3 feb. 2012

Recensamantul elevilor, alta aberatie MECTS


Lipsa de organizare si incapacitatea de a aplica Legea educatie nationale este din ce in ce mai vizibila la nivelul Ministerului Educatiei, Ceretarii, Tineretului si Sportului. O aberatie este si aceea referitoare la obligativitatea recensamantului elevilor.
FSLI a explicat AICI ca acest recensamant nu poate fi obligatoriu pentru angajatii din invatamant. De altfel, in Legea educatiei nationale scrie cat se poate de clar la Art. 86.    (3) Parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu.
Nu ramane decat  conducerea MECTS sa iasa pe posturile publice si sa anunte ca incep inscrierile la unitatile scolare. Parintele sa stie ca este obligat sa mearga sa isi inscrie copii la scoala. Si asta de zeci de ori pe zi.
Si sa nu uitam ca alocatiile pentru copii se distribuie prin organisme ale statutului. Deci si asa se pot informa,
Dar pentru asta e nevoie de o gandire limpede si organizata. Iar la MECTS aceste lucruri lipsesc.
Prin comparatie, nu am vazut pe ministrul sanatatii sa trimita medicii sa faca recensamantul celor care se vor imbolnavii in anul urmator. Si nici pe cei care doresc sa treaca pe la medicul de familie. Nici pe Patriarhul Romaniei  sa trimita preotii sa intrebe care sunt cei care vor veni la biserica. Iar exemplele pot continua.
Concluzia este una singura pentru mine. Trebuie modificata si Legea educatiei nationale si multe ordine de ministru care blocheaza sistemul. Organizarea ministerului este necesar a fi completata de o lege aplicabila. Cu cat mai repede cu atat mai bine

P.S. In calitate de parinte nu am semnat nici un act prin care ministerul, inspectoratul scolar, unitatea scolara sau un anumit profesor are dreptul sa utilizeze CNP-ul copiilor mei. Doar la spital cand s-au nascut mi-a cerut acest lucru. Dar asta este o alta poveste despre care cu siguranta vom mai avea timp sa dezbatem.


20 de comentarii:

  1. Se doresc lucruri cat mai complicate si birocratizate !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cum sa faca sa iasa ei bine si "prostii" de invatatori sau profesori sa se duca dupa copiii "ca si asa nu dau in greu cu doar 4 ore pe zi".Mai ales azi e bine de mers cu recensamantul copiilor, ca tot e viscol si gasim parintii acasa, sa le explicam in detaliu.
    Mai e si week-end, cu atat mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. (1) Comisia de înscriere din unitatea de învățământ este alcătuită din:
    a) președinte - directorul sau directorul adjunct al unității de învățământ;
    b) secretar – secretarul șef sau secretarul unității de învățământ;
    c) membri – 1-3 cadre didactice, informaticieni, secretari etc.
    (2) Comisiile de înscriere din unitățile de învățământ au următoarele atribuții:
    a) realizează recensământul copiilor din circumscripția școlară și asigură informarea părinților referitor la prevederile legale, la procedurile și calendarul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I

    RăspundețiȘtergere
  4. "Comitetului permanent, Comitetului electoral, Comitetului școlar, Comițiului agricol și al altor comitete și comiții ."

    RăspundețiȘtergere
  5. ...recensamantul este floare la ureche! clasa pregatitoare este o abertie.Practic mutam gradinita la scoala...parintii vor spatii de dormit, intreaba cine plateste programul de dupa amiaza fiindca in gradinita era gratuit...programa nu exista, circumscriptiile au disparut de ceva vreme...se doreste reforma fara nici un leu alocat, asa ceva nu este posibil. Rog liderii marcanti de sindicat sa iasa pe posturile marcante de televiziune si sa aduca in prim plan aceste probleme...altfel opinia publica va crede ca totul este OK...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. care program de dupa amiaza? si unde e gradinita cu program de dupa amiaza gratuit? sunteti cadru didactic? stiti despre ce vorbiti? tehnic, toata diferenta e ca merg la scoala copiii care au implinit 6 ani, nu 7. in rest fac exact ce fac toti copiii care merg la scoala, vin dimineata si pleaca la pranz iar intre timp au lectii. problemele apar la curriculum, la mobilierul adecvat varstei, la planurile de scolarizare si la programele scolare si lista poate continua. numai ca astea nu mai sunt problemele parintilor, sau nu ar trebui sa fie. intr-o lume normala, cei care decid ce trebuie sa invete copiii la scoala sunt de specialitate. parintii de multe habar nu au ca exista lucrurile pe care copiii lor le invata la scoala. si, sincer, eu una m-am cam saturat sa vina parintii sa imi spuna ce si cum sa predau. cine e asa destept si stie mai bine ce si cum trebuie sa invete copilul, sa si-l tina acasa si sa il invete el, ca poate sa vina doar sa dea examen si sa treaca anul!

      Ștergere
  6. Am inteles ca nu vom avea o legitimatie cu care sa ne prezentam la usa celor pe care-i recenzam . Din acest motiv nu vad cum vom face dovada ca suntem pe teren pentru a " depista" copilasii clasei 0 si mai rau oamenii vor avea dreptul sa ne inchida usa in nas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta in cazul in care va veti duce la usa lor, daca NU, veti fi scutiti de asemenea tratament.Ati inteles ca nu ne poate obliga nimeni sa mergem cu recensamantul?

      Ștergere
  7. In circumscriptia scolii unde lucrez , din trei in trei case exista un anunt mobilizator pus pe poarta : "ATENTIE ! CAINE RAU !" !

    RăspundețiȘtergere
  8. La noi in scoala suntem amenintati cu diverse daca nu facem recensamantul! Nu ne apara nimeni!!! Alo! sindicatul ce zice????
    Directorul ne invata sa ne descurcam!!!.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a zis si va repeta
      este ilegala obligativitatea acestui recensamant

      Ștergere
  9. Renumeratie cu > 25% in minus ? Si misia trebuie sa fie cu > 25% in minus ! ! ! Rezon !

    RăspundețiȘtergere
  10. Cand o sa recenzam si garavidele ? Dar pe cele care se pregatesc sa devina gravide ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Pe vremuri, alergam dupa gaini prin curtile oamenilor, ca sa le numaram si apoi treceam pe caiet, nu la rubrica "curci". Cu porcii era cel mai usor, ca majoritatea aveau 1 sau 2.Si acum am pe picior urma de la muscatura unui caine,am dat bani grei pe alifii si antirabic, ca sa se vindece.Daca nu aveam geanta la mine, ca sa ma apar,m-ar fi facut praf.Acum, ce facem, bantuim pe la usi? Daca omu' nu vrea sa deschida, ii sparg usa? Pe cand recensamantul animalelor de companie si al electrocasnicelor? Sa ne solicite, ca participam fara carteala! Suntem de treaba:nimic fara noi, gratis si oricand...

    RăspundețiȘtergere
  12. Mai mult, parintii sunt mintiti cu faptul ca isi aleg scoala.Fiecare scoala va primi ca cifra de scolarizare cati copii gaseste in circumscriptie, la care se mai adauga cateva locuri pentru a forma clasa. Ca si parinte, am dreptul sa aleg unde vreau sa invete copilul meu, nu unde sunt obligata. Ai lor de ce au dreptul sa invete in strainatate? N-au depasit circumscriptia?

    RăspundețiȘtergere
  13. Si se va tine cont de nr. de clase aprobat in ianuarie?

    RăspundețiȘtergere
  14. asa ar trebui..insa sa fie argumentate

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt parinti care au deja copii intr-o scoala, dar apartin alteia. Presupun ca este un argument sa-si inscrie copilul la aceeasi scoala, chiar daca nu e in circumscriptia acesteia. Multumesc pentru celelalte informatii!

    RăspundețiȘtergere
  16. Daca nu sunt copii pentru o clsa 0 cum se procedeaza? Exemplu 9 copii de 6 ani pana la 31 aug.2011 si 14 copii care vor intra in clasa I de drept. Vor ramane la gradinita sau vor intra simultan cu cl I? In scoala nu mai este nicio o sala libera.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare