28 oct. 2011

Personalul didactic auxiliar nu va mai beneficia de gradația de merit


Personalul didactic auxiliar din învățământ nu va mai beneficia începând cu anul 2012 de gradația de merit, potrivit metodologiei care reglementează acordarea acestui drept.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ condamnă decizia Ministerul Educației Cercetării, Tineretului și Sportului de a îngrădi un drept al angajaților din învățământ, doar pentru a face economie la bugetul Statului.
În total, la nivelul unităților de învățământ din întreaga țară, vor fi afectați aproximativ 17.000 de angajați, reprezentând personalul didactic auxiliar, respectiv: bibliotecari, laboranți, informaticieni, secretari etc.
Gradația de merit reprezintă 25% din salariul de bază.
Federația noastră a făcut deja demersuri către Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților, pentru modificarea actului normativ, prin care personalul didactic auxiliar nu mai beneficiază de gradația de merit.   “Considerăm că este o discriminare și o lipsă de recunoaștere a importanței pe care o are personalul didactic auxiliar într-o unitate de învățământ. Gradația de merit se acorda pentru activitatea deosebită, iar efortul bugetar nu era atât de mare, însă pentru colegii noștri sumele primite în plus înseamnă foarte mult. Din păcate, Ministerul Educației continuă să își bată joc de angajații din învățământ”, a declarat Simion Hancescu, președintele FSLI.

Vom ilustra mai jos, cu câteva exemple

Bibliotecar

Salariu de bază – 940 lei
Salariu de bază cu gradație de merit – 1175 lei

Informatician, grad I A

Salariu de bază – 992 lei
Salariu de bază cu gradație de merit – 1240 lei

Laborant

Salariu de bază – 899 lei
Salariu de bază cu gradație de merit – 1123 lei

Secretar

Salariu de bază- 964 lei
Salariu de bază cu gradație de merit – 1205 lei
 Detalii www.fsli.ro

22 de comentarii:

  1. ati trecut functiile pt studii medii ca la cele cu studii superioare sumele sunt altele.
    de ex. inform IA studii sup are 1466 * 25%=1832

    RăspundețiȘtergere
  2. Gradatia de merit se acorda pentru activitate suplimentara, merite deosebite.Sa fim seriosi, ce activitati aveau(pers auxiliar), in plus fata de fisa postului ca sa se justifice acordarea acelei gradatii de merit? Se ajunsese in situatia care tot pers. didactic auxiliar sa beneficieze de gradatii, iar profesorii care duc greul, nu!!!!!!!!!!!
    In plus, cand ati negociat grila de salarizare, ati uitat de noi, profesorii, care ducem tot greul, ati suit laborantii, secretarii, administratorii financiari, deasupra profesorului, cu muult! Priviti grila si incercati sa fiti obiectiv!!!!!!!!!!!!!! Am ajuns sa avem salariile cat femeia de serviciu, iar contabilii sa ia de ori mai mult decat noi, chiar mai mult decat directorii!
    Anumite drepturi trebuie sa fie acordate numai profesorilor!
    Gata cu pomenile!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru toți anonimii,
      Sunt de acord cu dumneavoastră, dar luați în calcul faptul că spre exemplu un bibliotecar care se respectă și-și iubește profesia lucrează mult peste fișa postului. Adică ține pe spinare una, două secretare care, deși au fost școlite în ale TIC-ului, nu știu de unde se deschide calculatorul, nemai vorbind de scris în Word, bazele de date pe care le comandă te mir cine, tot bibliotecarul le face și multe alte documente care sunt cronofage și inutile. Pe de altă parte bibliotecarul primește corespondența, împarte corespondența, face munca informaticianului și dacă îi mai rămâne timp, mai pune și de un proiect mare cu invitați, de care roade beneficiază profesorii și directorii implicați în proiect. Și ca să nu uit, mai sunt și profesori care, după 10 ani de avânt informațional nu știu lucra cu calculatorul, deci tot bibliotecarii le scriu documentele, că vorba aia ce fac bibliotecarii, doar gestionează două cărți date elevilor? Poate se plictisesc!!! Veniți toți, dați-ne de lucru, că ne plictisim.
      Semnează tot un anonim!
      P.S.: Îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului.

      Ștergere
    2. Ma numesc Jeni si sunt secretara. Nu sunt ANONIMA

      Dle./ Dna Anonim esti bibliotecara ? Ai obosit...!!!!???, normal daca ai pe umeri atatea sarcini: director, profesor, secretar, informatician, faci Proiecte???; esti tare ce mai. Dar daca esti asa capabil/a de ce stai la buget. De ce nu mergi in privat. Sa fim seriosi, ce Dumnezeu. Imi pare rau ca sunt sarcastica, dar pe langa faptul ca sunt "o amarata de secretara", "puturoasa" si "proasta", cum se intelege printre randurile tale, sunt si mama. Am avut baiatul elev in cls. a XII-a anul acesta (2011-2012) a avut rezultate bune la BAC, foarte bune la admiterea la facultate (a dat matematica) dar, iertare domnilor si doamnelor, toate meritele sunt ale copilului, ale parintilor si doar a catorva profesori si in % mic, foarte mic; lucrez de prea mult timp in invatamant, ca secretara, ca sa ma mai impresioneze rautatile dvs. Am ramas in tara pe aceste salarii, mici, mari, cu sau fara sporuri, ca sa fiu langa copiii mei; au rezultate si asta conteaza; dar am fost aici sa-i "pazesc" de rau si rele. In clasa a IX-a de liceu, nu a facut nicio ora de istorie, iar dna. diriginta era plictisita, se pregatea de pensionare, etc. Rezultatele la Bac de anul acesta spun totul.Toti profesorii au calificativ FB. Pe ce? Rezultatul muncii profesorului ar trebui sa se reflecte in rezultatul la examene, concursuri, olimpiade, nu? Daca ele sunt foarte slabe, chiar inexistente; pe ce au FB? In secretariat se fac state de plata, cu serv. contabilitate,bugete, plati, declaratii,ets.,etc., se dau salariile la timp, facem destule, daca esti chiar din sistem stii despre ce vorbesc, dam adeverinte ptr. medic, banci, adev. copii la facultate, dosare de pensii, dosare de tot felul, de gradatii, de experti, Gh. Lazar, dosare de recunostere si echivalare, fise fiscale, citim metodologii, legi,scriem diplome , foi matricole, registre matricole, arhiva, etc. etc. cine va face toate aceste documente???!!! facem tot ce ne cere ministerul, ISJ-ul, conducerea scolii, profesorii, parinti, elevi, la termenele stabilite. Nu?
      Inchei aici cu o mare durere in suflet pentru "uratenia" din sufletele noastre, ura si dezgustul pentru semeni; A si am uitat sa-ti spun Anonime ca la scoala mea sunt 80 de salariati, 800 de elevi, toate formele de invatamant, prescolar,primar ....pana la sc. de maistri seral si postliceu si 2 secretare; asa ca ...noroc cu ceilalti care le fac treburile; pacat, mare pacat

      Ștergere
    3. Sunt total de acord cu dvs. La urma urmei fiecare isi face treaba pt. ceea ce este pregatit sa faca si ceea ce doreste sa faca. Cum, la fel, putem spune ca sunt dascali care nu-si fac treaba si dascali care-si fac(indiferent de remuneratie) la fel si secretari, etc...
      Haideti sa nu ne mai uitam in "ograda" celuilalt si sa fim o "familie" asa cum ar trebui.
      PS. Sunt secretara si stiu cam cum isi face treaba fiecare, indiferent de care tip de personal vorbim....

      Ștergere
  3. Iulia ,
    Secretar Colegiu National cu (STUDII SUPERIOARE-studii identice cu personalul didactic), doresc sa va spun ca fisa postului a fost mult suplimentat in ultimii ani,avand in vedere ca sunt f.multe programe electronice, salarii lucram pe doua programe de salarii in paralel programul curent si Edusal, programul REVISAL-prgram Casa Asigurari de sanatate,Incadrari personal, STATOCT,Declaratia 112 cu semnatura electronica , statistici care curg la secretariat de la o zi la alta,si cu termene de la o zi la alta, Secretarul de scoala duce povara scolii,(trebuie sa cunosti si parte din contabilitate,trebuie sa cunosti si calculator)- evidenta elevi,acte studii completare- absolvent de 12 clase*,Burse sociale,merit ,studii,Bani de liceu,Euro 200,dosare de la elevi verificate si facut state plata la fiecare din acestea, (nu face contabilul ci secretarul le face toate astea) state plata examene, tot ce apare de la ISJ secretarul lucreaza,lucram simbete, duminici,dupa amiezile fara sa fim platiti la ore suplimentare , ,,ca doar ne-a taiat si acest,, drept,. Asa ca Domnule ,,Anonim,,va rog sa va legati de alte categorii de personal din unitatile de invatamant,vedeti si studiati, normati ,o fisa a postului la un secretar si nu o sa mai comentati....Gradatia de merit era un criteriu de departajare ,si nu pot intelege ca numai anumite categorii pot benefia de anumite drepturi .Programul nostru este de la 7 la ora 15,00 , 8 ore/zi, dar aproape zilnic ne prinde ora 18,00-19,00 si chiar si simbata si duminica lucram pentru situatii urgente,*orele suplimentare la noi nu se pot plati, caci asa prevede Codul muncii,spre deosebire la didactic unde plata cu ora se plateste...
    Ex.EDUSAL, ni s-a dat in data de 20 oct.2011 si in 21 la ora 16 trebuia sa-l predai,am lucrat noaptea sa ma pot incadra la termenul dat(daca stiti cumva ce este Edusalul).Va rog inainte de a comenta negativ colegii d-stra care de fapt datorita muncii lor va luati salariile ,datorita lor vi se fac incadrarile in scoala,etc...
    si asa in incheiere : suntem angajati ai invatamantului si trebuie sa fim colegi si solidari , si trebuie sa luptam impreuna pentru drepturile noastre.Dar daca doriti am sa trimit -o fisa a postului a unui secretar de scoala-(de la scoala unde lucrez eu) si sunt convinsa ca nu o sa mai comentati....cu mult respect fata acel anonim...care doresc sa revina cu un alt mesaj de ,,solidaritate,, fata de did.auxiliar.la care li se ia si singurul spor, ce mai era ca restul ni le-au taiat pe toate ,ce ar mai putea taia oare?sporul de vechime a mai ramas......

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, tuturor colegilor! Sper din tot sufletul ca acest subiect sa nu fie un nou prilej de disputa intre noi, COLEGII, pe principiul DIVIDE ET IMPERA! (Sunt profesor de limba romana si am si un nume: Aurora Zamfir). Nu sunt de acord cu intreruperea acordarii gradatiei de merit pentru colegii asa-zis "auxiliari". Ce ne-am face fara... auxiliare? Trist...

    RăspundețiȘtergere
  5. Iulia, ai perfecta dreptate. Aurora Zamfir ti-a luat apararea si are dreptate. Cred ca toate cadrele didactice nepedeliste iti dau dreptate. Dar mai comenteaza si c.d. pedeliste si trepadusi din cabinetele parlamentarilor pedelisti care au in fisa postului comentarii pe orice canal media pentru a discredita personalul din invatamant. Pe categorii si nu toate odata. Sau, daca sunt c.d., vad paiul din ochiul altora dar nu vad parul din ochii lor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ba fratilor bibliotecar 940 ....eu profesor gr II 950 mi se pare corect!!! Doamna vb de edusal dar noi prof. cate nopti nu am dormit! sa fim cinstiti stimabila colega nu neg rolul dvs in scoala dar ,,, consider ca profesorii trebuie sa fie pe primul loc nu axiliarul. A si tot datorita batailor sindicatelor au ajuns toti invatatorii cu spiru haret si facultati la id PROFesORI,,,, rusine domnilor... de naveta care nu se deconteaza, de procese care nu se mai termina si multe alte lucruri nu va pasa! Normal ca ma oftic pentru ca la salariul de 950 RON 300 se duc pe naveta din prorpiul buzunar! Dar nu conteaza decat salariile de merit .... Aspectul asta nu il sesizati! Traiasca Sindicatele!

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Cosmin Daca nu se deconteaza naveta nu se respecta LEN. Banii trebuie asigurati de la bugetul de stat. Proces si in 6 luni primiti banii. La fel ca si la 100 de euro neacordata. In ambele cazuri e nevoie de cerere facuta catre unitatea scoalara pentru a castiga in instanta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu parere de rau dar rezultatele obtinute de sindicat nu se vad.... in tara asta tine cineva cont si de parerea sindicatului?? ..se pare ca nu...iar cu instanta este doar o abureala stim foarte bine ca sunt scoli apartinand aleluiasi sindicat care din nestiinta sau din proasta reprezentare nu au fost reprezentate de nimeni si nu au cautat drepturile pe cale judecatoreasca. Asa ca este aiurea sa credem ca ni se vor respecta vreodata drepturile prevazute in LEN. Mereu am intrebat de ce sindicatul nu reprezinta macar pe un judet intreg oamenii din toate scolile? Si cine a mai primit suta de euro de cand a fost sistata? Liviule draga ori tu ai alte informatii ori noi nu le detinem dar este clar ca nu suntem pe aceeai lungime de unda. Mie anul trecut dintr-un an de naveta mi s-au decontat 3 luni si alea cu 25 % mai putin lunar...asa vroia primaria....asa ca eu spre fericirea mea mi-am luat transferul si gata cu naveta.....

    RăspundețiȘtergere
  9. S-a schimbat metodologia de acordare a gradatiei de merit, asta este singurul motiv pentru excluderea pers. did. auxiliar. Didacticul auxiliar nu mai are cum sa indeplineasca obiectivele cerute de noua metodologie. Asta este!!...sindicatele iar au fost luate prin surprindere, desi puteau sa-si dea seama din timp de acest lucru.
    In plus, cei care muncesc mai mult pot fi incadrati la maxim, de aceea le da voie grila sa fie incadrati intre un minim sau la maxim, dupa merite... ca sunt toti incadrati la maxim, este o alta poveste. De asta s-a ajuns aici.
    Domnule Pop, nu uitati totusi de grila de salarizare, profesorii au salarii de mizerie, mai ales debutantii, nu sunt bani pentru utilitati, nu mai sunt bani de salarii, finantarea per capita este un dezastru!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. 1)@errin: Procedura in litigiile de munca nu este asa cum vrem noi ci este asa cum scrie in Codul de procedura civila. De regula, tribunalele nu accepta actiuni comune pentru toti membrii de sindicat din toate scolile. Daca totusi se depune actiunea asa, instanta poate sa disjunga dosarul si sunt multe sanse ca totul sa se transforme in bulibaseala. Asa ca actiunile se fac pentru fiecare unitate de invatamant in parte. Sunt Tribunale unde ti se cere sa faci actiuni pentru fiecare membru de sindicat in parte. (Au prezentat si televiziunile pe un lider de sindicat care s-a dus la tribunal cu 3 roabe de dosare).
    2) DIVIDE ET IMPERA! O strategie care isi face efectul. Nu suntem uniti! Nu suntem solidari! Si ne mai intrebam de ce activitatea sindicatelor nu are finalitate. Puterea isi bate joc de noi iar noi, in loc sa fim solidari, sa ne unim fortele, ne luptam unii cu altii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Corect,Adrian nu suntem solidari,asta spuneam si eu mai sus.Am ajuns sa ne luptam noi intre noi-personal didactic si did.auxiliar.dar nu se face,pentru ca toti lucram in invatamant si toti avem nevoie unul de celalat.didactul nu poate sa existe fara did.aux.si invers.
    Doresc sa pun un accent pe faptul ca: Secretarul intr-o scoala are in atributiuni si parte de contabilitate(salarii,)inspector resurse umane(carnete de munca:acum REVISAL)si partea de secretar ,o munca mult mai complexa fata de un secretar de la alti bugetari care se ocupa doar de protocol si corespondenta.
    Deci ,chiar daca salariul este la maxim nu acopera orele suplimentare pe care noi le efectuam lunar,nici pe departe.de-asta gradatia de merit ar fi fost un criteriu pentru o departajare fata de celelalte categorii de personal did.care la ora 15,oo,spun la revedere,si noi secretarii stam pana la ore tarzii in scoala si asta se intampla zilnic.(nu vreau sa fiu rautacioasa cu colegii mei dar acesta este un adevar,pe care il recunosc si colegii mei.Sper ca problema gradatiei de merit o va rezolva sindicatele, care ne reprezinta,

    RăspundețiȘtergere
  12. buna ziua, doresc si eu sa accentuez un lucru,cred ca singurul cadru did.auxiliar ce merita gradatie de merit este secretarul,care cumuleaza functia ,contabil, resurse umane, secretariat...si cite toate merg la acel compartiment.Celelealte functii trebuiesc analizate ca si post,o fisa a postului care merita analizate si apoi sa se dea acea gradatie de merit.Deci fisa postului vorbeste,raspunderea si complexitatea postului, povara mare este pe secretaariat asa cum zicea Iulia mai sus.Cred ca cei din Minister nu cunosc acest lucru si nici chiar cei din ISJ .In rest numai de bine: si speranta este ca trebuie recunoscut meritul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Da!!! Aici toata lumea isi da cu parerea despre salariul si importanta muncii celulilalt. Mai bine sa-si vada fiecare de ce are el de facut atata vreme cat nu stie ce prevede fisa postului fiecarui angajat.Iar cu privire la evaluarea muncii personalului didactic auxiliar as sugera sa se introduca in comisia de evaluare um membru autorizat, adica specialist pe domeniul respectiv, nu consiliul de administratie. Oricum evaluarea se face la vrajeala ii da omului salar dupa bunul plac. Ia sa se introduca si pentru profesori plata dupa calitatea muncii sa vedem atunci cine ia mai mare salariu, cel ce munceste sau cel ce se pune bine cu directorul.

    RăspundețiȘtergere
  14. si totusi,dle Liviu Pop , dorim un raspuns de la MECTS in legatura cu gradatia de merit,la personalul didactic auxiliar,in sensul ca trebuiesc facute dosare si nu stim ce sa facem.Am inteles ca cei care mai au inca gradatie d merit ,merg in continuare dar ceilalti care le expira ce facem?Sper ca sindicatul sa ne reprezinte si pe noi favorabil....

    RăspundețiȘtergere
  15. dle Liviu Pop, este foarte interesanta perpetuarea regulii ca sporul de doctorat de 15% se acorda celor ce au obtinut titlul inainte de 2009...iar celorlalti NIMIC. Ni s-a spus ca sunt sume compensatorii/tranzitorii, ca vor fi date pana la finele lui 2010...ba 2011..insa nu s-a intamplat asa...cei care au luat pana acum, iau si de acum inainte, desi au fost abrogate niste legi restrictive.... ceilalti inca asteapta. Am telefonat si eu la sindicatul unde sunt activez si platesc cotizatia lunar, - la d-na AMARIEI..iar dra jurista m-a informat ca SINDICATUL se straduieste sa demareze un proces. Asta a fost acum 7-8 luni... si pana acum TACERE din partea sindicatului. Intrebare...sindicatului nu vede ca e DISCRIMINARE IN FORMA PURA? Am crezut ca macar sindicatul e cel care sa ne fie alaturi in lupta asta disproportionata de forte..insa, din zi in zi cred ca nici lor nu le mai pasa...

    RăspundețiȘtergere
  16. Am citit un raspuns al unui profesor care spunea ca pe primul loc ar trebui sa fie cadrele didactice, nu auxiliarii.
    Eu as spune ca sunt platiti destul pentru cat lucreaza; 16 ore pe saptamana si 62 zile de concediu. Auxiliarii lucreaza 40 ore pe saptamana si 25 zile de concediu. ar trebui sa ii preocupe pe acesti profesori si mai ales pe cei de la gradinita sa lucreze cu copii mai mult nu sa ii ducem la meditatii pentru alua un examen. iar "profesorii" de gradinita sa fie platiti pentru supravegherea copiilor care dorm?

    RăspundețiȘtergere
  17. nu sunt de acord cu dumneavoastra anonimii. vorbiti in necunostinta de cauza, altfel ati avea curajul sa va dati numele. de ce considerati ca sunt mai presus cadrele didactice decat personalul didactic auxiliar? pentru ca abia asteapta sa treaca cele patru ore, cu pauze intre ele bineinteles, sa plece acasa, sau la bar, sau... ? nu stiu sa spuna buna ziua, ce sa mai vorbim de educatia pe care le-o dau elevilor. in pauze stau in cancelarie iar elevii se bat in clase, pe coridor sau mor inecati in toalete. isi tin nasul pe sus de parca cine stie cine sunt. am tot respectul pentru profesorii si invatatorii care lucreaza suplimentar cu elevii si obtin rezultate deosebite pe la diferite concursuri si dau dovada de adevarati oameni. ceilalti pregatesc elevii pentru un concurs la matematica in ora de muzica. pentru ora de muzica sunt platiti, deci nu lucreaza suplimentar, sau cei care lucreaza cer bani de la parinti. pentru toate activitatile cer bani de la parinti, nimic nu fac pe gratis. vorbesc de auxiliari fara sa cunoasca nimic din activitatea pe care o desfasoara acestia. sunt mai buni decat unii dintre ei si de asta sunt ciudosi. transmit situatiile solicitate si noaptea, iar la scoala lucreaza fara pauze. de ce nu v-ati facut domnilor profesori secretari sau bibliotecari sau laboranti daca credeti ca e mai bine? unii profesori nu ar putea face munca unui secretar dar un secretar poate preda la clasa pentru ca secretarul ca si profesorul este dornic de cunoastere, a absolvit o facultate, un master si continua sa se perfectioneze prin intermediul cursurilor de formare continua . de aici porneste invidia pe care ar fi bine sa o lasati de-o parte si sa impreuna cu personalul auxiliar sa formati un colectiv unit, sa va intelegeti si sa faceti front comun in beneficiul unitatilor scolare, elevilor si pentru binele dumneavoastra.

    ps cand o sa va semnati cu numele dumneavoastra voi face si eu la fel. pana atunci...

    RăspundețiȘtergere
  18. ce facultate trebuie sa faca o laboranta de liceu?

    RăspundețiȘtergere
  19. O laboranta, un laborant, e la fel nu? E adevărat că sunt foarte puţini bărbaţi în această funcţie. Studii medii şi superioare.
    Eu cred că un laborant trebuie să fie inginer sau subinginer, oricare din domeniile: chimie, mecanică, chimie fizică.. Un laborant se pregăteşte la fel ca şi un cadru didactic înainte de începerea orei de laborator. Pregăteşte substanţele chimice, reactivii, sticlăria dar este expus mult mai mult substanţelor chimice periculoase, ar trebui să consume lapte, ar trebui să beneficieze în mod permanent de acel spor de condiţii periculoase... Studiază programa, se implică în pregătirea elevilor pentru concursuri, olimpiade, face parte din diverse comisii din decizia conducerii... etc. pe deasupra sunt solicitaţi de către serviciul contabilitate, serviciul secretariat pentru desfăşurarea unor lucrări, a unor activităţi ce le aparţin şi pentru care ei sunt plătiţi!.. aşa-i că nu poţi spune nimica? Salariul este mult mai mic ..
    Dacă nu sunteţi de acord, vă rog să comentaţi.
    Am scris acest mesaj pentru că doar secretarii şi bibliotecarii s-au plâns aici.
    Voi lăsa tot un mesaj de la un anonim pentru că aşa se obişnuieşte.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare