5 sept. 2007

Liderul sindical Liviu Pop acuza Inspectoratul Scolar ca a ascuns 200 posturi de directori

Pentru ca pana la inceperea unui nou an scolar ne mai despart doua saptamani, ieri, la sediul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLI MM), presedintele Liviu Pop a convocat o conferinta de presa in care a punctat: miscarea personalului didactic maramuresean si investitiile in scolile din judet.

* Liviu Pop: "Ar trebui sesizata cat de repede si Curtea de Conturi"

Liderul a mentionat ca anul trecut au fost patru hotarari de guvern legate de investitiile in unitatile de invatamant. Din cele 215 unitati scolare cu personaliate juridica, din judet au fost finantate 120, suma totala fiind de 40.713.000 lei. "Deci banii au venit inca din luna martie, dar lucrarile in institutiile de invatamant sunt pe nicaieri. Avem santier aproape in fiecare unitate scolara, iar pana la inceperea noului an ne mai despart doua saptamani. Pentru 2007 am realizat o statistica, sa vedem cat a fost finantarea per elev, deoarece acest lucru ne intereseaza. Din cele 120 unitati, finantarea este situata undeva la 0,078.000 lei si pana la 4,37.000 lei, o discrepanta enorma vizavi de finantare per elev, mai ales ca exista unitati administrative unde la o scoala se aloca multi bani, iar cealalta nu are nici macar toaleta. La nivelul comunitatilor locale nu s-a plecat cu un plan corect si coerent de investitii, in asa fel incat toti elevii sa beneficieze in mod egal de calitate de sanse. Ceea ce se intampla este ilogic si anormal: sa avem bani alocati fara sa avem nici macar un proiect. Poate ar trebui sesizata cat de repede si Curtea de Conturi sa verifice felul in care au fost alocate fondurile, mai ales ca sunt unele situatii total contrazise cu legea".

* Liderul Liviu Pop a vorbit si despre miscarea de personal didactic

"In momentul de fata, la nivelul judetului sunt neocupate 650 posturi didactice din cele declarate la timp, inca 50 posturi au aparut foarte tarziu datorita inspectorilor si a directorilor si in jur de 150-200 ascunse de directorii cu delegatie, care cu siguranta tin posturile pentru cineva. In 11-12 septembrie va mai avea loc o sedinta publica, la care pe cele aproximativ 800-900 posturi vor angaja oameni. Revin la miscarea de personal care anul acest a avut loc in perioada 27 august - 3 septembrie, o miscare de personal facuta toata computerizata de directia MEC, in asa fel incat sa se evite pe cat posibil vreo interventie in afara legii din partea Inspectoratului Scolar. Insa un lucru este cert: pana in 17 septembrie nu vom avea toate catedrele ocupate. Din pacate, vineri s-au constatat mici nereguli, s-au anuntat niste posturi, cei care au facut acest lucru nu au luat in calcul faptul ca la MEC se monitorizeaza aceasta actiune in data care s-a facut. De asemenea, vineri, nu s-a facut sedinta publica, acest lucru l-am aflat ulterior si vom avea o intalnire cu inspectorul scolar general Sandu Pocol. Daca se adevereste ca s-au facut interventii in afara sedintei publice pe aceasta aplicatie, chiar daca aceasta este in sprijinul candidatilor, cu siguranta vom cere sanctionarea inspectorului general si daca este nevoie demiterea lui", a spus Pop.


Anca Dindiligan

Sursa: http://www.informatia-zilei.ro/BM/eveniment.htm#anc1

7 comentarii:

  1. Aveti perfecta dreptate in ceea ce spune-ti si va apreciez pentru ca incercati sa ii scoate-ti in fata pe cei ce gresesc! In legatura cu posturile care nu se scot la concurs de catre directori, pot sa spun ca am vazut acest lucru pe pielea mea. Am vazut pe internet post liber la limba romana in Sighet Scoala Ioan Buteanu + Myhali de Apsa cu o zi inainte de sedinta publica, am participat la sedinta dar postul nu mai exista! Ce s-a intamplat cu el? Presupun ca a mers la cunostinte! Ca asa se intampla de obicei! Ma intreb oare cat vor mai exista nedreptatile astea.Va doresc numai bine si sper sa reusiti in tot ceea ce face-ti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Pop,
    Va rog sa ma scuzati ca ridic alta problema!!!
    Va rog sa-mi spuneti daca inv. cu lic. ped si fac. in profilul pedagogic (lunga durata)vor fi incadrati prof. de inv. presc./primar, cum vor fi salarizati si de cand? La tv. au spus ca decat cei cu Bolonia I. Asa sa fie sau cei de la tv. nu au informatiile complete?

    RăspundețiȘtergere
  3. Iata cum se procedeaza mai nou sau poate dintotdeauna in Romania : directorii ascund orele vacante pentru anul scolar 2010-2011 si nu mai trimit situatia la inspectorate (cu scopul de a le imparti titularilor).
    Nu mai conteaza deloc relatia ta buna cu parintii (faptul ca ei te apreciza), relatia buna cu elevii, performantele realizate (olimpiade, concursuri).
    Asadar, de unde sa mai fie ore disponibile ?
    Acestea se dosesc deja cu multa grija de catre directori.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,
    Am o mare nelamurire,de doua zile caut sa ma lamuresc cu toata treaba asta cu pretrasfer pe post viabil sub 4 ani.
    Pana in anul 2008 toate metodologiile privin statutul personalului, la articolul 26, alineatul 8, precizeaza cadrele didactice trasferate prin pretransfer pe posturi vacante cu viabilitate de 1/3 ani devin titulari cu drepturi depline ai unitatilor in care au fost transferate.
    Toate bune, da metodologiei de anu asta ii lipseste acest alineat.
    Ce se intampla? Si nu am gasit niciun ordin dat de ministrii astia de ras cum ca alineatul 8 a fost modificat.

    Astept ca pe spini un raspuns fiindca nu stiu ce sa fac, dau pasarea din mana pe aia din gard?

    RăspundețiȘtergere
  5. Verificati cati din cei care nu fac greva au gradatie de merit, sau au depus dosare pentru gradatie de merit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,

    Am cautat in grila educatiei din Legea salarizarii unice 2011 modul de salarizare al bibliotecarului si nu exista. Foarte interesant!

    In grila apare informatician iar in marea majoritate a liceelor exista postul de inginer de sistem...sa fie acelasi lucru?

    Legat de sporul de doctorat..s-a mai rezolvat ceva? sau OUG 1/2010 ramane valabil si-n 2011?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare