5 dec. 2007

Superprofesoara

Maria Loredana Nica predă nu mai puţin de patru materii la un liceu din Regiunea Valencia.

Românii din Spania nu sunt numai „căpşunari", aşa cum spun unii peiorativ. Există destule exemple de imigranţi pentru care o viaţă mai bună include şi reuşita profesională în domenii respectabile.

Maria Loredana Nica (28 de ani), o tânără bucureşteancă absolventă a Facultăţii de Matematică, a ajuns în Spania, la sfârşitul anului 2003, plină de iluzii. Începuturile poveştii sale se aseamănă cu cele ale altor mii de români veniţi să caute „pământul făgăduinţei".

După un an în care a avut diverse slujbe, părea că depăşirea barierelor sociale este imposibilă şi a decis să revină acasă. Avea deja biletul de autocar, când, într-o doară, a cumpărat un ziar de anunţuri de locuri de muncă. A sunat la un anunţ care oferea un post de profesoară de matematică şi totul s-a schimbat din acea clipă.

Loredana a mers la interviu, unde i s-a oferit un loc de muncă şi posibilitatea de a-şi reglementa situaţia legală. Nu a stat mult pe gânduri. Avea de ales între întoarcerea la salariul din România şi posibilitatea unui nou început.

În prezent, Maria predă matematică, fizică, limba engleză şi chimie la Academia de Idiomas ABC din Almazora. În paralel, îşi continuă pregătirea frecventând cursurile de valenciană - limba oficială locală - la Academia de Limbi Străine din Castellon.

Îşi aminteşte că, la început, cursanţii spanioli nu au acceptat ideea de a fi învăţaţi de către o româncă, unii chiar refuzând colaborarea. Pas cu pas, atât elevii şi studenţii, cât şi colegii de catedră, toţi spanioli, au reuşit să o aprecieze pentru profesionalismul ei.

Întrebată dacă s-ar mai reîntoarce în România, Loredana a răspuns cu un „nu" hotărât, motivând că scurtele vacanţe petrecute în ţară nu au reuşit să o convingă de faptul că acolo ar putea avea o viaţă mai bună sau mai multe şanse de a promova în carieră. Pentru anul care vine, Maria şi-a fixat un obiectiv ambiţios, pe care speră să-l atingă tot în Spania - cariera de profesor universitar.

Biografie

Maria Loredana Nica a absolvit Facultatea de Matematică, la Universitatea Bucureşti, în 2001.
Ea a predat timp de doi ani la liceele „Petru Rareş" şi „Spiru Haret" din Capitală.
A emigrat în Spania în anul 2003. În prezent, este profesoară de engleză, matematică, chimie şi fizică la Academia ABC din Almazora.

Sursa:http://www.adevarul.ro/articole/superprofesoara/334083

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare