8 apr. 2009

DESCENTRALIZAREA TREBUIE AMANATA

Astazi, incepand cu ora 18.00 la sediul PSD in prezenta d-lui Geoana, d-nei Andronescu, d-lui Dragna, d-lui Vanghelie si reprezentantilor FSLI si FSI Spiru Haret a avut loc o intalnire cu privire la DESCENTRALIZAREA invatamantului. Am participat la aceasta intalnire impreuna cu d-l Cornea si d-l Hancescu. Astfel am reusit sa clarificam o multime de zvonuri care circulau pe aceasta tema, mai ales pe canalele media, lucruri recunoscute de reprezentantii PSD.
La propunerea reprezentantilor FSLI, cei prezenti au fost de acord ca aceasta descentralizare trebuie privita din doua directii esentiale. Pe de o parte discutam de doua scoli in Romania, una in municipii si alta in afara lor (comune si orase). Pe de alta parte nu putem discuta de o descentralizare numai a invatamantului fara a face acelasi lucru si cu alte domenii. Tot la propunerea noastra s-a convenit ca trei directii sunt principale in aceasta descentralizare:
1.descentralizarea administrativa
2.descentralizarea financiara
3.descentralizarea continutului si conceptelor
S-au purtat discutii intense, astfel incat incerc sa creionez cateva concluzii:
La 1. Cu siguranta directorul se va angaja prin concurs, nu numit de primar. FSLI a propus ca acesta sa nu fie membru de partid. Consiliul de Administratie sa fie format din: o treime parinti, o treime administratie si o treime profesori. Titularizarea se mentine.
La 2 Primaria se ocupa de tot ce inseamna administrare, intretinere, reabilitare. Celelalte fonduri vin de la MECI prin Consiliul Judetean direct la unitatea scolara.
La 3 MECI-ul, prin ISJ se ocupa de politicile educationale, de indrumare si control. ARACIP-ul face evaluarea externa inclusiv la inspectorate. Va exista o consultare intre CJ si ISJ.
In cele din urma s-a ajuns la concluzia unanima ca descentralizarea invatamantului pana in data de 4 mai, asa cum doreste guvernul, este un lucru imposibil. Daca se face, se face degeaba si fara rezultat, deoarece invatamantul este mult mai complex decat se asteaptau unii sa fie. Totodata situatia de criza de la nivel mondial si national ar putea face si mai dificila implementarea acesteia.
Astfel, speram ca Guvernul Romaniei sa realizeze ca sistemul de invatamant nu se poate descentraliza peste noapte.
Am convenit sa ne intalnim in comisii tripartite: sindicate, minister si reprezentantii administratiei locale, pentru a intra mai in detaliu cu aceasta descentralizare si a include in pachetul de legi a invatamantului un capitol special dedicat descentralizarii.
Sper ca aceste comisii sa intre cat mai repede in functiune.

In timpul discutiei am intrebat-o pe d-na Minsitru ce se intampla cu ordonanta de modificare a Statutului si aceasta a raspuns ca nu s-a discutat astazi si ca ramane pe saptamana viitoare, de aceea a si prelungit cu doua saptamani miscarea de personal. Stiu ca pentru multi colegi este o veste trista dar trebuie sa o zic.

19 comentarii:

  1. Mda....sper ca nu se mai modifica textul ei. Pe mine ma interesa pretransferul.

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu sper sa nu se modifice.
    o sa vedem

    RăspundețiȘtergere
  3. si cei care au terminat anul trecut in sistem BOLOGNA ?

    o sa fie tot marginalizati?sau o sa li se acorde aceleasi drepturi ca si cei cu studii de lunga durata

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu mi se pare ca sunt marginalizai, dimpotriva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Despre descentralizare nu se vorbeste numai de acum ci...de catva ani. Care sunt rezultatele aplicarii descentralizarii in judetele pilot. Stie cineva?
    Descentralizarea financiara ar trebi sa ocupe primul loc in discutii. De ce? Exista scolile coordonatoare si Centrele de Executie Bugetara care nu aloca bugetul echitabil pentru unitatile arondate .Faceti un sondaj si veti vedea cate CEB/uri au fost preocupate si implicate in Proiecte de atragere de resurse extrabugetare? E bine pentru directorul care gestioneaza bugetul tuturor unitatilor din localitate ca reuseste sa faca treaba in unitatea lui iar la alocarea bugetului pentru fiecare unitate arondata deja.....se respecta legea...nescrisa. Se aloca bani/elev. Adica unui PJ cu 320 copii si 3 localuri i se aloca acelasi buget ca unui PJ cu 320 copii si un singur local de intretinut. Deci se pare ca se doreste in continuare pastrarea coordonarii a CEB-urilor care ar fi trebuit de multa vreme sa-si inchida portile si sa lase fiecare unitate sa se gospodareasca singura cu bugetul care i se aloca fara a sta cu mana intinsa la poarta coordonarii. Adevarul este ca nu se doreste adevarata descentralizare. Dupa cum merg lucrurile se doreste a se amana mult si bine acest proces si culmea.....tocmai din interiorul sistemului.
    In alta ordine de idei eu nu am inteles si nu inteleg rolul ARACIP. Este ceva incolor inodor insipid. Un organ de control care mai adauga o tona de hartie la celelalte existente , mai suptiaza bugetul Ministerului si nu contribuie cu nimic la ridicarea calitatii invatamantului.
    Trist este ca suntem preocupati de multe treburi inutile si nu vrem sa vedem realitatea din invatamant, realitate trista si din cate se pare cu un orizont intunecat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nedrept ar fi daca s-ar accepta pretransfeul/transferu dinspre mediul rural spre urban. S-a gandit atunci cei care au facut aceasta propunere la calitatea invatamantului?! De izbeliste ar fi si intr-un mediu si in altul. Titularizarile in urban s-au facut la medii peste 7, pe cand in rural...Ce sanse ar mai avea proapetii absolventi la titularizare in urban?

    RăspundețiȘtergere
  7. am vazut ca s-a amanat perioada de depunere a dosarelor pt. pretransfer. Totusi, fara emiterea acestei ordonante, nu stiu daca pot participa la pretransfer de la educatoare la inv.- in urma absolvirii P.I.P.P.. Inca asteptam! Si raspunsuri clare pt. ca in unele inspectorate s-a anuntat ca absolventii acestei facultati au voie sa depuna dosare, in altele nu...Trecerea la alt nivel, in cazul absolvirii unei facultati in domeniu,- cum era stipulat in vechea metodologia nu era o bariera pt. trecerea de la educ.-inv. la profesor. Numai de la educ. la inv. nu se da voie. De ce?

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt multi cei care nu mai pot de grija altora. Le e frica de cei care au prins titulaturi la tara desi au avut note mari la concurs dar posturi la oras nu s-au scos?Pentru cei buni vor fi sanse dar si pt. cei cu relatii.Nu se va schimba mare lucru in tarisoara noastra prea curand!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Despre didactic auxiliar/nedidactic ce se mai aude? Alarmante vesti au circulat, mergand pana la disparitia "ca specie", sa nu zic categorie si inlocuirea lor de firme capuse ale primariilor.

    Rog detalii!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cand am spus despre cei din sistemul Bologna (facand referiri la drepturi) am luat in calcul posibilitatea de a nu mai fi considerati cu studii de scurta durata, avand posibilitatea incadrarii in posturi la care pina acum nu au avut acces , in centralizatorul privind disciplinele de invatamant fiind scris -studii de scurta durata-
    Conform legii 288/2004 -cu modificarile de riguare aplicate prin Ordonanta de urgen nr. 78/2008 , incepind cu anul 2008 nu mai exista absolventi de studii superioare de scurta durata .Sunt absolventi de studii superioare de lunga durata, ciclul I -ciclul licenta.
    Sper sa nu gresesc in interpretarea legilor

    RăspundețiȘtergere
  11. despre did auxiliar si nedidactic nu s.a spus despre disparitia lor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am incredere ca lucrurile se vor rezolva favorabil pentru personalul didactic.....si doresc f mult acest lucru... dar sa nu uitati va rog si de personalul didactic auxliar si nedidactic...eu tot cred ca facem parte din echipa !

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt multe lucruri pe care le facem noi, cei de la catedra, si in locul personalului auxiliar: fel de fel de tabele si tabelase, care de care mai inutile. Si nu numai.In scoala unde sunt acum secretara mi-a gresit salariul de vreo 4 ori.
    Daca tot vorbiti cu reprezentantii sus-pusi si bine de tot pusi, intrebati-i ce au de gand sa faca in legatura cu inspectorii care tin cu dintii de posturile lor si sunt acolo de zeci de ani , plus ca isi rezerva- de parca ar fi cine stie ce de capul lor- posturi extrem de bune pe baza de punctaj, nu prin concurs, cum ar trebui. Stiu o doamna inspectoare care s-a mutat la Liceul Pedagogic prin pretransfer, lucru anormal, avand in vedere ca altceva decat sa completeze fel de fel de hartii pe baza activitatii altora, nu are de facut.
    E corect asa?
    Am intrat prin concurs in invatamant in 2008 si cu media 9,70 am ocupat un post unde sunt aproape numai romi, una dintre cele mai proaste scoli din oras. Am doua grade luate cu 10 (doi si unu), nenumarate cursuri de perfectionare, am demisionat in 2006 dar, se pare ca in acest sistem o sa imbatranesc, sper ca nu degeaba.
    Stiu sigur ca sunt oameni pregatiti, care sunt marginalizati deoarece nu au pile, bani, relatii, si concursurile sunt aranjate, mai ales cele pentru inspectori dar nu numai.
    Oare chiar nu se poate face nimic?
    Nu sunt de acord sa se dea voie pretransferarilor de la rural la urban deoarece acolo nu se lucreaza ce incercam noi, aici, in oras. Si vin cu documente completate pentru punctaje mari, asa cum vin copiii de la tara cu note de 10 dar ei sunt de 5.
    Referitor la ciclul Bologna, de ce sa fie asimilate studiilor de lunga durata? Nu e corect, sa-si completeze studiile.Poate si pe cele de romana, rigoare se scrie cu o , nu cu u, unde ati facut facultatea?
    Am 41 de ani si, dupa 20 de ani am avut curajul sa demisionez din invatamant si sa reintru prin concurs, desi aveam dreptul sa blochez postul de titular pe care il aveam tot in oras.
    Am curajul si acum sa spun ca multi dintre profesori trebuie sa treaca printr-un concurs, nu numai printr-un proces de constiinta, ca sunt multi care incaseaza banii statului degeaba.Tot adevarat e si faptul ca dintre acesti multi , o gramada sunt pile. Si uite-asa am refacut cercul viciilor in care ne invartim de 20 de ani si dam vina unii pe altii dar " di vina " suntem toti!
    Cui sa-i fie rusine?

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma bucur ca se mentine titulatura(pe care am obtinut-o printr-un concurs serios, nu pe puncte) si ne putem concentra pe munca la clasa, asa cum cred ca este normal!

    RăspundețiȘtergere
  15. ...Am intrat prin concurs in invatamant in 2008 si cu media 9,70 am ocupat un post unde sunt aproape numai romi, una dintre cele mai proaste scoli din oras. Am doua grade luate cu 10 (doi si unu), nenumarate cursuri de perfectionare, am demisionat in 2006 dar, se pare ca in acest sistem o sa imbatranesc, sper ca nu degeaba.
    Stiu sigur ca sunt oameni pregatiti, care sunt marginalizati deoarece nu au pile, bani, relatii, si concursurile sunt aranjate, mai ales cele pentru inspectori dar nu numai.
    Oare chiar nu se poate face nimic?
    Nu sunt de acord sa se dea voie pretransferarilor de la rural la urban deoarece acolo nu se lucreaza ce incercam noi, aici, in oras. Si vin cu documente completate pentru punctaje mari, asa cum vin copiii de la tara cu note de 10 dar ei sunt de 5.
    Referitor la ciclul Bologna, de ce sa fie asimilate studiilor de lunga durata? Nu e corect, sa-si completeze studiile.Poate si pe cele de romana, rigoare se scrie cu o , nu cu u, unde ati facut facultatea?...

    Daca sunteti asa de grozava, de v-ati inors in invatamint? va puteati gasi un alt job , pe masura inteligentei si calitatilor pe care le aveti Corect?

    Nu este vina celor care au terminat in sistem Bologna ce se intampla. A fost decizia demnitarilor de a ne integra in sistemul de invatamant din uniune

    Poate ar trebui sa fiti mai atenta cu persoana dumneavoastra,fara sa atacati in stanga si dreapta si precis nu o sa mai aveti atatea frustrari

    RăspundețiȘtergere
  16. sa ne fereasca dumnezeu de persoane ca anonim la ora 17:44 , sa ajunga in functii de conducere

    la sfarsitul mesajului intreaba :"Cui sa-i fie rusine? "
    ar fi bine sa inceapa cu propria persoana

    RăspundețiȘtergere
  17. N-a spus nimeni ca inspectori si directori ajung cei care-s in partidul care trebuie. Atat timp cat sunt numiti pe criterii politice si nu pe competente s.a. suntem intr-un sistem de tot [*******] iar oamenii din sistem sunt tot de tot [*******]. Sa mai zic ca in 1990 s-au titularizat pe dosare niste unii/unele care se cred cele mai tari gaini/cocosi din cotetul de pasari. Eu am luat titularizarea prin concurs ministerial intr-un an in care din 41 de candidati au luat 3 peste 7 iar al 4-lea abia dupa contestatie. Totusi sunt un om modest. Nu accept sa pup/ling pe nimeni, am coloana vertebrala, ca urmare sunt o persoana incomoda, am par de urs pe spate. Nici nu ma intereseaza sa ma iubeasca/placa niste de-alde neica nimeni si tanti nimeni care tare de tot is dusi cu pluta. Cea mai mare realizare pe care mai am putin de asteptat si se realizeaza este demisia. Sa lucrez la firma mea pe care o am din 2004, macar sa imi fac nervi si stress pentru mine nu pentru toti băbălacii!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare