1. Buna ziua!
Sunt profesoara in judetul Constanta.Astazi am fost infirmati de catreconducerea scolii ca pe perioada cat vom functiona in sistem online nu vom
primi indemnizatia de hrana si sporul neuropsihic.D-na director a precizat
ca au primit pe grupul cu directorii aceasta dispozite..Cum vedeti
dv.aceasta aberanta decizie?.Este legala?
Cu stimă, S.A.
Nu există o bază legală pentru neplata indemnziației de hrană și a sporului neuropsihic, dat fiind că ele nu se achită din bunăvoința angajatorului, ci sunt reglementate de Legea- cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare:
1. Indemnizația de hrană este prevăzută la art. 18 alin. (2) : Indemnizaţiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (1).
2. Sporul neuropsihic este prevăzut la art. 16 pct. B cap. I Anexa nr. 1 din: Pentru personalul didactic de predare din învăţământ, precum şi pentru personalul didactic de conducere prevăzut la pct. 1 nr. crt. 1, 2, 4-6 şi pentru personalul de conducere, de îndrumare şi control prevăzut la pct. 2 din anexa nr. I cap. I lit. A se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază.
Prin urmare, niciunul din cele două (indemnizație, spor) nu este condiționat sau influențat de locul de desfășurare a activității didactice sau de modalitatea de predare, respectiv față în față cu elevul sau prin intermediul tehnologiei.
2. Buna ziua, dl Senator!
Vă rog să mă ajutați în clarificarea unei probleme legată de concediul deodihnă plătit în cazul cumulului de funcții.
Sunt încadrată ca laborant de 30 ani, ca funcție de bază. Din anul 2006,
particip la concursul de Titularizare și ocup 1/2 norma didactică, profesor
calificat, grad didactic II.
Întrebarea mea este: Mă încadrez sau nu la art.3, alin. 1 care a fost
abrogat?
Art. 3 alin. 1 prevedea că: „salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe
lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la
concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.
Unitatea în care salariaţii cumulează le va acorda, la cerere, un concediu
fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă
unitate”.
În măsura în care aveți disponibilitate, aștept un sfat de la dvs.
Mulțumesc mult! B.V.
Conform art. 29 alin. (1) din Contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, înregistrat la M.M.J.S.-D.D.S. sub nr. 435 din data de 17.04.2019, beneficiați, în calitate de personal didactic auxiliar (laborant) cu 30 de ani de vechime, de 28 de zile de concediu de odihnă.
De asemenea, beneficiați și de un concediu suplimentar, conform prevederilor alin. (5) al art. 29 din Contractul colectiv de muncă: Personalul didactic auxiliar şi nedidactic beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar între 5 şi 10 zile lucrătoare. Durata exactă a concediului suplimentar se stabileşte în comisia paritară de la nivelul unităţii/instituţiei prevăzute în Anexa nr. 3.
În cazul în care acest articol nu a fost aplicat, depuneți o solicitare la comisia paritară constituită la nivelul unității dumneavoastră de învățământ.
Pentru activitatea didactică beneficiați deconcediu de odihnă proporţional cu timpul efectiv lucrat, potrivit art. 2 alin. (5) din Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ aprobate prin OMECTS nr. 5559/2011: Personalul didactic încadrat pe fracţiuni de normă beneficiază de concediu de odihnă proporţional cu timpul efectiv lucrat, calculat conform prevederilor alin. (2) şi (3).
Cele două tipuri de concedii se cumulează, deoarece alin. (1) al art. 3 din H.G. nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariatilor din administratia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unitatile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare, a fost aborgat prin Legea nr. 31/31.03.2020.
Anterior abrogării, art. 3 alin. (1) din H.G. nr. 250/1992, republicată, cu modificările ulterioare, avea următorul conținut:
”Salariaţii care indeplinesc prin cumul, pe linga functia de baza, cu o norma întreaga, o alta functie, au dreptul la concediul de odihnă platit numai de la unitatea în care au functia de baza. Unitatea în care salariaţii cumuleaza le va acorda, la cerere, un concediu fără plata pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealalta unitate”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu