22 apr. 2013

Întrebări și răspunsuri 22.04.2013

Sunt suplinitor calificat pe catedra de geografie in 4 scoli post primit in urma concursului din 2012 cu nota 7,98 , pe post rezervat directorilor. anul acesta am incercat sa obtin continuitate pe post dar am fost informat ca nu beneficiez de acest drept deoarece posturile rezevate directorilor nu sunt in lista publicata de catre inspectorat . Ce pot sa fac in acest caz si daca este legal ?

Metodologia nu interzice continuitatea pe post rezervat.

"Soluția propusă de președintele FSLI este să se schimbe actuala legislație, în sensul ca decontarea cheltuielilor cu transportul pentru personalul didactic să se facă de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Educației Naționale, inspectoratelor școlare și a unităților de învățământ." Care este situațtia privind această inițiativă?

Deocamdată este o inițiativă la nivel de negociere. Nu s-a concretizat, încă, într-o modificare legislativă.

Am discutii privind plata lor deoarece la scoala noastra platim la nr de ore  efectuate efectiv  -  mai putin orele efectuate de profesori adica din 80 ore prevazute in norma unui invatator  platim 72 / 18 / ore pe saptamana 

O alta scoala din aceeasi localitate plateste  postul invatatorului adica 80 ore 

Cum este corect  privind plata cu ora la INVATATORII PENSIONARI  ?

Conform Ordinului 1350/2007 și a Legii nr. 63/2011 tariful pentru învățători este de 1/80.

1.Sunt bibliotecar la o scoala din Suceava cu un fond de carte de 43000 de volume si 1000 de elevi .Din 2010 ne-a fost taiat sporul de praf,de biblioteca.Astazi, unii bibliotecari iau acest spor,altii nu.Care sunt conditiile de a beneficia  toti bibliotecarii, in functie de conditiile existente,de acest spor, legal?
2.Facilitatile oferite cadrelor didactice sunt binevenite oricand,dar rugamintea mea este sa-mi spune-ti, daca exista posibilitatea ca un bibliotecar cu 15 ani vechime,treapta I, studii superioare,postuniversitare, modulul pedagogic, cursul de prof. documentarist, poate trece de la bibliotecar la prof.documentarist,fara a incepe de la debutant.Sunt luate in considerare elementele prezentate mai sus?Legal ce se poate face in acest sens?

Cred că vă referiți la sporul pentru condiții vătămătoare sau periculoase. Conform Legii nr. 63/2011 „În raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, condiţii periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază calculat ca sumă între lit. A, B, C, D, E ale art. 3, corespunzător timpului efectiv lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc de către ordonatorul de credite, cu consultarea partenerilor sociali, în limita prevederilor din regulamentul aprobat, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare emise de către autorităţile abilitate în acest sens.
(3) Până la aprobarea regulamentului prevăzut la alin. (2), sporurile pentru condiţii de muncă, aprobate în condiţiile legii, se acordă numai persoanelor care au beneficiat de aceste sporuri şi numai în măsura în care activitatea se desfăşoară în aceleaşi condiţii”. Astfel, dacă în 2010 ați beneficiat de acest spor și vă desfășurați activitatea în aceleași condiții trebuie să beneficiați în continuare de el.

Doresc sa va intreb daca anul acesta mai putem beneficia de cererile de suplinire pentru post redus. Am tot cautat in metodologie dar nu gasesc nimic. Anii trecuti unii colegi au beneficiat de ele.

Metodologia nu prevede situația suplinirii pentru post redus. Eventual reveniți cu o explicație mai clară a situației cu care vă confruntați.

1.Se discuta reintroducerea sporului de doctorat in legea salarizarii? 2. Este corect ca cei care au obtinut titlul de doctor pana in 2010 sa beneficieze de sporul de doctorat introdus in salariul de baza si ceilalti nu? 3. Care considerati ca ar fi modalitatea cea mai eficienta pentru a sesiza organele decizionale in legatura cu sporul de doctorat?

Reintroducerea sporului de doctoral impune modificarea Legii educației naționale și pe cea a salarizării din învățământ.

Somajul din anul 2000 pe o perioada scurta a vacantei de vara, era considerat ca activitate neintrerupta in invatamant , pt. a fi putut beneficia de sporul de fidelitate, care l-am solicitat l-a momentul respecti,cand de fapt eram in crestere copi, iar acesta mi-a fost intrerupt pe perioada vacantei pe motiv ca nu aveam diploma de licentiat apoi reluat in septembrie 2000 pana la 1 martie 2001. Am primit sporul de fidelitate cand am implinit 10 ani neintrerupti in invatamint in anul 2008 iar mergand ca titular in septembrie la alta unitate de invatamant secretara mi-a intrerupt sporul de fidelitate spunand ca am intrerupt in catrea de munca pe perioada de vara cu acel somaj care nu avea ce cauta in catrea mea de munca deoarece eram in crestere copil pana la 2 ani cu cartea de munca am fost trimisa obligatoriu la somaj de unitatea de invatamint la care am functionatpt pt. Acest motiv am facut nenumarate adrese in anul 2008 -2009 la Isvr dar fara nici un rezultat. De la unitatea respectiva nu am primit nici suta de euro si nici recalcularea salariului din anul 2008 2009.

Conform Legii nr. 63/2011 perioada de șomaj nu reprezintă vechime efectivă neîntreruptă în învățământ necesară pentru acordarea sporului de stabilitate.

Sunt învăţăror suplinitor la clasa pregătitoare, debutantă(fără definitivat) am nota 7,58 la examenul de titularizare din 2012. Situaţia mea este umpic difertită deoarece eu nefiind titulara şcolii dna director a decis ca anul viitor clasa mea să fie preluata de doamna care are în prezent clasa a 4 a, in perioada 15-17 .04.2013 am depus cerere de continuitate , iar astăzi a fost aprobată în consiliul de administraţie, iar dna director mi-a precizat că la anul voi prelua tot o clasă pregătitoare deoarece deja a anunţat inspectoratul ca dna de la clasa a 4 a va prelua clasa 1. Întrebarea mea este există vreo modalitate prin care să pot obţine clasa mea ? Am o relaţie foarte bună atât cu elevii cât şi cu părinţii .

Metodologia prevede continuitate la suplinire la aceeași clasă doar învățătorilor/profesorilor care au luat clasa I în 2010.

As avea si eu o intrebare si incep prin a va spune ca am absolvit sc. postliceala cu specializare invatator-educator pt inv special si casele de copii, fac. de psihologie cu specializare psihologie, am fost incadrata ca inv itinerant -titular , acum sunt prof.itinerant pt inv primar si am inceput modulul de pregatire psihopedagogica in facultate in 2007, dar am avut o problema si nu l-am terminat. As vrea sa stiu daca postul meu sau incadrarea sau studiile necesita acest modul ?

Aveți nevoie de modulul psihopedagogic

Sunt profesor suplinitor pe o catedra de limba engleza in Bucuresti. Problema mea este urmatoarea:am obtinut anul trecut la examenul de titularizare nota 7.7o la examenul scris si 10 la inspectia la clasa.In sedinta publica din 2012, neprinzand un post de titular am mers fireste ,pe continuitatea pentru care am aplicat in aprilie 2012,in baza notei luate in august 2011 si anume 6,10.Anul acesta este un post titularizabil in scoala,am tot sprijinul si acordul conducerii+al consiliului de administratie dar,se pare ca nu ma pot titulariza pt ca sunt incadrata pe o decizie din 2011,cu nota de 6,10.Am depus si un memoriu la minister,n am primit niciun raspuns,parerile sunt impartite,nu a stiut nimeni sa ma lamureasca clar-am dreptul sau nu sa beneficiez de legea 253?(in sensul ca ma pot titulariza in scoala unde predau si unde functionez de 14 ani pe baza continuitatii). Astept un raspuns cat mai repede de la dumneavoastra intrucat pe 22 este ultima zi de depunere a dosarului la inspectorat. 

Din păcate metodologia nu vă permite titularizare, conform art. 253, în baza notei din 2012, care este mai mare de 7, deoarece ați ocupat postul în anul școlar 2012/2013 în baza notei din 2011, care este mai mică de 7.

Sunt educatoare, grad did. I, am absolvit in 1981 liceul pedagogic, in 2008 Psihologie USH, ID,2010 Managementul organizatiei si resurselor umane ,zi, USH, pot să urmez un curs de reconversie profesionala la o universitate de stat?

Consider că puteți urma program de reconversie profesională. Important e să vă accepte dosarul de înscriere unitatea la care doriți să urmați programul.

As dori sa-mi spuneti care sunt conditiile pe care sa le indeplineasca un post ca sa aiba viabilitate 4 ani? Intreb acest lucru deoarece cunosc urmatoarea situatie: -2009-titularizabil-viabil 4 ani ,ocupat dupa concurs,ulterior titularul transferat -2010-viabil 1an,suplinire -2011 viabil un an,suplinire -2012 viabil 4 ani,titularizabil,ocupat dupa concurs ,insa titularul s-a mutat la scoala de centru,eliberandu-se acolo un post -2013 viabil un an,scos la suplinire. Cum e posibil ca anul trecut sa aiba viabilitate 4 ani si anul acesta doar unul?De ce se procedeaza asa doar pentru ca unii directori sa-si aranjeze unele afinitati?daca anul trecut avea 4 ani anul asta normal era sa fie la fel..titularizabil..numai ca nu e.
Viabilitatea postului se stabilește de conducerea unității de învățământ în baza efectivului de elevi.

Care este baza legala pentru decontarea navetei cadrelor didactice? Se poate deconta si naveta efectuata de un angajat didactic auxiliar(secretar) si a unui nedidactic (ingrijitor)? Se deconteaza naveta din localitatea de resedinta sau de la domiciliul anagajatului?

Decontarea navetei cadrelor didactice se face în baza Instrucțiunii MECTS nr. 2/2011. Decontarea navetei personalului didactic auxiliar sau nedidactic se poste realiza în baza Contractului colectiv de muncă. Se decontează transportul de la domiciliul sau de la reședința stabilită cu act anexat cărții de identitate.

Buna ziua, stiu ca in vechea lege era un articol in care se stipula ca acel cadru didactic care lucreaza in mediul rural si doreste sa se stabileasca acolo i se poate da 10 ari dela Primarie. Va rog sa-mi spuneti daca si in LEN mai exista acest articol deoarece sunt interesata.

În Legea educației naționale nu se regăsește această prevedere.

In 2012am participat la examenul de titularizare intr-un centru unde au fost scoase 2 posturi unul complet cu viabilitate 4 ani si altul incomplet (9 ore) cu viabilitate 1 an Am ocupat postul incomplet fiind a doua pe lista cu nota 8,65 primul post ocupandu-l o doamna cu nota mai mare 8,78 fara definitivat.Pana aici totul legal.Cand s-a facut incadrarea pentru noul an scolar 2013-2014 s-a constatat ca nici macar doamna care a ocupat postul titularizabil nu mai are catedra intreaga (doar 9 ore).I s-a sugerat saparticipe la completarea normei .E legal ? Din moment ce postul a fost declarat viabil 4 ani ?

Din ce înțeleg eu, doamna a obținut un post titularizabil, dar neavând definitivatul a fost încadrată cu contract pe perioadă determinată. Conform Metodologiei „Cadrul didactic titular pentru care nu se poate constitui norma didactică completă de predare-învăţare-evaluare în specialitate, în conformitate cu documentul de numire/transfer/repartizare pe post/catedră, dar pentru care se poate constitui cel puţin jumătate de normă didactică de predare-învăţare-evaluare în baza actului de numire/transfer/repartizare pe post/catedră sau pentru care se poate constitui cel puţin jumătate de normă didactică de predare-învăţare-evaluare în specialitate, din disciplinele prevăzute în documentul de numire/transfer/repartizare pe post/catedră, la nivelul consorţiului şcolar din care face parte unitatea de învăţământ, se află în situaţia de completare a normei didactice”.

Sunt profesor pe un post ocupat in urma concursului sustinut in 2012 cu nota 8,50, post care avea viabilitate mai mare de 4 ani.Neavand definitivatul am fost incadrata ca titulara pe perioada determinata(01.09.2012-31.08.2013). Avand in vedere ca nu m-am inscris anul acesta la definitivat (din motive obiective), as vrea sa stiu daca pot sa ocup si in anul scolar 2013-2014 acelasi post sau este necesar sa fac cerere de continuitate. Nu imi este foarte clar statutul meu: titular sau netitular? 

Aveți contract individual de muncă pe perioadă determinată până la obținerea definitivatului când contractul se va transforma în contract pe perioadă nedeterminată. Eventual, pentru a fi sigură, vă depuneți cerere de continuitate dacă postul a fost publicat ca vacant, ceea ce anu ar trebui să se întâmple.

Fiul meu este profesor titular de limba engleza si a participat la pretransferul consimtit intre unitatile de invatamant. Cu toate ca a indeplinit toate conditiile legale si s-a incadrat in criteriile de selectie stabilite pentru ocuparea postului solicitat, in sedinta Consiliului de Administratie a fost validata propunerea comisiei de mobilitate a unitatii de neacordare a consimtamantului privind pretransferarea candidatilor. Motivul neacordarii fiind tracerea postului vacant in urmatoarea etapa de mobilitate, conf.art.54-55 titularizare 2013 - prin LEN art.253. Mentionez ca postul respectiv a aparut pe TITULARIZARE 2013 in 26.02.2013, 4.03.2013, cu viabilitate 1 an, iar in 29.03.2013 cu viabilitate 4 ani. As vrea sa stiu daca este legala transformarea viabilitatii postului de la o etapa la alta si daca exista sansa de a castiga procesul in contencios administrativ. 

Modificarea viabilității postului este posibilă în cazuri bine argumentate și dacă este validată de ISJ și MEN.

Am cerut pretransferul pe o catedra de matematica din scoala la care am fost detasat anul acesta! Am fost cel care a primit acordul scolii, eu fiind cu domiciliul in localitatea respective! Pe acord apar cele 16 ore matematica! La sedinta de vineri am mai adus o hartie catre isj in care era specificat că cele 16 ore de mate se completează cu alte 2 ore de info. Mi s-a spus ok, dar nu aveti proba pe info! Am plecat dezamagit din sala! In ziua urmatoare am gasit in miscarea personalului la art. 31 alin 5 ca nu trebuia sa dau proba practica! Luni, pe 15 aprilie, am depus contestatie la isj(contestatia din fisierul atasat) si raspunsul a fost ca nu,pt ca nu am acor pe cele 2 ore de info,  deocamdata nu am niciun raspuns in scris, dar postul nu este ocupat de nimeni la pretransfer, deci raspun nu! As dori sa-mi spuneti daca in contencios pot castiga catedra de matematica , eu fiind din localitate, avand acordul scolii pe cele 16 ore de matematica, avand hartie de la scoala respective ca se completeaza cu inca 2 ore de info si postul nefiind cerut de nimeni! Motive bine argumentate sau nu? 
Cum trebuie procedat mai departe cu contenciosul ? In cat timp pot sa-i dau in judecata?

Eu consider că singura problemă aici e faptul că, catedra nu a fost publicată cu tot cu opționale.
În contencios administrativ puteți acționa în termen de  6 luni de la:
a) odata primirii răspunsului la plângerea prealabilă sau, după caz, data comunicării refuzului, considerat nejustificat, de soluţionare a cererii;
b) odata expirării termenului legal de soluţionare a cererii, fără a depăşi termenul prevăzut la alin. (2), respectiv un an de la data emiterii actului.

Sunt profesor in cadrul unei Scoli Speciale din orasul Constanta si doresc sa va informez ca am obtinut nota 6,65 la concursul national de titularizare din 13 iulie 2011. In conformitate cu O.M.E.N. Nr. 3104/30.01.2013 pentru modificarea şi completarea Metodologiei – cadru  privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014 aprobată prin OMECTS Nr. 6239/2012 , Art. 85 al. 1, ar trebui sa beneficiez de prelungirea duratei contractului  individual de munca pe perioada determinata in anul scolar 2013-2014 (continuitate), motiv pentru care am de depus cererea necesara la secretariatul unitatii de invatamant pe data de 16.04.2013, acceptata de  Consiliul de administratie. Cu toate acestea, ni se spune faptul ca cererile sunt trimise catre ISJ Constanta spre aprobare si ca, cel mai probabil, va trebui sa dam concurs pentru ca cei care participa anul acesta la concurs vor avea prioritate la ocuparea posturilor, caci posturile noastre nu sunt rezervate, ca in anii anteriori, ci dimpotriva sunt scoase la concurs, ceea ce contrazice articolul mai sus mentionat. Care este adevarul ?

Conform prevederilor art. 74 alin. 8 din Metodologia actualizată au prioritate la continuitate față de cei care dau concurs anul acesta, doar persoanele care au obținut la examenul din 2011 și/sau 2012 notă mai mare de 7.
„(4) În etapa de repartizare prevăzută la alin. (3) lit. d), posturile didactice/catedrele propuse pentru continuitate la detașare și pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, pentru candidații care au obținut cel puțin nota/media 7 (șapte) la concursurile de titularizare din anii 2011 și/sau 2012, se ocupă numai de persoanele care beneficiază de continuitate la detașare, respectiv de prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, conform prezentei Metodologii”.

Daca am sustinut inspectia curenta 1 in anul scolar trecut pot sustine inspectia curenta 2 si pe cea speciala anul viitor?

Conform legislației „Inspecţiile şcolare curente necesare pentru înscrierea la probele examenului de acordare a gradului didactic II, conform art. 242 alin. (4) lit. a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, vor fi programate  după cum urmează: 
a)prima dintre cele două inspecţii curente se va programa, la solicitarea cadrelor didactice, înainte de  înscrierea pentru susţinerea gradului didactic II, pe baza unei cereri; 
b)a doua inspecţie curentă se va programa în intervalul de la înscriere până la susţinerea inspecţiei  speciale”

Am fost la concursul de titularizare in anul 2012 si am obtinut media 7,68 ocupand un post de profesor pe perioada de 1 an. As dori sa aflu daca ma pot titulariza la nivelul scolii, neavand examenul de definitivat. Am nota cea mai mare, domiciul, dar nu am definitivatul. Mi s-a spus ca primul criteriu este definitivatul insa nu mi se pare normal. De ce in august te poti titulariza pe post fara definitivat, doar in baza notei iar la titularizarile la nivelul scolii nu??

Vă puteți titulariza, conform art. 253, doar dacă aveți definitivatul sau sunteți înscrisă anul acesta la examenul de definitivare.

Cum de nu propune nimeni un proiect de lege,în care directorii unităţilor şcolare să aibă dreptul de a ocupa această funcţie pe o perioadă deteminată ?
Părerea multor cadre didactice este că ,asemeni preşedInţilor de state ,două mandate de 4 ani,ar fi suficient.În felul acesta, măcar după 8 ani ,s-ar sfărâma cercul de persoane ,pe care un director îl creează în jurul său. Nu este greu de urmărit acest aspect şi nu cred că există vreun director în ţara asta care să înlocuiască  oamenii numiţi de acesta în toate consiiliile şi comisiile.
Nu se întreabă nimeni de ce mereu aceleaşi nume apar peste tot?Chiar nu mai există şi alte cadre didactice titulare suficient de bine pregătite pentru a face faţă nevoilor ce le impune responsabilitatea unui consiliu de administraţie,a unei comisii de evaluare,etc...sau aceştia nu sunt servili directorului ,nu-l perie şi nu apleacă privirea umil la cuvântul ce răsună a lege atunci când îl rosteşte un director şi  implicit asta aduce de la sine izolarea. De ce este important ?Răspunsul e cât se poate de simplu.Punctajul obţinut în cazul unei restructurări de posturi.Credeţi-mă pe cuvânt ,poţi veni cu roaba de diplome şi cursuri,de  adeverinţe de participare şi proiecte de colaborare,valoarea lor este  infimă prin comparaţie cu punctajul acordat ca membru al unor comisii ,consilii,preşedinte de nu ştiu ce organizaţie ,etc

În curând trebuie să se organizeze concurs pentru ocuparea funcției de director, întrucât majoritatea sunt numiți cu delegație. La acest concurs pot participa mai multe persoane care vor îndeplini condițiile cerute nu doar actualii directori. Așa există posibilitatea unei schimbări.

Sunt cadru didactic cu definitivat , grad 2 in curs pentru finalizare grad 1.
Am mai putin de jumatate de norma la o scoala si la alta scoala 10 ore.
Directorul de la scoala unde am 8 ore spune ca daca am mai putin de jumatate de norma la acea scoala nu poate sa-mi dea continuitate . Nu am auzit de aceasta regula , nu am intalnit asa ceva nici in lege . Am colegi care au mai putin de jumatate de norma la una din scoli si au primit continuitate. La aceasta unitate am primit continuitate in anii trecuti, acum nu imi spune nimeni nimic clar.

Conform art. 85 din Metodologia de mobilitate „Cadrele didactice calificate, angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, participante la concursuri de titularizare în anii 2011 şi/sau 2012, care au obţinut minimum nota/media 5,00 (cinci) în specialitatea postului, care au avizul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, care au calificativul "Foarte bine" şi care mai au cel puţin jumătate de normă didactică în specialitate, pot solicita prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014”.

Puteti sa-mi spuneti va rog , daca definitivatul este o conditie obligatorie pentru a te titulariza cu art.253 ?Daca esti inscris la definitivat se ia in calcul sau este obligatoriu sa ai definitivatul ?

Pentru a obține titularizarea conform ar. 253 trebuie să ai definitivatul sau să fi înscris anul acesta la acest examen.

Ma confrunt cu urmatoare situatie:anul acesta am depus dosar pentru titularizare conf.art 253 la doua unitati cu pers.juridica(Scoala gimn.Baneasa si Scoala Gimn. Jorasti),pentu o catedra de istorie(am 9 ore intr-o scoala si 9 in cealalta),indeplineam toate conditiile(am def,nota 9,20 din 2010) dar m-am trezit ca una din scoli a stabilit viabilitatea postului de istorie la 2 ani,in conditiile in care pentru catedra de matematica s-a stabilit  4 ani iar la cele 3 posturi din ciclul primar la fel.M-am adresat cu aceasta problema si la ISJ Galati si mi s-a raspuns ca ei sunt institutie coordonatoare si nu pot schimba planul de incadrare si viabilitatatea postului desi s-a constatat ca directorul si C.A din aceasta unitate au gresit.Singura rezolvare propusa de isj era ca acest domn director si C.A sa revina asupra planului de incadrare si sa corecteze viabilitatea  argumetand aceasta schimbare. Acest lucru nu s-a intamplat deoarece dansul a raspuns ca nu are argument,s-a incapatanat sa nu respecte termenul stabilit de isj si acum am inteles ca mai ramane ca eu sa intervin in contenciosul administrativ.Cum pot rezolva aceasta problema?

Viabilitatea postului se stabilește de conducerea unității de învățământ în funcție de efectivul de elevi. Dacă acționați în instanță trebuie să faceți dovada că efectivul de elevi permitea stabilirea viabilității de 4 ani a catedrei.

Am si eu o nelamurire cu privire la art 253. Sunt prof de 7 ani, am definitivatul, in anul 2008 am participat la titularizare si am obtinut 7,50, in anul 2011 am obtinut la ex de titularizare sub nota 7, Ma pot titulariza in baza art 253 cu nota din 2008 avand in vedere ca sunt la 3 untiati si am avut continuitate pe ore de 5 ani pana in prezent iar acum 2 ani am luat completare cea de a treia scoala si am continuitate si in prezent. In consiliul de administratie mi-au dat acordul si viabilitate la toate cele 3 unitati.

Metodologia nu limitează numărul unităților.

Sunt cadru didactic titular si am o intrebare legata de decontarea navetei: daca domiciliul meu si scoala unde lucrez se afla in aceeasi comuna, dar in sate diferite, la o distanta de 6 km, am dreptul sa beneficiez de decontarea navetei?

Nu. Decontarea navetei se face doar între două comune/orașe sau de la comună la oraș și invers.

Sunt absolvent cu diploma al studiilor universitare de lunga durata promotia 2000. Ulterior absolvirii studiilor universitare am urmat si absolvit in anul universitar 2007/2008 cursurile Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic, din cadrul aceleiasi universitati ( de stat ) in care mi-am facut si studiile. In foaia matricola ce insoteste Certificatul de Absolvire al cursurilor psihopedagogice este trecut un numar total de 40 de credite. Doresc sa va intreb urmatoarele:Pentru a ocupa un post de profesor in invatamantul liceal clasele IX-XII/XIII/XIV ca urmare a concursului din iulie 2013 si pentru a putea sustine examenul de definitivat ( in cazul unui succes la concursul din vara) este suficienta pregatirea psihopedagogica mentionata mai sus sau este necesar un numar minim de 60 de credite ca si in cazul absolventilor ciclului I de studii universitare de licenta urmate de ciclul II de studii universitare de masterat?

Conform art. 3 din Metodologie   Absolvenţii cu diplomă ai învăţământului superior de lungă şi scurtă durată/ postliceal/mediu încadraţi în sistemul de învăţământ au obligaţia să finalizeze pregătirea psihopedagogică în termen de cel mult 5 ani de la angajarea în învăţământ. Pregătirea psihopedagogică presupune obţinerea a minimum 60 de credite prin modulele organizate departamentele pentru pregătirea personaluluididactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic. Pregătirea psihopedagogică se finalizează prin obţinerea Certificatului de absolvire a programelor de formare psihopedagogică”.

Postul pe care-l ocup s-a eliberat prin luna noiembrie;eu l-am luat la cont.anul trecut;nu aveam cu sa-l iau in sed.publ.deoareca exista at.un titular.

 Metodologia prevede în mod explicit ca condiție de titularizare, conform art. 253, faptul că postul trebuie  ocupat în anul școlar 2012-2013 să fi fost obținut în ședință publică înaintea începerii anului școlar.

Cei de la ISJ au spus că putem sa ridicam dosarele sa ne folosim macar de doc din acesta (copii legalizate notariat) pt dosarul de detasare. Atfel  le arhivează si nu mai putem umbla la ele. Opresc acolo doar cererea si primim anexele. Daca actionam in instanta si nu mai avem aceste anexe la cerere este vreo problemă?

Ar trebuie să rămână măcar un opis al documentelor.

Directorul scolii are dreptul sa fie platit pentru ore suplimentare?In situatia de fata un coleg a lipsit doua saptamani,perioada in care diversi colegi au tinut orele la clasa,dar directorul a semnat orele in condica si a incasat si suma cuvenita!Ce se poate face in situatia aceasta?Este legal?

Conform legii directorul trebuie să asigure suplinirea unui cadru didactic care lipsește, dar nu este obligatoriu ca el să presteze efectiv munca. În cazul în care nu suplinește efectiv nici nu are dreptul la remunerație.

M-am titularizat în 1998, în mediul rural, cu nota 6,92 şi, ca mulţi alţii din promoţiile de atunci, descopăr că singura noastră şansă de a ne titulariza pe un post din mediul urban (posturi care, în urma tuturor etapelor de mişcare de personal, nu mai rămân şi pentru concurs) este de a participa la un alt concurs şi, pentru a ne putea folosi de nota obţinută, trebuie să ne transferăm obligatoriu pe un alt post în mediul rural ca să fim, conform metodologiei, titularizaţi în baza acestei note şi abia în anii următori să participăm la mişcările de personal... pe când, cineva care nu a trebuit să se titularizeze în prealabil în baza vreunei note (fie ea şi peste 7), devine titular conform art 253. Întrebarea mea este: de ce, pentru a ajunge la urban, nu mă pot folosi şi eu de o notă peste 7 obţinută la un alt concurs de titularizare ci sunt forţată să renunţ la postul actual pentru un oricare altul?

Conform actualei Metodologii situația este așa cum ați expus-o dvs. Doar o modificare a acesteia sau elaborarea metodologiei de anul viitor pot reglementa și rezolva aceste situații.

Am absolvit liceul pedagogic de 5 ani ,specializarea invatatori-educatori in 2003.Din 2003 sunt invatatoare titulara prin concurs in Sibiu.Mi-am dat toate gradele didactice pe specialitatea invatatori:def-2005,grad II-2009,grad I-2013.In 2009 am absolvit Facultatea de psihologie.Vreau sa trec-prin transfer sau detasare- pe un post de profesor in inv.special.Mi se vor recunoaste gradele didactice? Am auzit ca s-ar recunoaste numai cele date inainte de absolvirea facultatii,deci doar definitivatul.

Conform OMECTS nr. 5561/2011 „Gradele didactice II şi I pot fi obţinute, în cadrul fiecărei funcţii didactice, la disciplina pe care cadrul didactic o predă sau la una dintre disciplinele corespunzătoare specializării sau specializărilor înscrise pe 
diploma/diplomele de licenţă sau de absolvire, pe diploma/diplomele de absolvire a ciclului II de studii  universitare de masterat, pe diploma de absolvire a unor programe de conversie profesională pentru dobândirea unei noi specializări şi/sau ocuparea de noi funcţii didactice sau pe diploma/diplomele/certificatul/certificatele de absolvire a unor cursuri postuniversitare, cu durata de cel puţin un an şi jumătate, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - studii aprofundate, studii academice postuniversitare, studii postuniversitare de specializare, în profilul postului ori pe certificatul de absolvire a unui modul de minimum 90 de credite transferabile care atestă obţinerea de competenţe de predare a unei discipline din domeniul fundamental aferent domeniului de specializare înscris pe diplomă. 
Art. 46
(1)În cazul în care cadrul didactic a dobândit două sau mai multe specializări, gradele didactice sunt recunoscute conform prevederilor art. 242 alin. (9) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. 
(2)Cadrul didactic se poate înscrie la obţinerea gradului didactic superior în oricare dintre specializările deţinute, indiferent de specializările la care a obţinut gradele inferioare”.Iar, art. 242 alin. 9 din Legea nr. 1/2011 prevede că „În cazul în care profesorii au dobândit două sau mai multe specialităţi, definitivarea în învăţământ şi gradele didactice II şi I obţinute la una dintre acestea sunt recunoscute pentru oricare dintre specialităţile dobândite prin studii”.

As dori sa intreb daca as putea sa trec de la educatori la invatatori avand in vedere ca sunt profesor in inv primar si prescolar, grad didactic II pe invatatori si as dori sa trec in unitatea de invatamant la care lucrez ca educatoare pe un post de invatator.

Puteți beneficia de a doua specializarea în etapa de pretransfer

Sunt profesor titular de 2 ani de zile la o scoala si as dori sa stiu daca pot beneficia de concediu fara plata pe 1 an de zile. Si daca da unde trebuie sa depun cererea? Se poate lua concediu si din semestrul doi al unui an scolar sau numai de la inceputul anului scolar?

Ați putea beneficia de concediu fără plată cu aprobarea Consiliului de administrație al unității de învățământ pe perioada unui an școlar.

Fac parte din personalul nedidactic si as dori sa stiu daca in prezent exista si salar de incadrare si salar de baza sau e unul si acelasi lucru?Daca se poate sa-mi mentionati si vreo referinta legala.

În ce privește personalul nedidactic situația este mai complicată. Consider că trebuie să existe un salariu de încadrare la care să se adauge sporurile, premiile și indemnizațiile.

Am participat la concursul de titularizare de anul trecut şi am obţinut o notă sub 7, am primit continuitate pe încă un an şi aş dori să ştiu dacă mă pot baza pe ea sau ar trebui să merg din nou la concurs? 

Au prioritate la continuitate în fața celor care iau notă mai mare de 5 la examenul din 2013, doar candidații care au nota mai mare de 7 la examenul din 2011 și/sau 2012.

Am o intrebare si stiu ca dvs sunteti cel mai in masura sa ma lamuriti: o persoana titulara in invatamant aflata in concediu de studii , fara plata, angajata in acelasi timp si la o firma privata ( cei de acolo nu stiu ca ea inca e angajata in invatamant)  .Daca merge in somaj de la firma privata pot exista repercusiuni asupra situatiei ei din invatamant?Care ar fi solutia avand in vedere ca nu vrea sa renunte la postul din invatamant?

La expirarea concediului fără plată vă întoarceți la post fără să beneficiați de șomaj.

Pot beneficia de art.253 sa ma titularizez cu nota din 2012 , daca sunt inscris la definitivat am facut inspectiile si apoi scrisul in vara ?Din cauza unor probleme medicale am avut intreruperi si doar anul acesta am reusit sa ma inscriu la definitivat !

Dacă sunteți înscrisă anul acesta la definitivat puteți beneficia de prevederile art. 253.

Va scriu in numele unei doamne care este personal de ingrijire la o gradinita din Tg-Jiu. Acum doua saptamani i-a murit socrul, iar lidera de sindicat i-a spus sa ii aduca actele necesare pentru a primi un ajutor de la sindicat.Nu i-au dat nimic, motivandu-i dupa o saptamana ca doar pentru parinti se mai da acest ajutor, in caz de deces. Va rugam frumos , spuneti-ne si noua care este adevarul.La salariul care il au ca personal de ingrijire, (600 ron) acest ajutor, cat de mic ar fi fost, era binevenit.   

Aceste ajutoare sociale se acordă de către organizațiile sindicale conform statutelor proprii. Trebuie să verificați în statutul sindicatului din care face parte doamna dacă are sau nu dreptul la un ajutor social în cazul decesului socrului.

Am ocupat un post de invatatoare la clasa pregatitoare cu viabilitate declarata de un an prin concursul din august 2012.In acest an postul a fost scos la sesiunea de pretransfer cu o viabilitate de 4 ani. De ce nu s-a scos acest post inca de anul trecut cu viabilitate de 4 ani?In situatia aceasta ce pot sa fac ca sa ma titularizez?

Dacă postul nu se ocupă în etapa de pretransfer vă puteți titulariza conform art. 253.

Am o rugaminte anul acesta am avut 4 ore intr-o scoala si titularul 18 ore, acum titularul s-a pretransferat. Pot sa ma titularizez conform art.253? Celelalte conditii sunt indeplinite: catedra intreaga ocupata in sedinta publica, nota 8,50, acord CA, gradul I, etc.

Consider că aveți posibilitatea să vă titularizați, conform art. 253.

Am dat examen de titularizare in anul 2008 si am obtinut nota 7,50 , in anul 2011 la examenul de titularizare am obtinut sub 7 , vreau sa stiu daca in baza art 253 ma pot titulariza cu nota din anul 2008 avand in vedere ca am aprobarea consiliului de administratie, iar catedra se imparte in 3 unitati si are viabilitate 4 ani pe aceasta catedra sun de 2 ani din 2011.Din metodologie reiese ca ma pot titulariza.

Dacă postul pe care îl ocupați acum l-ați obținut în baza notei din 2008 vă puteți titulariza.

Sunt educatoare titulara in judetul Buzau.Am nascut in ian. 2012 si as dori sa stiu daca pot beneficia de un salariu mediu brut pe unitate conform art 51, lit. c din CCM unic la nivel national 2011-2014 ?

CCM unic la nivel național 2011-2014 nu a fost înregistrat la Ministerul Muncii și prin urmare nu poate fi aplicat.

Daca nu am absolvit un curs de MANAGEMENT EDUCATIONAL, dar am facutcursuri diferite din care pot acumula creditele mentionate la punctul 2 c), pot depune dosarul pentru Corpul de experti?

Absolvirea unor programe de formare în domeniul managementului educaţional este un criteriu pentru a participa la selecție.

M-ar interesa norma de calcul ca ingrijitore explicații,lucrez într-o școală și dacă se poate să avem și noi grila de salarizare cel puțin salariul minim pe economie.

Normarea se face în funcție de numărul de grupe și dacă grădinița este sau nu cu program prelungit.

Am cateva nelamuriri referitoare la disciplinele optionale din gimnaziu: -pot propune optionale profesorii detasati, in scola noastra,doar pana la 22 iunie? -pot propune optionale profesorii ,pentru discipline pentru care nu au calificare (ex. profesor educatie tehnologica- subinginer- mecanica, fara studii de TIC, poate propune optional pe informatica?

Trebuie luate în calcul studiile absolvite

Sunt cadrul didactic suplinitor calificat de istorie din anul 2006. Pana atunci am fost ofiter activ si am iesit din structura in urma restructurarii armatei la varsta de 40 de ani - cu pensie anticipata partiala. Am participat la concursuri de titularizare, iar in anul 2008 am obtinut 7,35. Acum doresc sa ma titularizez la scoala la care activez din anul 2010. Conducerea scolii invoca faptul ca statutul meu de "pensionar" nu-mi permite titularizarea, motivand ca pensionarii nu pot incheia contracte de munca cu durata nedeterminata. Inspectoratul judetean Braila si cel din Buzau au cadre didactice titularizate provenite din acelasi sistem ca si mine, in baza aceluiasi articol de lege - 253. Doresc sa-mi spuneti daca imi este permisa titularizarea si care este baza legala. Avand in vederea precedentul creat, eu ma pot titulariza?

Conform art. 83 din Codul Muncii „Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinatănumai în următoarele cazuri: angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;”

Pot sa cer continuitate de detasare ,daca anul trecut am fost detasat in interesul invatamantului?Mentionez ca am dat concurs anul trecut si am fost detatsat ,cu nota 9,20.

Metodologia prevede continuitate pentru detașarea la cerere.

As dori sa stiu daca un cadru didactic titular care indeplineste varsta de pensionare in timpul anului scolar 2013-2014 trebuie sa faca cerere de prelungire a activitatii inca din acest an scolar. Mentionez ca pana la 1septembrie 2013 nu am varsta legala de a iesi la pensie.

Nu trebuie să faceți cerere acum.

Cum este posibil ca o persoana sa obtina pretransferul consimtit intre unitatile de invatamant pe un post care nu exista pe nici o lista a posturilor, publicata pe edu sau pe al ISJ Constanta? 

Pentru a putea obține pretransferul postul trebuie să fie publicat și să aibă un cod.

Va rog sa-mi spuneti si mie daca un profesor poate participa la 2 miscari de personal in acelasi an, prima dat si-a completat norma cu 6 ore iar apoi a luat la pretransfer alt post complet in alta scoala ? 

Se poate.

Am fost repartizata in sedinta publica pe un post cu valabilitate de 6 luni in 2010 si celelalte 6 luni am fost repartizata la gradinita la care ma aflu si in prezent, decizia de numire avand referire la repartitia din 2009. Beneficiez de titularizare in baza art 253? Postul pe care lucrez momentan e de educatoare si este rezervat director detasat in interesul invatamantului, dar nu a aparut pe listele cu posturi. Si legat de continuitate, pot cere continuitate pe post in baza concursului din 2013 si cand trebuie sa depun cererea?

Dacă postul nu e publicat nu vă puteți titulariza conform art. 253. Continuitatea se poate cere în baza notelor obținute în 2011 sau 2012 cu condiția ca, „cadrele didactice care participă şi la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2013, conform prezentei Metodologii, trebuie să obţină minimum media 5,00 (cinci), potrivit prevederilor art. 56 alin. (9), la disciplina corespunzătoare postului didactic/catedrei solicitat(e)”.

Va rog sa-mi spuneti daca cei care sustin inspectiile curente pentru gradul II, respectiv I trebuie sa mai sustina si inspectia speciala pentru titularizare.

Trebuie susținută inspecția pentru titularizare.

Ce poate face o unitate de invatamant in situatia in care ISJ-ul a acordat pretransfer pe fractiune de norma chiar si in situatia in care solicitantii nu au primit acordul C.A. Mentionez ca sunt 3 astfel de cazuri la aceeasi unitate scolara, iar aducerea de titulari pe fractiuni de norma declarate vacante va afecta stabilitatea in situatia in care in vara nu se fac toate clasele.

Conform art. 53 alin. 3 din Metodologie „În cazuri bine argumentate, comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar constituită la nivelul inspectoratului şcolar poate decide pretransferul chiar dacă nu există acorduri propuse de unităţile de învăţământ”.

As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie ivita in cadrul sedintei publice de pretransfer consimtit intre unitatile de invatamnat.Au existat persoane cu punctaj foarte mic ce au ocupat posturi eliberate in timpul sedintei pe baza unui acord de pricipiu, acord despre care nu se specifica in Metodologie. Consider ca unitatea scolara trebuia sa elibereze un acord de pretransfer pentru un post vacant, publicat pe lista Inspectoratului si a Ministerului, post ce avea un cod , posturi declarate vacante pe 29 martie. In cazul unei contestatii, se poate obtine un rezulatat favorabil?

Metodologia nu prevede posibilitatea pretransferării pe baza unui acord de principiu. Nu există această noțiune

Sunt profesor suplinitor pe un post de lb. romana pe care nu l-am obtinut in sedinta publica, am depus cerere de continuitate pe post, dar cei de la ISJ Botosani au spus ca nu acorda continuitati decat celor care au ocupat un post in sedinta publica, deoarece nu suntem primiti de aplicatie pentru ca nu avem cod. Mentionez ca am participat la titularizare in 2012 si am obtinut nota la ex. scris 7,35 si 10 la inspectia la clasa, dar si ex. de definitivat l-am obtinut tot in 2012..  Postul pe care l-am ocupat era al unei doamne care se detaseaza in fiecare an, dar in afara de acesta mai este inca unul ,  tot ptr. suplinire pe care nu si-a depus nimeni continuitate. O alta doamna a luat nota mult mai mica la titularizare, si ei i se acorda ptr. ca a luat postul in sedinta publica .Nu mi se pare corect , va rog sa-mi spuneti daca am sau nu am dreptul la continuitate si ce articol din metodologie prevede acest lucru .

Conform art. 85 din Metodologie „Cadrele didactice calificate, angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, participante la concursuri de titularizare în anii 2011 şi/sau 2012, care au obţinut minimum nota/media 5,00 (cinci) în specialitatea postului, care au avizul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, care au calificativul "Foarte bine" şi care mai au cel puţin jumătate de normă didactică în specialitate, pot solicita prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014”. Prin urmare,  nu se cere ca postul să fi fost ocupat în ședință publică.

Sunt profesor titular in invatamant.De curand mi-am depus dosar pentru pretransfer.Initial doream sa-mi fac numarul de ore in 4 scoli cu personalitate juridica(pentru a ma apropia de domiciliu), dar de la ISJ mi s-a comunica ca nu ma pot titulariza in 4 scoli cu pj-uri diferite.Sunt in prezent titulara in 3 scoli cu pj-uri diferite Intrebarile mele sunt: Este adevarat ca nu pot fi titulara in 4 scoli cu pj-uri diferite? Trebuie sa particip la toate consiliile profesorale care au loc in toate cele 3 scoli sau pot sa-mi aleg o scola unde sa particip mereu?

Metodologia nu interzice pretransferul în mai multe școli. În ce privește participarea la Consiliul profesoral, întrucât nu se prevede vreo excepție în acest sens, ar trebui să participați la ședințele din toate școlile.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MEN.

Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii.

8 comentarii:

  1. Domnule Liviu Pop va rog sa ma ajutati am dat titularizare in 2012 si am luat nota 9,o4 cu inspectia la clasa la invatatori .In centrul respectiv nu a existat nici un post si nu am putut sa aleg din alt centru , nu am putut sa ma titularizez nici la nivel de scoala deoarece sa detasat pe acl post o titulara , iar cel pe care l/a eliberat a fost ocupat de altcineva i etapa de restrangeri . Am depus dosar de continuitate .Vreau sa va intreb dupa concursul de titularizare 2013 la repartizare eu pot sa aleg un post in judet daca este .Vreau sa va spun ca am o vechime in invatamant de 15 ani .Am 3 copii si in curand se pare ca voi ramane fara servici.Am 39 de ani si nu cred ca mai am putere sa mai merg la exame.Am avut nota cea mai mare la invatatori iar alcineva cu nota 7 s/a putut titulariza pentru ca lucra la o alta scoala in alta comuna apropiata dar facea parte din alt centru financiar.va rog sa ma ajutati.Cu stima si respect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Liviu Pop, puteti sa imi dati si mie rezolvarea subiectelor de la titularizare 2012 la invatatori?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua. Sunt profesor supilnitor la educatie fizica si sport. Am si definitivatul obtinut in 2009. Anul trecut am dat examen si am luat 8,46 , am fost a 2-a ca si nota, dar a fost un singur post si l-a ocupat cel de dinaintea mea pt ca avea nota mai mare, culmea a fost ca nici nu vroia postul, dar madam secretara de fata cu inspectorul a bifat da , fara sa mai intrebe, in timpul asta eu am zis ca vreau postul nu conta unde era, vroiam sa ma titularizez. Secretara a zis ca l-a bifat pt. el si ca trebuie sa faca cerere l-a minister sa-l deblocheze, ca sa-l iau eu; pana la urma l-au convins sa semneze hartia si s-a titularizat el..Am putut sa-mi iau suplinire pe un post unde am mai predat si inainte, dar pe care nu am putut sa-mi fac continuitate pt ca este ocupat de un titular care isi face detasare in fiecare an, deci este ocupat.Gasisem chiar si 2 articole prin care ma puteam titulariza , in cel mult 3 scoli, daca nu exista post la scoala unde predam, dar nu s-a putut, nu putem interpreta articolele cum vrem noi, desi scria clar ca se poate. Apropo se poate detasa cineva la nesfarsit?deja au trecut 5 ani de cand se tot detaseaza. Anul acesta m-am inscris din nou pt. ca mi s-a zis ca nu ma pot titulariza cu nota de anul trecut, au aparut ceva posturi . Am fost la examen, de altfel a fost mai dificil fata de anul trecut. Daca nu iau nota peste 7, sau obtin sub 5, ma pot duce sa iau un post cu nota de anul trecut de 8,46 care a fost trecuta si in fisa de inscriere, sa ma duc pe suplinire pe un post care are viabilitate 4 ani si sa ma titularizez cu art 253 in primavara? VA ROG UN RASPUNS.MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua.Vreau sa ma lamuriti cu o neclaritate.Dupa parerea mea este ceva facut ilegal si vreau sa ma conving daca am dreptate sau ma insel.Este legal ca cineva sa primeasca continuitate la suplinire pe un post ocupat de un titular?titularul scolii si-a luat detasare in interesul invatamantului iar doamna care I-a ocupat postul pe 27 aug nu aparea pe lista de la continuitati(postul s-a deblocat pe 27 aug dar doamna suplinitoare nu aparea pe lista pentru ca c.a.-ul unitatii nu avea cum la vremea respective sa-i dea acortul deoarece nu se stia inca ce face titularul)Va rog, un raspuns!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. BUNA ZIUA...AM O NELAMURIRE: EU SUNT TITULAR DUPA CONCURSUL DIN IULIE 2013 LA O SCOALA PRIMARA, INVATATOARE; ANUL TRECUT AM AVUT CLASA PREGATITOARE IN CADRUL SCOLII GIMNAZIALE CAREIA II ESTE ARONDATA SCOALA PRIMARA LA CARE SUNT ACUM TITULARA, POSTUL PE CARE AM FOST EU ANUL TRECUT A FOST LUAT DE UN SUPLINITOR LA SEDINTA DIN 14 AUGUST 2013.DOMNUL DIRECTOR AL UNITATII DE INVATAMANT ARE TEMEIUL LEGAL PENTRU A-MI ACORDA CONTINUITATE LA CLASA( ACUM VOR FI CLASA INTAI) ADICA E LEGAL CA EU SA MA INTORC LA CLASA MEA IAR SUPLINITOAREA SA SE DUCA LA CLASA PE CARE SUNT ACUM TITULARA, IN CADRUL ACELEASI UNITATI DE INVATAMANT? POATE SUPLINITOAREA SA REFUZE SCHIMBUL ACESTA DE CLASE? MENTIONEZ CA AM DOMICILIUL IN COMUNA RESPECTIVA IN CARE SE GASESTE SCOALA GIMNAZIALA PRINCIPALA. MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,as vrea sa ma lamuriti intr-o privinta,un invatator are dreptul legal de a avea doua catedre,replica celor in fapt este ca-s titulari si pot avea si 10 clase ?e legal asa ceva?? Mentionez ca posturile respective sunt pastrate abuziv,nefiind scoase la concurs,si pastrate pentru ei.pentru a le sporii veniturile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara! Sun titulara la Scoala Gimnaziala Merieni, Jud. Teleorman, pe diploma am romana-franceza.
    Intrebarea mea este daca pot sa am biblioteca scolii, ca si bibliotercar. Am o colega suplinitoare careia dna director i-o ,,incredinteaza'' in fiecare an.
    Mie imi invoca faptul ca nu predau limba romana de aceea nu pot sa detin aceasta functie, cu toate ca aceasta colega are tot romana-franceza dar 3 ani fara definitivat si dizertatie.
    Ce pot sa fac legal in aceasta situatie?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua! Am o intrebare la dvs: in anul scolar 2013-2014, la clasa I cum intocmim planificarile la disciplinele Matematica si explorarea mediului? Arte vizuale si abilitati practice? Nu mai luam separat Matematica si Cunoasterea mediului si Educatie plastica si Abilitati practice? Astept raspuns cu mare interes! Va multumesc

    RăspundețiȘtergere

Postări populare