16 iul. 2008

Sindicatele au acceptat majorarea salariului minim la 540 de lei, de la 1 octombrie

Confederaţiile sindicale, patronatele şi Guvernul au căzut de acord, astăzi, ca salariul minim să crească de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie, urmând ca la jumătatea săptămânii viitoare să se întâlnească, din nou, pentru a semna protocolul privind această majorare. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a propus reprezentanţilor confederaţiilor sindicale, în discuţia de miercuri de la Guvern, să accepte ca salariul minim să fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o creştere ulterioară graduală de o sută de lei pe an.
Foto (1)

Premierul a mai propus sindicatelor ca, în cadrul unei strategii pe termen lung, creşterea salarială să fie graduală şi anuală, astfel încât salariul minim brut să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 100 de lei, pentru a se apropia la jumătate din salariul mediu.
După întâlnirea de miercuri de la Palatul Victoria, liderul BNS, Dumitru Costin, a precizat că va trebui ca acordul să fie asumat nu doar de guvern, ci de întreaga clasă politică din România. "Ce discutăm acum nu ţine de un obiectiv pe termen scurt, ci de unul pe termen mediu şi lung, şi anume să ajungem sa plătim în mod serios, responsabil munca în această ţară, astfel încât să stopăm fenomenul migraţiei", a spus preşedintele BNS.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Miluţ a declarat că sindicatele şi patronatele s-au declarat de acord cu un salariu minim de 540 începând cu data de 1 octombrie. "S-a luat în discuţie şi o viziune pe care s-au putea dezvolta salariul minim până în 2014, o grilă de dezvoltare care ar putea să realizeze un raport de 50 % între salariul mediu şi salariul minim pe economie. Deocamdată ne aflăm la o situaţie de 30% salariul minim din salariul mediu. Sindicatele solicită să se treacă şi cifre pentru salariul minim, repectiv la anul să se înceapă negocierile de la 600 de lei salariul minim. S-a introdus şi un punct suplimentar faţă de propunerea guvernului. Mai exact în luna a cincea şi în luna a zecea să se facă negocieri cu privire la salariul minim şi la nivelul de salarizare din România. Important este că este prima dată când se încearcă o predictibiliate a veniturilor salariale din România. Nu s-a semnat acordul, s-a dat timp o săptămână pentru ca toate confederaţiile să discute acest lucru. Sperăm ca în aproximativ o săptămână să ajungem la un numitor comun", a declarat Marian Miluţ, reperezentantul patronatelor la discuţiile de la guvern.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la discuţia cu sindicatele, a arătat că, potrivit calculelor Comisiei Naţionale de Prognoză, salariul minim pe economie ar urma să ajungă până în 2014 la 1.325 lei.
Tăriceanu a precizat că a înaintat această propunere în urma discuţiilor de săptămâna trecută cu sindicatele şi în urma unei analize a ministerelor Finanţelor, Muncii şi a Băncii Naţionale, efectuată în ultimele zile.Promisiunea majorării salariilor într-o nouă etapă în 2009 este însă incertă în condiţiile în care în tomană vor avea loc alegeri ce vor duce la formarea unui nou guvern.Oferat premierului reprezintă însă o oarecare concesie având în vedere că iniţial Tăriceanu a refuzat categoric să dea curs revendicărilor sindicale.Săptămâna trecută, Guvernul şi sindicaliştii au avut o primă rundă de negocieri pe tema creşterii salariului minim pe economie, la finalul întrevederii Tăriceanu afirmând că va chema la discuţii reprezentanţii BNR, care vor explica sindicaliştilor impactul pe care îl are o astfel de măsură asupra inflaţiei."O asemenea decizie nu trebuie luată sub presiune. (...) Problema trebuie privită cu maximă responsabilitate, trebuie să fim realişti şi să nu periclităm parcursul foarte bun al economiei, dar şi veniturile salariale din ultimii ani", declara Tăriceanu, la finalul celor cinci ore de negocieri. El argumenta că, în anii trecuţi, economia românească a fost afectată de inflaţie din cauza creşterilor salariale necontrolate, ceea ce a influenţat puterea de cumpărare.Şeful Executivului a spus că solicitarea sindicaliştilor privind creşterea salariului minim pe economie este "legitimă", având în vedere că promovează "în mod normal" interesele angajaţilor, dar că aceştia pierd din vedere prevederile acordului încheiat cu Guvernul în decembrie 2007. Potrivit acordului, Executivul s-a angajat să crească salariul minim pe economie de la 500 la 540 de lei, la 1 iulie 2008, dar numai în situaţia menţinerii echilibrelor macroeconomice: creşterea PIB-ului, creşterea productivităţii şi inflaţia. Premierul a amintit că ultima condiţie, referitoare la inflaţie, nu este îndeplinită.Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara că sindicatele au prezentat o simulare, din care reiese că o creştere a salariului minim nu ar avea un impact inflaţionist "deosebit". Hossu a precizat că vineri sindicatele vor picheta din nou sediul Guvernului.
Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare