13 iul. 2013

Întrebări și răspunsuri 13.07.2013

De curand,in gradinitele din judet, a venit un email de la inspectoarea de specialitate cum ca,in viitorul apropiat, norma educatoarelor se va mari cu o ora ( pentru a fi la fel cu gradinitele din U.E.)Norma unei educatoare este de 5 ore pe zi efectiv cu copiii, deci 25 de ore pe saptamana.Va intreb daca este corect sa lucram 30 de ore pe saptamana cu acelasi salariu , in conditii de stress maxim (27 de copii in grupa)?

Conform actualelor reglementări activitatea în învățământul preșcolar este normată pe post și nu pe număr de ore.

Buna ziua sunt impozabili ? sau sunt deja cu impozitul luat banutzii ?

Sunt valorile brute.

Va rog sa ma lamuriti in privinta titularizari 2013 daca am obtinut continuitate cu media peste 7 poate sa ia orcine postul la comcursul de titularizare sau doar eu? postul fiind dat viabil 4 ani

Dacă postul este publicat pentru contract pe perioadă nedeterminată și nu se ocupă în prima etapă de repartizare, respectiv a candidaților care au obținut la concurs notă mai mare de 7, aveți prioritate în fața celorlalți candidați.

Am dat titularizare in 2012 si am luat nota 9,o4 cu inspectia la clasa la invatatori .In centrul respectiv nu a existat nici un post si nu am putut sa aleg din alt centru , nu am putut sa ma titularizez nici la nivel de scoala deoarece sa detasat pe acl post o titulara , iar cel pe care l/a eliberat a fost ocupat de altcineva i etapa de restrangeri . Am depus dosar de continuitate .Vreau sa va intreb dupa concursul de titularizare 2013 la repartizare eu pot sa aleg un post in judet daca este .Vreau sa va spun ca am o vechime in invatamant de 15 ani .Am 3 copii si in curand se pare ca voi ramane fara servici.Am 39 de ani si nu cred ca mai am putere sa mai merg la exame.Am avut nota cea mai mare la invatatori iar alcineva cu nota 7 s/a putut titulariza pentru ca lucra la o alta scoala in alta comuna apropiata dar facea parte din alt centru financiar.va rog sa ma ajutati.

Continuitate puteți obține dacă mai aveți „cel puţin jumătate de normă didactică în specialitate”. Mai puteți participa la următoarea etapă prevăzută de Calendarul de mobilitate: „ înregistrarea, la inspectoratele şcolare, a cererilor de înscriere, însoţite de documentele solicitate în acestea, pentru cadrele didactice care solicită completarea normei didactice, detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere nesoluţionată, continuitate pentru detaşare la cerere, respectiv detaşare la cerere prin concurs sau concurs specific, precum şi a candidaţilor care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014 şi a celor care solicită angajare pe perioadă determinată în baza mediilor/notelor de la concursul din sesiunea 2012, de la concursul din iulie 2011 sau de la de la concursul din iulie 2010;  verificarea şi avizarea dosarelor de către comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi consilierul juridic al inspectoratului şcolar;
Perioada: 16-20 august 2013”.

Fac naveta la scoala cu masina personala pentru ca mijloc de transport in comun de unde am domiciliu eu nu este si imi plateste naveta pretul unui abonament,de ce?

Conform Instrucțiunii MECTS nr. 2/2011 „In cazul in care nu exista mijloace de transport in comun intre localitatea de resedinta si sediul unitatii de invatamant, urmeaza a i se deconta contravaloarea a 7,5 l benzina Premium la 100 km parcursi, daca transportul se face cu autoturismul proprietate personala. In cazul in care exista mijloc de transport in comun, dar personalul didactic prefera sa circule cu autoturismul proprietate personala, urmeaza a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport in comun”.

Doresc o detasare prin concurs de acte si urmaresc niste ore care sunt scoase pe site /ul edu.ro la continuitate peste nota 7. Banuiesc ca e vorba de o suplinire. Ideea este ca la scoala respectiva, nimeni nu a primit continuitate pe orele acestea si totusi ele sunt puse separat, pe aceasta lista. Sfatuiti/ma ce pot face ca persoana in speta sa nu primeasca continuitatea pentru ca la scoala exista procesul verbal de respingere a continuitatii. Daca as incerca o detasare in interesul invatamantului, as avea prioritate?

Mai întâi trebuie rezolvată problema publicării orelor. Dacă sunt publicate pentru continuitate cu notă mai mare de 7 nu puteți obține detașare pe aceste ore. Conform Metodologiei de mobilitate „În etapele de detașare în interesul învățământului sau la cerere nu se ocupă posturile didactice/catedrele propuse pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, pentru candidații care au obținut cel puțin nota/media 7 (șapte) la concursurile de titularizare din anii 2011 și/sau 2012”.

Daca cineva a fost detasat pe jumatate de catedra la scoala 1 si jumatate la scoala 2 si a primit continuitate doar la scoala 1 , si la cealalta nu a primit, scrie undeva in lege ca va primi si la scoala 2 automat( in sedinta publica de la ISJ) , fara acceptul consiliului de administratie?

Nu se prevede acest lucru.

Actuala lege a invatamantului stipuleaza ca restrangerile de activitate se fac la disparitia orelor dintr-o specialitate. Dar ce se intampla acolo unde exista cadre didactice titulare pe doua specialitati, cum ar fi cele de fizica-chimie, respectiv de chimie-fizica. Intra ele la restrangere impreuna cu profesorii incadrati numai pe fizica(si care nu au dubla specializare si nu-si gasesc la fel de usor catedra) sau cu profesorii incadrati numai pe chimie? Sau intra la restrangere, cum ar fi normal, numai cei incadrati pe cele dubla specializare? Eu cred ca Statutul cadrului didactic, care s-a abrogat, era mai explicit si reglementa mai bine aceasta problema. Daca tot se lucreaza la aceasta lege, in sensul imbunatatirii ei, ar trebui sa se prevada si aceasta situatie

Dacă există dublă specializare este mai ușor să îți rezolvi restrângerea de activitate. Dar, la evaluarea pentru restrângerea de activitate participă toate cadrele didactice din catedra respectivă.

Pentru a fi platit ca profesor asistent, trebuie sa fiu in concediu de odihna?

Nu este precizat nicăieri acest lucru.

Pot obtine un post intr-un liceu vocational de arta cu nota de la ex. scris + inspectie la clasa de anul trecut si proba practica sustinuta anul acesta?

Metodologia nu prevede o astfel de posibilitate.

Ca director de gradinita,ma aflu in situatia de a nu putea numi cadru didactic din unitate pentru a delega sarcinile prin decizie,pe perioada concediului meu de odihna,colegele incadrandu-se in drepturile lor-62 zile co/an-,iar in luna august se efectueaza in unitate lucrari de reabilitare termica si energetice,deci directorul(sau inlocuitorul)trebuie sa fie in unitate.Mentionez ca in ultimii 6 ani,situatia a fost similara,eu reusind sa beneficiez de maxim 10 zile de co/an scolar.Cum considerati ca se poate solutiona aceasta problema?Cazul nu este unic,din contra.Un procent foarte mare de directori nu-si pot efectua concediul din motive identice,mai ales la gradinitele cu program prelungit.
Consider că problema ar trebui să își găsească rezolvare la ISJ. Nu este nici correct, nici legal să renunțați la concediul de odihnă.

Printr-un abuz incredibil, MEC SUSPENDA plata Sporului de conditii periculoase (sporul de ecran), cam singurul spor (15%) LEGAL din invatamant (in comparatie cu zecile de sporuri din celelalte domenii bugetare)!!! Ce puteti sa spuneti Dvs, domnule Liviu Pop despre acest ABUZ incredibil ? Despre aceasta noua "taiere" salariala? Este un gest incalificabil, tinand cont de aportul infim la bugetul MEC si, de ce nu, de cheltuielile IMENSE permise altor ministere (nu le mai dau numele, ca le stie toata lumea)!

Conform Legii nr. 63/2011 acest spor trebuie să fie acordat pentru cei care îl aveau în plată în decembrie 2010. Arăt că sunt județe în țară care au obținut, prin organizațiile sindicale, plata  retroactivă a acestui spor pe baza acțiunilor în instanță. Pentru persoanele nou angajate acest spor se va putea acorda abia după aprobarea unui regulament de către MEN.

Lucrez la o scoala generala din Costesti pe postul de contabil sef angajat din 22.12.2011 odata cu descentralizarae tuturor centrelor bugetare .Am 30 ani vechime in domeniul financiar contabil .In decembrie 2011 m-am angajat prin concurs pe postul de contabil sef ( administrator financiar patrimoniu )grad. III .As dori sa va intreb oare nu este o gresala de incadrare de ce nu mi se iau in calcul cei 30 de ani de specialitate ? ma refer la incadrarea de gradul III in loc de gradul II nu la sporul de vechime pe care trebuie sa-l primesc - acesta fiind corect. De ce pe unii contabili din acelas judet ia incadrat cu gradul II in loc de gradul III. Mentionez ca am studii superiare

Este foarte important cum a fost scos postul la concurs. Iar aceste încadrări le face angajatorul.

Persoana de contact de la competente nu este platita?

Conform Ordinului de Ministru nu este prevăzută plată pentru persoană de contact referitor la examenele de competențe lingvistice și digitale.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii.


3 comentarii:

  1. Buna ziua!sunt o firma de transport din Constanta si vreau sa va spun ca sunt in situatia in care banca va venii sa imi ia casa si alte bunuri personale pentru ca m-am imprumutat sa transport elevii la scoala pe incredere ca imi voi recupera banii cand se dau de la Minister si asa am asteptat un an de zile si nimic.Vreau sa va spun ca transport 170 de elevi si avem de gand ca impreuna cu copiii si parintii acestora vom venii la Bucuresti si vom face greva foamei..Am tot asteptat ca n-i s-a promis ca la sfarsitul lui mai vom primii cel putin 40% din datorie dar noi am primit bani cat sa acopere o jumatate din luna octombrie si atat ,pe cand alte firme si-au recuperat aproape toti banii. Nu stim ce sa mai facem! invatati-ne!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vioara Temian13.07.2013, 18:55

    Draga liviu,
    Comentariul meu nu are legatura ca vreo intrebarea ce as dori sa ti-o adresez. Snt destul de suparata urmare a felului in care mi-a raspuns doamana ministru Andronescu,la Colegiul liderilor de la Tusnad. N-am vrut sa fiu obraznica sa port cu dansa un dialog cand mi-a raspuns. Poate vei avea tu ocazia sa ii spui ca nu toti absolventii Univ. "Spiru Haret" trebuie bagati in aceeasi oala, nu putem genearaliza, asa cum nici bac-ul nu putem sa-l facem fradudat, din cauza unora ca cei de la Lic. Bolintineanu din Bucuresti. Sunt unii care au absolvit facultati ale respectivei universitati, dupa intarea in vigoare la LEN, acestia chiar au trecut la zi de pe vremea cnd dansa a fost ministru inaintea lui Pricopie. Si cred ca aici erau prinsi si alti absolventi de la alte facultati. Nu mi se pare corect. De ce n-au scos-o infara legii respectiva univ. daca nu s-a reacreditat sau nu indeplinea conditiile pentru aceasta?! Ce vina au colegii nostri?! Cred ca trebuie sa le recunoasca macar un an, sau doi, cu posibilitatea de a-si redresa situatia, in functie de numarul de credite obtinute in raport cu numarul de credite a celor care sunt in regula. Chiar de paguba totala nu pot ramane oamenii acestia. Cat despre celelalte intrebari la care am primit raspuns partial, nu mai zic nimic. Si am intrebat-o pe Ilonca cum au rezolvat dregrevarea directoarelor de gradinita si ea nu stia nimic despre asta. Educatoarele sunt incadrate pe post, nu pot fi degrevate partial, la fel ca invatatorii, sau profesorii ciclului primar, directori. Nici la deblocare de posturi nu a raspuns mai mult decat stiam. Fiecare director apeleaza la tot felul de tertipuri, contracte pe perioada determinata, care le prelungesc mai apoi, in speranta ca doar, doar se deblocheaza posturile. Sunt scoli care au 2 femei de serviciu la 800 de copii, iar in gradinite este cate o ingrijitoare la 3 grupe de peste 30 copii. Sigur, nu esti tu de vina, dar te rog, cand ai ocazia, mai spune-i si lucrurile acestea. Imi cer scuze ca iti dau batatie de cap, dar avem si noi la Cluj peste 30 de asemenea oameni, fara diplome, platiti la studiile de baza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am o rugaminte:va rog sa ne ajutati sa revenim la legea de dinainte de 2011 in ce priveste ramanerea ca titular pe perioada nedeterminata in cazul in care nu iei 8 la examenul de definitivat.Nu mi se pare corect ca un drept castigat printr-un examen greu sa fie luat printr-un alt examen.Sunt convinsa ca multi colegi isi doresc asta.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare