4 nov. 2008

Apocalipsa după Tăriceanu

Atitudinea actualului Guvern al României, privind nerespectarea Legii 221/2008 care prevede majorarea salariillor cadrelor didactice s-a văzut, în repetate rânduri, este una de dezinformare totală a opiniei publice. De la promulgarea legii de către Curtea Constituţională şi preşedintele Traian Băsescu, Guvernul a început o nepermisă campanie de denigrare a imaginii dascălilor din România.
Se încearcă o astfel de dezinformare inclusiv în cadrul sistemului de învăţământ, din care, în vremi demult apuse, a făcut parte şi premierul. Acesta, în ultimele zile, în încercarea disperată de a-şi menţine atitudinea, a apelat la politica vânzării castraveţilor tocmai grădinarului. Astfel, printr-o notă internă transmisă Inspectoratelor şcolare acestea sunt obligate să ceară unităţilor şcolare date privind renunţarea la lucrările pe care trebuie să şi le propună pentru anul 2009.
Pornind de la date complet eronate vizavi de „reducerea drastică a investiţiilor” din învăţământ aducem la cunoştinţa opiniei publice că pentru judeţul Maramureş, deşi din luna septembrie există o Hotărâre de Guvern prin care se alocă 11253 mii lei pentru investiţii şi reabilitări, în practică nu s-a primit nici un leu. La această oră marea majoritate a lucrărilor au fost executate şi nu au fost plătite, însă MECT a solicitat unităţilor şcolare „proiecte măreţe” pentru anul viitor.
Reamintim cu această ocazie că mai există sume aprobate pentru dotarea laboratoarelor, bibliotecilor, liceelor vocaţionale, precum şi dotarea cu microbuze şcolare, dar şi acestea sunt numai pe hârtie. Era onest din partea MECT să facă aceste plăţi şi după aceea să propună aşa zisa „reducerea drastică a investiţiilor”. Mai ales că bugetul MECT ar trebui să fie de 6% din PIB şi nu aproximativ 4% cât s-a alocat până în prezent, iar în acest buget fondul de salarii este de 37%.
Modificarea de la 1 octombrie conform legii 221/2008 a coeficientului de multiplicare de la 299,933 la 400 reprezintă o creştere reală de 33,34% şi nu de 50% cum se vehiculează pe canalele media. Această creştere ar modifica fondul de salarii de la 37% la 48%. Nu vedem de unde s-ar face aceste reduceri drastice ale investiţiilor. Constatăm cu tristeţe că în bugetul MECT-ului sunt sume mult mai mici decât cele prevăzute de lege, dar administrate deficitar. Apocalipsa pe care o prezice premierul, în cazul aplicării legii votate în Parlament, este falsă în ceea ce priveşte educaţia.


Prof. Liviu Marian POP

5 comentarii:

  1. Puteti sa afisati si nota?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e dracul atat de negru! Afirmatia asta "Apocalipsa dupa Tariceanu" este mult exagerata. Adevarul este ca intotdeauna undeva la mijloc. Tariceanu are dreptate totusi cand spune ca nu se poate face o majorare a salariilor profesorilor, nu fara riscul unei cresteri a inflatiei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tariceanu are dreptate, nu se poate face o majorare a salariilor profesorilor sau a pensiilor pentru ca va creste inflatia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Haideti sa nu mai amestecam chestiunile: problema banilor publici necesari abilitarii institutiilor invatamantului e alta mancare de peste. Se vorbeste de marirea salariilor profesorilor acum. Prea crede toata lumea ca Guvernul e un camatar de la care se pot lua bani la discretie.Deciziile sunt luate la nivel oficial dupa consultari si evaluari.

    RăspundețiȘtergere
  5. E totusi exagerata majorarea asta si e greu de facut asa, de pe o zi pe alta. Azi au aprobat legea si de maine Guvernul sa sara cu banii. Profesorii ar trebui sa fie mai rezonabili si sa incerce o esalonare a aplicarii legii. Si sa se dea la fel ca si la celelalte majorari, mai mult pentru cei care au mai putin. Asa nu se rezolva mare lucru si cei care au acum salarii mici vor ramane tot fara bani si nu vor mai putea cere o alta majorare prea curand. Si in plus profesorii nu ar mai fi bine priviti daca ar primi doar ei salarii mari. Sunt atatia oameni in tara asta care au salarii foarte mici si care ar zice despre profesori asa cum zic si acestia acum despre magistrati sau alte categorii care au salarii foarte mari.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare