16 sept. 2008

Chioşcurile alimentare din şcoli au ajuns să vândă bureţi de baie

Deşi e publicată de două săptămâni în Monitorul Oficial, lista alimentelor interzise n-a ajuns la comercianţi
Nici cornurile de la guvern nu au caloriile trecute pe ambalaj
„Câte calorii zici că are?“
Ieri dimineaţă, elevii Colegiului Media şi-au luat shaorma de peste drum, din staţia de autobuz, că din şcoală nu mai pot cumpăra alimente. Chioşcul cu sucuri şi cornuri cu ciocolată s-a închis, din pricina unui ordin semnat de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. „E aiurea să ne scoată mâncarea de la magazin”, comentau elevii Colegiului Tehnic Media din Capitală. Lista de „alimente interzise”, elaborată de specialişti în nutriţie, la cererea ministrului, a nedumerit mulţi comercianţi şi asta pentru că majoritatea alimentelor existente pe piaţă intră în această categorie, din pricina numărului mare de calorii pe suta de grame – peste 300.
Atunci, ce să le vinzi elevilor? Apă plată şi banane? „Anul trecut, patronul chioşcului a adus două lăzi cu banane, doar eu am cumpărat două. Anul ăsta, omul nu şi-a mai reînnoit contractul, pentru că nu ştie ce să vândă. M-a întrebat pe mine ce marfă poate să aducă. Fructe, nu, pentru că nici un copil nu le cumpără”, ne-a spus directoarea Şcolii nr. 178, Mimoza Vulcu. S-a chinuit foarte mult să înfiinţeze un chioşc alimentar în şcoală, pentru că elevii îşi făcuseră un obicei din a sări gardul, pentru a-şi cumpăra pateuri de peste drum. Mai mult, în urmă cu doi ani, o fetiţă plecată după mâncare a fost accidentată pe trecerea de pietoni. Din fericire, accidentul nu a avut urmări grave, însă directoarea nu se împacă cu asta. Părinţii ar fi în stare să-i scoată ochii, doar dacă îşi suceşte vreun copil un deget.
Unii ar fi tentaţi să creadă că elevii de şcoală primară sunt la adăpost, mulţumită programului guvernamental „cornul şi laptele”. Nimic mai fals! Chiar la intrarea în Şcoala 178, pe asfalt, am găsit un corn aruncat. Pe ambalaj sunt trecute ingredientele – făină, zahăr, ulei vegetal, sare iodată şi propionate de calciu (E282, nepericulos de altfel), dar nu şi valorile nutritive (numărul de calorii, conţinutul în glucide, lipide şi proteine), aşa cum prevede ordinul lui Nicolăescu.
Cantinele şcolare – alternativa ideală, dar greu de luat în calcul
La chioşcul Liceului Teoretic „Constantin Brâncoveanu” se vând apă plată, biscuiţi cu jeleu şi ciocolată, pixuri, acadele şi bureţi de baie. În vitrinele frigorifice sunt expuse câteva iaurturi şi vreo 5 cutii cu budincă. Vânzătoarea de la chioşc abia şi-a început munca, de două zile, şi e total nedumerită. „Vin copiii şi mă întreabă de ce sunt rafturile goale. Păi dacă aşa e legea”? Ne-am chiorât, împreună, pe ambalajul unui pachet de biscuiţi cu jeleu: 70,2% conţinut de glucide şi 372 de calorii. „Deci nu e voie? Sunt interzişi”? Conform ordinului ministrului Nicolăescu, da, tot ce sare de 300 de calorii e nerecomandat minorilor. Numai că minorii sunt de altă părere. „O să ne fie foame încontinuu şi o să mâncăm mai mult ca înainte, aşa crede ministrul că are grijă de silueta noastră? Din curtea liceului nu avem voie să ieşim. Chiar dacă am fi avut voie, n-am fi rezolvat nimic, pentru că, mai nou, ne-au dărâmat şi chioşcurile de lângă şcoală. Ar fi fost OK dacă ne făceau o cantină, aşa mai înţelegeam”, e de părere Raluca, elevă în clasa a XI-a.
Directoarea Liceului Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, Marlena Darmon, consideră că această măsură nu rezolvă problema alimentaţiei elevilor. „Tot ce am auzit a fost o listă de interdicţii. Asta nu e voie, aia nu e voie, dar ce e voie? Şi cine are voie să vândă ce e voie? Dacă interzicem aceste alimente în şcoli, oare am rezolvat problema? Reclamele rămân tot pe posturile TV, nu? Ne îngrijim de sănătatea copiilor, dar de a părinţilor, cine se îngrijeşte? Ministerul Sănătaţii să facă bine să bage în Parlament o lege pentru toţi”, a punctat directoarea.

maria.barbulescu@gandul.info,
claudia.marcu@gandul.info
Sursa:http://www.gandul.info/actualitatea/chioscurile-alimentare-din-scoli-au-ajuns-sa-vanda-bureti-de-baie.html?3927;3188959

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare