12 iul. 2008

Elevilor din Sighetu Marmaţiei li se vor anula diplomele - VIDEO

inisterul ia în considerare posibilitatea de a nu mai afişa pe internet subiectele pentru examenul de bacalaureat

98 de profesori vor fi sancţionaţi pentru nerespectarea metodologiei de examen

Elevilor din Sighetu Marmaţiei li se vor anula diplomele

Dacă justiţia va dovedi frauda de la Liceul Particular „George Pop de Băseşti”, din Sighetu Marmaţiei, Ministerul Educaţiei va anula diplomele elevilor. „Dacă va fi fraudă, vom anula diplomele. Chiar dacă elevii vor intra la facultate, vor trebui să se întoarcă la examenul de bacalaureat şi să reia totul”, a declarat Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, în cadrul conferinţei de presă de ieri. La liceul particular din Sighet, directoarea liceului, Meda Leordean, şi eleva Ileana Botici (33 ani), care a urmat cursuri la frecvenţă redusă au recunoscut, în faţa judecătorilor tribunalului Cluj, că au strâns peste 100.000 lei de la elevi, garantându-le acestora că vor promova examenul.

Directoarea a fost arestată, iar eleva va fi cercetată în libertate. Procurorii au 10 CD-uri cu transcrieri ale unor convorbiri telefonice între cele două şi înregistrări video din timpul examenului. În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că DNA-ul anchetează un alt caz, de la Liceul Particular „Georgiana” din Oradea, unde 9 elevi au fost înscrişi în examen în baza unor documente false. Cel care s-a sesizat a fost preşedintele comisiei de examen.

La bacalaureatul din acest an, 98 de profesori şi 268 de elevi au fost eliminaţi din examen. Profesorii sunt anchetaţi chiar în aceste zile de inspectoratele şcolare. Reprezentanţii ministerului au anunţat că, de la începutul examenului, au depus 3 plângeri penale, însă nu au făcut nici o precizare referitoare la dezvăluirea cerinţelor de la proba orală la limba română. În legătură cu acuzaţiile profesorului Gheorghe Rădulescu, conform cărora lucrările de la bacalaureat corectate la Şcoala 128 erau trase la xerox, Sergiu Moga a declarat că acestea sunt false şi că orice profesor corector de la respectivul centru poate confirma acest lucru. „Nu sunt copii la indigo sau xeroxuri. E vorba de pasaje asemănătoare, de asemănări. Profesorul nu a corectat decât 12 lucrări. Opinia profesorilor corectori nu coincide cu opinia profesorului Rădulescu”, a declarat inspectorul Sergiu Moga.

Lucrările elevilor din ţară vor fi recorectate prin sondaj

Pentru a stabili cât de corect au fost notate lucrările la examen, Ministerul Educaţiei a decis recorectarea prin sondaj a unor lucrări din primele 10 judeţe cu promovabilitatea cea mai mare şi din ultimele 10 judeţe cu promovabilitatea cea mai scăzută. Ulterior vor fi recorectate prin sondaj lucrări din judeţele cu promovabilitatea medie. Dacă vor fi găsite diferenţe de note foarte mari, profesorii corectori vor fi sancţionaţi, apoi vor fi verificaţi inspectorii generali şi cei de specialitate.

Cristian Adomniţei a făcut un apel către elevi, profesori şi părinţi să denunţe cazurile de fraudă de la bacalaureat. „Forumurile sunt bombardate cu mărturii post-factum despre bac. Le cer să iasă din anonimat!”, a declarat ministrul. Spre deosebire de ministru, Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, care nu prea reuşea să pronunţe corect cuvântul bacalaureat, nu a ezitat să ridice partidul în slăvi. Aceasta a spus că echipa liberală de la conducerea ministerului a organizat cel mai bun examen din 1990 până în prezent.

Info plus:

78,26% a ajuns promovabilitatea după contestaţii

„Profesorii care au ales să se mânjească pentru bani vor răspunde în faţa procurorilor. Am convingerea că există profesori care îşi jură că, dacă nu vor fi descoperiţi anul acesta, anul viitor nu vor mai lua şpagă” - Cristian Adomniţei (ministrul Educaţiei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare