22 mar. 2013

Întrebări și răspunsuri 22.03.2013


Am si eu citeva intrebari pentru dv. de ce pers.nedidactic din inv. este platit sub salariul minim brut in sist. bugetar adica 812 lei la care sa se adauge sp. de vechime corespunzator vechimii in munca? de ce cei care au o ve chime mai mare de 6 ani sint platiti dupa o.g.nr.10/2008 si un nou angajat in anul2012 coroborat cu oug nr.19/2012 ajunge la un salariu de 812lei? as dori sa mi precizati daca in salariul minim brut pe tara este inclus si sporul de vechime?de ce la noi salariul brut este comparat cu salariul minim brut pe tara?

Conform OUG nr. 84/2012, pentru persoanle angajate anterior, în anul 2013 își păstrează salariul avut în decembrie 2012. Potrivit HG nr. 23/2013 „pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, respective 750 lei începând cu 1 februarie 2013. Fiind vorba de salariul de încadrare la această valoare se adaugă sporul de vechime.

Problema mea nu mai este de data recenta, dar vreau sa ma lamuriti daca se mai poate face ceva. In anul scolar 2010-2011 am facut naveta 72 de km de doua ori pe saptamana pentru a merge la postul unde m-am titularizat, deoarece nu ma puteam transfera in acelasi an, fara a mi se deconta nici macar 10 lei pentru naveta, pe motiv ca nu sunt bani. Nemultumirea mea este ca eu am muncit gratis in acel an, deoarece in acele conditii am renuntat la 1/2 din norma si vreau sa stiu daca exista o posibilitate de a recupera acum o parte din banii cheltuiti pe naveta cu masina personala, tinand cont ca nu am pastrat nici un bon de benzina. 

Ați avea posibilitate de recupera în instanță cheltuielile de naveta, dar doar în condiția în care puteți face dovada că ați solicitat, în scris, în fiecare lună decontarea acestor cheltuieli.

Sunt titulara in invatamantul de stat si doresc sa inchei un al doilea CIM in invatamantul particular la o scoala acreditata (angajarea se face la nivel de scoala, nu prin repartitie publica).Intrebarea mea este daca pot avea 2 CIM, ambele in invatamant pe perioada nedeterminata? Sau cel de la particular trebuie incheiat obligatoriu pe perioada determinata?

Conform Codului Muncii puteți încheia cele două contracte, ambele pe perioadă nedeterminată.

In cazul in care intr-o scoala, un cadru didactic suplinitor are in acest an scolar catedra constituita din 10 ore lb.romana si 8 ore lb. franceza,acesta poate solicita continuitate la suplinire,avand in vedere ca din cauza diminuarii Planului de scolarizare, pentru anul scolar 2013-2014 au mai ramas 5 ore de lb.romana si 12 de lb.franceza?Mentionez ca cele 5 ore de lb.romana au fost publicate in lista posturilor vacante(2013-2014)impreuna cu alte 8 ore de la alta scoala (unde cadrul didactic respectiv nu a predat), formandu-se astfel o catedra incompleta cu 13 ore. 
Avand in vedere cele de mai sus, se poate solicita continuitate pe post?

Conform Metodologiei de mobilitate „Cadrele didactice calificate, angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, participante la concursuri de titularizare în anii 2011 şi/sau 2012, care au obţinut minimum nota/media 5,00 (cinci) în specialitatea postului, care au avizul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, care au calificativul "Foarte bine" şi care mai au cel puţin jumătate de normă didactică în specialitate, pot solicita prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014”.

Ieri, la sedinta CA, directorul a afirmat ca bugetul scolii este insuficient si ca se va trece la sistarea gradatiilor de merit obtinute in 2011 de catre trei cadre didactice. Este corect sa se procedeze asa?

Decizia neacordării, sau suspendării acordării gradației de merit nu poate fi luată la nivelul unității de învățământ.

As dori sa va prezint urmatoarea situatie de la Colegiul Tehnic"Édmond Nicolau", jud Vrancea, mun Focsani si va rog sa va exprimati opinia cu privire la corectitudinea acesteia.
In cadrul Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau", jud Vrancea activeaza profesor titular Baciu Constantin (examen titularizare 2009) cu norma intreaga, desi mai detine inca un serviciu la stat cu norma intreaga. As dori sa stiu cum este posibil ca cineva sa aiba in acelasi timp 2 locuri de munca(cu norma intreaga) la stat incalcandu-se legea. Conform "Art. 262 (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizeaza intr-un interval zilnic de 8 ore/zi, respectiv 40 de ore saptamanale" Legii Educatiei Nationale si Codului Muncii "Art 112 (1) Pentru salariatii cu norma intreaga durata timpului de munca este de 8 ore pe zi respectiv 40 ore pe saptamana", "Art 114 (1) Durata maxima de legala a timpului de lucru nu poate depasi 48 ore pe saptamana" si "Art 112 (2) Durata zilnica a timpului de munca nu poate depasi 12 ore pe zi va fi urmata de o pauza de 24 ore", in concluzie nu se poate avea 2 lucruri de munca cu norma intreaga (ambele cu contract nederminat) mai ales in sistemul bugetar. Nu stiu daca in aceste conditii se poate exercita cu seriozitatea de care ar trebui sa dea dovada un cadru didactic si asa a carei imagine este compromisa pe nedrept.
Art. 35 din Codul Muncii prevede că
„ (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, în baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile în care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii”.
Astfel, dacă legea nu prevede vreun motiv de incompatibilitate persoana în cauză poate avea două sau mai multe contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă.
Prevederile invocate de dvs. se referă la un contract de muncă. În cazul prezentat de dvs. Aceste condiții se aplică corespunzător fiecărui contract în parte.

Sunt cadru didactic cu specializarea educatie tehnologica din anul 1999, functionez la doua scoli, am depus dosar de titularizare conform articolului 253 la ambele institutii, mai ales ca de fiecare data cand am sustinut examenul de titularizare am luat note peste 8(8,05-2009; 9,50- 2012). culmea ironiei este ca de fiecare data (am depus dosarul si in 2011 si anul acesta)una dintre institutii face procnoza pe cativa ani in avans si -mi da acelasi raspuns:NU ESTE VIABIL POSTUL in conditiile in care eu am functionat pe acelasi numar de ore din anul 2009 pana in prezent la institutia respectiva. la cealalta institutie situatia este una foarte delicata directorul a fost si este de acord cu titularizarea mea pe postul respectiv, mai ales ca si consiliul de administratie si-a dat acordul . spuneti-mi domnule ministru ce pot face intr-o astfel de situatie? dumneavoastra vi se pare correct

Viabilitatea postului se stabilește de către unitatea de învățământ în funcție de efectivul de elevi. Dacă sunteți nemulțumit de hotărârea școlii și puteți proba că aceasta a fost luată cu rea-credință vă puteți adresa ISJ și MEN.

Am si eu o intrebare in legatura cu pretransferul consimtit intre unitati.Ma pot transfera pe un post cu viabilitate 2 ani,vacant dar 'PROPUS MENTINERE IN ACTIVITATE TITULAR PENSIONABIL'??Mentionez ca ma aflu in concediu de crestere copil.Multumesc anticipat pentru raspuns.

Conform Metodologiei de mobilitate „În etapa de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ cadrele didactice pot ocupa catedre vacante constituite în unităţi de învăţământ, indiferent de viabilitatea acestora”. Etapa pretransferului consimțit este anterioară celei de menținere a cadrelor didactice pensionabile.

Am si eu o intrebare in legatura cu examenul de definitivat. Am terminat facultatea de Litere in 2009 dupa care am lucrat ca si profesor timp de 3 ani, dar neavand catedra intreaga. Vechimea mea efectiva in invatamant pana la 1 sept 2012 este de 2 ani si 7 luni, iar momentan lucrez in alt domeniu. Daca din anul scolar 2013-2014 ma reintorc in invatamant mai am dreptul sa dau examenul de definitivat? Trebuie dat in primii 5 ani de la terminarea facultatii sau in primii 5 ani de activitate efectiva la catedra? 

Metodologia spune că: „Personalul didactic se poate prezenta la examen în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani de  la finalizarea stagiului” („stagiu efectiv de predare de cel puţin un an la catedră (sau ore de predare echivalente normei de un an)”.

Imi puteti spune,va rog, cata viabilitate au notele obtinute (rezultatele) de la probele orale?

Dacă vă referiți la concursul de titularizare, trebuie să obțineți minim nota 7 atât la concurs, cât și la proba orală.

As dori sa știu dacă ma pot titulariza anul acesta conform articolului 253, având in vedere faptul ca am funcționat timp de 3 ani pe un post de limba engleza care acum a devenit vacant prin eliberarea lui de catre titular. Sunt absolvent de colegiu universitar de institutori, specializarea institutor-limba engleza. Am dat examen de titularizare pe institutori-invatatori in anul 2010 unde am obtinut media 8. Solicit deci titularizare pe a doua specializare (lb. engleza), pe postul unde am suplinit timp de 3 ani.

Pentru a vă putea titulariza conform art. 253 trebuie să aveți examenul dat în specialitatea postului.

D-le ministru, in urma modificarilor la legea educatiei, invatatorilor/educatorilor aflati in sistem nu li se mai cere facultate pana in 2018. Ce se va intampla cu cei ce vor iesi la pensie in 2019-2021? Vor fi eliminati? Deci , tot trebuie sa urmeze PIPP-ul?

Conform actualei legislații nu veți putea funcționa ca personal calificat. Dar, există déjà proiecte de modificare a legislației în acest sens.

Oare exista vreo lege in care sa mai scrie si despre muncitorii calificati din invatamantul preuniversitar, care peste noapte au fost facuti "curatatori fatade cladiri" cu studii gimnaziale ?

În prezent nu există o legislație specific personalului nedidactic din învățământ, nici în ce privește încadrare, ni ci în ce privește salarizarea.

Am o problema privind titularizarea cf art.253.In anul scolar 2012-2013 am primit continuitate in doua scoli( 13 h si 5 h), in baza notei din 2010. Momentan o scola a dat 14 ore libere cu viabilitate de 1 an iar a doua scola 8 h cu viabilitate de 1 an. Daca fac cereri la cele 2 scoli si obtin acordul CA ma pot titulariza pe 13 h si respectiv 5 h. Mentionez ca aceste ore au viabilitate 4 ani iar CA -urile sunt de acord cu titularizarea.

Dacă orele au viabilitare de 4 ani și aveți consimțământul școlilor puteți să ăvă titularizați.

Conform art. 74 din Metodologia așa cum a fost modificată prin OMEN 3271/2013 „În etapa de repartizare prevăzută la alin. (3) lit. d), posturile didactice/catedrele propuse pentru continuitate la detașare și pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, pentru candidații care au obținut cel puțin nota/media 7 (șapte) la concursurile de titularizare din anii 2011 și/sau 2012, se ocupă numai de persoanele care beneficiază de continuitate la detașare, respectiv de prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, conform prezentei Metodologii”. CE INSEAMNA ASTA? CA TRB SA AM MINIM 7 CA SA POT BENEFICIA DE CONTINUITATE?

Au prioritate la continuitate persoanele care au obținut notă mai mare de 7 la concursurilor organizate în 2011 sau 2012, dar puteți obține continuitate și cu nota de minim 5 conform art. 85 din Metodologia de mobilitate.

Directorii de unitati de invatamant pot da acordul de consimtamant cui vor, fara sa respecte criteriile din metodologie? Peste tot unde m-am interesat mi-au spus ca au deja oameni.Sunt profesor titular de limba engleza la un liceu tehnologic si as vrea sa incerc sa ma transfer la o scoala mai buna. E un post la cel mai bun liceu din oras, insa directoarea o prefera pe o doamna profesoara care e in acelasi partid politic ca si dansa, cu toate ca nu are punctajul meu. Mentionez ca eu nu fac parte din nici un partid politic. Am citit ca decizia consiliului de administratie e definitiva si poate fi atacata doar in instanta de contencios administrativ. Exista posibilitatea k sa obtin eu postul daca actionez in instanta si se dovedeste ca am avut punctaj mai mare ca doamna respectiva si ca ea a avut diplome false?  La o alta scoala generala directoarea a scos doua posturi de limba engleza cu viabilitate un an si a spus ca nu da consimtamant de pretransfer nimanui din cauza ca doreste sa titularizeze in scoala doua suplinitoare care sunt de cativa ani acolo.E legal asa ceva?Din moment ce apar pe internet doua posturi cu viabilitate un an la aceasi scoala este clar ca unul dintre ele ar trebui sa aibe viabilitate 4 ani.De asemenea in metodologie scrie ca avem dreptul sa ne transferam si pe posturi cu viabilitate de un an. Eu m-am hotarat sa-i duc oricum dosarul in perioada din calendar. Nu mi se pare normal ca directorii sa faca chiar tot ce vor. Va multumesc!

Conform Metodologiei de mobilitate „dacă sunt mai multe cereri pentru acelaşi post didactic vacant, ierarhizarea cadrelor didactice conform criteriilor prevăzute la alin. (5), în ordinea descrescătoare a punctajelor stabilite potrivit anexei nr. 2. Comisia de mobilitate la nivelul unităţii de învăţământ selectează, în baza ierarhizării, cadrele didactice în vederea acordării pretransferului consimţit între unităţi de învăţământ. În situaţia punctajelor egale, departajarea se realizează în baza criteriilor socioumanitare dovedite prin documente justificative”. Pentru cea de-a doua situație v-ați putea prevala de dispozițiile metodologiei conform cărora „În cazuri bine argumentate, comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar constituită la nivelul inspectoratului şcolar poate decide pretransferul chiar dacă nu există acorduri propuse de unităţile de învăţământ”.

Am si eu o intrebare ,daca sunt angajat pe perioada nedeterminata in 2012-2013 pe postul cuiva plecat in Spania, pe baza notei mai mare decat 5 ,pot cere continuitate sau nu?

Înțeleg că sunteți angajat pe perioadă determinată de un an școlar. Puteți cere continuitatea dacă îndepliniți condițiile prevăzute de art. 85 din Metodologia de mobilitate: „Cadrele didactice calificate, angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, participante la concursuri de titularizare în anii 2011 şi/sau 2012, care au obţinut minimum nota/media 5,00 (cinci) în specialitatea postului, care au avizul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, care au calificativul "Foarte bine" şi care mai au cel puţin jumătate de normă didactică în specialitate, pot solicita prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014”.

Vă rog frumos să îmi răspundeţi la urmatoarele întrebări: ce se întâmplă cu un titular care a obţinut un post cu normă întreagă în afara învăţământului şi începe activitatea pe noul post la 1 aprilie? Îşi poate rezerva postul de titular sau acesta rămane vacant? Dacă nu şi-l poate rezerva şcoala poate considera cu data de 1 septembrie postul vacant (automat cu viabilitate de minim 4 ani)? Menţionez că în momentul de faţă persoana respectivă se află în concediu medical existând un suplinitor încadrat până la 31 august pe orele în cauză şi că mă interesează dacă există şanse să fie ocupat acel post în baza art. 253 în etapa din aprilie sau măcar scos la concurs. Multumesc anticipat

Dacă postul este ocupat de un titular, care în prezent este în concediu medical, acesta nu poate fi publicat ca vacant pentru niciuna din etapele mobilității. Eventual se va vancanta după data de 1 septembrie.

Sunt titular in 2 unitati scolare. in prezent sunt detasat in alta unitate scolara. De la prima unitate scolara ma pot pretransfera cu 4 ore in unitatea unde sunt detasat.
La prima unitate scolara am 10 ore in catedra ca titular.


Dacă am înțeles eu bine problema dvs. nu puteți să  vă transferați pe 4 ore în unitatea unde sunteți detașat.

Aş dori să vă întreb cum ar trebui să fiu încadrată având în vedere faptul că am absolvit Liceul Pedagogic în anul 1995 şi facultatea de Management Braşov în anul 2010.Menţionez că sunt educatoare titulară la o grădiniţă 

Încadrarea dvs. este de educatoare.

Va rog sa ma lamuri intr-o problema.Sunt profesor cu statutul de suplinitor. In 2011 am participat la concurs si am obtinut o nota peste 9. Pe baza acestei note doresc titularizarea in scoala.C.A. al scolii a hotarat sa scoata postul cu o viabilitate de 4 ani, dandu-mi in acest sens si 2 optionale si propunandu-l la ISJ pentru titularizare in scoala. In aceste conditii, deoarece etapa pentru titularizare in scoala este in aprilie, acest post poate fi luat in etapa de pretransfer la cerere prin acord consimtit intre unitati? Am citit in art. 28 din metodologie ca, C.A.al scolii poate stabili modalitati de ocupare si conditii specifice de ocupare a posturilor in cadrul fiecarei etape de mobilitate, deci daca l-au scos si propus pentru titularizare in scoala, mai poate fi luat de altcineva?

Postul poate fi obținut conform art. 253 doar dacă nu este ocupat în etapele anterioare ale mobilității (art. 55 alin. 1 lit. c din Metodologia de mobilitate).

Ar fi un lucru foarte bun acolo unde este necesar.Lucrez in invatamant ca si secretara ,dar desfasor activitate si pentru gradinita cu personalitate juridica, dar post de secretara n-au infiintat,dar le fac munca pentru o lei de ani de zile.Pana in 2006 au fost sub coordonare, acum sunt cu pj pe hartie, dar posturi , inclus nedidactice la o gradinita cu program prelungit, blocate,ceea ce mi se pare absurd și anormal in secolul 21.Au o singura ingrijitoare la 200 de copii, este normal acest lucru? Ma intreb cand vom reveni la normalitate sau niciodata

Prin deblocarea posturilor se poate rezolva această problemă. Sperăm în aprobarea proiectului de modificare legislativă.

Sunt profesor invatator,debutant,titular in urma concursului din anul 2012,pe un post pe perioada nedeterminata.Anul acesta dau Definitivatul,Ce se intampla daca nu iau examenul? Am auzit ca ma vor trece pe o perioada determinata? Daca este asa ,nu vad rostul titularizarii.Multumesc anticipat!

Dacă nu obțineți definitivatul veți avea contract pe perioadă determinată până ce vei face dovada deținerii definitivatului, moment în care contractual v-a fi modificat din contract pe perioadă determinată în contract pe perioadă nedeterminată.

Sunt inginer cu specializarea tricotaje-confectii textile cu studii de lunga durata,absolvent de master cu profilul Design vestimentar, absovent de studii postuniversitare cu specializarea Educatie tehnologica,am participat in ultimi 3 ani la concursul national de titularizare si am luat in fiecare an peste 7. Anul acesta doresc sa ma titularizez cu art 253, dar am doar 7 ore pe inginer si 2 posturi de maistri unul titularizabil si unul pentru suplinire.Ma pot titulariza ca inginer pe cele 7 ore DT si completare ore de PIP (maistru) sau integral pe ore de maistru.(ore de educatie tehnologica nu sunt)

Conform art. 55 din Metodologia de mobilitate postul trebuie să fie complet și paote cuprinde maxim 4 ore de opționale.

Am participat in august 2012 la titularizare si am obtinut 9,55 insa nu au fost posturi. In anul scolar 2012-2013 sunt incadrat pe un post cu viabilitate 4 ani, norma intreaga si am sperat sa ma titularizez pe art.253 legea1/2011. Neavand definitivatul de la isj au cerut ca directorul sa publice postul ceea ce s-a intamplat. Astazi a aparut OMEN 3271/2013 care prevede ca cei inscrisi in 2013 la definitivat se pot titulariza (CU CONDITIA SA obtina def-ul in aug 2013). Problema ESTE ca postul a fost deja publicat, aplicatia nu mai permite modificari...directorul convoaca CA...avizul va fi favorabil, sper...insa ce se intampla daca la prima miscare de personal -transferul- postul va fi solicitat si ocupat????? Cine raspunde pentru acest fapt??? Ce trebuie sa fac??? Cum trebuie procedat???

Dacă postul era vacant în etapa de constituire a posturilor acesta trebuia să fie publicat pentru toate etapele mobilității. Nu poate fi ținut pentru a fi ocupat doar într-o anumită etapă. Iar, conform art. 55 alin. 1 lit. c din Metodologia de mobilitate postul poate fi ocupat conform art. 253 doar dacă „nu a fost ocupat(ă) în etapele anterioare ale mobilităţii personalului didactic”.

Ce se intampla cu posturile eliberate in etapa de pretransfer la cerere, consimtit intre unitati? Pot fi ocupate tot atunci de alte persoane care n`au acordul unitatii unde s`a eliberat catedra( nu se putea acorda, postul nefiind liber la momentul respectiv)sau poate fi ocupata numai in urmatoarele etape ale mobilitatii? 

Conform citeriilor din Metodologie, respectiv consimțământul unității de învățământ, ar trebui sp se poată ocupa doar în etapele următoare.

Dupa aparitia ord 3271 care modifica si completeaza ord 6239 dupa ce calendar ne ghidam?ma intereseaza tit conf art 253 si nu stiu cand trebuie terminat dosarul:pana la 15 martie asa cum prevede 6239 sau 15 aprilie asa cum prevede 3104?

15 aprilie, așa cum prevede OMEN 3104/2013.

Conform ord 3271 care spune „În etapa de repartizare prevăzută la alin. (3) lit. d), posturile didactice/catedrele propuse pentru continuitate la detașare și pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, pentru candidații care au obținut cel puțin nota/media 7 (șapte) la concursurile de titularizare din anii 2011 și/sau 2012, se ocupă numai de persoanele care beneficiază de continuitate la detașare, respectiv de prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, conform prezentei Metodologii” Ce sa intelegem de aici ca persoanele care au concurs 2011,2012 dar au obtinut nota mai mica de 7 nu beneficiaza de continuitate prin suplinire pt anul sc. 2013-2014?

Puteți beneficia de continuitate în baza art. 85 din Metodologie, doar că au prioritate persoanele care au obținut nota mai mare de 7.

D-le senator, am rugamintea daca puteti sa-ma lamuriti in doua probleme care oricat am citit LEN si OUG, nu am reusir sa le inteleg :
- in cazul in care un profesor se pretransfera cu acordul celor doua unitati, postul ramas liber poate fi ocupat prin art.253? 
- daca catedra este constituita in mai multe unitati,post complet dar in patru unitati, se poate titulariza prin art.253 intr-una din cele patru unitati?

Da, dacă postul este publicat înaintea etapei de modificare a contractului, respectiv titularizare conform art. 253 și îndeplinește toate conițiile prevăzute de art. 54 și următoarele din Metodologie.
Da, dacă postul este complet.

Este posibil ca in unele liste sa apara postul propus ptr titularizare cu art 253 iar in altele nu?

Trebuie verificată aplicația MEN. Cum apare acolo așa a fost publicat.

Sunt cadru didactic, titular pe postul de istruire practica. Am absolvit studii universitare si master in domeniu, ce trebuie sa fac pentru a trece pe postul de profesor in acelasi domeniu, in conditiile in care nu este profesor titular, care articol din metodologie i-mi da acest drept?

În Metodologia de mobilitate se specifică următoarele:Cadrul didactic titular într-o unitate învăţământ preuniversitar, care a dobândit prin studii două sau mai multe specializări, poate solicita, în etapa de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ, ocuparea unui post didactic/catedre vacant(e) sau trecerea într-o altă funcţie didactică, în concordanţă cu specializările dobândite prin studii, în aceeaşi unitate de învăţământ sau în alte unităţi de învăţământ, cu acordul consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ respective”. 

Va rog sa ma lamuri intr-o problema.Sunt profesor cu statutul de suplinitor. In 2011 am participat la concurs si am obtinut o nota peste 9. Pe baza acestei note doresc titularizarea in scoala. La normare, C.A. al scolii a hotarat sa scoata postul cu o viabilitate de 4 ani, dandu-mi in acest sens si 4 optionale si propunandu-l la ISJ pentru titularizare in scoala. In aceste conditii, deoarece etapa pentru titularizare in scoala este in aprilie iar pana atunci mai sunt si alte etape de mobilitate, acest post poate fi luat la pretransfer sau transfer? Am citit in art. 28 din metodologie ca, C.A.al scolii poate stabili modalitati de ocupare si conditii specifice de ocupare a posturilor in cadrul fiecarei etape de mobilitate, deci daca l-au scos pentru titularizare in scoala, mai poate fi luat de altcineva?

Postul poate fi ocupat conform art. 253 doar dacă nu este luat într-o etapă anterioară a mobilității (art. 55 alin. 1 lit. c din Metodologia de mobilitate).

Sunt profesoara titulara pe catedra de geografie. Directorul scolii ( profesor istorie geografie) este venit prin transfer de la o alta unitate unde a primit restrangere de activitate, este corect ca la proiectul de incadrare pentru anul scolar viitor, 2013 - 2014, eu ca profesoara titulara pe catedra de geografie sa fiu incadrata pe catedra de geografie cu complectare ed. fizica si profesorul titular pe catedra de istorie sa fie incadrat pe istorie cu complectare ed. fizica, pentru a-si face directorul loc liber pe catedra de istorie geografie cu orele de la noi. Cui as putea sa ma adresez, presupun ca cei de la isj sunt mana in mana cu directorul.

Pentru rezolvarea sau lămurirea problemei puteți să  vă adresați MEN, dacă considerați că ISJ nu ar rezolva obiectiv situația.

Am fost pensionat pentru limita de varsta la finele anului scolar 2011-2012. La dosarul inaintat Casei de pensii Olt, am depus actele cerute, si am primit decizia in nov. 2012. Nemultumit de modalitatea de calcul, am depus contestatie, in urma careia am primit o alta decizie cu un minim de cativa lei majorare.Pana acum am primit 4 decizii cu modificarea valorii punctului de pensie .In Carnetul de munca,sunt pozitii necompletate din anii 1976, 1977 pentru care s-a luat in calcul ,,salariul minim pe economie,, de atunci, fara sa se tina seama de adeverinta eliberata de secretariatul scolii pentru perioadele respective.Mai sunt si alte pozitii din respectivul Carnet de munca ce sunt eronat completate. De la Casa de pensii mi s-a cerut sa aduc rectificari la pozitiile respective, facute in corelatie cu adv., la care doamna secretara mi-a raspuns ca nu va rectifica nimic deoarece nu a gresit ea. Fosta secretara este pensionara si nu mai poate rectifica. Cine trebuie sa opereze rectificarile ? Ce ma indrumati sa fac pentru a primi o pensie reala pentru cei 44 ani in serviciul instructiei si educatiei copiilor?

Doar printr-o hotărâre judecătorească ați putea obține stabilirea stării de fapt în vederea calculării corecte a pensiei.

Sunt profesor suplinitor calificat si indeplinesc toate conditiile in vederea titularizarii conform art.253 din LEN. Va rog sa-mi spuneti cand anume se depun cererile la secretariat in vederea titularizarii. Mentionez ca am gasit in Metodologia privind mobilitatea cadrelor din invatamant atat data de 15 martie 2013 cat si data de 15 aprilie 2013. Care se ia in considerare.Si inca o intrebare : Daca consiliul de administratie si directorul scolii nu sunt de acord cu venirea unui alt profesor titular care se incadreaza mai devreme in metodologie respectiv detasare, pretransfer etc. ce pot face? Predau la aceasta scoala de 2 ani iar in invatamant sunt de 6 ani.

Perioada de depune a cererilor pentru titularizare conform art. 253 este 15-17aprilie conform Calendarului modificat prin OMEN nr. 3104/2013. Condiția pentru titularizarea conform art. 253 este ca postul să nu fie ocupat într-o etapă anterioră a mobilității.

Sunt suplinitor calificat avand clasa pregatitoare pe 1 an cu nota 9.17 de la concursul din august 2012.Mi s-a spus ca nu pot avea continuitate deoarece colega mea care este titulara si are clasa a 4-a va lua ea iar eu va trebui sa particip la concurs daca mai vreau sa raman in scoala fiind scos inca un post la clasa pregatitoare.Mentionez ca din 2005 si pana in 2012 am participat la toate concursurile luand cu mult pe ste 7 .8 si chiar 9 in aceeasi scoala ,dar neavand niciodata continuitate.Sincer m-a dezamagit sistemul nu mai cred in nimeni si nimic.

Conform Metodologiei de mobilitate la constituirea catedrelor în primul rând trebuie să fie încadrați și să li se asigure ore titularilor.

Sunt invatatoare, am nota de titularizare din anul 2010, 8,00, mai pot beneficia de continuitate in anul scolar 2013-2014?

Numai persoanele care au obținut notă mai mare de 5 la examenele din 2011 și/sau 2012 pot beneficia de continuitate.Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MEN.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii.

14 comentarii:

 1. Sunt titulara pe invatatori din 2012, am dubla specializara, sunt in al doilea an in sist. de invatamant. Daca reusesc sa obtin pretransferul in alta localitate, nu dau definitivatul in acest an, pierd titularizarea?

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti i urmatoarea probema.Indeplinesc toate conditiile pentru a ma titulariza cu 253. Musai numai pe postul pe care acum suplinesc am titularizez,sau o pot face pe orice post pe care am dat examneul de specializare si ma lasa centralizatorul?

  RăspundețiȘtergere
 3. daca sunt titulara de mai multi ani pe norma intreaga si colega mea de aceeasi specialitate are decizie pentru o jumatate de norma, este corect ca atunci cand este reducerea orelor sa ne facem amandoua dosarul si fisa cu punctajul? ea a fost titulara pe cealalta jumatate in alta scoala si mai are inca o scoala tehnica absolvita, avand completarea normei pe educatie tehnologica. va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 4. D-l Pop,este ceva articol de lege din care reiese ca ,cursurile de perfectionare cu durata de 40 ore sau mai multe ore se pot converti in credite?

  RăspundețiȘtergere
 5. Bună ziua! Vă rog să-mi spuneţi şi mie dacă în etapa de pretransfer pot să-mi depun dosare pentru două sau mai multe catedre, în acelaşi timp, în acelaşi judeţ (pentru a avea mai multe şanse).

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna ziua! Sunt profesor suplinitor calificat, debutant, cu nota 7.78 obtinuta la concursul de titularizare din august 2012 la disciplina ef.fizica si sport si as dori sa stiu daca ma pot titulariza in baza articolului 253. daca nu am definitivatul si nici nu m'am inscris anul acesta avand in vedere ca inscrierile pentru definitivat s'au efectuat in luna octombrie si metodologia care prevedea ca este posibila inscrierea, a aparut la sfarsitul lunii noiembrie!??!?!!!!

  RăspundețiȘtergere
 7. Cand o sa emita ministerul Atestatele de echivalare a studiilor pe OM 5553?Inclusiv pt cei din familia dv domnule POP!!

  Se pare ca ne-au mintit iar si nu primim nimic pt truda si munca noastra...cu bani si timp,nervi,frig.. pe la cursuri si pe drumuri!!

  RăspundețiȘtergere
 8. Buna ziua!Va rog sa-mi spuneti si mie daca in etapa de transfer pot sa pastrez salariul pe care l-am avut

  RăspundețiȘtergere
 9. Buna ziua.Va rog sa-mi spuneți daca primesc continuitate,daca postul nu a fost la concurs dar eu am obținut nota 7,postul fiind rezervat si am aprobarea consiliului profesoral al școlii respective,dar nu am decizia inspectoratului,este valabila decizia de incadrare a școlii sau contractul de muncă pe perioadă determinată.

  RăspundețiȘtergere
 10. Buna ziua!Sunt invatator suplinitor calificat participant la toate concursulrile din 2005 incoace.Anul trecu am obtinut la concurs nota 9 si un pic si am fost incadrata pe un [post de clasa pregatitoare.In toamna postul va fi luat de o colega care termina clasa a 4 a.Din toamna va mai fi in scoala un post de clasa pregatitoare cu viabilitate 1 an,Intrebarea mea este "Pot beneficia de continuitate?"

  RăspundețiȘtergere
 11. Buna ziua!Sunt profesor debutant suplinitor in domeniu ( psihopedagogie speciala). Am terminat psihologia( Diploma licenta ) .Mentionez ca am lucrat in alt domeniu de activitate decat cel de invatamant, cu o vechime in campul muncii de peste 16 ani.Intrebare: la salariul de profesor itinerant beneficiez( se ia in calcul) de sporul de vechime de 20% ( obtinut ca spor de vechime in campul muncii)?Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 12. buna ziua ! sunt parinte a unui copil de 6 ani asi dori sa imi raspundeti: -e normal avand scoala in localitate sa trimit copilul la o alta scoala la distanta de 20 km. va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 13. am primit in urma sedintei publice 5 ore de istorie si restul de alte specialitati pana la norma intreaga. pt fi platit calificat?

  RăspundețiȘtergere
 14. Pot sustine definitivatul pe lb. romana daca am dubla specializare (romana-engleza) dar sunt incadrat pe o catedra de engleza?

  RăspundețiȘtergere

Postări populare