sunt titulara din iulie 2008, insa pana pe 28 mai sunt in concediu de crestere a copilului. In aceste conditii pot beneficia de prima de instalare imediat ce voi termina concediul sau abia de la 15 septembrie? Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 8. daca am sustinut examenul in august( nu in iulie) si am ocupat post beneficiez de prima de instalare?

  RăspundețiȘtergere
 9. daca raspunsul dumneavoastra este:'' evident '' cum pot convinge secretara scolii noastre ca am acest drept ? pt ca dansaimi spune ca nu sunt in stare sa inteleg ca nu am dreptul!!! va rog sa imi dati un sfat ce pot sa fac? va multumesc pt promptitudinea
  raspunsului de mai sus!

  RăspundețiȘtergere
 10. luati legatura cu sindicatul judetean (daca sunteti la FSLI va pot ajuta cu datele de contact).
  Sa va ajute in acest demers.

  RăspundețiȘtergere
 11. alexandra - C-ța24.10.2009, 21:58

  Am absolvit Colegiul în 2002, definitivatul în 2005, titulara în 2009 si apoi gr.II. Pot beneficia de prima de instalare la noul post unde sunt titulară acum deoarece nu am avut cunoștință de această situație?

  RăspundețiȘtergere
 12. Buna ziua,lucrez ca educatoare,suplinitoare pentru prima data in invatamant si am aflat ca se acorda o prima de instalare si m-am interesat si am dus o cerere la inspectoratul scolar de care apartin,dar pana acum nu mi s-a aprobat si mi s-a spus ca suplinitorii nu beneficiaza de aceasta prima.Eu am participat la concursul de suplinire din 28 august 2009 si o doamna de la inspectorat mi-a zis ca mi se acorda prima doar daca am participat la concursul de suplinire organizat de minister si nu la cel organizat de inspectorat.Va rog sa ma lamuriti ca nu mai inteleg nimic,in lege scrie ca primesc si suplinitorii,de ce nu mi se acorda?.Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 13. @ alexandra c-ta Nu mai puteti beneficia de aceasta prima trecand 5 ani.
  @ ana aveti dreptul la prima de instalare. Apelati la sindicatul judetean pentru sprijin juridic si logistic.

  RăspundețiȘtergere
 14. Va multumesc mult pentru raspuns,asta voiam sa aud.

  RăspundețiȘtergere
 15. Buna ziua.
  Mai am o intrebare la dumneavoastra:ce trebuie sa contina dosarul pentru prima de instalare?Eu am facut doar o cerere pe care am dus-o la inspectoratul scolar de care apartin,dar din cate am inteles cererea trebuie dusa la directorul scolii unde esti angajat.Pana la urma unde trebuie sa duc cererea sau dosarul si ce trebuie sa contina acest dosar?
  Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 16. la unitatea scolara se depune cererea.
  La dosar nu trebuie sa depuneti dect declaratie pe proprie raspundere ca nu ati mai beneficiat de aceasta prima

  RăspundețiȘtergere
 17. va rog poate imi dati si mie un raspuns
  - in urma concursului din iulie 2009 m-am titulaizat intr-o localitate, in toamna am obtinut detasare la o gradinita din localitatea de domiciliu cine ar trebui sa-mi acorde prima de intalare ( am 2 ani lucrati de la terminarea liceului)?

  RăspundețiȘtergere
 18. oricare dintre unitati. E mai ok acolo unde sunteti acuma, sa scrieti si o declaratie pe proprie raspundere ca nu ati beneficiat de aceasta prima

  RăspundețiȘtergere
 19. Buna ziua! Sunt titulara in invatmantul prescolar din spetembrie 2006. Am absolvit facultatea in 2009 si acum profesez ca institutor. Am depus anul acesta cerere pentru prima de instalare intrucat nu am beneficiat de aceasta pana acum, si am fost informata ca voi primi suma echivalenta salariului din anul 2006, pentru ca atunci am intrat in invatamnt. Este normal sa fie asa, din moment ce eu sunt incadrata acum ca institutor?

  RăspundețiȘtergere
 20. e interpretare gresita
  daca se acorda anul acesta se raporteaza la salariu de acuma

  RăspundețiȘtergere
 21. Va multumesc mult pentru raspunsul prompt

  RăspundețiȘtergere
 22. buna seara! as avea si eu cateva intrebari referitoare la aceasta prima: sunt absolventa a facultatii(2003), iar in feb 2009 am absolvit un curs postuniversitar pe baza caruia m-am titularizat, pot primi prima de instalare? secretariatul spune ca nu ptr. ca au trecut cei 5 ani de la absolvirea studiilor respectiv a facultatii(2003), jurista ISJ-ului spune ca as fi indreptatita deoarece am absolvit c.postuniv. in 2009, cum as putea proceda? Este conditionata primirea acestui drept de domiciliu?(secretariatul sustine ca nu as beneficia deoarece am domiciliu in localitatea in care imi desfasor activitatea).Multumesc pentru raspuns.

  RăspundețiȘtergere
 23. aveti dreptul la prima si nu are nicio legatura cu domiciliu. Apelati la sprijinul sindicatului judetean

  RăspundețiȘtergere
 24. Va rog sa imi spuneti daca prima de instalare se acorda si maistrilor instructori. Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 25. Domnule Pop, va rog sa ma lamuriti in 2 privinte: am absolvit facultatea in anul 2005 si am lucrat in alt domeniu pana anul acesta, cand am intrat in invatamant si am obtinut si titularizarea. Intrebarile mele:
  1. ar trebui sa beneficiez de sporul de vechime, chiar daca am lucrat in alt domeniu decat sunt specializata?
  2. daca nu-mi dau definitivatul in doi ani(sunt insarcinata in luna a II-a si vreau sa beneficiez de concediu postnatal), imi pierd titularizarea?

  RăspundețiȘtergere
 26. 1. doar spor de vechime in munca
  2. nu

  RăspundețiȘtergere
 27. Domnule Pop,imi cer scuze ca revin cu aceeasi intrebare (referitoare la pierderea titularizarii), insa nu sunt lamurita. Dau copy/paste la un subiect de pe forumul Edu.ro, la care ati raspuns dumneavoastra:

  Am terminat, in 2004, Facultatea de Litere, la o universitate de stat, urmand si cursurile de DPPD. Am lucrat pana acum in alt domeniu si vreau anul asta sa dau titularizarea. La inscriere mi s-a zis ca daca treceau 5 ani de la absolvire, nu mai aveam dreptul de inscriere la titularizare. Intrebarea mea este: Daca nu ma titularizez anul asta, se spulbera toate sansele de a lucra in invatamant?

  va puteti inscrie ins adaca in urmartorii doi ani nu va luati definitivatul pierdeti titularizarea.


  --------------------

  sa auzim numai de bine...
  blog
  forum FSLI
  forum SLIMM
  id mess: secretargeneralfsli
  Va multumesc pentru sustinere.

  Este aceeasi situatie, insa raspunsurile sunt diferite. Ma puteti ajuta sa inteleg? Va multumesc pentru timpul acordat!

  RăspundețiȘtergere
 28. art 34 din Statutul Personalului Didactic spune clar care este situatia.
  Deci dupa titularizare trebuie ca in 7 ani sa aveti definitivatul. Nu are legatura cu anul finalizarii studiilor

  RăspundețiȘtergere
 29. Am terminat Postliceala in 2000,nu am luat prima de instalare deoarece nu eram titulara,pe atunci suplinitorii calificati nu luau prima de inst.Am devenit titulara in 2006,in prezent sunt studenta anul 2 la PIPP.Intrebarea mea,voi mai putea sa-mi iau prima de instalare,gandindu-ma ca in 2011 voi avea o noua diploma?(ma gandeam,la cei 5 ani de la diploma la titularizare si invers)

  RăspundețiȘtergere
 30. nu cred ca o sa mai puteti beneficia de aceasta prima. Absolvirea PIPP nu creeaza din punctul meu de vedere o posibilitate de acordare de prima de instalare in conditiile in care sunteti angajata. Insa se poate incerca, cu ajutorul sindicatului, in instanta.
  E o speta noua.

  RăspundețiȘtergere
 31. Am terminat scoala postliceala în 2000 si lucrez ca invăţător suplinitor dar nu am primit prima de instalare. În anul 2008 m-am titularizat ca învăţător şi în anul 2009 m-am transferat pe biologie. am obţinut licenţa în anul 2006 pe biologie . Pot primi prima de instalare ca profesor?

  RăspundețiȘtergere
 32. Si daca nu vor sa inteleaga nici cei de la scoala si nici cei de la inspectorat ce e de facut?

  RăspundețiȘtergere
 33. Tudorache Anisoara10.01.2010, 21:49

  Am si eu o mare problema......am mai vb cu d-voastra despre acest subiect.....si anume despre prima de instalare.....Mentionez ca sunt in primul an de invatamant si lucrez la o gradinita la tara,in judetul Vrancea.
  Am participat la concursul de suplinire din august 2009 pe postul de educatoare si am obtinut nota 7,5.
  Am terminat Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani.
  Si dupa cum spuneam sunt educatoare,suplinitoare calificata.....si am aflat de aceasta prima de instalare,si mi-am depus dosarul la Inspectoratul Judetean Vrancea...Dupa lung timp de asteptare primesc si raspunsul.....unul negativ,printr-o cerere din care citez exact cum este scris:
  "Urmare a cererii doamnei,Tudorache Anisoara,prin care solicita acordarea primei de instalare,va facem cunoscute urmatoarele:in conformitate cu art. 51 ( 6 ) Legea nr . 128/1997 - Statutul Personalului Didactic,se aproba acordarea primei de instalare o singura data,in primii 5 ani de la absolvirea studiilor si numai daca a participat la concursul de titularizare si a obtinut cel putin nota 5 ( cinci )."
  Mentionez ca am vorbit cu doamna de la inspectorat si anume de la compartimentul de salarizare si i-am spus exact situatia mea si atunci mi-a zis ca pot primi....si nu inteleg de ce s-a schimbat...
  Cum pot face sa primesc si eu aceasta prima?Este dreptul meu..
  Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 34. daca acesta e raspunsul, este unul gresit
  luati leagtura cu sindicatul judetean care trebuie sa va reprezint ein instanta pentru a castiga procesul pe care trebuie sa il intetntato unitatii scolare
  multa bafta

  RăspundețiȘtergere
 35. nici eu nu am primit in perioada 01.09.2009-31.10.2009 prima de inst. sub pretextul ca nu sunt bani.Sa mai sper... si azi am intrebat si,acelasi lucru mi s-a spus. Sunt titular si am absolvit in 2006, dar nu am depus cerere pana acum.S-au sistat primele de inst.cu data de 01.01.2010, d-le Pop?

  RăspundețiȘtergere
 36. sunt absolventa de postliceeala profil educator - invatatoranul 2000 in aceasta perioada nu am beneficiat de prima de instalare, in 2009 am absolvit studii universitare sunt intitutor avand in vedere ca nu am luat prima de instalare in aceasta perioada pot sa fac cerer pentru a o lua?

  RăspundețiȘtergere
 37. Buna ziua,

  As avea si eu o intrebare. Am terminat facultatea in 2004 ( sesiunea din iunie).Am facut cerere pentru prima de instare in septembrie 2009. Secretara mi-a comunicat ca nu mai pot beneficia de prima pentru ca au trecut 5 ani de la absolvirea studiilor si a luat ca referinta luna iunie... desi eu m-am angajat in septembrie... as dori un sfat

  RăspundețiȘtergere
 38. unde as putea gasi un model de cerere de chemare in judecata pentru neacordarea primei de instalare? multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 39. @ nu mai puteti beneficia
  @ la sindicatul judetean/sector

  RăspundețiȘtergere
 40. Pana in anul 2003 am fost maistru instructor cu grad didacti I la o Scoala Postliceala. In anul 2003 noul director al Liceului respectiv a desfiintat scoala si, in consecinta, ISJ m-a concediat, desfiintandu-mi titularizarea, argumantand, ca nu mi se poate oferi un post similar, eu fiind si absolvent de facultate din anul 1998, precum si a doua mastere 1999 si 2001. Acest lucru, cei din conducerea ISJ il cunosteau din cererile depuse la dosarul meu personal. Insa eu nu am avut pile.
  Intrebarea mea estea: Au avut dreptul sa-mi desfiinteze titularizarea si sa ma trimita in somaj? Mai exista acum vreo cale de rezolvare?

  RăspundețiȘtergere
 41. NU MI SE PARE CORECT CA IN SITUATIA IN CARE AM OBTINUT 7.70 LA TITULARIZARE SI NU AM PRINS UN POST TITULARIZABIL ANUL URMATOR SA-MI PIERD NOTA.DIN MOMENT CE AM FACUT DOVADA CA SANT CAPABIL SI AM OBTINUT ACEASTA NOTA AR TREBUI SA FIE VALABILA SI IN ANII URMATORI.ALTFEL SANT SITUATII IN CARE S-AU TITULARIZAT CU 7 DOAR PT. CA AU AVUT SANSA SA GASEASCA POSTURI.MI SE PARE ILOGIC.VA ROG SA-MI SPUNETI AR FI POSIBIL CA MINISTERUL SA ELABOREZE O LEGE IN ACEST SENS

  RăspundețiȘtergere
 42. Am terminat facultatea in 2004 dar licenta am dat-o in ianuarie 2006, anul acesta am intrat pt prima data in invatamant, as dori sa stiu daca mai primesc prima de instalare sau nu? Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 43. Am luat la concusrsul de titularizare din iulie 2010 nota 5,60. Pot beneficia de prima de instalare daca am terminat facultatea in acaest an, 2010?
  Ionel, Bihor

  RăspundețiȘtergere
 44. Oancea Anamaria21.12.2011, 14:39

  Buna ziua!Lucrez din2010 in invatamant(jud.Br.) si mi s-a spus ca nu mi se acorda prima pe motiv ca nu se mai da din acel moment, acum in 2011 de la scoala unde sunt titulara mi s-a comunicat ca trebuia sa iau. Mai pot face ceva(contestatie laISJ) pentru a beneficia de ea(studiile le-am terminat in 2oo9)?

  RăspundețiȘtergere
 45. Buna ziua! Prima de instalare in invatamant se mai acorda in 2012? Astept raspuns urgent. Multumesc!!

  RăspundețiȘtergere
 46. Buna ziua domnule Pop!
  Eu lucrez la o gradinita in Brasov si pana anul acesta 2013 am mers pe continuitate, (sunt calificata, cu examen de titularizare in 2010 luat peste 7 , cu master, definitivat dat in 2012) de la 1 septembrie 2013 devin titulara in baza articolului 253 din legea educatiei, beneficiez si eu de prima de instalare? ce demersuri trebuie sa fac va rog frumos sa ma ajutati. Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere

Postări populare