18 oct. 2011

Sindicatul, sub nota reinventarii

 In popor exista zicala “Nu inventam noi roata”. Asta nu inseamna, insa ca nu putem reinventa sau imbunatati ceea ce credem ca este depasit de vreme. Este o regula care se poate aplica la lucrurile marunte, dar in acelasi timp poate fi si parte din filosofia...organizationala. Sindicatul este o organizatie care trebuie sa fie in permanenta adaptata la cerintele oamenilor, ceea ce inseamna ca trebuie sa se reinventeze continuu.
          La sfarsit de an 2011 suntem intr-o situatie mult mai grea decat eram in ianuarie 1990. Atunci se puneau nasteau sau...se inventau sindicatele libere dupa perioada grea din regimul comunist. Acum avem un cadru legislativ care incorseteaza la maxim activitatea sindicala. Avem trei legi noi Legea Dialogului Social, Legea Salarizarii Unitare si Legea Educatiei Nationale, care nu fac decat sa elimine partea sindicala din procesul de luare a deciziilor. In aceste conditii, sunt doar doua variante, ori ramai supus partii guvernamentale, ori incepi sa iti fortifici organizatia din interior spre exterior. 
Continuarea in REVISTA CATEDRA

13 comentarii:

  1. Nu credeti ca pe langa reinventare ar fi necesara si o reimprospatare sau reintinerire? Ce mai pot reinventa niste lideri pensionari care nu prea mai au niciun interes? Inteleg ca sunt foarte buni consilieri si respect asta ,dar nu inteleg de ce isi iau pe langa ei doar marionete.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru reinventare avem nevoie de mai multi lideri de sindicat precum Liviu Marian Pop si Sorin Dragne. Ei exista cu siguranta, dar trebuie gasiti si ajutati sa se afirme.

    RăspundețiȘtergere
  3. Așa-i.Dar OMENIA NU OPOȚI TESTA LA ORICINE!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru Daniel Malaelea: Ma insel eu sau chiar sunt unii tineri care au dat bir cu fugitii din functia de lider de sindicat?
    General: Nu sunt de acord cu afirmatia: "Datoria noastra este sa respectam legislatia in vigoare....". Si daca legislatia in vigoare este dictatoriala? Ne straduim sa nu o incalcam atata timp cat este in vigoare dar o atacam pe caile legale care exista: solicitam modificarea ei; atacam la Curtea Constitutionala; atacam la CEDO. Apropo: Sunt (in mod cert) doua solicitari la parlamentari din opozitie pentru promovarea unui proiect de lege pentru modificarea Legii dialogului social (proiectul conceput si redactat dupa toate rigorile de subsemnatul; partea de argumentare publicata si in Tribuna Invatamantului dar...prin furt de proprietate intelectuala de catre Sindicatul SH). Ma asteptam sa fie o avalansa de solicitari de acest fel dar nu se aude nimic. Proiectul de lege este la FSLI, se mai poate imbunatati si se poate depune la parlamentari.
    Cat despre reinventare, asta asteapta actualul guvern: sa ne reinventam prin faramitare adica se ne diluam din toate punctele de vedere. Exista alte forme de reinventare respectand Legea dialogului social in actuala forma?

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt membru FSLI de la constituirea grupei la nivelul scolii, iar liderii, 2 la numar, au fost "alesi" dupa cat de comozi erau in raport cu "patronatul"-alias directorul, pentru ca nu e deloc placut sa ai in scoala un om care sa fie "scanteia" unor actiuni ce "contravin" politicii in domeniu.Iar d-lor s-au complacut si se complac in acest rol de purtator de servieta a directorului care nu fac altceva decat sa trimita femeia de serviciu cu tabele de greva sau alt gen de protest prin structurile subordonate. A nu se intelege ca directorii ar vrea raul subalternilor lor, dar ce te faci cu descentralizarea, care a pus in pozitii de decizie persoane si "personalitati" de tot soiul (consilieri, reprezentantul primarului,parinti etc.) uneori din partea consiliului profesoral fiind desemnati profesori care sunt si consilieri locali,la care se mai adauga alti reprezentanti ai Consiliului Local, procentul de reprezentare modificandu-se in favoarea celor din afara scolii, in favoarea celor care practic nu cunosc problemele din interior.Sa fi spus liderul de sindicat ceva in legatura cu aceasta situatie nu am auzit.Din 1998 si pana azi au fost doar 2 sedinte de sindicat in care au fost "unsi"liderii. In rest tacere!Asa e la noi si sunt convinsa ca si la altii e la fel!

    RăspundețiȘtergere
  6. La noi in scoala este acelasi lider de cand a luat fiinta grupa sindicala. Mai intai din comoditate apoi din interes. Ultima data s-a ales liderul de sindicat, asa cum a fost el ales, in urma cu 5 ani. De atunci nimic. Nu mai conteaza ca nu face nimic pentru membrii de sindicat. Ba mai mult la sedinte isi trimite ba fiica ba ginerele iar cateodata se duce personal sau deloc chiar daca are zi libera vinerea. Imi pare rau dar nu mai am incredere in Sindicat. Poate daca nu ni s-ar mai spune ca si directorii sunt membrii de sindicat si trebuie aparati impotriva noastra, a celorlalti membrii de sindicat din grupa sindicala, chiar daca acesta isi bate joc de noi, sau daca liderul s-ar lupta pentru noi sa ne apere drepturile sau daca liderii ar fi luati la raspundere in cadrul colegiului liderilor in ceea ce priveste activitatea sa in folosul grupei sindicale sau daca ....ar mai fi multe.La noi ultima sedinta de sindicat a fost cam in urma cu 3 ani. Deci sa avem incredere si sa ne reinventam? O gluma buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. june_14 siAnonim 19.10.2011, 22:15: Pun pariu ca nu aveti nici o legatura cu invatamantul si cu FSLI. Se vede de la o posta. Este posibil sa fiti una si aceeasi persoana. Dar aveti legatura cu cabinetul vreunui parlamentar pedele cu sarcina de serviciu de a baga "strambe" impotriva sindicatelor. Apucati-va de o treaba mai serioasa ca vin alegerile si dupa ele feti fi trimisi la plimbare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa inteleg ca totul e O.K. si noi batem campii?Domnule eu nu stiu cui duci d-ta servieta de sef, dar, nu-ti permit sub nicio forma sa pui la indoiala spusele unui om care slujeste doar invatamantul de peste 35 de ani in aceeasi unitate scolara!Atunci de ce vreti "reinventarea"sindicatului?Ca nu e adevarat , macar din in loc, ceea ce am spus eu sau alti colegi? Cred ca e cazul sa va cereti scuze, daca aveti minimum de bun simt,si pariati in alta parte,sper ca nu am nimerit din greseala la vreo casa de pariuri !

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. @june_14: Daca sunteti asa cum va recomandati in comentariul al 8-lea, imi cer scuze dar am constatat in comentariul dvs. unele inadvertente (2 lideri FSLI intr-o scoala, "alesi" dintre cei mai comozi etc.) care m-au facut sa cred ca dvs. nu aveti legatura cu invatamantul. Am totusi, in continuare niste nedumeriri: cum ati putut alege lideri comozi? de ce nu-i schimbati daca sunt comozi? Cat priveste puterea unui sindicat, aceasta este data de puterea membrilor sai iar liderii sunt asa cum sindicalistii ii vor si ii merita. Nu va poate opri nimeni sa chemati colegii de sindicat intr-o sedinta extraordinata, sa alegeti un alt organ de conducere si sa comunicati aceasta schimbare la judecatorie conform procedurii din LDS. (Este nevoie sa vedeti si prevederile din statut cu privire la alegerea si revocarea organelor de conducere) Cat priveste felul in care se scrie "nici o" sau "nicio", va rog sa fiti mai atent la norme: tine de functia morfologica pe care o atribuim particulei "o". In alta ordine de idei, cred ca ati observat ca sunt destui intrusi pe acest blog care nu fac decat sa discrediteze sindicatele si pe liderii lor pentru a diminua forta acestora in apararea drepturilor salariatilor. Asa a fost mai cu seama in perioada de pregatire, dezbatere si asumare guvernamentala a LDS, o veritabila lege care introduce dictatura in relatiile de munca.

    RăspundețiȘtergere
  12. In acesti termeni se mai poate discuta, doamna profesor. Inteleg ca inca va mai indoiti si in acest caz prefer sa nu mai comentez.

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule Adrian, daca am scris ceea ce am scris inseamna ca asa este. Sunt in invatamant de 10 ani, nu il cunosc pe june_14 dar daca situatia este asemanatoare sa stiti ca sigur aceasta se regaseste si in alte scoli. Vorbiti de sedinta extraordinara si altele, sa stiti ca am facut si aceasta sedinta si chiar cu un reprezentant de la SLI - judetean dar de atunci e mai rau. Daca nu ma credeti dati-mi adresa dvs de email si o sa va spun mai multe. Sa stiti ca nu fac parte din nici un partid politic si sunt total dezamagita de aceasta politizare a invatamantului.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare