25 apr. 2009

ECATERINA ANDRONESCU LA CONSILIUL NAŢIONAL FSLI

La invitaţia conducerii FSLI, ministrul educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu a participat la şedinţa Consiliului Naţional al FSLI din data de 24 aprilie 2009. Pe parcursul a aproximativ două ore a răspuns la întrebările adresate şi a prezentat unele din intenţiile domniei sale pentru perioada următoare. Vă prezentăm, sintetic, intervenţia doamnei ministru.
Schimbări la conducerea inspectoratelor şcolare

„Nu am porniri de a face schimbări politice. Doar schimbări pentru a creşte performanţa. Unii inspectori şcolari generali au prezentat directorilor altceva decât s-a cerut de la minister. Voi merge din judeţ în judeţ pentru a mă întâlni cu directorii de şcoli. Schimbările nu vor afecta şi directorii de şcoli.”
Noi credem că, în perioada imediat următoare, la conducerile inspectoratelor şcolare vor fi numite persoane noi. Nu va scăpa nici un judeţ. Problema este dacă persoanele ce vor fi numite vor fi selecţionate pe criteriul competenţei !
Bugetul MECI
„PIB-ul are astăzi o altă valoare estimată. Nu ştim cât va fi în a doua jumătate a anului. Este un an foarte dificil din punct de vedere financiar, dar vă asigur că sistemul nu va fi pus în dificultate. Avem asigurări că vor fi bani suficienţi pentru salarii până la sfârşitul anului. Vă rog şi vă cer să cheltuim cu mai multă responsabilitate banul public.”

În legătură cu cheltuirea banului public, adresaţi-vă administraţiei locale şi inspectoratelor şcolare !
Legea 221 din 2008
„Legea 221 a fost omorâtă de O.U.G. 151 a lui Tăriceanu. Nu am renunţat nici o clipă, dar mi-e foarte greu acum să spun când şi în ce măsură economia va permite creşteri salariale. Aş fi cel mai fericit om să vă spun de când cresc salariile. Vom face încercări succesive, se aşteaptă, după data de 5 mai, o revigorare economică.”
Parcă în campania electorală spuneaţi cu totul altceva…
Legea salarizării unitare în sistemul bugetar
„Sper ca Ministerul Muncii şi Guvernul să aibă puterea de a înscrie învăţământul pe o grilă corespunzătoare profesional. Aşezarea pe o grilă corectă ar putea însemna o creştere salarială mai mare în următorii ani.”
Noi sperăm ca şi MECI, nu numai noi, sindicatele, să susţină mai puternic aşezarea pe orizontală a profesorului la nivelul real al importanţei sociale a muncii.
Descentralizarea
„În procesul de descentralizare suntem sprijiniţi şi de experţii Băncii Mondiale. Calendarul impus de B.M. este ca până pe 5 mai să elaborăm principalele criterii. Nu putem ca până pe 5 mai să stabilim formula de finanţare şi să intrăm cu ea din anul şcolar următor. Nu doresc prin descentralizare o politizare a învăţământului. Sunt îngrijorată, dar nu mă sperie până la capăt.”
Şi noi suntem foarte îngrijoraţi şi credem că vom asista la o politizare nemaiîntâlnită dacă nu se iau măsuri ferme.
Legile învăţământului
„Pachetul de legi se încearcă a fi finalizat în cele mai bune condiţii. Sunt de părere că trebuie să avem o singură lege a învăţământului, care să fie aplicabilă 10-12 ani. Doresc ca aceste legi să le facem împreună, cu cât mai multă înţelepciune şi să le promovăm cât de repede vom fi în stare.”
Noi avem puţin altă părere, proiectele de lege există deja de mult timp, ele ar trebui rediscutate rapid şi trimise la parlament.
Modificări la mişcarea personalului didactic
„De anul acesta se aplică transferul rural-urban, gimnaziu-liceu. Avem în acest moment 68.000 de suplinitori, lucru care nu dă sistemului stabilitate şi calitate. Sunt optimistă în ceea ce priveşte efectele acestei ordonanţe.”
Aici suntem de acord. Dar să nu uităm că această modificare a statutului s-a făcut numai în urma solicitărilor noastre repetate şi nu la iniţiativa ministerului !
Desfiinţarea S.A.M.- urilor
„S.A.M.-urile nu au fost desfiinţate. Nu au primit anul acesta cifră de şcolarizare pentru că specializările nu erau cerute pe piaţa muncii. Timp de un an vom pregăti cifrele de şcolarizare pentru anul viitor cu acele specializări care sunt cerute pe piaţa muncii.”
Până la anul mai este mult şi multe se pot întâmpla. Sperăm ca să nu uitaţi până atunci, sau poate vă răzgândiţi, sau poate…
Educaţia fizică la licee
„Până acum în planurile-cadru am avut un număr diferit de ore de educaţie fizică. Nu mai există mişcare sportivă de masă şi bază de selecţie pentru sportul de performanţă. Condiţionăm completarea normei profesorului cu cele 2+1 ore din afara planului-cadru care nu se acordă decât dacă aceste ore se fac (există echipe, ansambluri sportive). Vor apărea documente în curând. Doresc să reluăm competiţiile la nivelul şcolii, mişcarea sportivă de masă.”
Ne-aţi ameţit de tot cu orele acestea care ba sunt obligatorii, ba sunt facultative, ba intră în normă, ba… Credem că nu v-ar strica puţin sport, doamna ministru !

Au fost abordate şi alte aspecte, i s-au adus la cunoştinţă doamnei ministru probleme cu care ne confruntăm în judeţe. De asemenea, doamna ministru a prezentat unele din intenţiile sale în ceea ce priveşte formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice, modificările care se vor face în curriculum etc. Permanent ne-a solicitat colaborarea în realizarea reformei învăţământului. În general, intenţii frumoase, dar noi mai vrem şi şcoli mai frumoase, şi condiţii de muncă mai bune, şi salarii mai atractive, şi multe altele...
Sursa SIT BARLAD

2 comentarii:

  1. TREBUIE SA AVEM PRIORITATE LA PRETRANSFER CEI DE LA URBAN/ LICEU, CHIAR DACA VENIM DIN ALT JUDET...NU SE POATE SA NE PIERDEM POSTUL DOAR PT. CA, DIN MOTIVE PERSONALE NE-AM SCHIBAT DOMICILIUL SI ACUM AVEM NEVOIE DE TRANSFERUL IN ALT JUDET.NU SE POATE SA ALEGEM DOAR DUPA CEI DE LA RURAL. VA RUGAM FRUMOS SA FACETI CEVA (SINDICATELE) IN ACEST SENS. CINE SA NE APERE DREPTURILE? CUI SA SPUNEM???? TOTUSI NU NE-AM TITULARIZAT DE ICI DE COLO LA URBAN/LICEU, AM MUNCIT PT. ASTA. MACAR SCHIMBAREA METODOLOGIEI SA NE AVANTAJEZE SI PE NOI, CANDIDATII DIN ALTE JUDETE, DACA TOT S-A APROBAT TRANSFERUL RURAL/URBAN SI SANSELE NOASTRE AU SCAZUT....
    TREBUIE SA SE FACA CEVA SI PT. NOI!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca tot ati propus modificari la miscarea personalului didactic, de ce nu v-ati gandit si la nedreptatile ce apar in urma acestei ordonante. NU E CORECT CA UN PROFESOR DE LA LICEU/URBAN DIN ALT JUDET SA SE TRANSFERE DUPA CEI DIN ACELASI JUDET DIN RURAL/URBAN si DE LA GIMNAZIU/LICEU, doar pentru simplul fapt ca si-a schimbat domiciliul in alt judet.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare