19 oct. 2008

Profesori decimati de cancer

Cine zice ca meseria de profesor este una usoara greseste amarnic. Sa tii in frau o „turma” de elevi, sa incerci sa le astamperi hormonii si, pe alocuri, nesimtirea, si, mai ales, sa reusesti sa-ti tii nervii in frau este o munca de-a dreptul sisifica.
Consumul nervos al dascalilor se vede si in statisticile medicale. Multi dintre cei care ne-au format si care educa noua generatie de maramureseni au dosare medicale de ani buni si diagnostice greu de indurat.
Sa infrunti zilnic zeci de adolescenti rebeli si, in plus, sa duci „pe picioare” o boala incurabila face din munca la catedra o meserie demna de povestirile cu titani. Nu este vorba, insa, de niciun mit. Multi dintre dascalii maramureseni isi incep ziua de lucru cu un pumn de pastile, iar dupa ore, pleaca grabiti la spital pentru chimioterapie.
„Daca ar fi sa dau o cifra, as spune ca in jur de 50 se interneaza anual pe sectia noastra. Dar mai trebuie sa adaugam si profesorii cu cancer internati in alte spitale din judet. Cauza? in primul rand, vorbim de consumul nervos, de ritmul de viata agitat si de regimul alimentar dezorganizat. Nu in ultimul rand, fumatul aduce tot mai multe cadre didactice in randul bolnavilor de cancer. Se stie ca profesorii sunt cei mai aprigi fumatori. Ei fumeaza mai mult decat media.
Aceasta atitudine poate fi considerata o consecinta directa a stresului zilnic”, arata dr. Dumitru Filip, medic oncolog.

Cancer de san vs cancer pulmonar
Impartirea pe sexe arata ca femeile cad primele victime cancerelor de tot soiul.
„Asta vine si din anatomia generala a femeilor, care au o constitutie mult mai fragila decat a barbatilor si sunt mai emotive, fapt care creste si mai mult riscul dezvoltarii unei boli. Daca ar fi sa ierarhizam tipurile de cancer de care sufera cel mai adesea dascalii maramureseni, am putea spune ca profesorii barbati sunt diagnosticati, cel mai adesea, cu cancer bronhopulmonar, iar cauza principala o constituie tigarile.
Cancerul de tub digestiv este a doua forma de cancer, in aceasta ierarhie, cu care se confrunta profesorii de sex masculin. Pe de alta parte, s-a observat ca mare parte din dascalitele care sufera de cancer il au la san. Se stie, insa, ca aceasta forma de cancer este specifica femeilor cu un grad inalt de inteligenta. S-a demonstrat stiintific ca este o consecinta a mai multor modificari genetice aparute in organismul femeilor din acest secol. in al doilea rand, profesoarele prezinta un risc crescut de dezvoltare a cancerului de col uterin. Cauzele aparitiei acestuia nu se stiu insa cu exactitate”, explica dr. Dumitru Filip.

Se dau sporuri degeaba

Pe de alta parte, presedintele Sindicatului Liber din invatamant Maramures, Liviu Pop, spune ca aceasta situatie nu se va schimba in urmatorii ani, pentru ca nu se actioneaza asupra cauzelor, ci numai asupra efectelor.
„Pe diferite domenii de activitate, diverse cadre didactice pot obtine sporuri - de conditii periculoase, de conditii toxice, de creta etc. Din pacate, sporurile ar trebui insotite si de cresterea sigurantei la locul de munca. Bibliotecarii primesc un spor la salariu, dar pentru asta inhaleaza zilnic praful de pe carti. Si sa nu uitam ca majoritatea cartilor sunt tiparite cu cerneala cu plumb… Degeaba primeste un profesor de informatica spor de calculator, daca instrumentul sau de lucru nu este echipat si cu ecran de protectie. Iar inhalarea zilnica a prafului de creta nu este deloc sanatoasa pentru dascali. Tocmai de aceea, pe alocuri, s-a decis schimbarea tablelor clasice, cu tablele pe care se scrie cu marker. Aceasta este, insa, singura imbunatatire in scoli de care stiu. Profesorii si laborantii din salile de chimie sunt clar expusi unor intoxicatii, pentru ca nu au echipamente de protectie. Ce sa mai spunem de profesorii din Repedea, Baia-Sprie sau Baia Mare care lucreaza, ca alti cetateni, intr-un mediu poluat minier?
Trebuie actionat impotriva cauzei, nu numai a efectului”, afirma, cu convingere, Liviu Pop. (Doina FERENT)

Sursa :GLASUL MARAMURESULUI

2 comentarii:

  1. In Neamt bibliotecarul nu primeste spor de toxicitate, tehnicianul nu primeste spor de ecran (de la ITM am fost informati ca monitoarele nu emit radiatii periculoase pentru utilizator), profesorii informaticieni nu primesc spor de ecran. Nu generalizati, va rog frumos, la toata tara, mai intai documentati-va.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am vorbit despre Maramures.
    unde cele ridicate de dumneavoastra se aplica.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare