9 dec. 2007

Liderii celor 5 confederatii sindicale se intalnesc azi in Capitala

In Maramures, peste 100 sindicalisti se pregatesc sa picheteze Prefectura

Confederatiile sindicale au decis sa declanseze actiunile de protest. Suparate ca patronatele si guvernul au facut o declaratie "soc", sindicatele vor sa treaca la actiune si sa declanseze greva generala. "Pe 25 noiembrie a avut loc in capitala intalnirea reprezentantilor patronatelor, guvernului si sindicatelor. Acolo, patronatele in mod direct si guvernul, prin ministrul Muncii si Protectiei Sociale, au facut o declaratie soc in care mentionau ca miscarea sindicala nu doreste sa actioneze mai departe printr-o greva generala. Ei au motivat ca greva generala nu este sustinuta de responsabilii sindicali de federatii si filiale si de liderii de intreprindere. Acest lucru si faptul ca premierul refuza dialogul privind salariul minim si reglementarea unor probleme legate de protectia sociala au condus la decizia de a trece la actiune", ne-a declarat Florin Hosu, lider Cartel Alfa Maramures.

* Perioada grevei generale se va decide astazi de liderii celor 5 confederatii

Astazi, in capitala, liderii celor 5 confederatii sindicale se vor reuni pentru a decide data la care va fi declansata greva generala. Sindicalistii sunt decisi ca, in aceasta saptamana, timp de 30 de minute sa "paralizeze" activitatea la nivel national.
Hosu a mai spus ca pe plan local va avea loc pichetarea prefecturii. "Am depus deja documentatia de autorizare a actiunii atat la Prefectura, cat si la Jandarmerie", a precizat interlocutorul. Actiunea la care vor participa reprezentanti ai tuturor confederatiilor sindicale, va avea loc pe 6 decembrie, intre orele 11 si 12. "Ne asteptam la o participare insemnata, in jur de 100 de sindicalisti", a spus liderul Cartel Alfa.

* Confederatiile sindicale pregatesc un miting in capitala

Florin Hosu a mai precizat ca salariul minim trebuie majorat, deoarece de la o luna la alta se scumpesc produsele, iar cosul zilnic a ajuns foarte sarac. "Oamenii se plang ca nu mai au cu ce plati incalzirea si alte servicii pentru ca toate preturile au crescut simtitor fata de anul trecut". Sindicatele cer ca salariul minim pe 2008 sa fie de 540 lei, patronatele propun 480, iar Guvernul "nu vrea sa dea mai mult" de 500.
Finalitatea actiunilor sindicale va fi un miting la Bucuresti in perioada 13-17 decembrie, cand Legea Bugetului de Stat si Legea Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat vor fi dezbatute in Parlament. Data exacta urmeaza sa fie decisa zilele acestea.

* Vineri, liderii unitatilor scolare vor afla detalii despre formele de protest

Ieri, la sediul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, presedintele Liviu Pop a convocat o conferinta de presa pentru a aduce la cunostinta ultimele noutati: contractul colectiv de munca si salariul minim pe economie. "In momentul de fata consideram ca exista un conflict de interese si este posibil ca la nivelul intregii tari sa se declanseze aceste conflicte intre conducerile de unitati si sindicate. Confederatiile sindicale si-au exprimat, printr-un comunicat comun, dezacordul fata de propunerea de modificare a legii contractelor colective de munca", a precizat liderul sindical.
Vineri, la nivelul judetului va avea loc o intalnire, prilej cu care toti liderii de unitati scolare vor fi informati asupra formelor de protest si daca intr-adevar se va ajunge la greva generala.

* Tichete cadou pentru cadrele didactice

In ceea ce priveste legea 193/2006, privind tichetele cadou, saptamana trecuta in Bucuresti s-a hotarat ca la nivelul municipiului sa se acorde 7 tichete cadou in valoare de 50 lei, pentru 6 evenimente: 15 septembrie Ziua Educatiei, Craciunul, 1 Martie, Pastele si Ziua Invatatorului. "Speram ca si la nivelul judetului Maramures sa obtinem aceste tichete pentru cadrele maramuresene si, de ce nu, acesta ar fi un inceput pentru acordarea tichetelor de masa in invatamant. O alta problema pe care liderul de sindicat a tinut sa o puncteze este cea a programului social "laptele si cornul". "In judet exista situatii destul de ciudate, aici ma refer in mediul rural. Spre exemplu, pe Valea Ruscovei, invatatorii si educatorii sunt nevoiti sa mearga pe jos cate 5 km pana la scoala de comuna si sa ia in spate laptele si cornul elevilor. In acest sens, am facut o adresa la Consiliul Judetean pentru a vedea toate contractele facute cu firmele de distributie a laptelui si cornului. De acolo putem vedea obligatia celor care aduc produsele. Mai avem de asteptat inca aproape 2 saptamani, iar daca nu ne da informatia vom merge in instanta".

C. Sofran, A. Dindiligan
Sursa http://www.informatia-zilei.ro/BM/bm/2007/04.12.07bm/eveniment.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare