Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vor depune la tribunalele judeţene actele de trimitere în judecată a consiliilor locale şi a instituţiilor de învăţământ, pentru a grăbi aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor, au anunţat, joi, reprezentanţii federaţiei.
"Curtea Constituţională pare că tergiversează finalizarea acţiunilor legate de declararea ca neconstituţională a ordonanţei 15/2008, prin care se amână legea de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Încă nu au publicat în Monitorul Oficial motivele pentru care au respins această ordonanţă, motiv pentru care Avocatul Poporului nu poate cere Curţii investigarea legalităţii celei de-a doua ordonanţe de guvern, aceea care anula legea votată de parlament la sfârşitul lunii septembrie. Vrem să dăm în judecată şcolile şi primăriile pentru că, prin acest demers, tribunalul va obliga Curtea să prezinte motivele şi, implicit, în acest fel putem grăbi punerea în aplicare a legii", a precizat vicepreşedintele FSLI, Simion Hâncescu, citat de NewsIn.
FSLI susţine că, potrivit legii, cadrele didactice pot da în judecată angajatorul şi finanţatorul, în speţă consiliile locale şi instituţiile de învăţământ, pentru nerespectarea legii. Chiar dacă acestea din urmă îşi primesc banii, la rândul lor, de la Executiv, demersul federaţiei nu este unul absurd, afirmă sindicaliştii. "În urma acestui demers, tribunalul va forţa Curtea Constituţională să se pronunţe şi, astfel, să ştim clar după care act normativ vor fi majorate salariile cadrelor didactice", explică Hâncescu.
Federaţia "Spiru Haret" şi FSLI au solicitat Avocatului Poporului, săptămâna trecută, să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea celei de-a doua ordonanţe emise de guvern, 151/2008, prin care salariile cadrelor didactice ar urma să crească, diferenţiat, în două trepte, cu până la 28%. Avocatul aşteaptă să fie publicate motivele pentru care prima ordonanţă emisă de Guvern, ordonanţa 15/2008, care amâna punerea în aplicare a legii de majorare a salariilor profesorilor, a fost declarată neconstituţională.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că salariile cadrelor didactice vor creşte diferenţiat, cu până la 28%, în două trepte, la 1 martie şi, respectiv, 1 septembrie 2009, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate, săptămâna trcută, de Executiv. În medie, această majorare diferenţiată presupune creşterea fondului total de salarii cu 10%. Profesorii universitari nu vor primi niciun ban în plus, deoarece ordonanţa are rolul de a mări cu precădere salariile mici de învăţământ, potrivit premierului.
Sursa: AdevărulPe aceeasi tema: Gândul
Realitatea.Net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu