29 mar. 2014

Întrebări și răspunsuri 29.03.2014

Pe un post publicat pentru etapele de mobilitate cine are prioritate la ocupare:persoana care a fost titulara pe acel post dar a iesit la pensie( mentionez ca doreste mentinerea ca titular peste varsta de pensionare) sau un titular care participa la etapa de pretransfer-nu-mi este clar din metodologie.

Un titular care participă la pretransfer.

Sunt titulara si as dori sa stiu daca ma pot detasa in invatamantul privat fara a pierde titulatura.Mentionez ca as dori sa plec incepand cu luna ceurmeaza(in timpul anului scolar).Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez?

Trebuie să respectati metodologia.

In OUG92/2012, se detaliaza plata drepturilor salariale castigate prin hotariri judecatoresti in perioada 1 ian-31 dec.2013. Ce se va intampla cu hotararile judecatoresti castigate in 2014? Se vor plati dupa aceeasi ordonanta, sau asteptam o alta? 

Se plătesc imediat, daca nu vor fi hotarâri contrare.

Va rog sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei probleme: - am absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti in anul 1993, Tehnologia Constructiilor de Masini, ingineri, cursuri de zi Am profesat in toata aceasta perioada in sectorul privat, in prezent sunt director al unei intreprinderi private din Bucuresti (cu aproximativ 50 angajati). Urmeaza sa absolv modulul I DPPD la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, iar din a doua jumatate a lunii Martie 2014 ma voi inscrie la modulul II, pe care urmeaza sa-l finalizez undeva in luna Iulie 2014. Dorinta mea este sa ma calific pentru a putea preda matematica (sunt pasionat inca din perioada liceului de aceasta materie). Din pacate nu am identificat decat doua posibilitati: - sa ma inscriu la studii de licenta la Universitatea Bucuresti (sau la alta universitate) - dar din pacate nu sunt decat cursuri de zi; cum eu lucrez mi-ar fi practic imposibil sa finalizez cursurile - singura oferta de cursuri la distanta/ frecventa redusa pe care am intalnit-o este valabila pentru cursuri de reconversie profesionala adresate exclusive cadrelor didactice in activitate ( Universitatea din Craiova, Ploiesti, Brasov) - am contactat respectivele institutii si mi-a fost comunicat faptul ca nu ma calific din acest punct de vedere. Ma puteti ajuta cu un sfat privind cele de mai sus ? - eventual se poate solicita o derogare pentru inscrierea la cursurile de reconversie pentru cei care nu sunt cadre didactice active ?

Din păcate nu se poate da o derogare acum.

Este al doilea an cand beneficiez de gradatie de merit,dar cum va spuneam sunt detasata din rural in urban,la un liceu. Daca revin la scoala unde sunt titulara ce se va intampla cu gradatia pe urmatorii 3 ani?Asa cu am dreptul?Multumesc mult! Si v-am intrebat daca se introduce limba straina ,a doua incepand cu clasa a 3 a ,daca prima limba va fi de la pregatitoare.

Veți primi gradația.  Veți primi de la ISJ lămuriri.

Sunt profesoara de cultura civica din anul 2000, am gradul 1 didactic, am obtinut la concursul de titularizare nota 10 in 2008, si de fiecare data cea mai mare nota din judet, mereu peste 9. Posturi la titularizare nu au existat la aceasta disciplina.  Art. 253 din legea educatiei permite si titulariarea in alt judet, acolo unde apare un post titularizabil ? Este un post propus pentru titularizare in anul 2014 cf art. 253 in Bucuresti, alt judet decit cel in care domiciliez eu. Precizez ca in 2013-2014 nu am fost incadrata, fiind in concediu de cresterea copilului pina la 2 ani, care se va incheia in 9 ianuarie 2014. Va intreb pentru ca observ precizarea ca un post poate sa fie solicitat de mai multe cadre didactice, existind si criterii de departajare. Asta inseamna cred ca pot depune cereri pentru titularizare cf. art. 253 si alti profesori , nu doar cei care sint deja  incadrati ca suplinitori pe acel post. Care este opinia dvs? Deci, intrebarile mele sint : la cine se refera precizarea art. 56 alin 3 din metodologie ? Este cazul sa depun cererea la scoala din Bucuresti, unde apare postul propus pentru titularizare ? Ma pot titulariza in aceste conditii ?

 În opinia mea nu aveți acest drept.

Sunt titular si vreau sa ma transfer (apropiere de domiciliu) anul acesta pe un post care este deja propus pentru titularizare prin 253 . Daca scoala respectiva nu-mi da acordul, cum pot obtine postul, am prioritate in fata suplinitorului care preda deja in scoala?

Angajatorul este scoala.

Am fost incadrata in invatamant din anul 2011 ca educatoare suplinitoare pana in anul 2010 cand am reusit sa ma titularizez. In perioada 2008-2010 si in perioada 2012-2013 am fost in C.I.C. iar din 1 aprilie 2013 am lucrat la o gradinita unde am primit sporul de stabilitate. Din septembrie 2013 m-am transferat la o alta gradinita iar aici nu primesc acest spor pe motiv ca in anul2009-2010 nu am avut post rezervat chiar daca in acel an eram in C.I C. Este normal sa nu primesc acest spor de stabilitate chiar daca am 10 ani de munca efectiva la catedra?

Pe timpul CIC postul este rezervat.

Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in august. problema mea este daca pot beneficia de CIC si de indemnizatie in conditiile in care voi avea 11si 11luni lucrati in invatamant neinterupti dar sunt suplinitoare cu concurs dat in 2011 beneficiind de continuitate. V-am prezentat astfel situatia pentru ca din ce am citit eu spun ca da insa secretara a spus ca daca nu am in fiecare an un post luat sau continuitate o sa pierd indemnizatia. 

Trebuie sa aveti lucrate ultimile 12 luni .Se iau in calcul si fractiunile de normă.

Consiliul de Administratie a aprobat prelungirea contractului de munca pana la data de 1 septembrie 2014. Secretara beneficia de gradatie de merit si indemnizatie de conducere la data pensionari. De ce drepturi poate beneficia pe perioada cumului:  salariu si pensie de drept (personal didactic auxiliar)?.  Pentru perioada noiembrie – februarie a fost si sefa. A fost aprobata corect prelungirea contractului de munca pentru o persoana (personal didactic auxiliar – secretara sefa),  care a iesit la pensie pentru limita de varsta? La personalul didactic  (inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă) se face precizare in Legea 63/2011, Anexa 5, art. 10, alin. 1.

Nu se prelungește, se încheie un contract de muncă și se deschide altul.  În opinia mea nu poate fi secretar sef și nu poate beneficia de gradatie de merit. Nu cred ca a semnat ISJ statul de octombrie in această formă sau este o scapare.

Eu sunt invatatoare in  jud Arad, si am o vechime in munca de 13 ani. Anul trecut, mai precis din 14 ianuarie 2013 si pana in 6 ianuarie 2014 mi-am luat concediu fara plata un an de zile, pt a merge in Italia alaturi de sotul meu. In septembrie s-a intamplat sa raman insarcinata cu primul nostru copil. Eu, din Italia, am citit pe internet, pe avocatul.rocum ca, voi putea fi platita dupa cate luni am lucrat. Eu m-am intors la servici in 6 ianuarie si am crezut ca daca voi lucra pana in iunie, ca in 26 iunie imi este termenul sa nasc, voi putea fi platita cu ceva, facandu-se o medie a celor 6 luni lucrate. Dar, mi-au spus de la primaria Arad ca nu voi primi nici un ban timp de doi ani. Imi este foarte greu sa accept aceasta situatie.... si nici nu mi se pare corect. As vrea sa va intreb daca nu exista cumva o solutie la problema mea, o alta modalitate de a putea primi macar ceva bani timp de 2 ani. 

Asa este! Actele ce trebuie depuse pentru a primi indemnizatie:
Indemnizatia se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:
  • copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
  • actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, dupa caz;
  • actele doveditoare care sa ateste ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat  venituri timp de 12 luni;
  • dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  • dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
  • orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Cererile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acesteia se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Cererile se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau de respingere. 
Decizia se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.


Lucrez de peste 10 ani intr-un liceu vocational(de arta),7 ani am lucrat ca auxiliar nedidactic,iar de peste 3 ani, ca auxiliar didactic(pe post de "model didactic")Din cate se stie,acest post are doua trepte de salarizare:"model 1"si "model 2",cu o diferenta de salarizare intre aceste doua trepte de aproape 100 ron!V-as ruga sa-mi raspundeti daca,in conditiile de vechime expuse de mine ,cand si cum as putea si eu trece de la stadiul de "model 2",la cel de "model" 1 ?Sau poate exista si alte criterii pe care nu le cunosc.

LEGEA CADRU 284/2010 ART 26
(5) Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 în 3 ani, în funcţie de performanţele profesionale individuale, apreciate cu calificativul "foarte bine", cel puţin de două ori în ultimii 3 ani, de către comisia desemnată prin dispoziţie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte sindicatele sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Vă mulțumesc pentru încredere și rămân la dispoziția dvs pentru intermedierea  soluționării oricarei situații la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

28 mar. 2014

Modele de teste pentru Evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a

Modele

Întrebări și răspunsuri MEN 28.03.2014

Întrebarea adresată MEN:






Răspuns:



Întrebări și răspunsuri 28.03.2014

Sunt profesor de educatie fizica cu studii superioare, lucrez in cadrul unei scoli gimnaziale, dar din pacate nu mi se acorda decat orele de la nivelul gimnazial.Am facut un memoriu catre directorul unitatii iar el mi-a zis ca cei de la ISJ nu acorda si orele de la nivelul primar.Ce pot face mai departe?As vrea sa ma pot titulariza deoarece ,conform articolului 253 din Legea Educatiei, indeplinesc toate conditiile, mai putin cea in care mi se cere catedra completa.

Să așteptați  o legislație nouă  în domeniu.  Trăiesc cu speranța ca va fi una mai clară.

Va contactez in legatura cu legea 44.990/28.12.1999, as dori sa stiu daca mai este in vigoare. Daca da ... in lege se stipuleaza: Informatician, analist programator 1 post la unităţile care au în dotare reţea de calculatoare. eu sunt incadrat informatician cu jumatate de norma la o scoala in care am laborator cu 20 calculatoare. Cum as putea sa am norma intreaga? Ce trebuie facut in acest sens? 

Directorul instituției să se adreseze   ISJ –NORMARE  ,SALARIZARE pentru a avea un post în statul de funcții.

Sunt invatatoare titulara. Am terminat facultatea de literesi stiinte ale comunicarii, romana - franceza, iar in prezent sunt inscrisa la modulul psihopedagogic, Dppd. Conform anexei ordinului ministrului nr. 6239/ 14.11.2012 la legea nr.88/1993, pot participa la etapa de pretransfer pe o catedra de limba si literatura romana?

Se poate interpreta că nu aveți modul psihopedagogic.

Sunt profesor titular pe catedra de TIC la un liceu tehnologic. Exista o situatie speciala la noi in catedra. Suntem doua titulare pe catedra de Tic, iar colega mea este in concediu pentru cresterea copilului. Tinand cont de preincadrarea 2014-2015, nu se mai pot constitui 2 catedre din cauza diminuarii numarului de clase. Desi la evaluarea in catedra eu as iesi pe primul loc, d-na director a considerat ca pentru colega mea sa pastreaza postul intreg, iar postul meu va fi completat cu ore din a doua specializare sau la completare de norma in sedinta publica. Puteti sa-mi spuneti daca am fost incadrata corect, conform carui articol se face aceasta incadrare? Va mai aduc la cunostinta ca postul ei va fi scos in baza pana in mai 2015. Specific faptul ca ea se va intoarce in mai 2015 si preincadrarea pentru anul 2015-2016 se face in februarie 2014. Incadrarea se va face pe aceleasi criterii? 

Doamna  director a procedat corect.
Este interzis angajatorului să concedieze părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului din următoarele motive:
a) Codul Muncii interzice concedierea salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) Contractul de muncă este suspendat de drept în perioada concediului de maternitate sau de creştere şi îngrijire a copilului.
c) OUG 111/2010 interzice concedierea pe o perioadă de 6 luni de la revenirea la serviciu din concediul creştere a copilului.
Evaluarea dosarelor este un concurs doamna nu are dreptul sa participe conform codului muncii.

La gradinita unde functionez se reduc 2 posturi. Noi suntem 6 titulari si avem urmatoarele studii: -o colega cu liceu pedagogic ,dar in concediu fara plata; -un coleg cu liceu pedagogic si cu facultatea de teologie fara modul psihopedagogic; -4 cu facultatea de Psihologie si stiintele educatiei,specializarea Pedagogia invatamantului primar si prescolar. Conform studiilor(dupa metodologie) cine ar trebui sa intre la restrangere? 

Persoana aflata în concediu fara salariu are CM suspendat deci nu poate intra, în concluzie intrati cei 5 rămași.

Am avut,ocupat prin concurs, un post de ingrijitor, pe perioada de 2 ani, perioada in care titularul postului a lipsit pe caz de boala. Pe un alt post vacant, dar blocat, avem detasata o alta persoana. Se poate sa se prelungeasca contractul de munca persoanei care a dat concurs inca 1 an in detrimentul celei detasate, urmand ca aceasta sa se intoarca la locul ei de munca anterior ?

NU SE POATE. Daca inceteaza detasarea nu poate fi angajata o persoana pe un post blocat.

Sunt profesor titular pe o catedra de 18 ore din 2006. As dori sa ma transfer anul acesta. Exista 12 ore la o scoala din localitatea de resedinta si inca 12 ore intr-o alta scoala, dintr-o alta localitate. Intrebarea mea este daca ma pot transfera pe cele 12+12 ore, sau trebuie neaparat sa fie 12+6? Nu este nici un post cu 6 ore in judet. Cea de-a doua intrebare este daca imi pastrez statutul de titular. Din ceea ce am citit am inteles ca voi fi titular in doua scoli, in loc de una. Asa este? Si in cazul prezentat voi fi titular pe 24 de ore? 

Titular sunteți pe 18 ore restul pot fi suplinite de altcineva sau in plata cu ora ( 1post este egal cu 18 ore ).

Va rog sa ma informati ce demersuri se pot face in privinta decontarii navetei (sunt cadru didactic navetist) avand in vedere ca de la contabilitate mi s-a spus initial ca nu se mai deconteaza naveta pentru ca nu au fost date instructiuni MECTS pentru Legea nr. 1/2014 pentru modificarea art. 105 alin. (2) lit. f) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, apoi mi s-a sugerat sa citesc Legea bugetului de stat pe 2014 , în anexa 5, alineatul 5 pentru ca in final sa mi se spuna ca nu sunt bani in buget. Mentionez ca pana anul trecut, respectiv 2013 am primit contravaloarea biletelor de maxi-taxi integral. 

Referitor la decontarea cheltuielilor de transport ale personalului din învățământul preuniversitar, există prevederi și în Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pentru anul 2014, respectiv nota nr. 3 din anexa 4 și nota nr. 5 din anexa 5, potrivit cărora, în învățământul preuniversitar, din „economiile înregistrate” de unități „la cheltuieli cu bunuri și servicii, se pot deconta cheltuieli cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanței de 50 km și în limita sumei de 26 lei/cadru didactic pentru distanța de 3 km”, iar „pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la 50 km. Suma de 26 lei/cadru didactic/lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru”. De precizat că cheltuielile cu bunurile și serviciile sunt reglementate în Legea educației naționale inclusiv la finanțarea de bază – art. 104 alin. (2) lit. d), dar și la finanțarea complementară – art. 105 alin. (2) lit. l).
Dispozițiile Legii bugetului de stat mai sus citate nu abrogă, nu modifică și nu lipsesc de efect prevederile lit. f) a alin. (2) al art. 105 din Legea educației naționale nr. 1/2011, ci le completează, instituind o variantă finanțare a cheltuielilor pentru navetă.
Din coroborarea textelor mai sus menționate se desprind următoarele concluzii:
1. Din finanțarea complementară, se acoperă în integralitate cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar, pe toată perioada anului școlar (deci inclusiv în vacanțe) și indiferent de distanța dintre localitatea de reședință și locul de muncă.
2. Dacă însă se realizează economii la cheltuielile cu bunuri și servicii, naveta se poate deconta inclusiv din finanțarea de bază, dar numai pentru cadrele didactice (nu și pentru personalul didactic auxiliar), numai în timpul cursurilor (nu pe perioada întregului an școlar) și doar pentru distanțe ce nu depășesc 50 de km, sumele neputând depăși 120 de lei pe lună.

Va rog frumos sa-mi clarificați și mie câteva aspecte legate de eliberarea actelor de studii: Dacă procedurile de eliberarea certificatelor de calificare profesională și a diplomei de bacalaureat sunt descrise amănunțit in Regulamentul eliberării actelor de studii din 7 oct.2011, cine eliberează certificatele de absolvire, a 10 clase, a liceului....., daca unitatea este autorizata provizoriu?! Art. 20 spune ca actele de studii ,, sunt eliberate de unitatea acreditata unde titularul a absolvit ultimul an de studii\"ori acest lucru contravine noțiunii de acreditare, școala nefiind acreditată ci doar autorizată provizoriu. Procedura de eliberare a diplomei de bacalaureat este valabila și pentru certificatul de calificare, respectiv semnează președintele comisiei și pune ștampila directorul unității unde a absolvit elevul, chiar daca școala nu este acreditata?!. Eu cred ca legea eliberării actelor de studii are multe lacune, iar ARACIP in afară de a ne stoarce de bani, nu a făcut decât să complice lucrurile. Cu ce a greșit o secretară de la un liceu acreditat de trebuie sa completeze de mâna actele de studii (si nu sunt puține) pentru toți elevii unităților autorizate provizoriu, în condițiile în care are autorizație de completare electronica doar pentru școala sa?! Am nevoie urgent de niște clarificări!

Vă adresați  ISJ  RETEA ȘCOLARĂ  -acte de studii  ptr a obtine clarificări de la MEN.

Va rog sa imi spuneti daca taxa pe care am achitat-o la universitate pentru inscrierea la colocviul de admitere la Gradul I se deconteaza de catre unitatea de invatamant la care functionez, si daca da in baza a ce? Catre cine sa fac aceasta cerere, Catre CA al unitatii sau catre director? Si in eventualitatea in care mi se refuza, care sunt demersurile ulterioare pe care le pot face? Va intreb deoarece deja am raspunsul verbal al contabilului unitatii, care mi-a comunicat ca nu, unitatea de invatamant nu deconteaza aceste cheltuieli deoarece "cadrele didactice sustin gradele didactice pentru a li se mari salariul, iar gradele II si I nu sunt obligatorii, intrucat poti functiona doar cu definitivatul pana la pensie". 

Vă adresați directorului înstituției în scris  În funcție de buget/capitol bugetar răspunsul poate fi pozitiv sau negativ . De obicei nu sunt bani în buget pentru aceste cheltuieli.

Ca diriginte la o clasa cu profil tehnic, specializarea electronica-automatizari, clasa a XI-a m-ar interesa daca e legal sa primesc- pe semestrul al II-lea, prin transfer in urma unei cereri a elevului- in clasa aceasta un elev tot de a XI-a, dar de la alta specializare, electric. Precizez ca elevul nu a sustinut niciun examen de diferenta, examene care deja s-au incheiat si ca la cele doua discipline de specializare ce constituie diferenta de materii sunt mediile incheiate anual.

Se poate, dacă directorul emite o decizie ptr examen de diferentă și elevul promoveaza examenele.

Sotia a obtinut nota 8,20 la examenul titularizare 2012 pentru educator.postul ocupat avea viabilitate 4 ani . cine si pe ce criterii stabileste ca este pe perioada determinata sau nedeterminat. un post avind viabilitate 4 ani nu trebuia sa participe in prima sedinta ? mentionez ca sotia a terminat fac litere in 2012 la ucv fiind debutant. contractul de munca a fost incheiat pe un an. daca va lua examenul de definitivat 2014 se poate titulariza pe post? postul fost ocupat in sedinta a doua si nu in prima caci in dreptul lui viabilitate 4 ani mai avea scris determinat?

De obicei posturile cu durată mai mare de 4 ani sunt considerate titularizabile, au viabilitate mai mare sau egală cu 4 ani.

Este adevarat că prin acest ordin de modificare şi completare a Metodologiei-cadru de miscare a personalului didactic este condiţionat transferul pentru restrângere de activitate şi a pretransferului din mediul rural în mediul urban de nota/media min. 7 la un concurs național de ocupare a posturilor desfășurat în ultimii 6 ani (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013), adică cei care au concurs cu nota cel puţin 7 obţinută înainte de 2008 nu se mai pot transfera/pretransfera din mediul rural în mediul urban?! Precizarea(sau interpretarea aceasta a articolelor 8 şi 9 din ordin) aparţine ISJ Constanţa! raspuns:Este o înţelegere greşită a prevederilor metodologiei. Situaţiile prezentate la literele a), b, c) se referă doar la ultimii 6 ani. Altfel, pentru transferul/pretransferul din mediul rural în mediul urban pot fi folosite mediile de la repartiţiile guvernamentale, evident, cu mult anterioare ultimilor 6 ani si cei sub 7 ?inainte de acesti ani?Raman pe veci acolo unde sunt titulari? Nu inteleg nimic!Adica le da voie celor care au repartitie guvernamentala,titulari la tara ca si cei sub 7.... 

SE CONDITIONEAZA DOAR DE OBTINEREA NOTEI 7 VEZI ALINATUL B
O R D I N Nr. 3080 Data: 05.02.2014
pentru modificarea și completarea Metodologiei - cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2014-2015, aprobată prin Ordinul ministrului educației naţionale nr. 5451/2013

Sunt directoare de scoală. Am o întrebare despre modalitatea de desemnare a cadrului didactic care intrî în restrângere de activitate. Conform art. 26 a metodologiei Consiliul de Adminstraţie stabileşte modalitatea de evaluare care prevede ori concurs ori evaluare pe baza criteriilor din anexa 2 a metodologiei. Am 10 învăţătoare dintre care 1 trebuie să intre în restrângere. Cf. metodologiei ori aplicăm punctajele pentru toate 10 învăţătoare ori toate indiferent de punctaj trebuie să participe la concurs. Înţeleg bine? Vă adresez această întrebare deoarece unele colege consideră că numai colegele care pe baza punctajului stau pe ultimele 2-3 locuri trebuie să participe şi nu toate.

Conform art 25 și 26 din metodologie toate.

Sunt profesoara de fizica titulara la un liceu tehnologic de 25 ani impreuna cu o colega titulara in aceeasi catedra care a fost numita director pe perioada anului scolar 2013-2014. Numarul de ore aferent celor doua catedre s-a redus cu un sfert si am fost obligata sa accept ore de chimie pentru completarea catedrei intrucat cealalta este director. Este corect asa?Nu trebuia facuta o fisa de evaluare cu activitatea cadrului didactic in scoala? intrucat de 4 ani ea nu mai preda la acest liceu, fiind in functia de director.Mentionez ca nu am mai predat aceasta disciplina.

Doamna director este profesor, deci se aplică art 25 și 26 din metodologie.

As dori sa imi spuneti daca in scoala in care sunt titulara se face o evaluare a punctajului titularilor in vederea intrarii in restrangere de activitate, este evaluata si persoana care se afla in al doilea an din concediul de ingrijire a copilului, sau este protejata? Mentionez ca evaluarea pt restrangere se poate face in martie 2015 pt anul 2015-2016 iar persoana titulara aflata in CIC se va intoarce la catedra la 1 septembrie 2015.

Da, este protejată de codul muncii. 
Este interzis angajatorului să concedieze părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului din următoarele motive:
a) Codul Muncii interzice concedierea salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
c) Contractul de muncă este suspendat de drept în perioada concediului de maternitate sau de creştere şi îngrijire a copilului.
c) OUG 111/2010 interzice concedierea pe o perioadă de 6 luni de la revenirea la serviciu din concediul creştere a copilului.
Cum pot obtine continuitate pentru anul scolor viior.Mentionez ca am obtinut la titularizare 2013 nota7,25, dar se pare ca scoala ar intra in restrangere si nu ar ramane pe limba franceza decat 8 ore.ce pot face in acest caz?Nuestenimic sigur dar daca nu intrascoala in restrangere nu vreau sa pierd continuitatea si daca ar intra cepot face eu am franceza-romana.

Vă prezentați la examen.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Vă mulțumesc pentru încredere și rămân la dispoziția dvs pentru intermedierea  soluționării oricarei situații la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

24 mar. 2014

Întrebări și răspunsuri 24.03.2014

Va rog sa ma lamuriti !  In situatia in care se deblocheaza un post de bibliotecar la Biblioteca oraseneasca exista posibilitatea unei detasari din invatamant a unui prof. titular pe acest post, fara sa se piarda postul de titular in scoala respectiva?

In opinia mea, piedeți postul de titular

As dori si eu sa-mi raspundeti la cateva intrebari. sunt educatoare titulara la o gradinita din oras cu o vechime de 15 ani si cu gradul II obtinut in anul 2010. M-am detasat la o gradinita din acelasi oras mai aproape de casa in acest an scolar. pana aici toate bune dar... am solicitat scolii gazda sa-mi acorde transferul consimtit stiind ca sunt 3 posturi vacante. Am primit un raspuns negativ (nu sunt posturi la transfer), dar surpriza, am fost instiintata in plen in cadrul consiliului profesoral ca o alta colega suplinitor fara definitivat, dar care a obtinut nota peste 7 la titularizare se va titulariza conform art.253 din legea educatiei. cum este cu putiinta sa se refuze titularul si sa se scoata post pt. suplinitor? este legal ceea ce au facut directorii? pot merge mai departe la inspectorat? si cum trebuie sa procedez?

Da, puteți merge, pentru a se respecta metodologia cu privire la funcționarea comisiei de mobilitate din acea școală.

Sunt profesor titular şi doresc să mă pretransfer la o şcoală în relativă apropiere de domiciliu. La şcoala unde vreau să depun dosarul printre condiţii sunt stipulate şi: - vechime in muncă de minimum 10 ani; - existenţa a cel puţin patru ani vechime în instituţia respectivă. La întrebarea pe care i-am adresat-o domnului director dacă este legal să pună aceste condiţii, mi-a răspuns că el oricum nu va da acordul nimănui {teoretic, nu există o Comisie de Mobilităţi care analizează dosarele?. Nu intervine discriminarea? Cel puţin eu aşa ştiu. Ce s-ar putea face?

Vă adresați INSPECTORULUI  SCOLAR GENERAL
1 Trebuie să existe o comisie de mobilități ce analizează dosarele
2 Indicatorii sau condițiile trebuie să fie analizati și de CA al ISJ

Sunt titular pe o catedra de chimie si vreau sa ma pretransfer pe o catedra de chimie in alt judet  , avand domiciliul aici. Postul pe care-l doresc nu este scos in baza de date a inspectoratului pe motiv ca vor sa titularizeze pe cineva cu art.253 din legea 1/2011.Cand am intrebat la inspectorat de ce aceste ore nu apar in baza de date mi s-a raspuns ca printr-o decizie interna a consiliului de administratie a ISj  au hotarat ca orele pe care sunt suplinitori cu note peste 7 sa nu le mai publice pe site.Intrebarea mea este : In baza carui articol din metodologie aceste ore pot fi retinute ? Art.28 prevede : (1) Proiectul de încadrare, întocmit de director, este aprobat de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, care totodată stabileşte lista posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate complete şi incomplete. (2) Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat au obligaţia de a reactualiza, de a publica şi de a comunica inspectoratelor şcolare lista tuturor posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate complete şi incomplete înainte de fiecare etapă a mobilităţii personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ poate stabili modalitatea de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante în etapa de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ preuniversitar, stabilire a personalului didactic care îndeplineşte condiţiile legale de pensionare la data de 1 septembrie 2014 şi care se menţine în activitate ca titular în anul şcolar 2014-2015, în funcţia didactică, până la 3 ani peste vârsta de pensionare, raportată la data de 1 septembrie 2014 şi modificare a duratei contractelor individuale de muncă ale cadrelor didactice netitulare din perioadă determinată în perioadă nedeterminată în baza art. 253 din Legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi condiţii specifice de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante în cadrul etapelor de transfer consimţit între unităţile de învăţământ preuniversitar şi de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ preuniversitar. Condiţiile specifice de ocu pare a posturilor idactice/catedrelor vacante se avizează de comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar constituită la nivelul inspectoratului şcolar, luând în considerare faptul că acestea trebuie să nu fie discriminatorii, să nu încalce şi să nu fie contrare prevederilor prezentei Metodologii şi legislației în vigoare. După avizarea condiţiilor specifice de comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar constituită la nivelul inspectoratului şcolar, unităţile de învăţământ au obligaţia de a face publice aceste condiţii prin afişare la avizierul unităţii de învăţământ şi pe site-ul propriu, dacă există. In acord cu acest articol aceste nu ar fi trebuit afisate,chiar daca se mentiona ca se titularizeza X?

Vă adresați în scris inspectoratului școlar.

Sunt în studenta în ultimul an la facultatea de Litere. Voi absolvi în vară și as dori sa îmi depun dosarul pentru titularizare in mai. Intrebarea ar fi : este obligatorie susținerea inspecției la clasa sau se poate da doar examenul din Iulie?

Este obligatoriu
(4) Concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate constă în probă practică sau inspecţie specială la clasă în profilul postului didactic solicitat şi probă scrisă din didactica specialităţii, potrivit programelor specifice pentru concurs, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, conform art. 254 alin. (8) din Legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare. (5) Inspecţia specială la clasă în profilul postului se desfăşoară pe durata unei ore de curs şi se evaluează prin note de la 10 la 1, conform anexei nr. 4. Rezultatele la această probă se aduc la cunoştinţă candidaţilor în ziua susţinerii probei, iar la această probă nu se admit contestaţii. (6) Probele practice de profil, pentru posturile care sunt condiţionate pentru ocupare de proba practică, se desfăşoară conform anexelor nr. 5-12 şi se evaluează prin note de la 10 la 1. Rezultatele la aceste probe se aduc la cunoştinţă candidaţilor în ziua susţinerii probelor. La aceste probe nu se admit contestaţii. Nota obţinută la proba practică în profilul postului sau la inspecţia specială la clasă în profilul postului are o pondere de 25% în media de repartizare.
(7) Candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă sau la proba practică minimum nota 5 (cinci) nu pot participa la proba scrisă.

Sunt educatoare titulara la o gradinita de stat si imi doresc sa ma detasez la o gradinita privata.Cum pot realiza aceasta miscare fara a pierde titultura,mentionez insa ca imi doresc ca acesta plecare sa o pot efectua incepand de luna viitoare(detasare in timpul anului scolar)Multumesc!

Și unitățile de stat și cele particulare se supun aceleiași metodologii . În concluzie vă puteți  detașa  conform metodologiei

Va  rog sa-mi raspundeti si mie daca puteam sa trec la transa de vechime 35-40 de ani la 1 septembrie 2013, in situatia in care am avut concediu fara plata pentru ingrijire copil 10 luni adunate intre anii 1980-1983. Mentionez ca sunt profesor invatamant prescolar si titular din 1 septembrie1978. La 1 septembrie 2013 am implinit 35 de ani. Am citit Legea 63/2011- Metodologia de calcul a drepturilor salariale care se acorda personalului didactic si didactic auxiliar, respectiv Art.3 (4) , dar secretara scolii spune ca nu este valabil pentru mine. Nu ma incarez in lege deoarece concediu fara plata pentru cresterea copilului este luat in timpurile vechi si nu corespunde prevederilor legale in vigoare, asa motiveaza verbal , desi eu am depus cerere din luna august si nu mi s-a raspuns scris. Am discutat cu directorul scolii si a zis sa se mai documenteze, dand spre rezolvare secretarei. In C.A.s-a discutat cererea si s-a aprobat, dar a scris directorul pe cerere sa raspunda secretara scolii.
Deci de la 1 septembrie 2013 pana azi 5.03.2014 nu am nici un raspuns scris,numai verbal. 

Vă adresați în scris compartimentului resurse umane din ISJ ,iar școala va primi un răspuns semnat de INSPECTORUL  ȘCOLAR GENERAL Dacă răspunsul este favorabil să cereți recalcularea salariului din momentul  când trebuia să vă treacă în noua tranșă

O ingrijitoare a ieşit la pensie incepand cu data de 1 martie 2014. Postul in prezent este blocat. Am cerut deblocarea forurilor superioare. Aşteptăm,Ordonanţa 77/2013, neconstituţională. Intrebarea este: suntem o unitate mare, putem încadra pe acest post pănă la deblocarea lui, două îngrijitoare din unitate (una cu 0,5 normă şi cea de-a doua cu 0,5 normă)? Încălcăm legea? 

Încălcați legea. Vă puteți adresa consiliului local pentru a vă sprijini până la deblocarea postului poate externalizează acel post.

-sunt profesoara debutanta de peste 8 ani, suplinire calificata de 3 ani in acelasi loc la liceu, pe catedra info. si matematica, cu dubla specializare;
-in anul 2013 am sustinut exam. de titularizare pe info. si am obtinut NOTA 10,00 la inspectie=proba, NOTA 6,10 la scris si am obtinut MEDIA FINALA 7,07 DUPA FORMULA DATA IN Metodologie si afisata la I.S.J. Dupa aceasta medie finala am primit in sedinta publica postul la liceu, nu dupa nota de la scris.
1.-Acum vin cu rugamintea : Conform art.55 regasit in OM 5451/2013 actualizat si completat in Metodologiei prin 3.080 din febr.2014 (punctul 13), in baza art.253 din LEN 1/2011 vis-a-vis de situatia mea doresc sa va intreb daca pot sa ma titularizez cu MEDIA FINALA ,
pentru ca interpretarea acestui pasaj :
” .. care au obţinut cel puţin nota/media 7 (şapte) devin titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar, ..” nu-mi este foarte clara deoarece am intrebat la sindicat, la inspectorat si am primit raspunsuri diferite. NOTA/MEDIA 7 CUM ARE INTERPRETARE ? NOTA 7 SAU MEDIA 7 TE POTI TITULARIZA? NU SE FACE REFERIRE LA CUVANTUL SAU si atunci cred ca as putea sa ma titularizez. Ce raspuns imi puteti da?
2.-daca pot sa ma titularizez trebuie sa astept conf. calendarului adica, 9-23 apr 2014 sa depun dosarul la secretariat. scolii ?
3.-aici la scoala1 am 11 ore (7 info si 4 matem la liceu ) cu completare de 8 ore la scoala2 (din care 4 ore optionat info la gimnaziu).
4.-in anul scolar 2014-2015 aici la liceu vor fi total 10 ore (6 ore info si 4 matem.), pe 9 ore pot sa ma titularizez la acest liceu? 9 ore sunt minim pentru o 1/2 post titularizabil?

Nu vă puteți titulariza deoarece ați obținut nota 6.10 la scris în loc de 7
b) a obţinut cel puţin nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/orală sau inspecția specială la clasă la concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar de stat sesiunea 2012/cel puțin media 7 (șapte) la inspecţiile la clasă în cadrul examenului național de definitivare în 4
învățământ, sesiunea 2012, iar ulterior nu a obţinut note sub 5 (cinci) la următorul concurs de titularizare în învăţământul preuniversitar de stat;
c) a obţinut cel puţin nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/orală sau inspecția specială la clasă la concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar de stat sesiunea 2013/cel puțin media 8 (opt) la inspecţiile la clasă în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2013.”

Sunt profesor invatamant primar, titular. Profesorul de religie a lipsit din motive medicale. Intrebarea este:Am dreptul la plata acestor ore chiar daca nu am sustinut ore de religie?

1        Directorul trebuie să emită o decizie pentru situatia creată
2        Trebuie să vă introducă în EDUSAL prin diminuarea normei prof de religie pe perioada concediului medical și aceiași fracție de normă să fie trecută în dreptul dv
3        Statul de personal trebuie aprobat de ISJ
4        Dumneavoastră trebuie să țineți orele
5        Se fac modificari în  REVISAL
6        Se întocmește ștatul de plată pentru plata cu ora


Sunt profesor de informatica si in acelasi timp sunt parint si vin cu o rugaminte la dumneavoastra:
Conform legii educatiei nationale nr. 1/2011 
- Art. 68, alin. 3 "Disciplina Tehnologia informației și comunicării constituie o disciplină opțională pentru elevii din clasele I—IV și este disciplină obligatorie în învățământul gimnazial și liceal.
- Art. 74, alin.5 "La finalul clasei a IX-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, se realizează o evaluare națională obligatorie a tuturor elevilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaționale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe: a) o probă scrisă la limba și literatura română; b) o probă scrisă la limba maternă; c) o probă scrisă transdisciplinară la matematică și științe; d) o probă scrisă la o limbă de circulație internațională; e) o probă practică de utilizare a calculatorului, susținută în timpul anului; f) o probă orală transdisciplinară de evaluare a competențelor civice și sociale, susținută în timpul anului"
Ceea ce nu pot intelege eu este: cum vor fi evaluatii elevii la disciplina Tehnologia informatiei si comunicarii daca ei nu fac aceasta disciplina intrucat in planurile cadru disciplina nu apare ca obligatorie desi legea spune ca este? Inspectorul de specialitate ne tot aminteste ca este un "optional obligatoriu", dar directorii prefera sa asigure catedre titularilor in detrimentul acestei discipline.

Aveți dreptate.
1 Vă adesați în scris  CA al școlii
2 În ședința cu părinții prezentați cazul pentru a opta părinții pe fișa de optional

Problema mea este urmatoarea: am fost suplinitor calificat 1 an jumatate la aceeasi scoala, dupa care ma intrat in concediu de crestere copil. Am optat pentru 2 ani de concediu. Acesta expira in aprilie 2015. As dori sa stiu daca incepand cu aceasta luna si pana la 31 august ma pot intoarce la scoala la care am activat? Sau daca pot intra direct in somaj? In vara anului 2015 ma voiu prezenta la examenele de titularizare, dar din aprilie, pana in septembrie ar fi cateva luni fara venit, pe care nu mi le permit. A doua intrebare ar fi: In conditiile in care sotul meu este obligat sa isi ea el o luna de zile concediu de crestere a copilului si eu, se presupune, ca trebuie sa revin la fostul loc de munca in luna respectiva unde ma duc? Am posibilitatea sa ma intorc macar luna rspectiva la fostul loc de munca, chiar daca eram suplinitor? Daca nu revin eu la munca si nu face sotul luna respectiva, nu mai primim indemnizatia pt luna de care vorbesc. 

Situația dumneavoastră este foarte complicată cumulând codul muncii cu metodologiile de miscare a personalului didactic până în prezent . Teoretic dumneavoastră aveți contract de muncă pe perioada de un an și în acest timp este suspendat . Trebuie să primiți continuitate pe post în anul școlar 2014-2015 .iar persoana care va lua postul dumneavoastră va fi informată că postul este până la 1 aprilie 2015. Acea persoană va obține postul după 1 septembrie 2014 eventual în plata cu ora . Purtați o discuție cu directorul școlii și întocmiți-vă dosarul de continuitate.
In cazul parintiilor ai caror copii s-au nascut dupa 01.01.2011, se aplica OUG nr. 111/2010, care da dreptul solicitantilor sa aleaga intre 2 optiuni: 
a. Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an a copilului cu indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei
b. Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului cu indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei
Optiunea se exprima la depunerea cererii si nu poate fi schimbata ulterior.
In cazul in care concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara sunt solicitate de mama aflata in concediu de maternitate, acestea se pot acorda numai dupa terminarea concediului de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului. 
In calculul indemnizatiei, pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in considerare venitul cuvenit pe luna respectiva. 
Este interzis angajatorului să concedieze părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului din următoarele motive:
a) Codul Muncii interzice concedierea salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
c) Contractul de muncă este suspendat de drept în perioada concediului de maternitate sau de creştere şi îngrijire a copilului.
c) OUG 111/2010 interzice concedierea pe o perioadă de 6 luni de la revenirea la serviciu din concediul creştere a copilului.

In 2013 am luat 8,60 la examenul de titularizare. Am primit post de suplinitor necalificat pe o alta specialitate deorece posturi nu au fost. Mentionez ca sunt in primul an de invatamant deci debutant dar cu o vechime in alt domeniu de 25 ani. Intrebarea este daca am dreptul la marirea cu 10% aplica profesorilor debutanti.

Dumneavoastră aveți salariul de încadrare 786 lei deînmulțit cu sporul de vechime. Programul EDUSAL a făcut corecțiile pentru personalul  care s-a încadrat în lege.

Va rog sa-mi spuneti care este modalitatea de actualizare a titulaturii, conform centralizatorului, pentru un cadru didactic din invatamantul special care s-a titularizat in invatamantul special inainte de anul 2000 pe o catedra de matematica/fizica/romana/biologie nivel gimnazial, iar acum functioneaza pe catedra de educatie speciala, avand inca titulatura veche. Exista vreo diferenta daca acel cadru didactic este titular intr-o unitate scolara speciala gimnaziala sau profesionala?

Ar fi trebuit să vă schimbe decizia în ianuarie isj conform metodologiei.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Vă mulțumesc pentru încredere și rămân la dispoziția dvs pentru intermedierea  soluționării oricarei situații la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

13 mar. 2014

Întrebări și răspunsuri 13.03.2014

Sunt titulara pe un post de invatatoare in cadrul unei scoli apartinatoare a unui Liceu Tehnologic si as dori sa ma transfer tot pe un post de invatatoare din scoala de centru de la acelasi Liceu Tehnologic, post pe care in momentul de fata suplineste o colega care vrea sa se titularizeze pe acel post conform art. 253. Cine are prioritate in a ocupa acel post, eu sau colega mea?

Dumneavoastră aveți success daca  articolul  253 cu privire la titularizare nu se mai aplică în acest an.

In anul scolar 2014 -2015 (decembrie 2014) indeplinesc conditiile de PENSIONARE pentru limita de varsta:1. Pot continua activitatea ( inca 3 ani) in conditiile ART. 284  al. 6 - fara intocm irea DOSARULUI de PENSIONARE?  (Daca raspunsul este afirmativ  cand depun CEREREA de CONTINUITATE in conditiile art. de mai sus ?) 2. Alineatul 7 al ART. 284 din L. 1 / 2011 actualizata este VALABIL ? (obligatoriu se renunta la PENSIE ?)

Conform
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 117 din 23 decembrie 2013 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și pentru luarea unor măsuri în domeniul învățământului
35.La articolul 284, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
"(7) Reîncadrarea în funcţia de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare se face anual, cu menţinerea drepturilor şi obligaţiilor care decurg din desfăşurarea activităţii didactice avute
anterior pensionării, cu acordul consiliului de administraţie, potrivit metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia suspendării pensiei pe durata reîncadrării."
O R D I N Nr. 3080 Data: 05.02.2014
pentru modificarea și completarea Metodologiei - cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2014-2015, aprobată prin Ordinul ministrului educației naţionale nr. 5451/2013
vezi Articolul 54

Copilul meu este elev in clasa zero. Incepend din 15 septembrie 2013, la clasa copilului meu preda o doamna invatatoare (invatatoare A), pensionara si aflata intr-o relatie contractuala cu scoala respectiva, de plata cu ora, pe o perioada de 1 an. De curand am fost anuntati de conducerea scolii, ca incepand cu semnestrul 2 al acestui an scolar, contractul doamnei invatatoare A inceteaza. Ni s-a comunicat ca aceasta este rezolvarea situatiei aparute ca urmare a revenirii, din concediul de crestere a copilului , a doamne invatatoare titular (invatatoare B), care preda la clasa a 2-a din scoala. Pentru perioada in care dna invatatoare B, de la clasa a 2-a, a fost in concediul pentru cresterea copilului, postul dansei a fost ocupat /suplinit , incepand din data de 15 septembrie 2013, de o doamna invatatoare (invatatoare C), care a promovat concursul de ocuparea a posturilor vacante / rezervat -2013 organizat in cursul anului trecut. Prin urmare doamna invatatoare C are incheiat cu scoala un contract de munca pe perioada determinata de 1 an. La clasa copilului meu urmeaza sa predea incepand cu semestrul 2 doamna invatatoare C. Mentionez ca in scoala respectiva sunt si alte doamne invatatoare cu contract de plata cu ora. De asemenea pot sa mentionez ca doamna invatatoare A nu a solicitat conducerii scolii incetarea contractului de plata cu ora. Va rog mult sa imi spuneti care sunt reglementarile care se pot aplica in aceasta situatie.

Totul  depinde de hotărârea CA și director
Este foarte bine de analizat contractul de muncă  și decizia de încadrare a doamnei învațătoare, dacă  scrie până la întoarcerea pe post a titularului ,dar  nu mai târziu de 21 iunie 2014 nu aveți prea mari speranțe. Succes!

 Buna ziua, am si eu o intrebare pentru d/voastra, nu stiu daca trebuia sa va fac o adresa trimisa pe email sau intrebarea sa o scriu direct aici.
- se poate incadra o persoana pe un post de contabil sef, treapta I S, daca are Unuv. - Stiinte Economice - anul 2008, si a lucrat dupa cum urmeaza:
1990-2003 - vanzator, gestionar la S.C.......
2003-2006-facturist la S.C.........
2006-2009 - sef unitate la S.C..........S.A
2009-2011 - manager Supermarket la S.C.....
oct.-dec.2011 - economist la S.C......
va rog sa-mi raspundeti, daca DA in ce baza legala, daca NU atunci cum am putea s-o incadram pe ce treapta de salarizare.

Totul depinde  de statul de funcții și de hotărârea  CA . Din punctul meu de vedere o persoană cu 5 ANI de specialitate nu ar trebui  încadrată în cea mai înaltă treaptă
CONFORM LEGII CONTABILITĂȚII
CAP. 2 - Organizarea si conducerea contabilitatii
ART. 10
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) - (4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
CONFORM LEGII  EDUCAȚEI NAȚIONALE
Art. 91. — (1) Organizarea și desfășurarea concursului de ocupare a posturilor didactice auxiliare și administrative dintr-o unitate de învățământ sunt coordonate de director. Consiliul de
administrație al unității de învățământ aprobă comisiile de concurs și validează rezultatele concursului.
(2) Angajarea prin încheierea contractului individual de muncă a personalului didactic auxiliar și administrativ în unitățile de învățământ cu personalitate juridică se face de către directorul unității, cu aprobarea consiliului de administrație


As vrea sa va intreb daca se mai acorda plata primei de instalare,in conformitate cu prevederile art. 50 alin. (6) si art.138 din Legea nr 128/1997 privind Statutul personalului didactic,cu modificarile si completarile ulterioare,ale O.M.E.N. nr 3381/10.03.1998 si ale art 23 din H.G. nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare,cu modificarile si competarile ulterioare? Eu sunt educatoare,al doilea an la aceeasi unitate de invatamant(la sat),ar fi tarziu daca as depune o cerere in care sa solicit acest lucru? Am pus-o in tema pe d-na mea directoare si a zis ca nu are bani de asa ceva si ca ar trebui sa numai plateasca femeia de serviciu ca sa imi dea mie prima,iar eu cred ca asa ceva nu se poate !? La mine ar mai fi si o problema:am pauza 3 zile in contractul de munca,deoarece anul trecut(si primul de fapt an in invatamant al meu),atunci cand a fost cu degrevarile educatoarelor m-au sunat cei de la Inspectorat sa-mi dau demisia si sa vin in locul unei directoare care urma sa fie degrevata,insa aceasta a refuzat si 3 zile am fost umilita la inspectorat pana mi-au dat repartitie inapoi pe postul care l-am ocupat in sedinta publica avand nota 9,44.In locul meu d-na directoare angajase pe cineva necalificat si mi-au spus ca asta a fost norocul meu ca altfel as fi avut pauza mai mare,o umilinta si o bataie de joc are loc in ISJ ! Cu cele intamplate va rog sa-mi spuneti daca as putea beneficia de aceasta prima de instalare?

Imi pare rău că se întâmplă asemenea lucruri în sistemul de învățământ –este trist.
De la data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011 și în prezent, atât personalul didactic de predare, cât și personalul didactic auxiliar și cel nedidactic au dreptul la o indemnizație de instalare egală cu un salariu de bază al funcției îndeplinite dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de art. 23, alin. (1) din HG nr. 281/1993, cu modificările și completările ulterioare, respectiv dacă se încadrează într-o unitate din altă localitate decât cea de domiciliu în primul an de activitate după absolvirea studiilor.

As dori sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema:sunt ingrijitoare a unei scoli(femeie de serviciu) incadrata cu treisfert de norma(salariul de incadrare este de640 RON.Tatal meu a decedat in urma cu o saptamana.Pot beneficia de ajutorul de inmormantare?

Conform  Contractului  colectiv de munca la nivel de sector de activitate, in caz de decesal unui membru din familie  se acorda un ajutor de deces conform legii anuale a bugetului asigurarilor sociale de stat.


Am absolvit fac de zootehnie in 1980 si as dori sa stiu daca ma pot titulariza la scoala ,pe catedra de zoo-veterinar in conditiile in care nu exista clase cu specializarea/profil zootehnist ci doar tehnician veterinar.

Conform centralizator titularizare 2014 anexa 6 nu puteți

Am susținut inspecția specială pentru acordarea gradului didactic I pe baza titlului științific de doctor și vă rog respectuos și îmi spuneți unde trebuie să depun raportul cu nota obținută și care sunt procedurile.

La Universitatea unde a fost transmis dosarul dumneavoastră de inspectorat. Departamentul de Formare pentru Cariera Didactica şi Ştiinţe Socio-Umane

Sunt profesor titular de limba romana si limba franceza la o scoala din Alba Iulia iar norma mea didactica este formata din romana si franceza.In acest an scolar clasele s-au comasat si se pare ca nu voi mai avea nicio ora.Doamna director mi-a spus ca sunt singura care intra in restrangere de activitate desi mai am inca trei colege pe disciplinele romana si franceza.Potrivit metodologiei de mobilitate a cadrelor didactice 2014-2015 mai exista acel criteriu potrivit caruia titularul pe doua discipline este primul care pleaca din scoala?Si este normal ca o clasa de gimnaziu sa functioneze cu 31, 32 respectiv 33 de elevi? 

La cererea CA cu aprobarea ISJ se poate având în vedere minimul ,mediul și maxim de elevi la clasă cumulate cu articolul care prevede costul per elev.

Daca am obtinut la titularizare peste 9,70 in 2012 si am avut norma intreaga (18h) in 2012-2013 intr-un liceu, fiind repartizata in sedinta publica, apoi am beneficiat de continuitate in anul urmator pe 15 h pot solicita titularizarea pe aceste ore  ? Am beneficiat de continuitate avand nota peste 7 in anul scolar 2013-2014, dar numai pe 15h. Restul de 3 ore le-am obtinut in localitatea de domiciliu, la o scoala generala, titulara de lb franceza de aici, avand 5 ore peste norma, a fost de acord sa imi cedeze orele aparute la gr preg si cls I sa imi pot intregi si eu astfel norma didactica. Am definitivatul de 3 ani. As putea solicita asadar titularizarea pe aceste ore ? Adica pe cele 15 de la liceu pe care am fost repartizata in sedinta publica si pe cele 3 de la generala ? Nu afectez titulara de la generala, ea ramanand oricum cu peste 20 de ore.

Dacă se aplicau corect legile ar fi fost posibil de mult. de ce ?

Având în vedere numeroasele întrebări primite în ultimele zile referitoare la încadrarea personalului didactic în regim de plata cu ora, ne propunem să clarificăm câteva aspecte:
Potrivit art. 254, alin. (1) din Legea educației naționale: „În unitățile de învățământ sau în consorțiile școlare poate fi angajat personal didactic cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau perioadă determinată de cel mult un an școlar, cu posibilitatea prelungirii contractului, respectiv în plata cu ora, în condițiile legii”. Alineatul 3 al aceluiași articol prevede: „În învățământul preuniversitar de stat și particular, posturile didactice se ocupă prin concurs organizat la nivelul unității de învățământ cu personalitate juridică, conform unei metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului”. Totodată, alin. (8), lit. b) al art. 254 prevede: „Concursul prevăzut la alin. (3) constă în: … prezentarea unui curriculum vitae și susținerea unui interviu la angajarea prin plata cu ora a personalului didactic asociat și a personalului didactic pensionat”.
Din conținutul dispozițiilor art. 254 din Legea educației naționale mai sus menționate este evident faptul că legiuitorul a reglementat că încadrarea personalului didactic asociat și a personalului didactic pensionat în sistem de plata cu ora se face prin încheierea unui contract individual de muncă.
De asemenea, potrivit art. 10 din Legea nr. 53/2003, republicată: „Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remunerații denumite salariu”.
Art. 12 din aceeași lege stipulează: „(1) Contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată.
(2) Prin excepție, contractul individual de muncă se poate încheia și pe durată determinată, în condițiile expres prevăzute de lege”.
Art. 30, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 republicată prevede: „Încadrarea salariaților la instituțiile și autoritățile publice și la alte unități bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz”.
Conform art. 83, lit. h) din aceeași lege: „Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri: …«în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale…»
Totodată, potrivit prevederilor art. 104, alin. (1) din Codul muncii: „Angajatorul poate încadra salariați cu fracțiune de normă prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, denumite contracte individuale de muncă cu timp parțial”.
Din interpretarea dispozițiilor legale mai sus menționate, având în vedere și sancțiunile prevăzute de art. 260, alin. (1), lit. e) și f), dar și de art. 264, alin. (3) din Codul muncii, rezultă că, de la modificarea Codului muncii prin Legea nr. 40/2011, prestarea unei munci, indiferent de fracțiunea de normă, se face numai prin încheierea unui contract individual de muncă., Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale (actualmente Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice) ne-a comunicat, prin adresa nr. 15553/1311/08.11.2011, următoarele: „Conform prevederilor art. 104, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, angajatorul poate încadra salariați cu fracțiune de normă, prin încheierea unor contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau determinată, denumite contracte individuale de muncă cu timp parțial. În consecință, pentru prestarea unei munci, indiferent de mărimea fracțiunii de normă, urmează a se încheia contract individual de muncă cu timp parțial, pe durată determinată sau nedeterminată”.
În urma numeroaselor demersuri ale Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (actualmente Ministerul Educației Naționale) a recunoscut că se încheie contracte individuale de muncă pentru activitatea didactică prestată la plata cu ora, prin Adresa MECTS nr. 25121/26.01.2012, dar și prin emiterea Ordinului nr. 5411/2012 pentru modificarea art. 5 din Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învățământ, aprobate prin OMECTS nr. 5559/2011, care prevede expres dreptul personalului didactic pensionat încadrat cu contract de muncă pe durată determinată în regim de plata cu ora, cu normă întreagă sau pe fracțiuni de normă, de a beneficia de concediu de odihnă. Acest ordin a fost emis de MECTS în urma adresei FSLI nr. 1585/18.07.2012, prin care solicitam doamnei ministru Ecaterina Andronescu emiterea în regim de urgență a unor precizări privind modul de calcul al indemnizației de concediu de odihnă care se cuvine cadrelor didactice încadrate exclusiv în regim de plata cu ora, deoarece unitățile de învățământ nu știu cum să procedeze pentru calculul indemnizației de concediu de odihnă care li se cuvine acestora.
Se impune menționat și faptul că, potrivit art. 157, alin. (6) din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2012-2013 – Anexă la Ordinul MECTS nr. 5560/2011, cu modificările și completările ulterioare: „Încadrarea în regim de plata cu ora a personalului didactic titular din aceeași unitate de învățământ și a personalului didactic asociat și pensionat se face pe durata cursurilor sau până la revenirea titularului la post/catedră în timpul anului școlar”.
Rezultă că, în cazul personalului didactic asociat și a personalului didactic pensionat care este încadrat exclusiv în regim de „plata cu ora”, contractul individual de muncă pe durată determinată se încheie pe durata cursurilor sau până la revenirea titularului la post/catedră în timpul anului școlar.

Implinesc 60ani pe 1 iulie 2014. Pot sa ma pensionez din mai 2014. Ce este mai bine: sa raman pana la sfarsitul anului scolar ca profesoara sau sa ies la pensie in mai 2014 si sa iau plata cu ora pana la final de an scolar?

Vă pensionați la împlinirea vârstei  de pensionare conform anexei 5  din legea pensiilor la cererea dumneavoastră în timpul anului școlar. Directorul are obligatia de a vă încheia contractual la 31 august 2014 fiind pensionată de drept. În concluzie puteți încheia anul școlar. O pensie frumoasă cu activități pe măsură!

Buna ziua, conform art 105 din legea 1/2014 se va deconta naveta si la peronalul didactic auxiliar. Cum se va deconta naveta? Mentionez ca lucrez la o institutie finantata integral de la bugetul de stat.

În conformitate cu art. 105(2) lit. e) din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, cheltuielile pentru naveta personalului didactic şi didactic auxiliar fac parte din finanţarea complementară şi se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. 
În Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pentru anul 2014, respectiv nota nr. 3 din anexa 4 și nota nr. 5 din anexa 5, potrivit cărora, în învățământul preuniversitar, din „economiile înregistrate” de unități „la cheltuieli cu bunuri și servicii, se pot deconta cheltuieli cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanței de 50 km și în limita sumei de 26 lei/cadru didactic pentru distanța de 3 km”, iar „pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la 50 km. Suma de 26 lei/cadru didactic/lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru”. De precizat că cheltuielile cu bunurile și serviciile sunt reglementate în Legea educației naționale inclusiv la finanțarea de bază – art. 104 alin. (2) lit. d), dar și la finanțarea complementară – art. 105 alin. (2) lit. l).

Sunt profesor suplinitor de 6 ani si as dori sa-mi iau concediu fara plata timp de 2 luni, in cursul anului scolar, din motive personale. Se poate acest lucru daca sunt suplinitor? Cum trebuie sa procedez?

Vă adresați directorului instituției și invocați contractul colectiv de muncă.
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC nr. 59.276 din 2 noiembrie 2012 la Nivel de  Sector de Activitate Invatamant Preuniversitar
EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL, PARTEA a V-a, nr. 5 din 14 noiembrie 2012
Art. 31 (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fără plată, a
căror durată însumată nu poate depăși 30 de zile lucrătoare pe an calendaristic; aceste concedii nu afectează vechimea în învăţământ.
(2) Salariaţii care urmează, completează, îşi finalizează studiile, precum şi cei care se prezintă la
concursul pentru ocuparea unui post sau unei funcţii în învăţământ au dreptul la concedii fără plată pentru pregătirea examenelor sau a concursului, a căror durată însumată nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare pe an calendaristic; aceste concedii nu afectează vechimea în învăţământ/în muncă.
(3) Salariaţii beneficiază şi de alte concedii fără plată, pe durate determinate, stabilite prin acordul părţilor.


O persoana pensionata revizuibil cu incadrare in grad de handicap I - are catedra rezervata? Legea 1/2011 art. 255(9) nu face referire decat la handicapul de grad III. Metodologia de miscare de personal Art 27(1) rezerva catedra doar pentru cei incadrati la art 255(1)-(6). 

Pentru că o persoana pensionata revizuibil cu incadrare in grad de handicap I poate avea drept de muncă  în urma unei revizuiri

Legea pensiilor

Articolul 78
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara.
(2) Dupa fiecare revizuire medicala, medicul expert al asigurarilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertizamedico-militara emit o noua decizie medicala asupra capacitatii de munca, prin care se stabileste, dupa caz:
a) mentinerea in acelasi grad de invaliditate;
b) incadrarea in alt grad de invaliditate;
c) redobandirea capacitatii de munca .
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care s-a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca, emisa in urma revizuirii medicale.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicala atrage suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care era prevazuta revizuirea medicala sau, dupa caz, incetarea platii pensiei, in conditiile legii.
(5) Revizuirea medicala se poate efectua si la cererea pensionarilor, daca starea sanatatii lor s-a imbunatatit sau, dupa caz, s-a agravat.
(6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa la revizuirea medicala urmeaza aceleasi proceduri de contestare si solutionare, conform prevederilor art. 71.

 Intr-un raspuns general am inteles ca atestatele privind echivalarea studiilor se elibereaza, despre celelalte nu s-a spus nimic. Acum am aflat de pe forumul educational ca s-a dat OUG 92/2012 care ne da dreptul invatatorilor si educatoarelor sa profesam fara acel atestat de echivalare, dar in decurs de 6 ani de la emiterea ordonantei, trebuie sa absolvim o facultate in domeniu. O intrebare personala, dar sunt sigura ca sunt multi in situatia mea, am 50 ani, nu am posibilitati financiare sa mai fac o facultate, ce voi face dupa ce ordonanta respectiva va implini 6 ani? Multumesc pentru rabdarea cu care ne cititi mesajele si probabil ne si raspundeti! 

Stimată doamnă legile se schimbă mereu. Pentru moment aveți grijă de dumneavoastră . Să sperăm că cei mai mulți care lucrează în învățământ vor avea posibilități material.

Un cadru didactic titular, care ]ncep\nd cu data de 23.02.2014 isi depune cerere de pensionare pentru limita de varsta . Cum poate fi platit in continuare pana la sfarsitul anului scolar? 1)-poate ramane in continuare platit cu aceleasi drepturi pana la primirea deciziei de pensionare ? 2)- Contractul de munca inceteaza si poate fi platit doar la plata cu ora pana la sfarsitul anului scolar si apoi sa i se plateasca drepturile salariale aferente timpului lucrat privind concediul de odihna?

De regulă cadrul didactic termină anul școlar .Nu poate cumula pensia cu salariul. La ieșireadin sistem ( la pensie) contractul de muncă încetează de drept conform codului muncii. În opinia mea poate fi plătit la plata cu ora din acest moment(se întocmește un nou contract de muncă).
CAPITOLUL VI
Stabilirea personalului didactic care se menţine în activitate ca titular în anul şcolar 2014-2015,  în funcţia didactică, peste vârsta de pensionare
Art. 54. (1) În cazul în care, în anul şcolar 2014-2015, în unităţile de învăţământ normele/posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care dovedeşte competenţă profesională deosebită, poate fi menţinut, cu aprobarea anuală a consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, ca titular, în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, raportată la data de 1 septembrie 2014, la cerere, conform prezentei Metodologii. (2) Condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2014, sunt: a) pentru femei, vârsta la ieşirea la pensie, 59 ani şi 11 luni, respectiv 14 ani şi 10 luni, stagiul minim de cotizare; b) pentru bărbaţi, vârsta la ieşirea la pensie, 64 ani şi 11 luni, respectiv 14 ani şi 10 luni, stagiul minim de cotizare. (3) În vederea menţinerii în activitate ca titular în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, raportată la data de 1 septembrie 2014, în anul şcolar 2014-2015, personalul didactic care se încadrează în prevederile alin. (1) şi (2) se adresează, în scris, consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, până la data prevăzută în Calendar. Profesorii consilieri în centre și cabinete de asistență psihopedagogică adresează CMBRAE/CJRAE în cadrul căruia este normat postul didactic respectiv. Cererile sunt însoţite de documentele justificative privind activitatea didactică şi ştiinţifică.


Un post care in urma cu 2 ani avea valabilitate 4 ani poate fii restrans acum dupa 2 ani?

DA. Proiectul de încadrare se face anual.

Sunt educatoare calificata si predau pe un post de suplinire din 2010. In anul 2012 unui alt post de educatoare din scoala noastra i s-a marit viabilitatea la 4 ani, dar acest lucru nu a fost facut public tuturor persoanelor interesate si a fost ocupat de o colega cu nota mai mica, motiv pentru care am mers in instanta. Am obtinut in instanta anularea deciziei de titularizare si reluarea procedurillor de titularizare cu participarea persoanelor indreptatite. Scoala cand a aflat de aceasta hotarire judecatoreasca a decis ca din 01.09.2014 acest post sa intre in restrangere, din doua grupe de prescolari de 14 copii sa faca o grupa de 28. Va rog sa-mi spuneti daca este legala aceasta restringere a postului in litigiu, viabilitatea lui in 2012 fiind de 4ani? In cat timp trebuie pusa in aplicare aceasa hotarare judecatoreasca ramasa definitiva? Pot sa primesc postul de titular pe perioada care a ramas pana la sfarsitul anului scolar, iar scoala sa fie obligata sa-mi dea un alt post in caz de restrangere? Ce ma sfatuiti sa fac pentru a ma titulariza pe acest post, deoarece in 2012 eu trebuia sa il ocup in ordinea notelor si am fost nedreptatita iar acum dupa 2ani pierduti cu judecata se incearca sa se faca o alta nedreptate? 

ORICE  hotărâre judecătorească  se aplică imediat – are caracter de lege. In legatura cu art.253 CCR l-au declarat neconstitutional, pana la publicarea deciziei in MO se respecta calendarul miscarii personalului didactic.


Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Vă mulțumesc pentru încredere și rămân la dispoziția dvs pentru intermedierea  soluționării oricarei situații la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

Postări populare