8 iul. 2013

Întrebări și răspunsuri 08.07.2013

Pentru anul viitor am primit continuitate pe info si aceste ore apar la celalalt centru de examinare. Eu m-am inscirs la centrul de examinare la care e un post de titulatura. Exista riscul sa pierd orele pe care le-am primit prin continuitate? 

Nu pierdeți orele pe care ați primit continuitate din acest motiv.

Peste cateva luni o sa intru in concediu pentru cresterea copilului. Vreau sa intru in acest concediu pentru 2 ani . Am inteles de la niste colege ca daca aleg varianta pe 2 ani imi pierd statutul de profesor titular. Eu nu am vazut nicarieri scris asa ceva si nici nu am auzit asa ceva. Va rog sa imi spuneti daca e posibil asa ceva?

Nu există posibilitatea de a pierde titularizarea dacă beneficiați de concediu pentru creșterea copilului de până la 2 ani.

Examenul de titularizare din 2013 cuprinde doar proba din didactica specialitatii , la fel ca anul trecut?.Subiectele vor fi tot doua la fel ca in 2012?

Așa se pare că subiectele vor fi ca anul trecut.

Sunt titulara in mediul rural din anul 2000 cu media la titularizare sub 7. Doresc sa ma transfer in mediul urban (apropiere de domiciliu) . Am inteles ca trebuie sa sustin iar examenul de titularizare pentru a obtine nota peste 7. Intrebare: Daca sustin acest examen si nu obtin 7 dorit imi pierd titularizarea veche? 

Conform Metodologiei de mobilitate „Cadrul didactic titular, care se prezintă la concursul pentru ocuparea unui alt post didactic/unei alte catedre declarat(e) vacant(e)/rezervat(e) în învăţământ preuniversitar, care nu ocupă post/catedră sau obţine o medie de repartizare mai mică de 5 (cinci) îşi păstrează calitatea de titular în unitatea/unităţile de învăţământ din care provine”.

Am o nelamurire cu privire la norma mea. La scoala unde predau suntem 2 profesori titulari de franceza ( eu si colega mea) Din toamna nu se mai fac 2 norme intregi. Colega mea este in concediu medical ( A nascut) si urmeaza sa intre din septembrie in CCR. In acest caz eu pierd toate perioadele de completare a normei. Scoala imi poate asigura completarea normei pe o catedra rezervata?

Conform art. 25 (5) din Metodologia de mobilitate completarea de normă se poate face și cu ore rezervate.

Sunt profesor de biologie, iar anul acesta școlar, am fost detașată în interesul învățământului pe funcția de director. Nu doresc să continui activitatea pe această funcție în anul școlar următor și, de aceea, vă rog să mă sfătuiți cum trebuie să procedez, care este demersul pe care trebuie să-l parcurg a.î. să nu ,,încurc” situația începând cu 1 sept. 2013. Menționez că motivele care stau la baza deciziei mele, sunt de natură personală; nu am avut conflicte sau divergențe cu nici o persoană sau autoritate publică.

Trebuie să anunțați Comisia județeană de mobilitate privind refuzul dvs., din motive personal, la funcția ce va fost acordată ca urmare a detașării în interesul învățământului.

Cu deosebit respect va aduc la cunostinta ca UBB CJ,a fost singura institutie din tara care a procesat dosarele de echivalare,a studiilor pe baza de credite conf OM 5553,iar dupa declararea candidatilor admisi,ministerul ,tace,a orbit,si nu mai aplica acest ordin,care in mod oficial a fost,publicat in MO ca,ratificat de,dv, Dl Pop,pe vremea cand ati fost interimar,la educatie,respectiv,desi,acest ordin ramane in vigoare,nefiind abrogat,pur si simplu,nu a mai fost aplicat,in aceasta vara,iar dosarele noastre procesate,cu o vechime de peste,1 an, nu mai apar nicaieri,ca ministerul sa emita formularele tipizate,in a atesta promovarea noastra,adica a peste 20.000 de cadre didactice..dovada mai jos pe link.. http://dppd.ubbcluj.ro/index.php/echivalari Sesizez pe aceasta cale umilinta si nedreptatea facuta noua,si solicit interventia sindicatului,din care fac si eu parte ca sa faca demersuri,in a dezgropa aceasta noua bataie de joc si castigarea drepturilor noastre in instanta,deoarece se incalca un ordin oficial,si aceasta se intampla,de 2 ori,consecutiv..

Conform MEN, ca urmare a interpelărilor mele „Potrivit prevederilor Art. I, punctul 5 din OMEN nr. 3104/30.01.2013 pentru modificarea şi completarea Metodologiei - cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar î n anul şcolar 2013-2014, aprobată prin OMECTS nr. 6239/2012: “Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, cu studii universitare de scurtă durată, care au dobândit atestatul de echivalare a studiilor cu ciclul de studii universitare de licenţă în sesiunea 2012, în conformitate cu prevederile Metodologiei privind echivalarea pe baza ECTS/SECT a învăţământului universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durata de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licenţă, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.553/2011, cu modificările ulterioare, se salarizează corespunzator noii funcţii didactice începând cu 1septembrie 2013." lnstituţiile de învăţământ superior desemnate pentru realizarea procedurii de echivalare pe baza ECTS/SECT a învăţământului universitar de scurtă durată cu ciclul de studii universitare de licenţă desfăşoară în acest moment demersurile legale pentru achiziţionarea atestatelor de echivalare”.

Suntem membri de sindicat.
Va rugam  sa ne  spuneti pana cand mai  putem depune dosarele pentru procesele:  prima de vacanta 2010 si salariul 13/2010 (premiul anual);

Acțiunile în instanță pot fi introduse în termenul de prescripție de 3 ani de la nașterea dreptului pretins. Dacă acțiunile se înregistrează prin organizația sindicală, cel mai bine e să vă interesați la aceasta privind termenul de depunere al dosarelor.

Va expun urmatoarea situatie, am luat  peste 7 la proba scrisa la ex. de titularizare din 2012, iar o colega a luat nota sub 7 la scris . Directorul a fost de acord cu acordarea continuitatii a amandurora, pentru ca erau doua posturi ,dar unul dintre ele a fost acupat de un profesor pensionar  care s-a mentinut in activitate . Cine are dreptul sa ia acest post ,eu sau colega ? mentionez ca postul apare la continuitate cu nota  peste 7 . Daca ea nu poate sa-l ia cu nota din 2012 poate sa-l ia cu nota din 2013.  Si va mai rog in numele tuturor colegilor sa ne spuneti ce acte trebuie sa punem  la dosarul  pentru continuitate 2013 si daca trebuie sa fie  legalizate

Conform Metodologiei, în cazul acordării continuității „Dacă un post este solicitat de mai multe cadre didactice, pentru departajare se va lua în calcul nota/media cea mai mare de la concursul/concursurile de titularizare susţinute în perioada 2011-2012”. Dacă vs. aveți notă peste 7, iar postul nu este publicat pentru titularizare, în baza art. 74 alin. 8 din Metodologie aveți prioritate la continuitate.
Atașez model de cerere pentru continuitate în care găsiți și ce acte trebuie atașate.




Sunt prof. inv. prescolar, grad didactic I, vechime 18 ani. De la 1 septembrie 2012 ocup functia de director a scolii cu personalitate juridica . Precizez ca gradinita la care sunt titulara este structura a acestei scoli. Nu sunt degrevata de ore. As vrea sa stiu daca pot fi de grevata. Daca ,,DA,, in ce conditii ? Daca ,,NU,, pot fi platita pentru ore suplimentare ?

Conform Ordinului 4865/2011 „Art. 6. — (1) Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial, liceal si postliceal, cu personalitate juridica, care functioneaza cu mai putin de 25 de clase, efectueaza 6— 8 ore/saptamana din norma didactica de predare. 
(2) Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial, liceal si postliceal care functioneaza cu peste 25 de clase efectueaza 4—6 ore/saptamana din norma didactica de predare”.

1. Daca reintru in activitate, dupa concediul de crestere al copilului (9 luni), pe perioada vacantei scolare, respectiv 1 iulie, cate ore de activitate, prevede legea ca, trebuie sa desfasor? 2. Daca sunt beneficiara gradatiei de merit, in perioada 2009- iunie 2013, iar in ultimul an nu am beneficiat de acest drept deoarece am fost in concediul de crestere si ingrijire a copilului, pot beneficia in lunile urmatoare de acest drept salaria (respectiv lunile iulie si august)l? Mentionez faptul ca din septembrie 2013 voi beneficia din nou de acest drept salarial, gradatia de merit, obtinuta prin concursul organizat in luna martie 2013.

Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar prevede următoarele: „    ART. 24 Salariaţii care renunţă la concediul legal pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, beneficiază de reducerea duratei normale de lucru cu 2 ore/zi potrivit legii, fără ca aceasta să le afecteze salariile de bază şi vechimea în învăţământ/în muncă”. Poate vă ajută această prevedere.
În ce privește gradația de merit veți beneficia de aceasta până la 1 septembrie 2013 în baza celei obținută în 2009, iar din septembrie 2013 în baza celei obținută în acest an.

Subiectele examenului de titularizare invatatori vor fi asemanatoare cu cele din 2012?

Până în acest moment nu s-au comunicat modificări față de anul trecut.

Am dat concurs in 2011, unde am obtinut nota 7,80. Am depus dosar pentru concursul de titularizare din 2013, am sustinut inspectia la clasa unde am luat nota 10, dar din motive bine intemeiate nu pot sa ajung la concursul de titularizare din 30 iulie 2013. Ce-i de facut in aceasta situatie? Mai pot beneficia de continuitate, mai depun alt dosar in august, caut ore la scoala, merg in sedinta publica, in ce conditii?

Puteți participa la următoarea etapă din Calendarul de mobilitate: „c) înregistrarea, la inspectoratele şcolare, a cererilor de înscriere, însoţite de documentele solicitate în acestea, pentru cadrele didactice care solicită completarea normei didactice, detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere nesoluţionată, continuitate pentru detaşare la cerere, respectiv detaşare la cerere prin concurs sau concurs specific, precum şi a candidaţilor care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014 şi a celor care solicită angajare pe perioadă determinată în baza mediilor/notelor de la concursul din sesiunea 2012, de la concursul din iulie 2011 sau de la de la concursul din iulie 2010;  verificarea şi avizarea dosarelor de către comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi consilierul juridic al inspectoratului şcolar;

Perioada: 16-20 august 2013”


Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii.

4 comentarii:

  1. Va rog sa ma lamuriti: de ce trebuie sa ne ocupam noi, cadrele didactice de tot ceea ce inseamna acte in programul "Cornul si laptele" (facturi, tabele, chitante, calcule, situatii)..Da, putem refuza, dar cand esti rugat si parca n-ai incotro, si te gandesti ca cineva trebuie s-o faca...si e o munca de cate va minute bune pentru fiecare zi, analize medicale, rapoarte...etc

    RăspundețiȘtergere
  2. Va deranjez din nou...cine ne poate spune daca dosarle noastre depuse pentru echivalarea studiilor sunt undeva, cat mai dureaza sa primim echivalarea si daca avem sanse sa fim si salarizati. Nu-mi citati din lege, pentru ca am citit raspunsurile dvs anterioare: cei care au obtinut echivalarea...ok, eu si alti cativa am depus dosarele la timp la ISJ IASI si nu am primit niciun rapuns de aproape 2 ani..mentionez ca indeplineam criteriile..

    RăspundețiȘtergere
  3. Vă rog, spuneți-mi și mie care poate fi componența unei încadrări, a unui profesor, care conform curriculumui școlar poate preda efectiv la clasă dar poate avea și ore de instruire practică(XI,XII)
    Este corect ca o parte dintre profesori să aibă în încadrare doar cîteva ore de predare efectivă( din 18 dor 8) iar restul ore de pregătire practică pe care le efectuiază grupat doar câteva săptămâni pe parcursul întregului an școlar?
    Vă rog, cui trebuie să mă adresez pentru a prezenta această situație spre a fi rezolvată corect.
    Vă mulțumesc,

    RăspundețiȘtergere
  4. DUPA DEPUNEREA CERERII DEPRELUNGIRE A CONTRACTULUI ISJ (16-20 aug. ) mai mergem la vreo sedinta publica ?
    O alta intrebare : \" Este legal ca un cadru did. invatator sa poata fi in acelesi timp : invatator , secretar , detine cheile de la biblioteca scolii , raspunde cu cornul si laptele , si face plata salariilor ridicate de la trezorerie ? \"
    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere

Postări populare