22 dec. 2007

Profesorii au pichetat sediul Parlamentului României

Salariile profesorilor vor creşte cu 10% de anul viitor. De această majorare vor beneficia debutanţii, cei care au obţinut deja definitivatul, dar şi profesorii care au gradul II. Proiectul legii bugetului a fost modificat de parlamentari care au introdus un amendament în acest sens. Decizia a fost luată miercuri, când profesorii au protestat alături de alţi sindicalişti în faţa Parlamentului. Şi poştaşii vor primi la anul salarii cu 0,28% mai mari.

Aproape 300 de cadre didactice au ieşit în stradă şi au pichetat sediile ministerului Economiei, Parlamentului şi Guvernului. În paralel, profesorii din 20 de judeţe ale ţării s-au aflat timp de 2 ore, în grevă de avertisment.

Sindicaliştii din învăţământ s-au declarat mulţumiţi de majorările salariale aprobate astăzi, dar susţin că vor continua acţiunile de protest pentru a determina începerea negocierilor salariale pe anul 2008 pentru tot personalul. Ei mai vor ca salariile pe luna decembrie să fie acordate înainte de finalul anului.

Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de respingerea de către comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului a amendamentului, care era susţinut de în unanimitate de comisiile de învăţământ ale legislativului prin care era acceptată acordarea, începând cu 1 ianuarie 2008, a majorării salariale de 10% pentru cadrele didactice debutante, cu definitivat şi cu gradul didactic II care nu au beneficiat de prevederile Legii nr. 220/2007 de aprobare a ordonanţei 11/2007 privind creşterile salariale ce se vor acorda în 2007 personalului didactic din învăţământ.

Profesorii dezaprobă şi refuzul Guvernului de a acorda, în luna decembrie, premiul anual aferent anului 2007 sau salariul pe luna decembrie, perpetuând astfel discriminarea creată între salariaţii bugetari şi celelalte categorii de salariaţi, care beneficiază de aceste drepturi, dar şi de alte drepturi salariale acordate cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Sindicaliştii mai cer acordarea, în mod unitar şi nediscriminatoriu, a tichetelor cadou pentru toţi salariaţii din sistemul educaţional.

Profesorii timişeni din învăţământul preuniversitar au intrat în grevă de avertisment pentru două ore

Un număr de 6.700 de profesori din Timiş de la sindicatul "Spiru Haret" a intrat astăzi în clase, dar au refuzat să predea între orele 11.00 şi 13.00, din cauza lipsei banilor şi a reducerii de personal impuse de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), transmite corespondentul NewsIn.

Greva de avertisment pe care profesorii din învăţământului preuniversitar au organizat-o astăzi în judeţul Timiş a cuprins doar dascălii din Sindicatul "Spiru Haret" Timiş.
Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare