19 ian. 2013

Legea Educaţiei trebuie adoptată de urgenţă


Comisia de Învăţământ din Senatul României trebuie să adopte, de urgenţă, Legea Educaţiei Naţionale în aşa fel încât să se pună capăt aberaţiilor create de actuala Lege, plecând de la absurdităţi legate de înscrierea copiilor la grădiniţă şi continuând cu finalizarea învăţământului superior.

În ceea ce priveşte subiectul „clasa pregătitoare”, lucrurile sunt extrem de simple din punctul meu de vedere: ministrul Educaţiei Naţionale poate să emită un ordin prin care asociaţiile de părinţi, împreună cu educatorii, cu învăţătorii şi cu reprezentanţii administraţiei locale, în funcţie de spaţiile de care dispun unităţile şcolare, să organizeze clase exclusiv în urma acestor consultări. Pentru a asigura o stabilitate a corpului profesoral, este foarte simplă arondarea grădiniţelor la uităţile şcolare, fără a se perturba actul managerial. Conducerea unităţilor de învăţământ poate fi împărţită, în sensul în care directorul de grădiniţă să devină director adjunct la noua structură juridică. Astfel, corpul profesoral al unităţilor şcolare ar fi mult mai util şi mult mai stabil.

Referitor la investiţiile în sistemul de învăţământ, cred că la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice există o situaţie clară a copiilor năcuţi în ultimii trei ani de zile, în aşa fel încât investiţiile care se vor face în următorii trei ani să fie relaţionate cu numărul de elevi ce aparţin de fiecare comunitate în parte. Acelaşi lucru se poate face foarte simplu şi în felul următor: avem alocaţiile ce se acordă, în momentul de faţă, elevilor, ceea ce face mult mai uşoară identificarea numărului de copii din fiecare unitate administrativă teritorială.

Toate acestea sunt chestiuni de etapă, care sunt convins că se vor face în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, fondul problemei rămâne, în continuare, acelaşi: Legea educaţiei naţionale trebuie adoptată urgent, pentru a nu mai fi martorii declaraţiilor aberante ale fostului ministru al Educaţiei, care, spre ghinionul românilor, nu ştie ce Lege şi-a angajat prin răspundere.


25 de comentarii:

  1. D-LE POP DATI UN RASPUNS CLAR INVATATORILOR / EDUCATORILOR CU LICEU PEDEGOGIC, AU FOST UMILITI DESTUL. NU SUNT NISTE NEPROFESIONALISTI!!! AU OBTINUT DEFINITIVATUL, GRADELE DIDACTICE, CREDITE DIN CURSURI DE PERFECTIONARE SI ACUM SUNT DESFIINTATI.INSPECTORATELE SCOLARE AU TRIMIS COMUNICATE LA SCOLI CU CONTINUT CLAR (CA SI LA PROGRAMELE RADIO/TV ): IN 6 ANI NU MAI AU NEVOIE DE EI IN SISTEM DACA N-AU LICENTA. PROPUN SA-I DESFIINTATI LA PROPRIU, DACA ASA TARA VA PUTEA PROGRESA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am 39 ani vechime ca educatoare,obtinand toate gradele didactice ,distinctia Gh.Lazar, tot felul de cursuri ,sunt expert in invatamant , manager expert , etc.Nu am facut o facultate la buton cu grile de completat cu ,,da si nu,,, pentru ca nu am avut bani .Acele,,studente,,care acum sunt prof. pt inv presc.au facut practica la mine.Cu alte cuvinte , de la mine au invatat aceasta meserie.Eu doresc sa raman educatoare in nomenclator decat prof,cu facultate dupa revolutie ,si parintele va sti sa aleaga ce-i mai bun pentru copilul lui.Pe de alta parte s-a distrus complet acel echilibru intre scoala si gradinita si continuati s-o faceti in defavoarea gradinitelor .Ele oricum erau la un loc in cartiere si parintii mergeu unde doreau.Lasati clasa pregatitoare la scoala si nu mai dati in gradinite ca dati in copii.

      Ștergere
    2. Se pare ca a mai aparut o varianta...
      Invatatorii vor fi platiti conform fisei postului si atat! Va fi necesara doar diploma de absolvire a unei forme de invatamant in domeniul respectiv, indiferent daca e liceu pedagogic, colegiu sau facultate.
      Astfel nu se vor mai isca controverse intre acreditarea sau neacreditarea formelor de invatamant absolvite in plus, recunoasterea sau nerecunoasterea diplomelor de licenta primite!
      Si suntem inca in perioada de criza! Statul nu-si permite sa-i plateasca pe toti cu studii superioare...

      Ștergere
  2. Cei mai buni directori de scoala din 1989 pana in 2013 au fost cei alesi de catre CONSILIUL PROFESORAL ! ! !

    RăspundețiȘtergere
  3. Cam toate legile asumate prin răspunderea guvernelor pedeliste trebuie modificate urgent. Desigur, una dintre ele este LEN dar în toate sunt prevederi contradictorii, ilogice, neconstituţionale. Ştiţi f. bine că una dintre ele este Legea dialogului social. La fel şi Legea nr. 63/2011. Fără modificarea LDS întreaga legislaţie (inclusiv LEN) este pur formală. Confederatiile sindicale sunt scoase din atributiuni; conducerile (politice) ale instituţiilor bugetare sunt pluripartidiste dar numai un sindicat poate avea reprezentativitate şi poate participa în şedinţele c.a. şi la negocieri; contractele colective de muncă la nivel de unităţi sunt pur formale neputându-se negocia clauze aplicabile decât în ceeace priveşte încărcarea cu sarcini pentru salariaţi (nu se pot negocia clauze cu caracter bănesc de nici un fel, fiind lovite de nulitate absolută); CCMUNSAIP 2012 are o mie de clauze inaplicabile; manifestarea conflictelor de interese este aproape blocată şi poate conduce la acumulări care pot genera declanşarea de acţiuni necontrolabile, etc. Lăsaţi la o parte interesele stăpânilor din afară care vor să aibă în România o piaţă disponibilă de sclavi pentru a acoperi la ei nevoile de muncă sezonieră şi de munci în condiţii penibile. Reinstauraţi suveranitatea ţării. Etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. ANONIM de ROMANIA20.01.2013, 08:30

    Din pacate ACTUALUL ministru al Educatiei NU STIE ce lege apara cu atata inversunare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SA-I SPUNA CINEVA.OARE DANSUL NU ARE COPII?

      Ștergere
  5. Buna ziua, referitor la arondarea gradinitelor de catre scoli, deja acest lucru se intampla chiar in jurul Bucurestiului, in judetul Ilfov! Dar oare in marile orase ca sa devina director adjunct un profesor de ciclu inferior de la gradinita, Doamne fereste sa devina vreodata realitate!!!Nu cred ca ar ceda vreun director de scoala generala....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arondati-le si cu 2 lei ca=i dati directoarei de gradinita scoateti criza din tara,Stiti ca titularele din scoli nu vor sa predea la clasa preg?
      Au adus din judet si au predat , iar cand trebuie sa i duca mai departe nu sunt bine venite Daca vreti sa faceti ceva bun lasati clasa preg la scoala ,asa cum a fost anul acesta si lasati si gradinitele in pace , ca e cel mai greu sa lucrezi cu cat copilul e mai mic.Nu veti avea calitate intr-un conglomerat.daca tot ati venit , nu mergeti pe cararea lui Funeriu. El credea ca daca extermina gradinitele , si a reusit 75% o sa dea lovitura.Gresit. Am stat de vorba cu educatoarele aflate sub scoli.E dezastru.Continuati.




      Ștergere
    2. E o pacaleala .Se vrea salvarea scolilor pe seama gradinitelor.Daca tot le-au luat caimacul (clasa pregatitoare)sa le ia si zatul ca poate mai foloseste pe ici pe colo.Se credea de catre pdl-isti ca prin delegare de sarcini se inlatura directorul din gradinita pentru 2 lei in plus si sa raspunda gratis de aceleasi sarcini. Nimic mai gresit.Fiecare-si face programul cu ochii pe ceas si pe seful de la o distanta mai mare , adica din scoala.Calitate zero.IN PREZENT IN INV ROM FUNCTIONEAZA COMISII PESTE COMISII SI CATE ALTE SARCINI PE CADRU DIDACTIC , TOATE FURAND DIN TIMPUL AFECTAT PENTRU COPIL.DE ASEMENEA SCRIPTOLOGIA ESTE DE NOTORIETATE. POTI SA NU FACI NIMIC LA CLASA DAR DACA AI LA EVALUAREA INTERNA SI EXTERNA UN PERETE DE BIBLIORAFTURI AI DE TOATE.CALITATE?

      Ștergere
    3. SUBSCRIU! Ai mare, mare dreptate.Nu sunt de acord cu toate hartiile pe care trebuie sa le facem,cu gradatia de merit care se da pe hartii in timp ce la clasa Dumnezeu cu mila.

      Ștergere
    4. Un mare NU arondarii gradinitelor!!!!!!!!!!! Intr-adevar, directoarei de gradinita i se ia bruma de indemnizatie si ramane sa coordoneze activitatea gratis. Ba mai este si stresata de directorul de scoala care habar nu are de problemele gradinitei, dar care acum, nu-i asa? a salvat personalitatea juridica a scolii.
      Faptul ca apare un ordin pentru degrevarea directoarelor de gradinite cu program prelungit si care nici vorba sa se aplice, ce mai inseamna? va rugam, domnilor din Minister! Nu mai emiteti ordine pe care nu le aplicati sau le schimbati continutul.

      Ștergere
  6. Dar clasa a noua la gimnaziu, dar finantarea pe cap de elev, dar tembela metodologie de miscare a personalului didactic, dar numarul minim de elevi in clasa / discriminarile fata de majoritarii etnici, dar restul enormitatilor comise de legea anaflabetizarii ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CRED CA CEA MAI MARE PORCARIE INVENTATA VREODATA E CEA CU CLASA A IX-A LA LICEU

      Ștergere
    2. Asa este. Va rog sa faceti in asa fel incat aceasta clasa a IX-a sa ramana la liceu !

      Ștergere
  7. ANONIM de ROMANIA20.01.2013, 09:47

    Clasa "0" se poate rezolva chiar MULT MAI SIMPLU, exact ca in Finlanda, ce are cel mai bun invatamant public din lume> Parintii ce doresc sa-si inscrie copiii de 6 ani la scoala (Legea Educatiei prevede CLAR 7 ani !), pot sa o faca IN URMA unui examen psihosomatic, deoarece STATUL FINLANDEZ nu-si asuma raspunderea dezvoltarii corecte a copiilor de 6 ani. Daca, in urma acestui examen copilul se dovedeste a fi APT, este inscris IN CLASA I ! La un loc cu ceilalti copii normali. NU in fundul scolilor, cu clase SEPARATE, cu REGIM separat, cu invatatori SEPARATI, cu materie SEPARATA. Pentru ca, inevitabil, toate aceste SEPARARI nu pot conduce decat la DISTRUGEREA personalitatii unui copil, ce se simte un "PARIA" inca de la inceputul scolii. Pe langa acestea, nu este de neglijat EFORTUL FINANCIAR DEOSEBIT al statului RISIPIT intr-o actiune DAUNATOARE si DISCRIMINATOARE. Clasa "0" NU trebuie sa ramana, este o INEPTIE intelectuala si morala, o ABERATIE CULTURALA. Lucrurile trebuie asezate pe fagasuri normale, firesti, benefice dezvoltarii intelectuale a copiilor. Nu actiuni "in forta", nu amenintari, nu imitatii proaste ale unor experimente ratate ale altora. Pe de alta parte, noua Lege a Educatiei (care, DIN NOU se "pritoceste" pe ascuns, FARA nici un dialog cu principalii actori, profesorii - TREBUIE sa adopte ceea ce au adoptat cam toate tarile din lume care s-au dovedit dezvoltate - GENERALIZAREA INVATAMANTULUI OBLIGATORIU de 12 ani !! In nici un caz, REDUCEREA de 10 clase la 9 clase, cum au incercat semidoctii dinainte. De asemenea, FINANTAREA/ELEV aduce, in acest moment MULTA INJUSTETE SOCIALA. Statul trebuie sa se hotarasca daca finanteaza invatamantul public, de stat, sau cel privat. Si atunci, ORI nu finanteaza invatamantul privat, cel cu taxa, ORI permite si celui public sa aplice taxe! LEN 1/2011 este RUSINOASA, un exemplu de incultura si violenta sociala. Nu este o lege proasta, este de-a dreptul DAUNATOARE societatii. Daca nu am dreptate, va rog sa ma contraziceti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am avut mari asteptari dupa alegeri.Din pacate costul pe elev este daunator.Cum Ceausescu reusea sa asigure in orice catun o scoala , in curtea careia exista casa invatatorului.In felul acesta nu se grabea , macar cel cu raspunderi spotite , sa prinda maxi taxi?Acum plimbam bietii copii km intregi ca sa ce economisim?Scoli reabilitate cu bani grei se degradeaza ca sa nu platim niste salarii de mizerie cadrelor didactice.NUvom avea calitate atat timp cat unii numara banii fara numar si cadrele didactice se imbraca de la sh umilite si de autoritati si de copiii de bani gata.Macar nu mai dati in noi cu piatra.

      Ștergere
    2. Sunt foarte multi absolventi ai liceelor pedagogice cu vechime de peste 20 de anicare si-au continuat studiile universitare impartind timpul intre scoala, familiesi cursuri. Ba mai mult, au participat la toate cursurile de perfectionare pentru ca trecerea intr-o alta transă de vechime era conditionata de acumularea de credite. Veniturile in invatamant sunt la fel pentru toti. Ne-am sacrificat timpul, veniturile si familiile pentru ca stiam ca se va ajunge aici. Asta nu e o poveste creata ieri sau anul trecut. Cand am chemat si pe ceilalti colegi cu noi au spus ca mai bine pleaca in concediu sau renoveaza casa, schimba mobila. Nu ne-o luati in nume de rau, dar sacrificiile le-am facut noi. Stiti ca anexele legii anterioare aveau coeficienti pentru nivelul I si II de studii universitare. Eu nu cred ca nu invatator cu 2-3 ani inainte de pensionare mai are obligatia de a studia la universitate.

      Ștergere
    3. Ai mare dreptate, Anonim! Sa mearga la studii cine doreste, cine nu sa fie lasat sa iasa la pensie, dar fara sa emita pretentia echivalarii competentelor si sa mai vrea si bani pe deasupra.

      Ștergere
  8. Consiliul de Administratie? Cum ramâne cu componenţa lui şi metodologia? Va fi unul conform legii 1 din 2011 (adică politizat) sau conform R.O.F.U.I.P. unde ponderea cadrelor didactice este mai mare?
    Un mic exemplu:
    director şi director adjunct(ştim foarte bine cum au fost numiţi)
    reprezentanti Consiliu Local
    primar

    RăspundețiȘtergere
  9. De ce profesorii coordonatori din structuri nu beneficiază de indemnizație, la fel ca directorii adjuncți? Responsabilitățile lor sunt la fel, poate mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am vazut-o pe d-na Andronescu in aceasta seara la Antena 3. Nici nu-mi vine sa cred ca un cadru didactic al invatamantului romanesc, fosta ministru in mai multe guverne, sa minta fara nerusinare. Spunea ca LEN si OG-urile emise de fosta guvernare ar fi facut o mare discriminare ca ar fi echivalat studiile liceului pedagogic cu studii de licenta. Am citit cu mare atentie omects 5484/2011 privind recunoasterea competentelor formale informale si nonformale, nu este vorba de echivalare de studii, ci doar de recunoasterea competentelor in vederea incadrarii pe posturile de profesori a celor care sunt titulari si nu au studii universitare. Echivalarea de studii se face doar conform OMECTS 5553/2011 pentru cei care au studii universitare de scurta durata conform organizarii mai vechi a invatamantului universitar si care au avut o programa mult mai vasta, cu un numar mult mai mare de ore fata de cei care fac acum studii de licenta si este normal sa echivalezze aceste studii.
    Este ingrozitor sa vezi acest personaj mintind fara scrupule. Sa-i fie rusine nu numai pentru asta, ci pentru tot raul pe care l-a facut invatamantului romanesc!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare