Cumulul de funcţii pentru activitatea didactică se poate efectua de personalul didactic şi de specialiştii din alte domenii de activitate pe posturi didactice vacante, temporar vacante sau rezervate în aceeaşi unitate de învăţământ ori în unităţi de învăţământ diferite, potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) şi ale art. 65 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, pe o durată de cel mult 10 luni din anul de învăţământ.
Activităţile efectuate prin cumul în baza prevederilor art. 16 alin. (4) şi ale art. 65 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, de personalul didactic şi de personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă, care funcţionează pe posturi didactice de predare, sunt salarizate pentru această activitate, în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc pentru încadrarea în una dintre situaţiile prezentate mai sus şi cu sporurile şi indemnizaţiile prevăzute de art. 49 alin. (2) şi (3), art. 50 alin. (3), (7) şi (10), în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (8) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru cadrele didactice care realizează prin cumul un post de învăţător sau educatoare se acordă şi indemnizaţia pentru funcţia de învăţător, educatoare şi institutor.
Cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă, care încheie contracte de muncă pe perioadă determinată de cel mult 10 luni din anul de învăţământ, beneficiază şi de sporul de vechime în muncă.
Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia de baza.
BAZA DE CALCUL PENTRU CALCULUL CUMULULUI
SALARIUL DE INCADRARE
SPORUL DE MEDIU RURAL
IND. INVATAMINT SPEC.
GRADATIE DE MERIT/SALARIU DE MERIT
INDEMNIZATIA DOCTORAT
SPOR VECHIME(numai pt.pensionari)
INDEMNIZATIA PT. FUNCTIA DE INVATATOR (numai pentru invatatori educatori)
Pensionarii pentru limita de virsta incadrati cu contract de munca care cumuleaza pensia cu salariul beneficiaza de spor de vechime corespunzator vechimii in munca dobindite in intreaga activitate.Ceilalti angajati care cumuleaza beneficiaza de spor de vechime numai pentru functia de baza.
Pentru cei care functioneaza la cumul de functii se incheie contract de munca si se fac toate retinerile – 1%; 6,5%; 9,5%; impozit.
Pentru cei care cumuleaza pensia pentru limita de virsta cu salariu, se incheie contract de munca, se fac toate retinerile (6,5%;9,5%,impozit) mai putin somaj-1% si beneficiaza de toate drepturile(concedii de odihna,concedii medicale)
va rog sa ma ajutati cu un raspuns. aveti cumva un contact individual de munca in alb? sunt in litigiu cu ISJ si nu reusesc sa-mi gasesc temeiul de drept, desi stiu ca am dreptate. ciuperca_ioanagabriela@yahoo.com
RăspundețiȘtergereeste anexa la CCM. il gasiti si pe www.slimm.ro. Daca nu va descurcati reveniti.
RăspundețiȘtergereIntrebarea la care va rog sa-mi raspundeti este daca in ceea ce priveste cumulul de functii in invatamant a mai aparut si altceva dupa data la care ati postat pasajul din lege referitor la acest lucru? Mai clar:pot pensionarii in acest an scolar sa mai predea? Si cate ore au dreptul sa predea?Daca da, in temeiul carei legi sau hotarari de guvern? Va multumesc!
RăspundețiȘtergeredoresc si eu un raspuns la intrebarea: cate ore poate sa predea la cumul o persoana cu calificare de profesor dar cu functia de baza la alt angajator? Va multumesc.
RăspundețiȘtergereDaca am avut cumul de functii la doua scoli, scoala la care nu am avut CM trebuie sa imi plateasca concediul de odihna corespunzator duratei pentru care am avut cumul?
RăspundețiȘtergereDaca da,care este baza legala(CM, etc)?
Bună ziua,
RăspundețiȘtergereo rugăminte pentru a mă ajuta în clarificarea unei situaţii. Sunt angajat cu normă întreagă la şcoală(titular prin concurs). Am obţinut, tot prin concurs, o fracţie de normă(0,7) la primărie în urmă cu 2 ani fiind angajat pe perioadă nedeterminată(administrator IT). Dorind să devin director la şcoală, de la Inspectoratul şcolar am fost anunţat că nu pot ocupa acest post fără să renunţ la cel de la primărie. Vă rog să mă ajutaţi cu răspunsul: am sau nu am dreptul să ocup funcţia(eventual în temeiul cărei dispoziţii legale). Vă rămân îndatorat! alexandru_jolobai@yahoo.com
nu stiu in baza carei legi vi se interzice acest drept.
RăspundețiȘtergereMetodologia pentru concurs de director nu prevede asa ceva. Insa e o speta pe care o sa incerc sa o adc la cunostinta si departamnetului juridic sa am un raspuns legal.
Vă mulţumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereDomnule Liviu,
RăspundețiȘtergereVă rog să mă lămuriţi dacă este în vigoare
BAZA DE CALCUL PENTRU CALCULUL CUMULULUI
SALARIUL DE INCADRARE
SPORUL DE MEDIU RURAL
IND. INVATAMINT SPEC.
GRADATIE DE MERIT/SALARIU DE MERIT
INDEMNIZATIA DOCTORAT
SPOR VECHIME(numai pt.pensionari)
INDEMNIZATIA PT. FUNCTIA DE INVATATOR (numai pentru invatatori educatori)
Pentru o învăţătoare care are 2 norme, una la inv.de masă şi una la "Şansa a II a" se aplică pentru a doua normă
SALARIUL DE INCADRARE
GRADATIE DE MERIT
INDEMNIZATIA PT. FUNCTIA DE INVATATOR (numai pentru invatatori educatori)
deşi se aplică şi la prima normă?
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereVa rog sa imi spuneti daca este posibil ca intr-o institutie publica(Centru medico-social) un contabil II(norma de 8 ore/zi)sa aiba si norma d e casier(7 ore/zi)prin cumul d efunctii?
Domnule Liviu Marian Pop va rog sa ma ajutati,lucrez intr-o scoala unde am 0.25 norma de bibliotecar si incepand cu 15.09.2009 am avut si 0.50 norma ca profesor necalificat.cu decizie ISJ pe 0.50 norma,cu contract de munca pe durata determinata ca profesor si nedeterminata ca bibliotecar,asta pana la 05.02.2010 cand s-a trezit o dna profesoara venita din la 01.11.2009 in scoala noastra pe 0.50 norma calificata ca vrea sa i se faca norma intreaga si atunci mi-au fost luae 3 ore mie ramanand numai cu 0.39 norma(prin decizie interna)oare este corect??nu am zis nimic dar ce ma doare cel mai mult este faptul ca au zis ca am acum sub 0.50 norma si nu mai pot face cumul de functii si mi-au trecut norma de profesor la plata cu ora si automat nu mai apare nici in cartea de munca.Este corect ceea ce se intampla??Daca nu imi puteti da si o trimitetre catre o lege??Va multumesc anticipat
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereUn pensionar cu gradul I, cu specialitatea matematica, poate avea cumul de functii doar pe 4 ore specialitate si 4 ore din alte specialitati?
va multumesc.
da
RăspundețiȘtergereUn contabil cu norma intreaga poate detine la cumul pe perioada concediului pre si postnatal postul altui contabil care avea si el norma intreaga? Ca director pot emite decizie interna in baza unui act oficial? Multumesc
RăspundețiȘtergere