21 mar. 2013

Întrebări și răspunsuri 21.03.2013

In anul scolar 2011-2012 obtinut in cadrul sedintei publice un post de educatoare,suplinitoare. In ultimele doua luni de scoala titulara s-a intors la post si am ramas cu intrerupere.acum am un post de invatatoare la clasa pregatitoare in cadrul aceleiasi scoli,ma puteam inscrie la definitivat 2013 daca nu aveam stadiul de 2 ani parcurs?de la isj mi s a spus ca trebuie sa am 2 ani ,dar acum am vazut ca se pot inscrie si cei care au un an la 1 septembrie 2013...in acest caz ce am de facut?

Conform metodologiei de organizare a examenului de definitivare una din condițiile ce trebuie îndeplinite constă în un stagiu efectiv de predare de cel puţin un an la catedră (sau ore de predare echivalente normei de un an)”.

Va rog sa-mi spuneti daca conform noului ccm beneficiaza de decontul navetei toate persoanele incadrate in invatamant ( ingrijitor, fochist, contabil, etc.)sau decontul se face doar pentru personalul didactic de predare conform legii 1/2011

Contractul Colectiv de Muncă prevede obligativitatea decontării cheltuielilor de naveta pentru personalul din învățământ. Această sintagmă îi cuprinde toți angajații unității școlare. Dar, legea, așa cum și dvs. ați specificat prevede că doar cadrele didactice beneficiază de acest decont. Fiind vorba de o neconcordanță, probabil că doar instanța de judecată ar putea da o soluție.

Va mai deranjez cu o intrebare.In cazul in care pentru un post din lista pentru restrangere consimtita nu are nimeni acord , in sedinta publica se poate ocupa de cel cu punctajul cel mai mare?

Metodologia de mobilitate prevede următoarele: Art. 46 (1) După soluţionarea cererilor de transfer consimţit între unităţile de învăţământ, cererile de transferare pentru cadrele didactice titulare aflate în restrângere de activitate care nu au obţinut acordul privind transferul consimţit între unităţi de învăţământ, precum şi pentru cadrele didactice titulare aflate în restrângere de activitate care nu s-au adresat unităţilor de învăţământ pentru obţinerea acestui acord, dar care au depus cereri la inspectoratele şcolare în perioada prevăzută de Calendar, se soluţionează în şedinţă publică, organizată de către comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, cu respectarea condiţiilor din prezenta Metodologie, în următoarea ordine:
a) soluţionarea restrângerii de activitate în cadrul unităţii de învăţământ, în ordinea descrescătoare a punctajului;
b) soluţionarea restrângerii de activitate la nivelul consorţiului şcolar, în ordinea descrescătoare a punctajului;
c) soluţionarea restrângerii de activitate la nivelul aceleiaşi localităţi/municipiul Bucureşti, cu respectarea prevederilor alin. (3), în ordinea descrescătoare a punctajului;
d) soluţionarea restrângerii de activitate la nivelul judeţului, cu respectarea prevederilor cu respectarea prevederilor alin. (3), în ordinea descrescătoare a punctajului;
e)  în situaţia în care restrângerea nu poate fi soluţionată la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, restrângerea de activitate se soluţionează la unităţi de învăţământ din alte judeţe, cu respectarea prevederilor alin. (3), în ordinea descrescătoare a punctajului.

Am o mare nedumerire! ce se intampla in cazul in care imi fac pretransfer la o unit de invat din judetul de domiciliu? devin titularul unit de invatamant sau raman in contiuare titular la nivel national? cand se va intra in restrangere cum se va proceda? depunem dosare toti sau eu plec prima?

Dvs. veți avea un angajator, respectiv unitate de învățământ la care vă pretransferați cu care veți încheia un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată așa cum acum aveți un contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu o altă școală. Situația nu se schimbă cu nimic. În cazul în care catedra va intra în restrângere de activitate anul viitor, veți avea aceleași drepturi ca și colegii dvs. 

Va deranjez in legatura cu REFUZUL contabilei din scoala mea, privind calculul "dobanzilor legale", obtinute in urma unei Hotarari Judecatoresti, definitive si executorii. Pe scurt, am obtinut o Hot. Jud, definitiva si executorie, in care se specifica "....Obligă unitatea şcolară pârâtă să calculeze şi să plătească reclamantului diferenţele dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite, potrivit reîncadrării conform Legilor nr. 284/2011 şi nr. 285/2011 pentru perioada 01.01.2011 - 13.05.2011, diferenţe ce vor fi actualizate în raport de data fiecărei scadenţe lunare la momentul plăţii efective, precum şi dobânda legală."Cerand sa se execute aceasta sentinta, m-am "lovit" de refuzul(verbal) contabilei de a calcula cuantumul dobanzii legale, motivand verbal, ca " nu este obligatia ei sa calculeze respectiva dobanda, in acest scop sa ma adresez unui expert contabil."Va adresez urmatoarea intrebare: este obligatia contabilei din scoala mea sa calculeze suma aferenta dobanzilor legale, prevazute in respectiva Sentinta Civila? Se aplica prevederile Art 39, din C.C.M./2012 " (4) Persoanele care se fac vinovate de întârzierea plăţii drepturilor băneşti cu mai mult de 3 zile lucrătoare, precum şi cele care refuză să calculeze sumele stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive răspund disciplinar potrivit legislaţiei în vigoare."?Ce pot sa fac pentru a "convinge" contabila sa calculeze aceasta dobanda legala?Mentionez ca au trecut mai mult de 15 zile de cand am cerut in scris sa fie pusa in executare respectiva Sentinta Civila, si nu am primit decat un refuz VERBAL privind acest calcul!

 După cum ați citat din dispozitivul sentinței instanța „Obligă unitatea şcolară pârâtă să calculeze şi să plătească reclamantului diferenţele dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite ... precum şi dobânda legală”. Prin urmare, unitatea școlară prin organele proprii este cea obligată atât să calculeze, cât și să plătească diferențele de salariu și dobânda legală.

Sunt director de scoala si am o mare problema la care ma puteți ajuta ! Am angajat la mine in scoala , un lider de sindicat pe județ care pana acum a fost plătit de sindicat dar din Ianuarie, prin ordinele trimise - trebuie plătit de scoala. Problema a fost ca in Ianuarie OM a venit târziu, după ce făcusem statele de plata ! In Februarie de la isj ni s-a spus când sa plătim ca e corect după lege, când sa nu plătim pentru ca OM intra in contradictie cu legea bugetului in care se precizează ca nu sunt degrevati cu plata decât inspectori si directori. Am primit prin isj  un telefon din minister direct care a spus sa plătim deși dupa aceasta, DNA contabil de la isj a refuzat statul de plata . Noi am plătit in luna Februarie incluzând si drepturile pe Ianuarie! Aceeași bulversare este in câteva scoli care ori au plătit ori nu... Acum liderul vrea sa ne acționaze in judecată de ce am reținut banii pe Ianuarie ?! Inspectoareza generală e de acord cu acest lucru. Eu sunt undeva la mijloc! Va rog sa ma indrumati cum sa procedez? Va scriu la ora târzie dar maine voi reveni cu numărul OM si legea.

Nu puteți să faceți rețineri din salariu decât ca sancțiune disciplinară, ceea ce nu e cazul sau în baza unei hotărâri judecătorești. În caz contrar nu vă puteți atinge de salariul angajaților.

Va rog sa ma ajutati cu o alta nelamurire tot in privinta viabilitatii: daca postul (despre 3 ore este vorba)a fost publicat viabil 1 an pt pretransfer si nu a fost ocupat am inteles ca se poate schimba viabilitatea din 1 in 4 ani in functie de nr de copii pentru a putea depune dosarul cu legea253 (mai am 15 ore in alte 2 scoli viabile 4 ani).Intrebarea mea este : mai depinde tot de scoala viabilitatea sau trebuie sa merg la inspectorat din moment ce acesta a publicat orele  pentu pretransfer?As putea avea alta posibilitate in celelalte 2 scoli cu aceste 3 ore cu completare cu CDS-uri daca acestea sunt de acord?Mentionez ca am luat nota peste 9 in august 2012 si definitivatul tot atunci.

Metodologia nu prevede în mod expres la capitolul privind modificarea contractului de muncă din contract pe perioadă determinată în contract pe perioadă nedeterminată ca postul să fie format din ore doar în mediul urban sau doar în mediul rural, ci doar să fie pe raza aceluiași județ. Dar, se pare că aplicația MEN nu permite atribuirea postului dacă orele nu au același regim de mediu, bazându-se pe regula generală prevăzută de Metodologia de mobilitate care prevede ca posturile să fie formate din ore aparținând aceluiași mediu rural sau urban. Eu vă sfătuiesc să participați la această etapă a mobilități și sper să reușiți să obțineți postul dorit.

Sunt profesoara de limba romana si timp de doi ani am obtinut nota de titularizare(anul 2011,respectiv 2012). In momentul de fata lucrez pe un post ocupat de o alta persoana titulara.Doresc sa stiu daca in urma transferului din aprilie,persoana respectiva va elibera postul ,eu as  putea  sa ma titularizez in baza LEN 253? Mentionez ca lucrez de doi ani pe postul respectiv,anul acesta urmand sa  sustin examenul pentru obtinerea definitivatului.

Da, ați putea să vă titularizați conform art. 253 dacă postul va fi publicat ca vacant, cu viabilitate de 4 ani, înaintea etapei corespunzătoare din mobilitate și dacă aveți acordul Consiliului de administrație.



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MEN.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii.


7 comentarii:

  1. Va rog sa ma lamuriti un pic , in judetul 1 nu sunt posturi titularizabile pe specializarea mea .In schimb ,sunt posturi in jud 2.
    Pot sa fac lectie- inspectie si in judet 1 si in judet 2 (unde ar fi posturi) ,sa dau examen in judet 1 si ,la o adica ,daca nota mea ar fi cea mai mare sa ma titularizez in judetul 2?

    RăspundețiȘtergere
  2. Va rog daca puteti sa ne ajutati cu raspunsuri la urmatoarele situatii privind 2 colegi:
    1. colegul X a luat nota peste 7 la titul 2012, a fost repartizat pe o catedra rezervata pana la inceperea anului scolar, dar nu in sedinta publica. In cazul in care titularul pe a carui post a functionat se transfera, colegul X poate sa se titularizeze conf art 253 daca nu a obtinut postul intr-o sedinta publica?
    2. colegul y a luat nota sub 5 la titul 2012. A ocupat un post in urma unui examen dat dupa inceperea anului scolar. Poate folosi nota din 2011 care este peste 7 pt a se titulariza pe postul ce-l ocupa acum?
    Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Palincas Natalia22.03.2013, 13:49

    Buna ziua,
    Va deranjez cu o intrebare legata de inscrierea copiilor in clasa pregatitoare: fetita mea implineste 6 ani in data de 07.01.2014 deci depaseste limita maxima admisa pentru inscrierea in invatamantul primar cu 7 zile.
    Totusi in proiectul "Metodologia privind înscrierea copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014, supus dezbaterii publice până la data de 24 martie 2013" exista art. 6 alin. (4) care mentioneaza "În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2013, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al elevului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în situația în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare."
    Fiind proiect supus dezbaterii pulici am mentionat nelamurirea/intrebarea mea si pe edu.ro. Nu am primit nici un raspuns, din pacate.
    Va intreb pe d-voastra: credeti ca va fi respectat articolul mai sus mentionat??
    In calitate de parinte si de cadru didactic in invatamantul primar, eu personal, consider ca fetita mea este apta pentru inscrierea in clasa pregatitoare (aceasta a urmat deja 3 ani de gradinita).
    Va rog, daca puteti, sa imi raspundeti!
    Va multumesc.
    Cu respect, Palincas Natalia

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru o deplasare in strainatate ,cu o bursa Leonardo (2 sapt.)trebuie sa-mi asigur eu suplinirea contracost,sau scoala ma poate ajuta?Nu am gasit nicio precizare/metodologie...Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara! Ma numesc Iulia.
    Anul acesta voi sustine examenul de titularizare pe invatatori (este primul an). Tot ce vreau sa stiu este daca anul acesta la titularizare vor fi aceleasi tipuri de subiecte, doar metodica, ca si in anul 2012. Astept raspunsul dvs.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare