9 oct. 2007

Scolile maramuresene sunt sub moloz si acum

In Libotin inca nu s-a organizat licitatie

Daca in anii precedenti directorii de scoli se plangeau ca nu le-au fost alocate fonduri pentru lucrarile de reabilitare la scoli, acum situatia s-a schimbat, adica sunt bani, dar nu este cine sa lucreze, ori primaria nu a organizat licitatii pentru desemnarea executantului lucrarilor. In cele mai multe cazuri, vinovat pentru astfel de situatii este managerul unitatilor scolare, dar si primarul, in egala masura. Inainte cu doua saptamani de inceperea noului an scolar scriam despre stadiul lucrarilor de reabilitare in unitatile de invatamant. In patru scoli din judet, la acea ora, situatia era sub orice critica, nici macar nu incepusera lucrarile. Era vorba de Scoala 1 din Baia Sprie, Boiu Mare, Bozanta Mica si Libotin. Pentru a vedea cum decurg lucrarile de reabilitare la aceste institutii de invatamant, ne-am deplasat in teren pentru a afla mai multe.

BAIA SPRIE
Se pare ca in Baia Sprie situatia tinde sa mearga spre bine. Daca inainte cu doua saptamani de inceperea noului an scolar nici macar nu incepusera lucrarile, acum acestea sunt aproape finalizate. Firma care a castigat licitatia si care executa acum lucrarile este SC International Feva SRL Baia Mare. Directorul unitatii de invatamant, Delia Bartha, ne-a declarat: "Daca inainte de a incepe scoala eram foarte suparata ca in scoala noastra nu se executau nici un fel de lucrari, acum parerea mea este total schimbata. Firma SC International Feva SRL din Baia Mare lucreaza foarte bine si repede si sunt multumita de prestatia executantului. Cred ca pana la sfarsitul lunii octombrie, toate lucrarile de reabilitatare vor fi finalizate".

BOIU MARE
Daca situatia din Baia Sprie este "roz", nu putem spune acelasi lucru despre Scoala din Boiu Mare. Aici, lucrarile sunt in toi. Elevii sunt nevoiti sa vina numai dimineata la cursuri, pentru ca dupa masa se lucreaza. Firma care executa lucrarile este SC From Vancea SRL. La ora actuala, fosa septica, grupurile sanitare si cladirea pentru centrala termica sunt finalizate. Viceprimarul Nicolae Prodan a recunoscut ca o parte din vina apartine si Primariei. "Recunosc ca avem si noi o mica vina din cauza ca lucrarile au inceput asa de tarziu, trebuia sa ne implicam mai mult, dar cred ca pana la urma vom iesi la liman. Pana la sfarsitul anului vom duce la capat lucrarile de reabilitare a unitatii de invatamant", ne-a declarat viceprimarul.

BOZANTA MICA
La Scoala din Bozanta Mica nu l-am gasit pe directorul scolii si am stat de vorba cu profesorul coordonator Calin Hossu, care ne-a spus tot ceea ce stie despre lucrarile de reabilitare. Insa, un lucru este cert: si aici se lucreaza de zor. Cei 80 de elevi si prescolari sunt nevoiti sa suporte galagia si mizeria. "Firma care a castigat licitatia si care in momentul de fata executa lucrarile este SC Flamgard SRL. Eu zic ca s-au facut foarte multe pentru aceasta unitate de invatamant. Ceea ce lipseste este centrala, care credem ca pana la sfarsitul lunii noiembrie va fi gata. Nu prea suntem multumiti de prestatia executantului, cel putin zugravelile sunt facute de mantuiala", ne-a spus Calin Hossu. Noi, totusi, ne intrebam: daca tot au existat bani, de ce nu s-a lucrat pe timpul vacantei de vara?

FERICEA
Chiar daca localitatea Fericea este o zona foarte izolata, unde isi duc traiul 83 de familii de romani si 60 de rromi, scoala din Fericea este una de standarde europene. Nu ne-a venit sa credem ca un catun are asa o institutie de invatamant foarte bine pusa la punct si dotata din toate punctele de vedere. Un lucru este sigur: aici elevi au conditii optime de desfasurare a procesului instructiv-educativ. Din punct de vedere al lucrarilor, s-a lucrat pe timpul verii, iar firma SC Extrem Impex SRL a reusit sa finalizeze lucrarile inainte cu mult de inceperea noului an scolar.
Dorel Dale, viceprimarul din Valea Chioarului, ne-a declarat: "La Scoala din Fericea elevii romani invata impreuna cu cei rromi, care sunt civilizati si mare parte dintre ei nu stiu sa vorbeasca tiganeste. Firma care a executat lucrarile a lucrat chiar in plus, iar noi le mai datoram inca 300 milioane lei vechi, bani pe care ii vom primi de la Inspectoratul Scolar Judetean Maramures".

LIBOTIN
O problema grava se inregistreaza, in momentul de fata, la Scoala generala cu clasele V-VIII din Libotin (sat apartinator de comuna Cupseni), unde invata 40 de elevi. Aici, Primaria Cupseni nici macar nu a organizat licitatia pentru desemnarea executantului lucrarilor. Viceprimarul Constantin Dragomir a precizat ca pentru licitatie s-au inscris doua firme, respectiv SC Stoneco SRL si SC Intracom SA. Abia luni, 15 octombrie, se va sti exact firma care va executa lucrarile. Directorul coordonator Nechita Babut ne-a spus pe un ton foarte arogant: "Presa cauta numai scandaluri". Acesta a mai mentionat ca de vina este Inspecatoratul Scolar, care nu a trimis bani pentru lucrarile de reabilitare la timp, adica i-a trimis in urma cu o luna si jumatate.


***


Oare cine este de vina in toata treaba asta, noi cei din presa sau cei care trebuiau sa se implice mai mult in viata scolii?

Anca Dindiligan
Sursa: http://www.informatia-zilei.ro/BM/eveniment.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare