13 oct. 2008

SPORUL DE VECHIME

Angajatii din invatamint (personal didactic,didactic auxiliar si nedidactic) beneficiaza la functia de baza de un spor de vechime in munca de pina la 25% diferentiat in functie de vechimea in munca.(art 7 din HG.281/1993)

- intre 3-5 ani vechime in munca = 5%

- intre 5-10 ani vechime in munca = 10%

- intre 10-15 ani vechime in munca =15% din SALARIUL DE BAZA

- intre 15-20 ani vechime in munca = 20%

- peste 20 de ani vechime in munca = 25%

Pentru acordarea sporului de vechime in munca,angajatorul va lua in considerare toate perioadele lucrate de catre salariat indiferent de locurile de munca.

Sporul corespunzator vechimii in munca se plateste cu incepere de la data de 1 a lunii urmatoare celei in care s-a implinit vechimea in munca prevazuta in transa respectiva.

Sporul de vechime in munca se acorda si personalului pensionat pentru limita de virsta corespunzator vechimii in munca dobindita in intreaga activitate,numai daca acesta este angajat in baza unui nou contract de munca.

Daca un angajat are doua sau mai multe norme in aceeasi unitate sau in unitati diferite ,acesta beneficiaza de spor de vechime numai o singura data la unitatea unde are functia de baza.

Pensionarii pentru limita de virsta care se angajeaza pe baza unui contract individual de munca ,beneficiaza de sporul de vechime corespunzator vechimii in munca dobindite in intreaga activitate.

BAZA DE CALCUL PENTRU SPORUL DE VECHIME=SALARIUL DE BAZA

13 comentarii:

  1. In Statutul personalului Didactic
    ART. 102
    (1) Personalul didactic titular, care din proprie iniţiativă solicită să se specializeze sau să participe la cercetare ştiinţifică în ţară sau în străinătate, are dreptul la concedii fără plată. Durata totală a acestora nu poate depăşi 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobările în aceste situaţii sunt de competenţa conducerii instituţiei de învăţământ superior sau, după caz, a inspectoratului şcolar, dacă se face dovada activităţii respective.
    (2) Personalul didactic titular poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an şcolar sau universitar, o dată la 10 ani, cu aprobarea instituţiei de învăţământ superior sau, după caz, a inspectoratului şcolar, cu rezervarea catedrei pe perioada respectivă.
    (3) Personalul didactic, care se află în situaţia prevăzută la alin. (1), beneficiază de prevederile art. 101 alin. (6). Personalul didactic aflat în condiţiile alin. (2) nu beneficiază de prevederile art. 101 alin. (6), cu excepţia celui care a desfăşurat activităţi de învăţământ sau în interesul învăţământului.
    Art 101 (6) Perioada de rezervare a postului didactic sau a catedrei, în condiţiile prezentului articol, se consideră vechime la catedră.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci daca m-am specializat in strainatate ,din proprie initiativa,conf art 102 (1),timp de 2 ani ,mi se considera ca vechime in invatamant?(ptr a trece la o alta gradatie de salarizare?

    RăspundețiȘtergere
  3. facultatea nu se considera vechime ? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. daca am intrat in al treilea an de invatamant beneficiez de sporul de vechime de 5%?

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua.As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema:
    La 1 ian 2012 am implinit 10 ani de activitate.Cand se modifica salariul ,in luna februarie?Mentionez ca am primit fluturasul pe luna ianuarie si salariul de incadrare este acelasi ca si in celelalte luni.In cazul in care s-a omis calcularea luna aceasta ar fi vreo posibilitate sa-mi recuperez banii?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca ve-ti primi doar din 1 februarie, deoarece fluturasul din ianuarie este pentru salarul din luna decembrie.

      Ștergere
  6. Buna ziua.
    Saptamana trecuta am fost la personalul care se ocupa cu salarizarea sa intreb de ce nu imi apare niciun spor de vechime pe "fluturas" (am 19 ani vechime, in invatamant). Mi s-a spus ca am dreptul la 20%. Luna aceasta mi-a venit salariul marit si cand m-am uitat pe fluturas, am vazut ca, de data asta, imi apare sporul de 205. Asta inseamna ca, pana acum, eu nu am beneficiat de acest spor, din neglijenta celor de la salarizare. Ce pot sa fac ca sa-mi recuperez drepturile din trecut? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua!
    Sunt inscrisa si la gradul I (sesiunea 2011-2015)si sunt si doctorand la o Universitate din strainatate (2012-2014). Intrebarea (1) mea este urmatoarea: Obtinand atat gradul didactic I, cat si titlul de doctor, care imi vor fi drepturile banesti care mi se cuvin?
    Intrebarea (2): Actualmente beneficiez de gradatie de merit. Pe perioada concediului pentru studii, beneficiez de procentul aferent gradatiei de merit?
    Intrebarea (3): Art.101, alin 6 se refera atat la concediul pentru studii, cat si la concediul fara plata luat pentru probleme personale?

    RăspundețiȘtergere
  8. Va rugam sa ne explicati cum se calculeaza salariul unui cadru didactic cu gradul II, 13 ani vechime in munca (la catedra), 8 ani de la examenul de licenta care i-a conferit titlul de profesor calificat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Lucrez in invatamant ca ingrijitor. As vrea sa stiu daca este corect ca sporul de vechime sa fie introdus in salariu. Am un salariu de 846 lei cu tot cu spor. Deci, salariul meu este de 675 lei plus 25% spor. Mi s-a spus ca nu mi se da minimul pe economie pentru ca deja l-am depasit.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare