7 nov. 2007

Confederaţiile sindicale pregătite să închidă ţara cu o grevă generală

Sindicaliştii cer, pentru 2008, un salariu minim de cel puţin 540 de lei
* Confederaţiile patronale nu s-au hotărât încă ce vor

0 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere Cele cinci confederaţii sindicale au decis să declanşeze grevă generală la nivelul întregii ţări, pentru a „convinge” confederaţiile patronale să accepte, pentru 2008, un salariul minim pe economie „decent”. Asta înseamnă ca un muncitor necalificat să aibă, anul viitor, cel puţin 540 de lei pe lună. Decizia de declanşare a grevei generale vine ca urmare a eşecului negocierilor contractului colectiv de muncă la nivel naţional, negocieri începute în urmă cu aproape două luni. Astăzi, sindicatele au dat un ultimatum de 48 de ore organizaţiilor patronale pentru a accepta propunerea sindicală privind salariul minim pe economie. Dacă nu vor primi nici un răspuns, conform Legii conflictelor de muncă, sindicaliştii vor cere, în termen de şapte zile, concilierea conflictului de către Ministerul Muncii. Dacă nici concilierea nu are rezultat, va fi declanşată o grevă de avertisment de două ore, la nivel naţional, şi apoi, după alte cinci zile, greva generală. Rezolvarea conflictului la masa verde, pare, deocamdată, puţin probabilă deoarece, în „tabăra” patronală nu există încă un consens nici măcar în privinţa valorii salariului minim pe care l-ar dori patronii.

„Patronii vin cu soluţii nesimţitoare”

Sindicaliştii povestesc cum au decurs negocierile: „La prima şedinţă de negociere, partea sindicală a avansat o propunere de 700 de lei, iar partea patronală a ezitat să-şi formuleze o poziţie, cerând o pauză de două săptămâni în negocieri, pentru consultări interne. Subliniez că partea sindicală a precizat încă de la bun început că suma de 700 de lei reprezenta un cuantum ideal conform cu practicile europene care spun că salariul minim trebuie să reprezinte 60% din cel mediu, dar eram conştienţi că nu puteam ajunge la acestă sumă din primul an de apartenenţă la UE. Am avasat apoi o valoare inferioară a cererii- 650 de lei, sumă pe care o consideram potrivită pentru începerea negocierilor. N-am primit în schimb, din partea patronală decât ezitări, amânări sau propuneri de creşteri salariale mai mult decât modeste şi acelea neasumate de toţi reprezentanţii patronali”. Conform vicepreşedintelui BNS, Ovidiu Jurcă, patronii vin cu „soluţii nesimţitoare” faţă de români. „Aduc forţă de muncă din China, pentru care au bani să plătească, nu salariul minim, ci salariul mediu pe economie c-aşa zice legea în cazul imigranţilor, şi cred că au rezolvat problema pe piaţa muncii. Nici nu pare să-i intereseze că ar putea să crească nivelul de trai aici, în ţară, ca să nu le mai plece salariaţii”, spune Jurcă.

„Mugur Isărescu o fi îngrijorat de cât a crescut salariul lui, nu salariul minim”

În ceea ce priveşte avertismentele guvernatorului Băncii Naţionale conform căruia „economia se va rupe dacă se mai trage de ea”, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa este convins că Mugur Isărescu nu s-a referit la salariul minim.

„Poate este îngrijorat de cât a crescut salariul dumnealui... Nu-mi aduc aminte ca domnul guvernator să fi fost tot atât de îngrijorat la alte decizii ale guvernului care prevedeau scăderea fiscalităţii, cum ar fi de pildă introducerea cotei unice de pe urma căreia sigur n-au câştigat salariaţii cu venituri mici. Şi ca să terminăm cu sperietoarea inflaţiei care va fi generată de creşterea salariului minim îi amintesc domnului Isărescu că în 2001 salariul minim a crescut cu 37,5% şi inflaţia a fost bine-merci”.
Păcuraru şi Vosganian vor să dreagă busuiocul

La patru ore de la anunţul liderilor celor cinci confederaţii sindicale privind pregătirile pentru blocarea întregii ţări prin grevă generală, Ministerul Muncii a trimis un comunicat către mass-media în care anunţă dorinţa guvernanţilor de a se „împăca” cu sindicaliştii. Conform comunicatului liderii confederaţiilor sindicale sunt aşteptaţi la sediul Ministerului Muncii, la negocieri asupra salariului minim pe economie, luni, 5 noiembrie. „Tema principală a discuţiilor o reprezintă problematica stabilirii salariului minim pe 2008”, scrie în comunicat. Nu e limpede ce „problematică” ar mai fi între Guvern şi sindicate pe această temă, când guvernanţii au decis deja şi au fundamentat bugetul pe 2008 pe baza unui salariu minim de 440 de lei, iar sindicaliştii cer un salariu minim de cel puţin 540 de lei. Mai mult, nu decizia guvernului i-a făcut pe sindicalişti să declanşeze conflict de muncă, ci faptul că patronatele nu acceptă suma propusă de sindicalişti, blocând astfel încheirea contractului colectiv de muncă la nivel naţional. caterina.nicolae@gandul.info


Sursa: http://www.gandul.info/actualitatea/confederatiile-sindicale-pregatite-inchida-tara-greva-generala.html?3927;1023523

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare