28 feb. 2012

Sondaj FSLI: 74,12% dintre parinti nu sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare


In perioada 21-27 februarie 2012 Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a efectuat un sondaj de opinie on-line  in randul personalului din invatamant si parintilor.

Conform acestui sondaj, 25,88% dintre parinti sunt multumiti de infiintarea clasei pregatitoare iar 74,12% nu sunt de acord cu infiintarea acesteia.

Dintre cei care sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare, 65,15% considera ca sistemul de invatamant nu este pregatit pentru a introduce aceasta clasa incepand cu anul scolar 2012-2013.

In privinta profesorilor care au raspuns la acest sondaj rezultatea sunt asemanatoare cu cele efectuate in randul parintilor, diferentele fiind sub marja de eroare de 3%.

Mai mult, din cele 1863 de persoane, in proportie de 55,56% sustin ca aceasta clasa trebuie sa functioneze la gradinita.

Dupa parerea celor care au raspuns la sondaj, cele 3 conditii minime necesare functionarii optime a clasei pregatitoare sunt:
-         baza materiala (banci, scaune, grupuri sanitare, spatiu suficient in sala de curs, etc);
-         existenta programei scolare ;
-         corpul profesoral special format.

Aproximativ 74% dintre cei care au raspuns, considera ca cele 3 conditii minime trebuie asigurate de catre minister,  17% de catre autoritatile locale si 9% de catre parinti si profesori.

Fara aceste conditii minime principalele riscuri enumerate de catre repondenti, sunt:
-         copii suprasolicitati, nespravegheati, surmenati, stresati si obositi;
-         dezechilibrul emotional si nu numai, al copilului, la o varsta atat de frageda;
-         copiii vor fi cobaii unui experiment nereusit;
-         premisele cresterii abandonului si esecului scolar;
-         randament scolar scazut;
-         dezvoltarea fizica defectuoasa din cauza mobilierului scolar. 
Sondajul a fost realizat de catre FSLI, on-line, in perioada 21-27 februarie 2012. La acest sondaj au raspuns 1865 de persoane, din care 765 parinti. Marja de eroare a sondajului este de 3%. www.fsli.ro

30 de comentarii:

  1. acestea sunt motivele pentru care fiica mea nu va intra in clasa pregatitoare anul acesta si nici nu recomand aceasta clasa nimanui

    RăspundețiȘtergere
  2. Da' de când contează părerea altcuiva decât cea a Zăusului și a corului de țucălăi ai săi? Păi dacă la Legea Educației n-a contat, va conta părerea cuiva în legătură cu niște norme juridice inferioare Legilor (gen Hotărâri de Guvern sau Ordine ale Ministrului)??
    Io unu' cred că prosteala asta e un mod de a ne arăta că ei lucrează, că fac ceva, când, de fapt, e vorba de un haos în stilul caracteristic... :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca ti-ai sunat toate educatoarele sa se pronunte despre unde trebuie sa fie clasa pregatitoare: la gradinita sau la scoala. Nu inteleg ce treaba are FSLI cu clasa pregatitoare! A rezolvat toate problemele membrilor de sindicat: contract de munca, schimbul de posturi si transferul, gradatia de merit pentru didactic auxiliar, titularizarea in invatamant, s. a. De ce nu lasati specialistii sa se pronunte, sau sunteti specializati in psihologia copilului? Mai degraba cred ca ati dat in mintea lor. Este un compliment, deoarece copiii nu fac politica, sunt sinceri si impartiali. Pentru "ralus": Clasa pregatitoare este obligatorie, nici un copil nu poate fi inscris in clasa I fara sa aiba clasa pregatitoare. In legatura cu disparitia posturilor, nu mai dezinformati. La nivelul unui judet apar in medie 80 de posturi in plus la preprimar si primar impreuna. Ocupati-va de problemele din fisa postului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti afara anonimule! Daca nici invatatoarele si educatoarele, cadrele didactice (in general), nu sunt specialisti in psihologia copilului, atunci cine sunt specialisti? Cioclii?! Funebrii?! Funerarii?! Chiorii?! Matelotii?! Piratii?! Bisnitarii?! Cateii politici?! Cat priveste sintagma: "lasati specialistii sa se pronunte", afla anonimule ca numai instantele de judecata se pronunta. Specialistii chiar ca isi dau cu parerea (mai mult sau mai putin stiintifica). Dar cred ca totusi ai dreptate. Voi va "pronuntati" in toate si in tot. Inclusiv in domeniul justitiei.

      Ștergere
    2. Ai macar curajul sa ,semnezi cu numele afirmatiile tale pline de.... "profesionalism "

      Ștergere
    3. Care "specialisti"? Psiho-ologii din NENUMARATELE Comisii INUTAILE din Minister ? Atotstiutoarea Oana Badea ? Sau, poate "ilustrul demolator" a invatamantului, Mircea Miclea ? Astia sunt SPECIALISTI ? N-au intrat NICIODATA intr-o clasa de elevi de gimnaziu, sa vada ce HAOS au creat printre ei ! Nu au "decretat" decat REDUCERI DE FONDURI si de PERSONAL !!! Nimic altceva !

      Ștergere
    4. Stimate anonim de la 01.04.29 febr.2012,ai o parere foarte proasta despre "atotstiutoarea"D-NA OANA bADEA,parere pe care eu,sincer,n-o impartasesc! D-na Oana Badea este,la baza,,invatatoare,o invatatoare foarte buna,chiar excelenta(consider eu) si chiar nu cred ca e cazul s-o balacarim doar din motive de simpatii sau antipatii politice!

      Ștergere
    5. Draga Adrian, iti plang de mila. Incerc sa-ti ghicesc profilul. Sigur nu esti dascal, sau daca esti n-ai mai dat de mult timp pe la scoala. Dupa invective cred ca esti lider de sindicat de la "Spiru Haret". Sau esti probabil un lustrabil. Daca esti lider de sindicat de ce nu raspunzi la partea cu drepturile membrilor de sindicat? Stiu de ce: pentru ca n-ai facut nimic, gresesc pentru ca faci politica in loc sa te ocupi de invatamant. La care specialisti te referi? La cei cu Spiru Haret (pacat ca i-au terfelit numele) care au jucat X-O pe calculator si care, platind, au devenit "profesori" pentru invatamantul preprimar si primar? Precizez ca nu e vina lor, ci a celei care a creat sistemul si pe care tu o stimezi. Se simte. Veronica.

      Ștergere
    6. membru de sindicat02.03.2012, 12:29

      @Anonim Mar 1, 2012 12:26 AM, - bine spus , vad ca Adrian spune despre "toata lumea" care-si spune oful ca face parte din categoria de postaci pdl-isti , oare asa o sa spuna si despre usl-isti, daca vor veni la putere???? Adriane ai grija ca ai inceput sa faci bataturi la buze si limba aia nu mai este atat de fina si s-ar putea sa incepi sa zgarii...nu musca mana care te-a hranit!!!

      Ștergere
  4. Genialii de 5 ani care se inscriu in clasa I mai au nevoie de clasa pregatitoare ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Vreau sa stiu si eu care lucrez intr-un liceu cu cls. I-XII si unde va fi clasa pregatitoare, ce vor auzi pe la grupurile sanitare acei copilasi de la ,,flacăii,, de liceu, cum vor dormi la pranz cand pe coridoare este miscare, tipete, forfota, care bone vor merge cu ei la baie,... Educatia pretinde si un mediu potrivit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred ca o educatoare a raspuns de 1800 de ori si de-aia a iesit sondajul asa. Ca tot aveai posibilitatea sa votezi de cate ori vrei.

    RăspundețiȘtergere
  7. E şi o aşa zisă bucurie pt cadrul didactic care va prelua clasa pregătitoare (nu va fi deranjat 5 ani cu postul ,chiar dacă la nivel de unitate restul cadrelor fac dosar pt restrângere de post).Oare va fi pe post cel mai competent, sau cel care nu trebuie deranjat?!!!Hai că s-a "prins"toată lumea că nu interesul copilului primează........

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca esti un parinte responsabil nu poti sa imbratisezi o astfel de idee! Dincolo de polemicile politice, care sunt en vogue, acum ,mai mult ca oricand, se stie ca rolul SLIP este acela de a apara interesele membrilor sai, care altele decat acelea ale cadrelor didactice?
    Lucrez in domeniu, am o vechime respectabila in invatamant, am si psihologia absolvita si sunt impotriva infiintarii clasei pregatitoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uiti sa spui insa,stimata doamna,ca dumneata esti profesor pentru invatamantul prescolar si ca postul dumitale e in joc!Zbatere zadarnica din partea voastra,clasa ZERO(sau PREGATITOARE) va intra,normal,la invatamantul primar,acolo unde-i este locul firesc!

      Ștergere
  9. La fel și eu!Am copil în grupa mică.Conștientizez necesitatea clasei pregătitoare.Doar nu în condițiile noastre de lucru!!!!Era ok la grădiniță grupa pregătitoare.Sincer, mi-e groază când știu că și fiul meu va prinde o altă ABERAȚIE pdl-istă!Mai ales în școală de RROMI, cu MIROSURI IMPOSIBILE, CU MULTE ALTE NEAJUNSURI MATERIALE ȘI NU DOAR!RUȘINE SĂ LE FIE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha?!? Neaparat "PDL-ista",stimata doamna?Neajunsurile materiale si mirosurile despre care vorbesti matale,oricum ar fi existat,la 7,la6 ani sau la 5 ani! Deci,care-i treaba cu "aberatia PDL-ista"?!?Cred ca dumneata esti indoctrinata rau de tot!

      Ștergere
  10. In privinta clasei ZERO(sau Pregatitoare)educatoarele sunt neobosite! Ele fac tot posibilul ca grupa pregatitoare sa ramana la gradinita! Caci,sa fim seriosi,in joc sunt posturile lor! Parintii care ies si protesteaza o fac tot la indemnul "binevoitor" al educatoarelor! Sa ne amintim ca,inca de pe vremea lui Ceausescu,copiii intrau la scoala la 5-6 ani! Deci,nimic nou sub soare! Daca privim in curtea vecinilor nostri europeni,vedem ca si la ei sunt aceleasi practici:in clasa I se intra la 6,ba chiar si la 5 ani! Deci,care-i problema? Problema e la educatoarele noastre care stiu ca vor ramane fara posturi,mai ales cele care nu au dubla calificare(cele de 40-50 de ani!)!Deci,stimati parinti,nu va lasati pacaliti,5-6 ani nu inseamna "prea devreme" pentru copiii vostri sa intre in clasa pregatitoare,respectiv in clasa I!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu este vb de ce vor educatoarele sau alte cadre didactice ci de faptul ca aceasta decizie nu a fost pregatita. Vorbesc ca director de scoala: nu vom putea muta gradinita la scoala, nu am primit nici un ban sa amenajam spatiile necesare, in primul rand mobilier adecvat, nu ne-a intrebat nimeni ce spatii avem disponibile in scoli in timp ce aceste spatii sunt deja amenajate in gradinite, nu stim cati elevi se vor inscrie asa ca nu am avut curaj sa disponibilizam posturi, nu exista programe asa ca nu stim ce sa le spunem parintilor. Nu este o masura viabila iar reforma se face in urma unor studii de impact , care in aceasta speta au lipsit cu desavarsire.Din pacate ne lipsesc profesionistii si multi dintre noi nu au curaj sa vorbeasca. Logic acum este prea tarziu pt. a intoarce roata si efectele vor fi negataive.Amestecam gradinita cu scoala, transformam traditionalul si respectatul invatator in profesor pt. ciclul primar, reinfintam cu greu sistemul invatamantului profesional si in ciuda faptului ca acesta este inexistent in prezent si a faptului ca rezultatele la examenul de Bacalaureat au fost dezastroase de la anul se preconizeaza o reducere drastica a nr. de locuri in liceele teoretice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule director, nu prea gandesti ca un adevarat dascal. Probabil ai fost numit politic, fie cu concursul facut de Adomnitei la final de mandat, fie de actuala putere. Nu-i vorba de a muta gradinita la scoala. Este vorba de invatamantul obligatoriu de la 6 ani, asa cum au majoritatea tarilor din Europa. E firesc sa-si pregateasca invatatorul intrarea elevilor in clasa I, el stie foarte bine pe ce cunostinte l-ar ajuta sa-i fie mai usor in clasa I, chiar si fara programa, programa insa va exista. Se pare ca esti si tanar pentru ca nu stii ca prin 1987- ... copii puteau merge la scoala de la 6 ani si nu le crea nimeni conditii speciale. pe bancile in care invata copiii de 7 ani pot invata si copiii de 6 ani. Spatii sunt in scoli pentru ca populatia scolara este in scadere, numai bunavointa sa fie. Nu uitati ca invatamantul profesional a fost desfiintat de min. Andronescu si ca pe diverse rute acei elevi care erau de scoala profesionala au ajuns anul trecut la bacalaureat. Normal sa aiba asemenea rezultate. Dupa afirmatia prin care asteptati sa vi se dea se pare insa ca nu sunteti prea tanar. Pentru obiectivitate si adevar! Ioan

      Ștergere
  12. De ce vorbim acum de sondaje de opinie.Se vehiculeaza mereu faptul ca aceasta lege a fost supusa dezbaterii publice. Acest lucru nu s-a facut si daca s-a facut nu a contat. Unde au fost parintii? Ce au facut sindicatele? NIMIC.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AnonimFeb 29, 2012 05:39 AM! Grija ta n-ar trebui sa fie "curtea vecinilor nostri europeni", ci ograda ta: sa vezi ca nu suntem pregatiti pentru asemenea schimbari.Si nu te mai preocupa de educatoare, ca ar ramane fare posturi. Daca la scoala pot merge de la 5 ani, la gradi se duc de la 2 ani. Care-i problema? Ar fi una si aceea ca unele educatoarele cu "dubla calificare" (cele de sub 40-50 de ani)si care nu au liceul pedagogic, habar nu au de metodica, de practica,la o calificare...dar la doua...hmmm! Poate faci parte din aceasta categorie. Asa ca, parinti, faceti tot ce puteti pentru binele copiilor vostri si nu ascultati de toti bagatorii de seama, care fac jocurile celor care vor sa le fie bine doar lor!

      Ștergere
    2. Felicitari George! Cam asa stau lucrurile cu "profesorii" pentru invatamant preprimar si primar facuti peste noapte, cu plata, la fabrica de "specialisti" in psihologie si pedagogie la care se referea Adrian.

      Ștergere
    3. Nu-i asa AnonimFeb 29, 2012 11:14 PM! Multi dintre specialistii in psihologie si pedagogie facuti la "fabrica de specialisti" chiar ca sunt specialisti pentru ca sunt absolventi ai liceelor pedagogice, au ani grei de experienta pedagogica "in spate" si s-au perfectionat chiar prin acele cursuri facute la ID in paralel cu activitatea la catedra. Eu combateam pe "specialistii" care "se pronunta" din interiorul politicii in legatura cu invatamantul, care nu au purtat niciodata un catalog sub brat precum: funerarii, funebrii, piratii chiori, bisnitarii din porturi, piticii complexati.

      Ștergere
    4. Nu-i asa AnonimFeb 29, 2012 11:14 PM! Multi dintre specialistii in psihologie si pedagogie facuti la "fabrica de specialisti" chiar ca sunt specialisti pentru ca sunt absolventi ai liceelor pedagogice, au ani grei de experienta pedagogica "in spate" si s-au perfectionat chiar prin acele cursuri facute la ID in paralel cu activitatea la catedra. Eu combateam pe "specialistii" care "se pronunta" din interiorul politicii in legatura cu invatamantul, care nu au purtat niciodata un catalog sub brat precum: funerarii, funebrii, piratii chiori, bisnitarii din porturi, piticii complexati.

      Ștergere
  13. exista PDL-isti (Iordache Noemi Victoria - https://www.facebook.com/people/Snowdrop-Gently/100002051530235?sk=wall) care in loc sa conduca scolile in care au fost numiti de partid, se cred in America si se gandesc doar la horoscop (daca vor gasi un fraier care sa le fie sponsor precum unii ziaristi pupincuristi - Andrei Ionut Lupu (https://www.facebook.com/lupuandreiionut) ce nu informeaza corect si lauda PDL-ul in an electoral (http://www.gazetanoua.ro/index.php?mod=stiri&id=9549) !!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. ...ceea ce este cel mai grav este ca discutii de acest gen se politizeaza, inclusiv pe acest for de discutie, de aceea este invatamantul in degringolada. Nu vreau sa intru in polemica cu antevorbitorul care ma taxeaza dar as face cateva precizari: se incepea clasa I la 6 ani, practic prescolarul devenea elev la 6 ani...clasa pregatitoare vizeaza altceva... nu eu astept sa mi se dea, e normal ca reforma sa se sustina material...sau sunteti un vechi activist de partid care trasa sarcini fara sa aplice in practica managementul de proces...sau chiar ati dori sa dea directorul din buzunar...ar fi simplu iar in capul politrucilor de duzina asta ar fi solutia...

    RăspundețiȘtergere
  15. A aparut curriculumul pentru clasa pregatitoare. Este supus dezbaterii publice . Pariem ca nu se schimna nici macar o . . . virgula ?

    RăspundețiȘtergere
  16. din curriculumul pentru clasa pregatitoare un copil normal face inca din gradinita 90% din acele activitati !

    restul de 10% sunt cretinisme !

    RăspundețiȘtergere

Postări populare