Stimata doamna profesor si inspector general Mariana Pop,
Ma adresez dumneavoastra in calitatea pe care o aveti ca profesor si om al invatmantului, nu ca om politic.
Luand act de Legea Educatiei Nationale angajata prin raspundere de catre Guvernul Romaniei si constatand impactul acesteia asupra sistemului de invatmant ma simt obligat de a face un apel la demnitatea dumneavoastra si la buna credinta fata de sistemul de invatamant.
Consider ca aceasta legea nu poate fi implementata decat de un inconstient atat la nivel de minister, cat si la nivel de inspectorat sau unitate scolara. Din pacate avem si asemenea persoane in sistemul de invatamant, persoane care nu realizeaza ca o implementare a Legii Educatiei Nationale se face in primul rand cu dascalii. Iar daca acesti dascali nu sustin acest lucru nu cred ca poate fi o reusita. Avand nevoie de acesti dascali va pot spune ca:
-Nu cred ca ii puteti convinge pe cei aproximativ 1800 de colegi care au gradul I si peste 25 de ani vechime ca in loc de 16 ore trebuie sa predea 18 ore (posibil incepand chiar cu 7 februatie 2011) cu aceleasi salarii diminuate.(art. 361 din LEN coroborat cu actualul Statut al Personalului Didactic);
- Nu cred ca ii puteti convinge pe cei aproximativ 4700 de titulari ca titularizarea ramane doar pe hartie prin noua lege (art.252 si art 253);
- Nu cred ca ii puteti convinge pe cei aproximativ 1000 de personae care asteapta de doi ani de zile Distinctia Gheorghe Lazar ca prin noua lege doar 1% dintre angajati vor putea beneficia de acest drept (adica maxim 66 de persoane in judetul Maramures) ( art 265 alin 5);
- Nu cred ca le puteti convinge pe cele peste 6600 de cadre didactice, ca suma de 100 de euro nu se mai acorda niciodata, lasand la o parte procesele in care suntem angajati pentru a recupera sumele;
- Nu cred ca dispuneti de personal suficient la nivelul inspectoratului pentru a-l delega in cele peste 177 de comisii pentru concurs de directori si concursuri de angajare pe post, si de altfel conform art.258 alin 7 toti directorii sunt numiti de Consiliul de Administratie al unitatii scolare.
In privinta elevilor si a parintilor, nu stiu cum o sa le explicati ca ati fost obligata sa inchideti scoli, iar numarul microbuselor scolare este tot insuficent. Desi ati desfiintat 30 de scoli cu personalitate juridica in Maramures, ati primit doar 4 microbuse in decembrie 2010.
Exemplele ar putea continua si cred ca sunteti constienta ca aceasta lege nu se poate aplica in folosul scolii, a personalului din invatamant, a elevului si a parintelui.
Va sugerez in aceste conditii sa lasati inconstientii sa aplice aceasta lege in perioada urmatoare. Doar asa veti reusi sa dati un exemplu si acelora care va sunt inca colegi de catedra ca ii sustineti. Doar asa veti reusi sa intrati cu fruntea sus in orice sala profesorala si sa ii priviti in ochi in special pe cei mentionati mai sus.
Sper ca gestul dumneavoastra sa fie preluat de catre toti directorii din judet si astfel sa dam exemplu ca legea nu poate fi aplicata in forma aceasta.
Ma bazez pe discernamantul dumneavoastra de a separa politicul de scoala prin decizia dumneavoastra de a nu deveni inconstienta.
Cu deosebit respect si consideratie,
Prof. Liviu Marian Pop
Baia Mare 6 ianuarie 2011
Imi cer iertare, Liviu, pentru cele de mai jos, dar permite-mi sa te "corectez" si sa te contrazic in acelasi timp:
RăspundețiȘtergereIn primul rand ai inceput [ledoaria cu negatii, ceea ce nu da bine creierului d-nei Pop "care este" si care nu accepta sa fie contrazisa, la fel ca si superiorii ei, pe linie ierarhica, pana la presed. (iooooooi, am vrut sa scriu pres.)
In al doilea rand, ca tu crezi, ca nu crezi, intrucat s-a instaurat dictatura, LOR, celor de la conducere, "li se rupe" (sa folosesc un limbaj academic) de ce accepta sau nu "pulimea" (iertati expresia dura), fie ea cu studii sau fara studii.
In al treilea rand, parerea mea, decat "Ghe. Lazar" sa se dea pe pilele pe care le ai sau nu la Inspectorat, mai bine sa nu se dea sau sa se dea la 1%, exact procentul celor care pupincureaza ISJ(MM).
Eu nu cred, sunt sigur ca nu le pasa de cei 100 de euro cu care cadrele didactic isi luau cateva carti sau mergeau pe la librarii si, pe langa una sau doua carti, luau rechizite pentru copiii lor, rechizite pe care altfel nu si le-ar fi permis, chiar daca "invatamantul este gratuit".
Nu cred, sunt sigur ca "inspectoratul" dispune de suficienti oameni (nu neaparat profesori si cu siguranta nu bine pregatiti) care sa asigure delegarea de atributii pt comisii, mai ales ca acum (ca si pe vremea lui Ceasca) se face "punerea pe post" doar a directorilor care pot linge conducerea partidului si a isj-ului (nu are rost sa scriu cu litera mare ceva ce, in ultima vreme, s-ar putea scrie in stenografie).
In ultimul rand, nu cred ca sindicatele si mai ales liderii de sindicat mai pot face ceva sa schimbe situatia; de ce... pentru ca oamenii s-au saturat sa vada cum liderii de sindicat au indemnizatiile pe care le au si averile pe care le au (sigur, exista exceptii, pt unii exista riscuri, dar majoritatea sunt, acum, doar unelte ale puterii, unelte care doar latra, dar nu vor mai musca in veci), iar "pleava" face greve, i se reduc salariile si o duce din ce in ce mai greu.
Cu dragoste de Romania si fata de cadrele didactice de bun simt (care, au ajuns ce spuneam mai demult ca vor ajunge, adica au ajuns "cadavre didactice", nu neaparat fizic, cat psihic),
din Maramu',
Bogdan
Domnule Liviu Pop cam unde credeti ca o doare pe d-na Mariana Pop de scrisoarea dumneavoastra ? Dar am si eu asa niste nedumeriri ...... de ce se incheie mediile de exemplu , de ce nu s-a redus ora la 35 de minute ,sau de ce nu suntem si noi "bugetarii cei grasi " intrebati asa intr-o doara de "inovatiile " guvernului ? Eu va sugerez asa umil sa faceti bine ca alaturi de oamenii dvs. sa alcatuiti un plan de bataie care sa si functioneze nu de alta dar chiar mai avem sindicat?
RăspundețiȘtergereAm 41 de ani la catedră şi gr I din 1984.Norma mea didactica trebuia sa fie de 16 ore, dar la cls a IV a nu se poate sa am mai puţin de 19 ore, celelalte 5 fiind ed.fizică 2, lb străină 2 şi religie 1.Nici anul şcolar trecut, nici în acest an şcolar nu am primit nimic pentru cele ,,câteva ore" (vorba directorului care susţine că se respecta norma didactica a clasei)Se apropie pensionarea şi... contează fiecare leu în plus. Ce pot să fac? Aşa se procedează în Olt.
RăspundețiȘtergerePai ce sa mai comentam...dau un exemplu care spune cam tot.. directorul nostru coordonator ieri imi spunea ca in scoala vecina trei profesori isi dau demisia pentru ca nu se mai pot descurca cu salariile mici si cu naveta pe deasupra . Raman descoperite catedre ca: romana , matematica si fizica. Oamenii au plecat catre alte sectoare de activitate impinsi de " sustinerea guverantilor". Ca doar toti spun peste tot ca in Romania scoala este jalnica si rezultatele pe masura. Ar merita nemernicii astia sa primeasca demisii in bloc astfel incat invatamantul sa fie paralizat. Sa-i vad de unde mai scot atunci " cadre didactice competente" in conditiile in care deja invatamantul functioneaza la cota de avarie. Si apropo de titularizare la nivelul scolii , Dumnenzeu sa ne aiba in paza de lipsa de verticalitate a directorului sarac si inrait de viata care nu va face altceva decat sa cantareasca sacosa sau plicul oferit de cel aflat la " inghesuiala" si in cautarea unui post. Stim bine ca este adevarat acest lucru. Daca in sanatate se trambiteaza peste tot ca s-au deblocat posturi care in realitate se ocupa cu spaga de la 1000 de euro in sus ma intreb daca de anul viitor in invatamant nu va fi la fel. Se intreaba cineva ca asta va inrai si mai mult omul si ca atunci meditatiile vor deveni o " jumuleala" pe fata? Ma gandeam ce spunea un om politic despre cadrul didactic caruia nu-i ajunge salariul ca isi mai poate lua un serviciu in plus.... Acest domn care arde gazul si consuma bani publici nu cunoaste cata uzura psihica este in invatamant, nu realizeaza ce inseamna un om obosit la catedra si cu atat mai rau nu intelege ca randamentul si rabdarea scad proportional cu oboseala acumulata. Cu doua locuri de munca nu mai ai timp sa te pregatesti acasa pentru orele de a doua zi si nici sa mai sacrifici saptamanal niste ore pentru copilasii care au carente in pregatire nefiind ajutati de nimeni acasa si fiind lasati in voia sortii.Eu sunt in al doilea an in care sunt obligata sa am inca un serviciu... sincer ma ajuta doar experienta la clasa dar simt ca nu ma mai duc in fata copiilor cu elanul cu care mergeam cand ma rezumam doar la norma mea didactica. Sunt convinsa ca multi colegi sunt in situatia mea si ce este mai rau este ca ma doare sufletul cand stiu ca sistemul ne obliga sa nu mai fim ce eram odata. Eram atat de mandra ca sunt cadru didactic, ca formez oameni si ca am un scop nobil in viata...acum ma ma bucura doar rezultatele fostilor mei elevi cand ma intalnesc cu ei si-mi spun ca sunt la facultati ca au reusit sa-si croiasca un drum in viata si stiu ca acolo la baza lor am pus si eu o " caramida " cat de mica. In rest...am doar dezamagire in suflet si-mi fac curaj sa parasesc sistemul.
RăspundețiȘtergerePentru ca nu sunt bani , trebuie sa serationalizeze cheltuielile . Cel mai bine se realizeaza acest lucru infiintand tone de comitete si comitii : LEN , art. 217 ! Reformati baieti , reformati !
RăspundețiȘtergereGROZNIC VIITORUL, MARE SI NEGRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergere@Bogdan & @Cosmina: Cat adevar crunt!
RăspundețiȘtergereDorim referendum pentru demiterea presedintelui si a tuturor portocaliilor. Daca ne vom uni vom reusi sa strangem 6 milioane de semnaturi.
RăspundețiȘtergere