Absolventii de automatica si calculatoare, cibernetica, limbi straine rare sau finante-banci pot castiga 1.000 de euro net pe luna din primul an de activitate profesionala, scrie suplimentul Profesii.
Peste 172.000 de absolventi de bacalaureat sunt in aceste zile in fata unei decizii care le va marca intreaga viata: inscrierea la facultate, pe cele 62.000 de locuri din univeristatile de stat sau private. Dar care sunt facultatile care au cei mai bine platiti absolventi? Conform unei cercetari facute de ZF, absolventii de de automatica si calculatoare, cibernetica, limbi straine rare sau finante-banci pot castiga 1.000 de euro net pe luna la primul job.
Un salariu de 1.000 de euro pe luna pentru un proaspat absolvent de facultate reprezinta o suma consistenta, in conditiile in care salariul mediu net lunar pe economie a fost in primele patru luni ale anului de aproximativ 1.200 de lei (332 de euro).
"Abs. de cibernetica din ASE sau cei de la automatica din Politehnica pot sa castige fara probleme 1.000 de euro pe entry level. Totusi, pentru a avea certitudinea unui salariu de 1.000 de euro, in general, un absolvent trebuie sa aiba o experienta de 2-3 ani, adica sa fi lucrat inca din facultate", declara Irina Stoian, HR manager al companiei de credite de consum Cetelem.
Din cei 16.000 de studenti care termina Academia de Studii Economice (ASE) din Capitala in 2008, 1.400 sunt absolventi de cibernetica. "Aproximativ 25-30% dintre absolventii ASE din ciclul de patru ani lucreaza inca din timpul facultatii. Absolventii de cibernetica isi gasesc destul de usor un loc de munca in companii de genul IBM sau Oracle si pornesc cu salarii de la 1.000-1.500 de euro", spune Gheorghe Rosca, rectorul ASE.
Producatorul de software Adobe este unul dintre angajatorii din IT&C care ofera un salariu de 1.000 de euro pentru studenti sau absolventi de facultate. "In general, cei mai multi dintre tinerii fara experienta pe care ii recrutam sunt studenti sau absolventi de Politehnica si ASE. Acest lucru nu reprezinta o regula, insa. De exemplu, printre angajatii nostri se numara si un absolvent de Conservator", afirma Delia Blajan, human resources manager al Adobe Systems Romania. In acest an, 480 de studenti au absolvit cursurile facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucuresti.
"Foarte multi dintre studentii din anii terminali lucreaza, fie in tara, in companii importante din domeniu, fie in strainatate", afirma un reprezentant al facultatii.
"Profitabilitatea" unor specializari in detrimentul altora este data de stadiul in care se afla piata fortei de munca la un moment dat. In prezent, cele mai afectate de deficitul de personal sunt industria de IT&C, spre care se indreapta absolventii de automatica si calculatoare si cibernetica, cea de constructii si real estate - unde se cauta specialisti cu background in inginerie sau muncitori calificati, dar si centrele de servicii si outsourcing, care vaneaza absolventi de facultati de limbi straine rare.
De fapt, in contextul deficitului de personal tehnic de pe piata, orice specializare din zona de inginerie devine profitabila pe termen lung. "Nu cred ca ai cum sa dai gres cu profil tehnic in cariera. Genul acesta de specializare va fi mereu cautat de catre angajatori", este de parere Larisa Condriuc, consultant in cadrul companiei de recrutare Manpower Professional.
Specialistii in resurse umane de pe piata locala sunt de parere ca pe termen scurt absolventii de facultati cu profil tehnic, ca automatica sau cibernetica, sunt cei mai favorizati din perspectiva remuneratiei.
"Apoi, cred ca sanse mari in obtinerea de venituri lunare ridicate le au cei care se angajeaza in vanzari, indiferent de domeniul din care provin. De asemenea, si absolventii de limbi straine foarte cautate si considerate
Persoanele vorbitoare de limbi "exotice" sunt recrutate, de obicei, de jucatorii din industria de servicii si outsourcing, care sunt printre cei mai activi angajatori din ultimii ani. Spre exemplu, filiala locala a Hewlett - Packard (HP), cel mai mare producator de PC-uri din lume, targeteaza pentru angajarile pe care le face centrul de servicii din Bucuresti, vorbitori de limbi straine precum germana, poloneza, daneza sau finlandeza, nefiind necesare cerinte de background tehnic.
Daca un vorbitor de limbi straine ca franceza, engleza sau italiana, care se angajeaza intr-un centru de outsourcing castiga intr-o prima faza in jur de 200 - 400 de euro, un tanar care stie finlandeza, olandeza sau japoneza poate ajunge la 1.000 de euro pe luna.
Pe termen mediu si lung, pe langa cinernetica si alte specializari din cadrul ASE, cum este cea de finante-banci, se pot dovedi investitii profitabile in cariera, mai ales in conditiile in care bancile au printre cele mai agresive expansiuni din piata.
Cu toate acestea, salarii de inceput de 1.000 de euro sunt greu de intalnit in banking, insa candidatii care au rabdare si se specializeaza pot fi platiti extrem de bine dupa cativa ani de la angajare.
"O nisa interesanta de studii/castig a devenit in ultimul timp combinatia intre studiile la medicina si o cariera in industria famaceutica, pe vanzari, tocmai pentru ca aici se castiga bine", afirma Ovidiu Vilceanu, managing partner la Sales Consulting, companie de consultanta in resurse umane si recrutare.
In ultimii ani, salariile din industria farmaceutica autohtona au inregistrat cresteri semnificative, in companiile de top din farma romaneasca, un reprezentant medical de vanzari ajunge sa castige peste 500 de euro/lunar net, in timp ce un farmacist depaseste cu usurinta 1.000 de euro pe luna.
Abs. de medicina reprezinta o categorie defavorizata din punct de vedere salarial, cel putin in anii de rezidentiat, cand castigurile acestora ajung la aproximativ 300 de euro, insa dupa cativa ani de experienta, un medic foarte bun care lucreaza in mediul privat poate ajunge la castiguri de cateva mii de euro pe luna.
In vreme ce un proaspat abs. poate avea trecut pe fluturasul de salariu 1.000 de euro, un tanar de pana in 25 de ani poate castiga chiar si de 3-4 ori mai mult."Asemenea salarii (4.000 de euro - n.r.) se intalnesc in IT&C, BPO (Business Process Outsourcing - BPO) si banking", subliniaza Ovidiu Vilceanu, de la Sales Consulting. Pozitiile de top pe care poate accede o persoana de 25 de ani sunt extrem de variate, de la team leader, project manager in IT si transition manager in BPO, pana la IT manager, indiferent de industrie.
Irina Stoian, director de resurse al Cetelem, este de parere ca se castiga foarte bine in domenii ca financiar-bancar, farma, automotive sau vanzari. "Sunt domenii dinamice in care implicarea personala se poate reflecta in urma succesului dobandit, nu neaparat in salarii, ci in bonusuri motivante", afirma Stoian.
Asta cu 1000 euro pe luna se va intampla prin 2020 in Romania...
RăspundețiȘtergere