Elevii de clasa a a VII-a si a VIII-a sustin in aceasta toamna tezele cu subiect unic, care vor inlocui Testele nationale. Tezele vor fi evaluate in centre speciale, iar fiecare lucrare va fi corectata de doi profesori, altii decat cei din unitatile de invatamant de la care provin tezele. Elevii nemultumiti de nota primita vor putea depune contestatie.
Informatia pe scurt:
Sesiunea Tezelor cu subiect unic incepe in 30 noiembrie 2007.
Disciplinele la care se sustin teze in clasa a VII-a sunt limba si literatura romana, matematica, respectiv limba si literatura materna.
Elevii de clasa a VIII-a sustin tele la limba si literatura romana, matematica si geografie sau istorie, la alegere.
Lucrarile vor fi evaluate de doi profesori, iar elevii nemultumiti vor avea sansa de a depune contestatie pentru nota primita.
In 5 zile dupa afisarea notelor, profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, lucrarile si notele obtinute.
Cum se vor sustine tezele cu subiect unic
Ministerul Educatiei a publicat, vineri, ordinul de ministru care aproba Metodologia de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a si a VIII-a in anul scolar 2007-2008. Acest tip de evaluare inlocuieste Testele Nationale si are regim de teze semestriale.
Teza unica: timp de lucru doua ore
Subiectele tezelor sunt elaborate in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei. Din momentul in care primesc subiectele, elevii au timp doua ore sa rezolve subiectele cerute.
Disciplinele la care se sustin teze in clasa a VII-a sunt urmatoarele: limba si literatura romana, matematica, respectiv limba si literatura materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale, care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna.
Elevii de clasa a VIII-a vor sustine teze cu subiect unic la limba si literatura romana, matematica si geografie sau istorie, la alegere. Elevii apartinand minoritatilor nationale, care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna, vor sustine o proba de limba si literatura materna. Pentru acestia din urma, subiectele vor fi asigurate in limba materna studiata.
In situatii speciale, temeinic motivate, elevii sustin teza cu subiect unic la care au absentat, in perioadele speciale de teze prevazute prin calendar. Pentru semestrul I, elevii pot sustine teza la care au absentat in perioada speciala din luna februarie sau in cea din lunile mai - iunie.
Pentru semestrul al II-lea, elevii pot sustine teza la care au absentat in perioada speciala din lunile mai - iunie.
Calendarul tezelor
In semestrul I, calendarul tezelor, comun pentru clasele a VII-a si a VIII-a, are urmatoarea configuratie:
30 noiembrie 2007 - limba si literatura materna,
5 decembrie 2007 - matematica,
11 decembrie 2007 - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a),
14 decembrie 2007 - limba si literatura romana,
11 ianuarie 2008 - depunerea contestatiilor.
In semestrul II sunt programate urmatoarele teze:
6 mai 2008 - limba si literatura materna,
9 mai 2008 - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a),
13 mai 2008 - limba si literatura romana
16 mai 2008 - matematica
pe 29 mai 2008 pot fi depuse contestatii
Notele de la teza se pot rotunji
Potrivit Ministerului Educatiei, fiecare lucrare va fi evaluata de doi profesori, altii decat cei din unitatile de invatamant de la care provin tezele. Baremele unice de evaluare si notare vor fi postate pe site-ul MECT, dupa desfasurarea tezelor cu subiect unic. Activitatea de evaluare va dura maxim 3 zile.
Evaluarea se face pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordandu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte, din oficiu, cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si notare. Nota finala se stabileste prin media aritmetica a notelor acordate de fiecare profesor evaluator.
Fractiunile de punct rezultate din impartire se rotunjesc la nota imediat superioara, daca sunt cuprinse in intervalul 0,50 - 0,99, sau se anuleaza, daca sunt cuprinse in intervalul 0,01 - 0,49.
Metodologia prevede si existenta unui interval de 5 zile dupa afisarea notelor, in care profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, lucrarile si notele obtinute. In urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestatii la comisia din unitatea de invatamant.
Profesorul care preda la clasa raspunde, in aceasta perioada, de integritatea si de neinterventia pe textul lucrarii scrise.
In fiecare judet/sector al municipiului Bucuresti se constituie cate un centru de contestatii, in care se reevalueaza, pentru fiecare disciplina, tezele ale caror note initiale au fost contestate. Reevaluarea tezelor se desfasoara pe o perioada de doua zile de la data depunerii contestatiilor, conform calendarului.
In situatia in care intre nota initiala a comisiei din centrul de evaluare si nota comisiei din centrul de contestatii se constata o diferenta de cel putin 0,50 puncte, nota finala a tezei reevaluate este cea acordata de comisia din centrul de contestatii.
Nota 1 si trei puncte la purtare, scazute, pentru cine incearca sa copieze
Elevii surprinsi avand asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind in timpul desfasurarii tezelor sau comitand alte fapte menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor, primesc nota 1 la teza respectiva.
Elevii care, in perioada de analiza a tezelor, modifica sau completeaza continutul acestora, primesc nota 1 la teza respectiva, iar nota la purtare se scade cu 3 puncte.
Profesorii care, in perioada de teze, furnizeaza raspunsuri, falsifica lucrari, sau savarsesc orice alte fapte care impiedica desfasurarea in conditii normale a tezelor si aduc prejudicii imaginii invatamantului sunt sanctionate disciplinar. Dupa caz, se procedeaza si la sesizarea organelor de urmarire penala.
sursa www.hotnews.ro
4 sept. 2007
Totul despre tezele cu subiect unic
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
1. Activitatea didactică .... 630 ore (18 ore x 35 săpt. = 630 ore) 2. Transport către diverse activităţi obligatorii (cercuri pedagogice...
-
Calculator *rezultatele calculatorului au caracter orientativ si se aplica pentru cadrele didactice cu peste 6 ani vechime în învățământ
-
Rugaminte pentru cei care aveti particularitati: un email pe fsli@fsli.ro pentru a va raspunde oficial conducerea FSLI. Multumesc pentru int...
-
Metodologia de miscare de personal 2012-2013 o puteti descarca de AICI pentru cei care nu reusesc se poate descurca de pe www.slimm.ro
-
Anexă la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 6239/14.11.2012 METODOLOGIA - CADRU PRIVIND MOBILITATEA P...
-
Gasiti cateva modele pentru subiectele de la examenul de titularizare 2012 AICI Pana la inceputul saptamanii viitoare vor mai aparea si alt...
-
O R D I N pentru modificarea şi completarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în ...
-
" Art. 277.(1) Copiii personalului didactic şi didactic auxiliar aflat în activitate sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la con...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu