20 sept. 2008

Liviu Pop: „Ne-am sãturat de gogosile lor si de majorãrile nesemnificative în douã sau mai multe transe

Sindicalistii din învãtãmânt amenintã cu proteste

Profesorii maramureseni, ca de altfel si cei din tarã, sunt revoltati cã Guvernul le oferã o crestere salarialã de doar 9%, dar si de faptul cã aceastã indexare vine cu o lunã mai târziu decât era prevãzutã prin lege. Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt (FSLI) acuzã PSD si PNL cã au fãcut un troc în defavoarea dascãlilor.
Reprezentantii sindicatelor din învãtãmânt sustin cã initiativa legislativã a PSD de majorare cu 50% a salariilor personalului didactic în anul 2008 a fost doar o „gogoasã” politicã. Ei mai aratã cã 9% reprezintã indexarea prevãzutã deja în lege si nicidecum nu este vorba de o mãrire acordatã cu „mãrinimie” de autoritãti. Mai mult, sindicalistii sunt indignati cã aceastã indexare vine cu o lunã mai târziu decât prevede legislatia.

Promisiunile politicienilor - demagogie si populism ieftin

Declaratiile publice de sustinere a învãtãmântului de cãtre actuala putere nu reprezintã altceva decât „demagogie si populism ieftin” - sustin sindicalistii din învãtãmânt. „Mã pun serios pe gânduri declaratiile si motiunile politicienilor din preajma începutului de an scolar precum si din campania electoralã. Constat cã avem niste personaje numite «politicieni» care nu au nicio legãturã cu educatia”, declarã Liviu Pop, presedintele Sindicatului Liber din Învãtãmânt Maramures. Liderul mai aratã cã nemultumirea membrilor de sindicat este complet justificatã si sã nu surprindã pe nimeni dacã, în perioada urmãtoare, vor fi declansate ample actiuni de protest la nivelul întregii tãri. „Un program de actiuni trebuie respectat. Noi nu ar trebui sã cedãm si, atunci când semnãm pentru o formã de protest, sã fie stabilite obiective clare. Ne-am sãturat de gogosile lor si de majorãrile nesemnificative în douã sau mai multe transe” afirmã Liviu Pop.

Dascãli dispretuiti de elevi

În cele mai multe cazuri, cadrele didactice trãiesc greu de pe urma salariului primit. Grija zilei de mâine sau cheltuielile de întretinere le fac viata un adevãrat calvar. „Salariul meu de încadrare este de aproape 900 lei. Având în vedere cã am de întretinut singurã doi copii, plus taxele lunare, e destul de dificil pentru mine sã mã descurc din salariu. Oricum, salariul se mãreste cu o sumã infimã. La 9%, chiar nu mã deranjeazã cã se întârzie cu o lunã. Cu banii respectivi nu poti face mare lucru. Dacã era vorba de cei 50% (procentul promis initial), era altceva”, spune Crina Chis, profesoarã la Colegiul „Anghel Saligny” Baia Mare. Ca si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, pe lângã faptul cã sunt prost plãtiti, profesorii trebuie sã suporte si aroganta si insolenta unor elevi, care se cred îndreptãtiti sã se comporte astfel. Tocmai aceasta este si una dintre cauzele pentru care tinerii iesiti de pe bãnicile facultãtii nu vor sã intre în învãtãmânt. „Motivul pentru care tinerii nu vor sã intre în învãtãmânt nu sunt neapãrat salariile, ci atitudinea societãtii si, în special, cea a elevilor care îi sfideazã pe profesori. În general, aceste situatii sunt întâlnite la scolile generale si în grupurile scolare unde sistemul de admitere este asa cum este. În ultimii ani, s-a observat o reducere consistentã a numãrului de clase. Dorinta sindicatului si a celor din învãtãmânt este sã-i aducem pe copii la scoalã”, afirmã Zita Rist, profesoarã la Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare.

Profesorii - obisnuiti sã fie dusi cu zãhãrelul

Întârzierea cu o lunã a majorãrii salariilor nici nu-i mai mirã pe profesori. Unii dascãli nu si-au primit încã banii pentru numirea lor ca titulari pe post. „Un 50% mi s-ar pãrea pãrea o mãrire decentã. 9% este o sumã care nu schimbã aproape cu nimic situatia actualã. Cât despre întârzierea cu o lunã, nu ne mai surprinde nimic. Suntem obisnuiti cu toate «minunile» de acest gen. Nici acum nu s-au plãtit banii pentru cei care s-au titularizat, adicã prima de instalare”, declarã profesorul Gavril Pasca, directorul Scolii Generale „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare. Liderul Liviu Pop precizeazã cã, în momentul de fatã, membrii de sindicat analizeazã deciziile actualei guvernãri în ceea ce priveste amânarea cu o lunã a aplicãrii OG 15 din 2008, precum si cresterea salarialã a dascãlilor cu 9%, si cea a pensiilor cu 20%. În functie de decizia luatã de sindicalisti, în urmãtoarele zile, dascãlii vor protesta si în Maramures. „E cât se poate de clar cã între 400.000 de salariati din educatie si cinci milioane de pensionari, la vot conteazã ultimii. A nu se întelege cã nu sunt de acord cu majorarea pensiilor”, conchide Liviu Pop. (Adina C. VLAD)

Sursa:http://www.glasulmaramuresului.ro/invatamint.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare