8 nov. 2008

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constitutionala ordonanţa de amânare a creşterii salariilor profesorilor

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost amânată până în aprilie 2009 creşterea cu 50% a salariilor profesorilor, principalul argument fiind nerespectarea de către Executiv a separaţiei puterilor în stat.
Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanţa Cabinetului Tăriceanu, iar judecătorii CCR au stabilit ca excepţiile de constituţionalitate ridicate să fie dezbătute la 11 noiembrie.
Principalul argument al Avocatului Poporului invocat în contestaţie este nerespectarea de către Guvern a separaţiei puterilor în stat, în sensul că Executivul a decis să amâne aplicarea unei legi care avea un termen decis de Parlament şi Preşedinţie.De asemenea, Avocatul Poporului mai este de părere că Guvernul a depăşit cadrul constituţional în momentul în care a ales formula ordonanţei de urgenţă ca mijloc procedural de amânare a creşterii de salarii, întrucât Executivul nu ar avea abilitare pentru acest domeniu. Nu în ultimul rând, Avocatul Poporului a considerat că Guvernul nu poate folosi ca temei de legiferare delegare de atribuţii, câtă vreme legea fusese votată de Parlament şi promulgată de şeful statului.Guvernul a amânat intrarea în vigoare a creşterilor cu 50% a salariilor cadrelor didactice până în aprilie 2009.Executivul a motivat şi refuzul de a mări salariile cadrelor didactice în condiţiile Legii adoptate de Parlament. Astfel, potrivit preambulului Ordonanţei de Urgenţă emise de Guvern, cheltuielile de personal suplimentare generate de mărirea salariilor cadrelor didactice sunt de 711 milioane de lei pentru perioada rămasă din 2008, ceea ce reprezintă 0,14% din PIB, şi de 4.265 milioane de lei pentru întregul an 2009, respectiv 0,74% din PIB. "În actualul context economic mondial extrem de dificil, care se reflectă şi asupra României, efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi susţinut. O astfel de măsură ar obliga la majorarea deficitului bugetar sau la reducerea drastică a cheltuielilor cu investiţiile", se arată în documentul oficial.Guvernul consideră că majorarea salarială ar duce la instabilitate economică şi la "irosirea câştigurilor" macroeconomice obţinute în ultimii ani, existând riscul întoarcerii la stadiul deceniului trecut, cu "urmări dramatice" asupra nivelului de trai.Ca urmare a deciziei Cabinetului Tăriceanu, PD-L a depus deja o moţiune de cenzură în Parlament, iar PSD a anunţat că doreşte discutarea de urgenţă a textului OUG şi respingerea ei, înainte de încheierea mandatului actualului Legislativ. Senatul a discutat deja în comisia de specialitate şi a respins ordonanţa Cabinetului, urmând ca în curând să fie dezbătută de plen.
Sursa:http://slipc.blogspot.com/2008/11/avocatul-poporului-atacat-la-curtea.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare