14 feb. 2012

Plata hotararilor judecatoresti -Din ciclul: Ce face sindicatul?

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 914 din data de 22 decembrie 2011 a  fost publicata Legea nr. 293/2011 a bugetului de stat pe anul 2012.
La art 5 alin 8 se prevede ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala se face trimestrial.


Mai precis 1,25% din totalul hotararilor judecatoresti se plateste in luna martie odata cu salariu aferent acesteia. Urmeaza in varianta pesimista 1,25% in iunie, 1,25% in sepembrie si 1,25% in decembrie.
E greu pentru secretari si contabili care trebuie sa faca aceste calcule. E greu pentru sindicate sa reuseasca sa aduca la cunostinta unitatilor scolare si membrilor de sindicat toate sentintele (chiar daca aceste hotarariau fist comunicate de catre instanta).
Sper sa ne mobilizm cu totii si sa reusim sa platim pentru toti cei reprezentanti in instanta aceste sume.
 Unul dintre cele mai importante procese este ACESTA
Insa mai sunt si ALTELE

Stim ca in 2006 am mai avut plati consistente pentru membrii de sindicat in urma unui proces cu "spor la spor". Atunci a fost dat un act normativ prin care nemembrii de sindicat au primit in 36 de luni sumele respective. Acuma vor primii aceste sume doar cei reprezentati in instanta.

Pentru cei suparati pe sindicat am o rugaminte sa isi revina si sa ceara intrarea in sindicat. Odata acceptati in sindicat sa roage organizatia din care fac parte sa ii reprezinte in instanta. Pentru Legea 221 fiecare zi e pierduta. Drepturile salariale se pot cere doar pe ultimii 3 ani. Deci februarie 2009. Legea e din octombrie 2008. Mult succes. Nu este vina sindicatului ca guvernantii nu au respectat legea. Noi ne-am facut din punctul acesta datoria. De a reprezenta colegii in instanta si de a castiga cateva drepturi furate de catre guvernanti.

P.S. Cineva ma intreba pe email care este cea mai mica suma care se primeste acuma si care este cea mai mare? Pot sa raspund: cat primeste in martie e doar a 90 parte din cat mai are de primit pana in 2016. La un calcul sumar cea mai mica suma este undeva la 100 de lei iar maximul undeva la 450 de lei. Depinde foarte mult de ce procese aveti pe rol.

P.S.S. pentru membri de sindicat din Maramures in curand prin grija consilierului juridic SLIMM si informaticianului SLIMM se va pune pe www.slimm.ro un link care permite fiecarui membru de sindicat sa vada ce procese are castigate, ce procese are pe rol, in ce stadiu este procesul. O munca titanica dar vrem sa fim cat mai aproape de colegii nostri.

P.S.S. 1) Si alte sindicate pot comunica operativ liderilor din scoli si chiar fiecarei persoane interesate, in format electronic, procesele castigate, procesele aflate in diferite stadii de judecata (de la Tribunal la Inalta Curte de Casatie si Justitie) si procesele aflate in pregatire. (preluare comentariu Adrian)

Toate cele bune si sa auzim numai de bine

48 de comentarii:

  1. FOARTE BINE CA PUBLICATI TOTUL
    VREAU SA STIU DACA SUMELE CASTIGATE CE REPREZINTA TRANSA SUPLIMENTARA DE VECHIME SE VOR DA SI CAND?
    PROF. MARIA ASTILEAN

    RăspundețiȘtergere
  2. rusinos ca ne pensionam si nu ni se acorda drepturile cuvenite.....
    prof.MARIA ASTILEAN

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. usinos ca nu primi toti banii..pentru ca SINDICATELE in instanta au cerut RESPECTAREA LEGII. daca era respectata acuma aveam banii in buzunar.

      Ștergere
  3. eu personal am facut acum o sesizare la PRIMARIA CLUJ-NAPOCA, sunt curioasa ce raspuns voi primi.
    DAR , SA STIE TOATA LUMEA CA NICI DIRECTORII NU SE IMPLICA IN A RESTITUI SUMELE.....PT CA TOTI SUNT 'A LA NEPOTISME'

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru aceasta postare. Intr-un spatiu relativ mic ati sintetizat munca intr-adevar titanica a sindicatelor si diferenta intre a fi sau a nu fi membru de sindicat.
    P.S.S. 1) Si alte sindicate pot comunica operativ liderilor din scoli si chiar fiecarei persoane interesate, in format electronic, procesele castigate, procesele aflate in diferite stadii de judecata (de la Tribunal la Inalta Curte de Casatie si Justitie) si procesele aflate in pregatire.
    2) Cred ca postacii pedelisti (atentie!nu "prostanacii pedelisti" cum cineva si-a citit in palma) diversionisti nu vor avea somn in noaptea asta pentru a gasi "comentarii" din ciclul "eu sunt Gica Contra).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. membru de sindicat15.02.2012, 10:13

      sa inteleg ca si cei care au fost membri de sindicat pana in ianuarie 2012 vor primi toate aceste diferente ? caci si ei au fost inclusi pe tabele cand s-a dat in judecata pt legea 221/2008...

      Ștergere
    2. buna intrebare, chiar aici ce aveti de completat?

      Ștergere
    3. evident ca acei care apar in hotarari trebuie sa primeasca banii. Chiar daca acuma nu mai sunt membrii. Insa ma indoiesc ca avand pe rol inca un proces cu reicadrarea n vor ramane in sindicat. E totusi vorba de 5,5 salarii daca il castigam.

      Ștergere
  5. Buna dimineata!Va intreb si eu ceva.Am functionat in perioada septembrie 2007-august 2009 la o scoala.Reprezentantul sindical a facut o lista cu toti membrii de sindicat si a intentat proces pentru marirea salariala din 2008.Am fost si sunt membra de sindicat.In septembrie 2009 am schimbat scoala si acolo nu a avut loc nicio actiune de revendicare a acelor mariri.Ba,intr-un timp,directorul si secretara au incercat sa elimine cotizatia catre sindicat motivand ca nu permite programul de calcul al salariilor oprirea cotizatiei.Acum sunt la o alta scoala.Intrebarea mea este urmatoarea:voi primi banii pe cei 3 ani?(procesul pornit de reprezentantul din prima scoala a fost castigat).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la aceasta scoala trebuie sa primiti banii.La scoala la care sunteti acuma trebuie continate procesele de reincadrare

      Ștergere
  6. Sumele mi se par foarte mici. Doar pentru atat am muncit noi?
    Si nici nu le obtinem dintr-o data ci cu taraita.
    Asa vom si munci.
    Sper sa nu-i mai lasam pe nemernici sa ne minta!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măcar să îi vedem, chiar și cu țârâita...Deși prin ianuarie se spunea că îi vom primi în februarie, acum se spune că îi vom primi în martie...

      Ștergere
    2. daca nu era sindicatul nici aceste sume mici nu le obtineam. mici mari snt niste bani pe care ii primim nu ii dam

      Ștergere
  7. Dar de ce 1, 25 % in martie si nu la salariul din februarie ?
    Unde scrie luna martie ?
    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) scrie in primul trimestru. Daca nu se platesc pana in martie putem sa actionam in instanta penala. deci cel tarziu in martie era corect. multumesc. deci daca sunt bani se pot plati si in februarie

      Ștergere
  8. Contabila liceului nostru spune că nu calculeaza sumele câștigate în instanță cu indice de inflație. Motivul: cică și așa nu sunt bani destui pentru salarii...Eu cred că sumele câștigate în instanță nu au legătură cu banii de salarii. Cum putem obliga contabilitatea să calculeze sumele corect?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MD-afiliat FSLI15.02.2012, 21:07

      1.CERERE LA SECRETARIAT DE EXECUTARE A HOT JUD DEFINITIVE CF.SENTINTELOR CIVILE(EVENTUAL TABEL SEMNAT DE SINDICALISTII CE APAR IN SENTINTE->adus de lider)

      2.INFORMATI "STAPANII" IN LEGATURA CU APLICAREA ART 261 CODUL MUNCII POSTAT MAI JOS DACA NU SE PUNE IN APLICARE PCT 1(CALCULUL SUMELOR HOT JUD EXACT ASA CUM SUNT STABILITE DE SENTINTA CIVILA-cu inflatie daca specifica-)
      =======================================================
      Cf. M.O. 914/2011(se poate citi/downloada la adresa http://moficial.ro/2011/0914.pdf) este publicata L293/2011(bugetul pe 2012) unde se precizeaza plata tuturor Hot Jud devenite definive si executorii pana la 31/12/2011(si nu au fost platite pana acum) cf L230/2011 de aprobare a OUG71/2009 in 4 transe trimestriale egale aferente anului 2012 (1,25%*4=5% in 2012, restul in anii 2013-2016)
      =======================================================
      Plata Hot Jud devenite definitive si executorii incepand cu 01/01/2012 nu intra sub incidenta L230/2011 si se pun in aplicare cf Codului Muncii(art 261) pana la o eventuala oug de amanare a Hot Jud incepand cu anul 2012.
      #######################################################

      ART 261 CODUL MUNCII(LA ZI)
      ============================
      Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
      #######################################################
      Pentru plata L221/2008 corespunzator 01.01.2010-12.05.2011, de reincadrare pe L330/2009,L284/2010,L285/2010 folosind coeficientii L221/2008, trebuie deschisa actiune jud. --------pana la 01.01.2013 altfel DREPTURILE SE PIERD--------
      #######################################################

      Ștergere
  9. MD-afiliat FSLI15.02.2012, 21:16

    ORA(DE POSTARE A COMENTARIULUI) ESTE SETATA GRESIT(APARE 11 AM SI NU 9 PM).

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca platesc 6 lei (cotizatia minima, anuntata de sindicat, pentru care pot opta), nu procent din salariu, voi fi reprezentata in instanta la toate procesele sau nu?
    Liderul local a transmis ca nu. Cei 6 lei reprezinta cota de reprezentare la nivel national.Ce fel de reprezentare?Pentru ce?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca imi spuneti si judetul si federatia din care faceti parte cred ca va pot da raspuns
      altfel nu am nici o sansa

      Ștergere
    2. Dolj/FSLI
      Pana la decembrie am platit procentul de 1%;pentru ca s-a oferit alternativa de a renunta la bonurile-cadou, caz in care este suficienta cotizatia de 6 lei,am optat pentru aceasta varianta; ulterior am primit informatia ca cine a dat doar 6 lei nu va fi reprezentat in instanta;aceasta e cota de reprezentare nationala.Evident,m-a revoltat aceasta situatie.Daca alternativa propusa nu e in fapt una buna, de ce s-a pus? Eu cred, ca multi altii, in forta unui sindicat puternic prin membrii sai si,in egala masura, prin conducatori motivati si motivanti.

      Va multumesc!

      Ștergere
    3. eu stiu ca aceasta ciota de reprezentare vintra si in reprezentarea in instanta. voi vorbi maine cu colegul meu de la Dolj si voi reveni daca nu este asa

      Ștergere
  11. Cei care se vor pensiona isi mai primesc drepturile restante?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MD-afiliat FSLI17.02.2012, 15:25

      DA(DOAR DACA SUNT PRINSI IN HOT. JUD.)

      Ștergere
  12. Pai si atunci intreb eu pe mai marii lideri de sindicat:cei care nu sunt prinsi in hot judec nu exista,chiar daca cotiteaza de 25-35 de ani?RUUUUUUUUUUSINE sa le fie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MD-afiliat FSLI17.02.2012, 20:51

      Membrii de sindicat cotizanti in perioada de referinta a proceselor sunt prinsi in sentintele civile(posibile exceptii-sindicalistii care nu au dorit sa fie reprezentati[semnatura la tabelul anexat cererii de chemare in judecata] receptivi la posibilele "indicatii" ale "stapanilor" conducatori)
      ========================================================
      LIDERII DE SINDICAT AI UNITATII SCOLARE AU AVUT RESPONSABILITATEA INTOCMIRII TABELULUI SI IN EVENTUALITATEA UNOR OMITERI ACESTA POATE FI/A FOST COMPLETAT
      =======================================================

      P.S.:
      -Nu sunt lider de sindicat(doar apartin cat.2 din 3 existente in invatamant) -un simplu om "batran"

      -Daca liderul de sindicat al unitatii nu isi face treaba poate fi schimbat cf statului(50%+1?) fiind un reprezentant ales de sindicalisti sa ii reprezinte.

      Ștergere
  13. Eu nu inteleg cum se calculeaza incepand cu iulie 2010, de cand s-au luat cei 25%...

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum e posibil sa platim doar celor care s-au semnat pe tabel. Hotararea judecatoreasca este pentru toata unitatea.Nu specifica nicaieri ca doar pt anumiti salariati. Astazi am aflat ca primesc bani doar cei care s-au semnat. Adica din 2008 sau 2009 abia acum se afla lucrul acesta? Pai la mine in unitate din 81 de persoane de fapt ar fi decat 26 care primesc banii. Tabelul a stat 2 zile in cancelarie si cine a avut norocul sa aiba ore in zilele acelea si a avut norocul sa-l si vada s-a semnat. Si parca recalcularea era pt tot personalul! Inclusiv pt cel plecat. Pai eu in 2008 am recalculat si pt cadrele didactice care nu mai erau in unitate si normal ca nu au venit sa semneze acel tabel. Bataie de joc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sentinta se aplica doar celor care au intenntat proces, adica au semnat cererea de chemare in instanta. Luati ;legatura cu sindicatul judetean sa depuna repede dosar si pentru dumneavoastra. pacat ca numai acuma ne trezim

      Ștergere
  15. La noi cotizaţia e între 20-25lei/lună de persoană şi n-am avut niciodată bonuri,nici salarii la fel cu colegii din alte orase (care au câştigat in instante si au primit bani mai mult ca noi).Nu e corect.Unii lideri sunt mai buni ca alţii.Am vrea sa dam cotizatia celor care chiar castiga ceva pentru cotizanti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adresati-va in scris sindicatului judetean sa va explice ce se face cu cotizatia dumneavoastra. asa sunt convins ca nu veti mai avea atatea dileme

      Ștergere
  16. Nu se poate sa trimitem cotizatia direct la dv care chiar va luptati pt noi si sa nu mai fie intermediari care nu fac nimic sau aproape nimic?

    RăspundețiȘtergere
  17. DL.Liviu Pop vi se pare moral si corect ca de aceste drepturi salariale potrivit L221/2008 SA BENEFICIEZE O MANA DE OAMENI functie de preferintele liderului de sindicat din fiecare scoala , care nu a informat pe toata lumea de acele tabele ,care au circulat preferential stiu n cazuri de acest fel ,cand pe acele tabele se afla secretara sefa ,directorul ,ei nefiind in sindicat , voi pe cine reprezentati? pe cei multi NU cu singuranta ,eu nu fac parte din acest sistem oropsit? ,pe mine cine ma reprezinta voi sindicatul nu ,ministerul educatiei nu ,politicienii cu siguranta nu ,care este diferenta dintre dvs.si dna UDREA ,BOC etc.si alti politruci ,dvs reprez.pe cei ce va achita cotizatia lunar ,dar benficiile sunt platite din bugetul de stat/local oare este corect ,eu de ce nu fac parte din aceasta ecuatie ,pt ca nu m-am inrolat ,pt ca nu am incredere in cei ce reprez sindicatul atat la noi in institutie cat si la nivel de judet Cluj ,de acele sentinte definitive trebuiau sa benficize toti cei din invatamantul preuniversitar ,oare nu asa era corect ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sunt erori pot fi de acord cu dvs. Insa peste 95% diontre membri de sindicat au aceste procese castigate. deci nu e vorba de o mana de oameni.
      De o sentinta beneficiaza NUMAI CEI CARE AU SEMNAT CEREREA DE CHEMARE IN JUDECATA. Din ce stiu eu de la colegii din Cluj de la FSLI nu exista persoane omise de pe tabele. Si blogul si site-ul sindicatului FSLI din CJ sunt permanent actualizate cu informari si comunicate. Voi verifica maine si daca nu este asa voi reveni. E foarte important sa punem pe rol aceste procese cat mai repede.

      Ștergere
  18. Va rog frumos sa imi spuneti la sumele restituite ce fel de retineri se calculeaza? in principiu ar trebui sa primesc o suma de 3200 lei si as vrea sa stiu cat se va retine

    RăspundețiȘtergere
  19. Dacă m-am pensionat în 2010 şi liderul sindical nu m-a inclus în tabelelul conform căruia se plătesc diferenţele salariale (deşi anterior semnasem alt tabel şi-mi spunea că s-a câştigat procesul, atunci în 2010)iar acum spune că nu avea obligaţia să mă contacteze după ce m-am pensionat pentru că nu mai plăteam cotizaţie, nu ar trebui să-mi plătească din buzunarul lui?
    Am fost toată perioada de 36 ani membru de sindicat şi iată rezultatul! Alegna

    RăspundețiȘtergere
  20. CUM TREBUIA SA FIE RECUPERATE SUMELE RESTANTE DE CATRE PENSIONARI ,PANA LA CE DATA ?REFERITOR LA lG.221/2008.
    VA MULTUMESC ANTICIPAT !

    RăspundețiȘtergere
  21. secretara la o scoala

    In legatura cu L.221/2008 s-a castigat procesul insa plata drepturilor salariale s-a facut inclusiv pe perioada 20.11.2004-31.dec.2008.Hotararea spune ca plata se va face incepand cu data de 20.11.2004 si]n continuare pana la incetarea calitatii de de cadru didactic al reclamantilor.Intrebarea mea este, pana la ce data trebuie recalculate sumele respective?

    RăspundețiȘtergere
  22. daca un sindicalist a fost omis in listele ce au fost in instanta pentru castigarea diferentelor salariale pe legea 221 ce se poate face pentru a recupera aceste aceste drepturi

    RăspundețiȘtergere
  23. Multi sindicalisti nu au semnat listele ce au fost trimise in instanta - unii nu au vrut, satui de amanarile guvernului, altii nu mai lucrau in sistem, erau bolnavi in spital sau se pensionasera deja.Acestia NU vor primi diferentele salariale, desi o LEGE le da acest drept. De ce in Romania, pentru a obtine drepturi prevazute de lege este nevoie sa dai pe cineva in judecata?

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua. Poate intreb prea tarziu ,dar totusi sa fiu lamurita. In legatura cu legea 221 din 2008. Pe vreamea aceea eram ingrijitoare la gradinita si as vrea sa stiu daca beneficiez si eu de marirea de salariu care se da la personalul din invatamant. mentionez ca era inscrisa in sindicat
    . va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  25. Din pacate NU!
    Legea 221/ 2008 este numai pentru cadrele didactice.
    Oare stie cineva ca salariul unei ingrijitoare este de 640 lei?
    Cand se va face dreptate si pentru personalul nedidactic?
    Personalul nedidactic este bun numai sa plateasca cotizatie la sindicat pentru a ingrosa randurile sindicalistilor , dar nu beneficiem de nimic.
    Totul numai pentru cadrele didactice.Oare ne poate spune sindicatul ce face pentru noi?
    Ce s a obtinut vreodata? Noi parca muncim la aprozar nu in invatamant.
    Sa intre in sali nematurate , holuri nespalate si grupuri sanitare unde pluteste rahatul in WC-uri si atunci eu intreb:
    ESTE NEVOIE DE NOI INTR-O SCOALA?
    Sa va fie rusine voua celor care ne reprezentati.
    Plecati cu brate incarcate de cadouri sa nu zic spagi si nu oferiti macar simbolic un buchetel de ghiocei si pentru noi cei amarati.
    Aveti vacante mai mari decat elevii, deoarece aveti voi grija sa le dati suficinte teme de vacanta...................
    De la 15 iunie la 15 septembrie , vacanta de iarna , vacanta de primavara etc.
    In ce domeniu de activitate mai are cineva 4 luni de concediu pe an? Si nu va convin nici salariile nesimtitilor ce sunteti.Mi-e greta de tagma voastra pe care o cunosc atat de bine cum nu mi-as dori.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare