10 apr. 2014

Întrebări şi răspunsuri 10.04.2014

In urma depunerii dosarului pentru echivalarea colegiului pedagogic de 3 ani ,cu ciclul 1 de studii universitare de licenta ,am primit aviz favorabil urmand sa ridic atestatul prin care voi avea functia de profesor in invatamantul primar!As dori sa stiu daca voi fi platit ca profesor si incepand cu ce data;data de pe atestat sau data prezentarii atestatului la scoala?Eliberarea acestor atestate a inceput din luna octombrie 2013  dar  eu acum am aflat!

Din momentul emiterii atestatului.

In perioada de concediu de crestere a copilului, pot sustine examen de titularizare? Deoarece acum sunt cateva posturi in localitatea de domiciliu.

ORDIN 5561 07/10/2011, ART. 38(10) În perioada efectuării concediului de creştere a copilului şi a concediului fără plată nu pot fi efectuate inspecţii sau susţinute probe de  examen.

Am nevoie urgent din partea dvs. de niste raspunsuri complete si cu aricolele ce pot solutiona urmatoarea problema: Sunt titular in Bucuresti pe un post de prof. inv. primar si as dori sa vin prin transfer consimtit in judetul de domiciliu,dar nu sunt afisate decat anumite posturi care nu ma intereseaza desi stiu ca exista cel putin patru posturi pe care as vrea sa depun dosar, care sunt vacante de catre scoli,dar inspectoratul nu le scoate in aplicatie.Cui sa ma adresez si ma intreb daca nu este si o incalcare a metodologiei.De asemenea pot titulariza cu art. 253 daca postul e cerut la pretransfer sau pot titulariza cu acest art. pe un post care la pretransfer nu a fost scos in aplicatie,dar apoi apar?.Cine are pana la urma prioritate?Titularul deja in sistem si care solicita postul la pretransfer sau viitorul titular cu art. 253 pe acelasi post?

Vă puteți adresa  inspectoratului  scolar. Inspectoratul  are obligația de a introduce în aplicație toate posturile transmise de unitățile școlare. În legătură cu art 253, se caută soluții fiind declarat de CCR  neconstituțional . Școlile au avut dreptul conform metodologiei să stabilească criterii specifice . În funcție de aceste criterii vă puteți transfera unde doriți sau nu. VĂ DORESC SUCCES!

Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune daca zilele de simulare Bacalaureat la centrele zonale de evaluare se pot comensa cu zile libere, ca de plata lor, am inteles ca nu poate fi vorba. Daca DA, eventual sa imi precizati temeiul legal. 

Nu există  temei legal de plată.

Ce articol de lege stabileşte angajatorul în învăţământ?

LEGEA EDUCAȚIEI NAȚIONALE SECȚIUNEA a 2-a
Personalul din învățământul preuniversitar
Art. 90. — (1) Concursurile pentru ocuparea posturilor didactice au caracter deschis. La concurs se poate prezenta orice persoană care îndeplinește condițiile prevăzute de legislația în vigoare.
(2) Angajarea personalului didactic în unitățile de învățământ cu personalitate juridică se face prin încheierea contractului individual de muncă de către directorul unității, cu aprobarea
consiliului de administrație.

Sunt profesor titular cu contract pe perioada nedeterminata si as dori sa renunt la o jumatate de norma in timpul anului scolar. Se poate face acest lucru si, daca da, ce pasi trebuie sa urmez?

Depuneți o cerere la secretariatul unității școlare.

Cum platim un invatator pensionar la norma ori la orele efectiv lucrate ?( stim ca norma unui invatator este de 80 ore .Ori el nu preda ora de religie, limba straina, ed fizica ) Ramane  17 ore/ saptamana .Am numarat orele efectiv lucrate si le-am platit. In luna feb am calculate 3 sapamani x 17 ore= 51 ore De aici a aparut nemultumirea ca nu am platit la norma .Ori in legea  salarizarii nu este specificat clar) 

Dumneavoastră în statul de octombrie ați raportat pe acel post ore norme și salariu. Conform  Edusal  aveți un nr de norme lunare care trebuie platite . Încadrarea se face  total ore împarțit la 36,  împărtit la 20 și vă dă norma doamnei învățătoare . În opinia mea pe doamna învățătoare ați omis să o plătiți o săptămână. Sunt greseli frecvente ,treceti la alte sume luna viitoare.

 In perioada 1 septembrie 2009-31 august 2010 an functionat ca profesor detasat in doua scoli...de curand a am aflat ca nu figurez pe hotararea judecatoreasca ce priveste diferentele salariale din perioada 1 ianuarie 2010- 31 august cu toate ca de la aceasta scoala am primit diferente salariale pentru lunile septembrie, octombrie si decembrie 2009.... ce pot face pentru a beneficia de derepturile salaria restante din intreg anul scolar 2009-2010??

Dacă figurați pe hotărârea judecătorească scoala este obligată să vă aloce diferențele salariale.

 In luna decembrie 2013 am sustinut si ultima inspectie de acordare a gradului 1(inspectia speciala)la care am luat 10. Nelamurirea mea este :de cand voi fi remunerata pentru acest grad obtinut.

1 SEPTEMBRIE 2014
ART. 41  din ordinul 5561
(1)   Pentru validarea rezultatelor examenului de acordare a gradului didactic I, instituţiile de învăţământ – centre de perfecţionare transmit direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şiSportului, până la data de 1 iulie a anului şcolar în care s-au desfaşurat inspecţia upport şi susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice, tabelele nominale cu candidaţii admişi, în doua exemplare, atât pe upport hârtie, cât şi în format electronic, potrivit modelului prevazut în Anexa 17 la prezenta metodologie. Acestea vor fi însoţite de o informare sintetică privind modul de organizare şi desfăşurare a examenului, precum şi de propuneri pentru optimizarea activităţii de perfecţionare prin acordarea gradului didactic I.
(2) Validarea rezultatelor examenului pentru acordarea gradului didactic I se face de catre Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin ordin al ministrului, pe baza tabelelor primite de la centrele de perfecţionare.
(3) Eliberarea certificatelor-tip pentru acordarea gradului didactic I se face de centrele de perfecţionare, după comunicarea primită de la Ministerul Educaţiei,  Cercetării, Tineretului şi Sportului privind validarea prin ordin al ministrului a rezultatelor examenelor susţinute de candidaţi.
(4) Situaţia privind rezultatele examenului pentru acordarea gradului didactic  I, respectiv admişi/respinşi/neprezentaţi/nevalidaţi, va fi transmisă de către  centrele de perfecţionare inspectoratelor şcolare, în termen de 15 zile de la data comunicării validării. Inspectorul pentru dezvoltarea resurselor umane de la inspectoratul şcolar va ţine evidenţa actualizată a situaţiei candidaţilor.
(5) Cadrele didactice a căror rezultate nu au fost validate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului vor fi înştiinţate în scris de către inspectoratele şcolare.
(6) Drepturile salariale ale cadrelor didactice care au promovat examenul de acordare a gradului didactic I se acordă după validarea rezultatelor prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-au desfăşurat inspecţia specială şi susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice.


Sunt titular si vreau sa ma transfer (apropiere de domiciliu) in acest an pe un post propus pentru titularizare in scoala cu articolul 253. Daca imi depun dosarul am prioritate in fata suplinitorului propus pentru titularizare? Daca scoala respectiva nu-mi da acordul care ar fi pasii de urmat?

În legătură cu art 253, se caută soluții deoarece este declarat neconstituțional.Dacă criterile specifice impuse de scoală și validate de ISJ  vă avantajează depuneți dosarul. SUCCES!

Daca scoala din mediu rural imi da restrangere pentru o jumatate de catedra ,as putea sa gasesc in mediul urban si sa ma titularizez pe cealalta jumatate?Care sunt conditiile?E vorba tot de titularii sub 7,de la tara.Ei ce pot alege,ce drepturi au,ce pot face daca nu raman posturi pentru examen.Nu mai inteleg nimic!

Din păcate ar trebui să vă prezentați la examen pentru a obține o notă peste 7. În  mediul urban nota  trebuie sa fie 7.

O secretara sefa are varsta de pensionare incepand cu data de 1.11.2013. Consiliul de admnistratie a aprobat prelungirea activitati initial 5 luni, apoi cu inca 5 luni, pana la data de 1 sept. 2014. Intrebare. Poate o persoana, didactic auxiliar, secretara sefa, sa cumuleze pensia cu salar? Daca da. De ce drepturi poate beneficia pe perioada cumului de functii? Mai poate beneficia de indemnizatie de conducere, gradație de merit, spor stabilitate, spor vechime.

Dacă are decizie de pensionare Nu poate să benificieze de toate aceste drepturi. Adresați-va  serviciului salarizare de la ISJ.

Sunt prof inv. primar la LT din judetul Ph. In 2008 cand a fost publicata OG nr 15/2008 in M.O nr 28/1.02.2008 am lucrat la o gradinita din jud. Bv. Eu nu am primit acele restituiri salariale deoarece ar trebui sa le primesc de la gradinita unde figuram pe statul de plata in 2008. Raspunsul primit de acolo a fost acela, ca nu figurez pe Hotararea judecatoreasca si de aceea nu primesc niciun ban. Nu ar trebui sa sa restituie aeste drepturi salariale pentru toti salariatii, care faceau parte din sindicat, la acea data, sau la data derularii procesului? Cui ar trebui sa ma adresez? 

Dacă nu figurați pe hotărîrea judecătorească, nu aveți dreptul de a primi diferențele salariale.  Vă adresați sindicatului dacă mai poate face ceva în instanță. 

Sunt bibliotecar cu 21 de ani vechime in invatamant,am parcurs toate treptele profesionale in acest timp pana la IA am absolvit o fac, cu licenta si o postuniversitare biblioteconomie si am trecut la studii superioare IIIS (o avansare fortata) in oct 2013.Va rog sa-mi spuneti daca pot trece dupa sase luni de vechime pe treapta IIS?

După  3 ani   conform art 26 alin 5 din legea 284 
 LEGE-CADRU Nr. 284 din 28 decembrie 2010
privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice
(5) Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 în 3 ani, în funcţie de performanţele profesionale individuale, apreciate cu calificativul "foarte bine", cel puţin de două ori în ultimii 3 ani, de către comisia desemnată prin dispoziţie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte sindicatele sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor.

Am participat la concursul de titularizare din 2013,am obtinut nota peste 7 ,nu am definitivatul,in prezent sunt pe un post al unei persoane detasate in interesul invatamantului dar la scoala unde lucrez mai este un post incomplet de 9 ore in specialitatea postului,afisat pe titularizare 2014 ;as vrea sa stiu in ce conditii pot obtine continuitate la scoala unde sunt si daca obtinand def-ul in 2014 as putea sa ma titularizez ,cu acordul CA- ului in baza notei din 2013.In ce conditii,m-as putea titulariza pe cele 9 ore ?

Postul  este al persoanei detasate ,iar cu 253 se caută soluții.

 Sunt contabila intr-o primarie si vreau sa ma angajez conabila la un liceu.pot sa ocup postul prin transfer?

În legea 53/2003 nu mai există notiunea de transfer . Vă puteți angaja prin examen sau prin concurs.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Vă mulțumesc pentru încredere și rămân la dispoziția dvs pentru intermedierea  soluționării oricarei situații la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.





4 apr. 2014

Programul social Euro 200 și în 2014

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) continuă şi anul acesta programul social "Euro 200", prin care acordă un ajutor financiar de 200 de euro elevilor şi studenţilor din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 lei/membru de familie pentru a-şi cumpăra un calculator.




Ordin MEN privind aprobarea Programelor şcolare pentru disciplina „Educaţie prin şah”, anul I şi anul II de studiu, curriculum la decizia şcolii

ORDIN 3249/31.03.2014

Postări populare