30 ian. 2013

Întrebări și răspunsuri 30.01.2012



Numele meu este I. C. si sunt cadru didactic titular pe un post de biologie din mediul rural.Catedra de biologie este formata in 3 scolila distante de 40 km intre ele.La  1 septembrie 2013 vor fi disponibil 6 ore de biologie la scoala de care apartine si o structura din cele doua mentionate.Potrivit metodologiei pot depune o cerere la directorul unitatii pentru a ocupa cele 6 ore ,pentru intregirea normei renuntand la cele 6 ore din scoala -structura.Cele 6 ore de biologie sunt vizate de un alt cadru didactic care este titular intr-o alta structura care apartine de scoala.Conform deciziei din 27 decembrie 2012,colegul meu are catedra de biologie formata din 4 scoli dupa cum urmeaza: - 6 ore biologie+4 ore educatie tehnologca, 6 ore biologie, 6 ore biologie, 6 ore de biologie la toate scolile.Domnul profesor este titular pe o catedra formata din 28 de ore. Pentru a ocupa cele 6 ore vizate si de mine, colegul meu,, renunta'' la 6 ore din scoala deci tot pe 28 de ore este titular.Este posibil sa aiba o catedra formata din 28 de ore?Articolul 262 (3) lit. c nu mai este valabil?Ce argumente solide pot aduce pentru a obtine cele 6 ore?


Art. 262 alin. 3 din Legea educației naționale nr. 1/2011 este în vigoare în forma: „Norma didactică de predare-învăţare-evaluare şi de instruire practică şi de evaluare curentă a preşcolarilor şi a elevilor în clasă” este de„18 ore pe săptămână pentru profesorii din învăţământul secundar şi terţiar non-universitar, pentru profesorii din unităţile şi clasele cu program integrat şi suplimentar de artă şi sportiv, precum şi din unităţile cu activităţi extraşcolare şi din centrele sau cabinetele de asistenţă psihopedagogică”;

Ma numesc V. M., va solicit sprijin intr-o problema legata de metodologia de miscare a personalului didactic din invatamantul preuniversitar.
Am dat examen de titularizare in anul 2012, la care am obtinut nota 8.20. Nu m-am putut titulariza pe post deoarece a fost ocupat prin prelungirea contractului individual de munca, dar tot de mine. Exista vreun cadru legal prin care sa obtin postul?
Am citit metodologia de anul acesta si am ramas surprins de omiterea titularizarii 2012 la art.253, stiu ca asta e defapt legea. Cum ati procedat dumneavoastra anul trecut?
Mai pot spera la vreo modificare a metodologiei? Cum ma sfatuiti sa procedez?

Pot apărea modificări atât la Legea educației naționale, cât și la Metodologia –cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014. Iar problema titularizării cadrelor didactice netitulare care au obținut  notă mai mare de 7 la concursul organizat în 2012 este una care ar trebui rezolvată prin eventuale asemenea modificări.

Va rog mult sa-mi comunicati si mie punctul D-voastra de vedere : am sustinut concurs de titularizare pe post de invatator in 2012, obtinand 8.70 si am fost angajata pentru anul scolar 2012-2013 pe perioada determinata, ca suplinitor calificat. Acum, pentru ca postul are viabilitate, consiliul de Administratie al scolii in care lucrez doreste ca eu sa ma titularizez. Imi pot implini acest vis? Sunt foarte speriata de metodologia care a aparut pentru 2013-2014, mai ales ca voi intra si in concediu crestere copil in luna mai.Ce-mi puteti spune?

Așa cum prevede art. 54 din Metodologia –cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014 aprobată prin OMECTS nr. 6239/2012 și  art. 253 din Legea nr. 1/2011 nu vă puteți titulariza în baza notei obținute la concursul din 2012.

Sunt profesor de limba engleza care in anul scolar 2012-2013 am avut restrangere la scoala unde am fost titular. Am primit 12 ore la o alta scoala din localitate vialabile 1 an, dar ISJ-ul mi-a dat ordin de titular la etapa de pretransfer prin restrangere pe ambele scoli. Sunt titulara ( deci pe durata nedeterminata ?) in ambele scoli sau trebuie sa particip din nou la etapa de restrangere pt 2013 - 2014. Mentionez ca exista posibilitatea ca la cealalta scoala sa fie scos postul la concurs avand mai multe clase in anul viitor.Pot schimba acestia limba moderna 2 ( engleza) intr-o alta ( italiana ) ?

Dacă ați primit decizia de titularizare pe două școli trebuie să aveți contract individual de muncă pe durată nedeterminată.

Sunt profesor debutant in anul 2 si in urma examenului de titularizare sesiunea august 2012 am ocupat un post de titular pentru care mi s-a incheiat contract pe perioada determinata deoarece nu am gradul definitivat. Problema mea este ca acest post se afla foarte departe de domiciliu si nu exista nici o posibilitate de naveta. De aceea, in acest an scolar m-am detasat la cerere intr-o unitate scolara la o distanta destul de mica. Saptamana trecuta m-am prezentat la Inspectoratul Scolar Judetean pentru a afla anumite lucruri  despre pretransfer si mi s-a spus ca titularii fara definitivat nu pot participa nici la pretransfer, nici la detasare. Deoarece in anul scolar 2011-2012 nu am avut norma intreaga, in octombrie 2012 nu am avut dreptul de a ma inscrie la definitivat. Pe forum-ul ISJ s-a afisat o nota de precizare pe data de 28 decembrie 2012 in care se mentiona faptul ca pot participa la definitivat inclusiv cadrele didactice debutante in primul an, dar am aflat acest lucru ieri, dupa perioada de inscriere. Nu am verificat pe forum sectiunea Definitivat pentru ca niciodata nu s-au mai facut inscrieri in luna ianuarie pentru acest grad didactic.
Intrebarea mea este: Cum as putea sa-mi pastrez statutul de titular in conditiile in care nu pot ajunge niciodata sa predau in unitatea scolara in care sunt titular? Va rog frumos sa-mi spuneti in ce articole se precizeaza faptul ca titularii fara definitivat( cei care au contract pe perioada determinata) nu pot participa la pretransfer si detasare in anul scolar 2013 - 2014.

Conform Capitolului IV, art. 34, 35,36 și Capitolului VIII art. 82-85 din Metodologia –cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014 aprobată prin OMECTS nr. 6239/2012 doar cadrele didactice titulare pot solicita pretransfer sau detașare.

Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: in anul scolar 2011-2012, am fost repartizat in sedinta publica pe o catedra libera de geografie. In anul 2012-2013 am primit continuitate pe acest post. Din luna decembrie 2012 predau si cateva ore de istorie (postul a ramas liber datorita plecarii titularului din sistem) datorita faptului ca am absolvit si un program POSDRU de reconversie profesionala pentru istorie.Va intreb daca pot sa ma titularizez pe baza concursului din 2011 pe un post de geografie-istorie sau numai pe catedra de geografie pe care am primit continuitate?

Conform art. 55 alin. 1 din Metodologia –cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014 aprobată prin OMECTS nr. 6239/2012 „Începând cu 1 septembrie 2013, poate deveni titular, pe postul didactic/catedra ocupat/ă cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, cadrul didactic netitular calificat care, la data solicitării, îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii specifice:
a) a fost repartizat sau i s-a prelungit durata contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2012-2013, la nivelul unui singur judeţ/municipiului Bucureşti, pe un post didactic/catedră vacantă/rezervată complet(ă) pe perioadă determinată, în  baza notei de cel puţin 7 (şapte) obţinută la unul din concursurile de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar de stat susţinute în specialitatea postului didactic/catedrei ocupat(e), în iulie 2011, iulie 2010, iulie 2009 sau iunie-iulie 2008, în şedinţă publică organizată până la data începerii cursurilor anului şcolar 2012-2013;”.

Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cu o problema legata de pretransfer. Sunt titulara pe engleza la o scoala de centru si pe romana la structura din aceeasi comuna, care apartine tot de scoala de centru. Colega mea care preda romana la scoala de centru se va pretransfera. Cum pot sa obtin orele ei? (adica sa ma mut de la structura la scoala de centru). Trebuie sa imi fac dosar pt. pretransfer? Daca da, unde trebuie sa-l depun? Ce scoala trebuie sa-mi dea consimtamantul? Sau poate sa-mi dea domnul director orele fara niciun dosar?

Art. 21 alin. 2 din Metodologia –cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014 aprobată prin OMECTS nr. 6239/2012 prevede că „Repartizarea cadrelor didactice la structurile unităţii de învăţământ cu personalitate juridică se face prin decizie a directorului unităţii de învăţământ, după discutarea şi analizarea proiectului de încadrare cu personal didactic în consiliul profesoral al unităţii de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ”

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: sunt titulara in 2 scoli, una in urban si una in rural, cu cate jumatate de norma. Doresc sa ma transfer, la a doua scoala tot in urban, intrucat nu vreau sa renunt la liceul la care sunt, acesta fiind pe locul 3 in judet ca rezultate. Dar si din cauza ca la chimie este foarte greu sa se formeze o norma intr-o singura scoala prefer sa raman in 2 scoli. Nu stiu cum va arata viitorul plan cadru la fizica si la chimie, oricum la liceu se va pierde clasa a IX-a. Deci singura sansa este sa iau o scoala gimnaziala din oras. Am facut cerere la scoala din rural sa mi se dea consimtamantul, dar stau in dubii. De aceea v-am scris. Ce stiti despre planul cadru? Cand se va publica? Cred ca ar fi fost corect sa se publice ca sa stim ce sa facem, nu sa intram in restrangere in viitor. 

Conform art. 65 alin. 4 din Legea nr. 1/2011 „Planurile-cadru şi programele şcolare pentru disciplinele/domeniile de studiu, respectiv modulele de pregătire obligatorii din învăţământul preuniversitar sunt elaborate de către instituţiile şi organismele abilitate ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului”. Pe site-ul MEN se găsesc planurile-cadru în vigoare.

Ma numesc C. F., profesor pentru invatamantul prescolar si in anul 2012 am participat la concursul pentru ocuparea posturilor in invatamant obtinand media 7,50, iar din lipsa de posturi am primit suplinire. Conform Metodolologiei de miscare a personalului didactic capitolul IV privind - Modificarea duratei contractelor individuale de muncă ale cadrelor didactice netitulare din perioadă determinată în perioadă nedeterminată în baza art. 253 din Legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare
Art. 54 Cadrele didactice netitulare calificate angajate în unităţi de învăţământ preuniversitar cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, în anul şcolar 2012-2013, care au participat la concursuri titularizare în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011, care au obţinut cel puţin nota 7 (şapte) şi au ocupat un post didactic/o catedră, în anul şcolar 2012-2013, în baza rezultatelor obţinute la aceste concursuri, devin titulare ale unităţilor de învăţământ respective, în situaţia în care posturile didactice/catedrele pe care sunt angajate nu a fost ocupate în etapele anterioare ale mobilităţii personalului didactic din învăţământul preuniversitar, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii generale:
 In aceasta situatie cei care au participat la concursul din anul 2012 nu pot intra in aceasta etapa?

Așa cum ați observat și dumneavoastră Metodologia –cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014 aprobată prin OMECTS nr. 6239/2012 nu permite persoanelor care au obținut la examenul de titularizare din 2012 o notă mai mare de 7 să se titularizeze, respectiv să li se transforme contractul individual de muncă încheiat pe perioadă determinată în contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată în baza acelei note.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MEN.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de e-mail liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii

11 comentarii:

  1. Ma numesc T.A.C si sunt suplinitor calificat (debutant promotia 2012) cu examen in 2012 Scoala este un PJ cu inca trei structuri , eu am decizia pe una din structuri .Pot solicita continuitate pe o alta structura a aceluias P.J ? Mentionez ca titularul se pensioneaza , este mai aproape de domiciliu si postul este complet . La structura la care functionez sunt doar 12 ore pe materie iar restul sunt completare. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua!Conform noii metodologii, pensionarii au dreptul să se ÎNTOARCĂ la catedră, pentru încă 3 ani.Dacă cei detaşaţi şi-au pus bazele unei noi fixări pe post, asemenea demers credeţi că-i dă posibilitate să se simtă motivat pentru că pe postul de detaşat REVINE titularul pensionat deja?Cu respect pentru pensionari, ASTFEL ne daţi îndrederea de a fi stabili??????????Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicusan Teodora30.01.2013, 14:21

    Buna! Ma numesc Nicusan Lucia-Teodora, sunt invatatoare suplinitoare si am fost la concurs in 2012 si am obtinut la examen nota 9.30. Problema este ca postul nu este titularizabil, dar am continuitate. Ce pot sa fac ca sa ma titularizez fara sa merg la concurs si anul acesta? Sunt disperata ca trebuie sa merg iar la concurs, iar invatat si tot asa de 4 ani. Structura examenului de titularizare din anul acesta va fi iarasi ca si in 2012? Multumesc si va doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua !
    1)pentru a putea fi titularizat un cadru didactic conform acelui articol , cate ore vacante trebuie sa fie intr-o scoala?
    2) daca poate fi titularizat in mai multe scoli ce conditii sunt?
    3)daca un director nu scoate orele, cum se poate proceda? sesizare la inspectorat, sau cum poate fi atacata o astfel de situatie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru întrebările 1 și 2 găsiți răspunsul aici: „Art. 54 Cadrele didactice netitulare calificate angajate în unităţi de învăţământ preuniversitar cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, în anul şcolar 2012-2013, care au participat la concursuri titularizare în anii 2009, 2010 şi 2011, care au obţinut cel puţin nota 7 (şapte) şi au ocupat un post didactic/o catedră, în anul şcolar 2012-2013, în baza rezultatelor obţinute la aceste concursuri, devin titulare ale unităţilor de învăţământ respective, în situaţia în care posturile didactice/catedrele pe care sunt angajate nu a fost ocupate în etapele anterioare ale mobilităţii personalului didactic din învăţământul preuniversitar, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii generale:
      a) se certifică viabilitatea postului/catedrei;
      b) consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ respective este de acord.
      Art. 55 (1) Începând cu 1 septembrie 2013, poate deveni titular, pe postul didactic/catedra ocupat/ă cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, cadrul didactic netitular calificat care, la data solicitării, îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii specifice:
      a) a fost repartizat sau i s-a prelungit durata contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2012-2013, la nivelul unui singur judeţ/municipiului Bucureşti, pe un post didactic/catedră vacantă/rezervată pe perioadă determinată în cel mult 3 (trei) unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, în baza notei de cel puţin 7 (şapte) obţinută la unul din concursurile de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar de stat susţinute în specialitatea postului didactic/catedrei ocupat(e), în iulie 2011, iulie 2010 sau iulie 2009, în şedinţă publică organizată până la data începerii cursurilor anului şcolar 2012-2013;
      b) a dobândit definitivarea în învăţământ;
      c) postul didactic/catedra solicitat(ă) nu a fost ocupat(ă) în etapele anterioare ale mobilităţii personalului didactic, este complet(ă), este constituit(ă) sau i se poate constitui în cel mult 3 (trei) unităţi de învăţământ cu personalitate juridică conform art. 29 alin. (2) din prezenta Metodologie, nu este rezervat(ă) şi are o viabilitate estimată de cel puţin 4 ani;
      d) respectă condiţiile de ocupare a postului didactic/catedrei, conform prezentei Metodologii;
      e) are avizele şi atestatele necesare pentru ocuparea postului didactic/catedrei, conform prezentei Metodologii.”
      Pentru întrebarea nr 3: Cererea către CA al școlii o puteți face numai dacă directorul publică postul ca fiind vacant, cu viabilitate cel puțin 4 ani. Dacă orele nu sunt publicate, nu puteți face nimic...

      Ștergere
  5. buna ziua! sunt absolventa a liceului pedagogic, educatoare titulara, gradul II, momentan studenta in anul I, specializarea psihologie.
    vreau sa intreb ce parere aveti:
    in momentul in care voi termina facultatea voi putea fi incadrata ca profesor pentru invatamantul primar si prescolar?
    mentionez si ca am depus dosar de echivalare care a fost aprobat insa fara nici o hartie la baza.
    va rog daca puteti sa-mi raspundeti.
    va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma numesc B.G. si sunt invatatoare suplinitoare . Anul trecut, in 2012, am participat la examenul de titularizare si am obtinut nota 7,97. Am citit proiectul pentru miscarea personalului didactic 2013-2014 si am inteles ca cei cu examen din anul 2012 si cu nota peste 7 nu se pot titulariza in unitate. Nu inteleg de ce se face o asemenea nedreptate deoarece si examenul de anul trecut a fost tot examen national ca si cele din anii precedenti. Va rog mult sa incercati sa ne ajutati si pe noi, cei cu examen din 2012.!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, sunt cadru didactic suplinitor, am sustinut ultima data examen de titularizare in 2012 si as dori sa stiu ce se intampla cu continuitatile acordate in martie anul acesta. In cazul in care in martie mi se aproba continuitatea pe post, acesta va fi scos la concurs si sunt astfel nevoita sa sustin si eu din nou concurs, sau va fi scos din lista pentru concursul din vara si in toamna mi-l voi putea ocupa fara sa mai sustin si anul acesta examen? Va rog frumos sa imi raspundeti pentru ca suntem foarte multi in aceasta situatie si nu stim daca e mai bine sa dam concurs sau nu anul asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. am definivatul obtinut si anul acesta am obtinut 6.30 la ex.scris si 10 la proba practica si media de repartizare a fost 7.22, m-as putea si eu titulariza?daca se poate

    RăspundețiȘtergere
  9. buna seara !
    un profesor de informatica poate avea jumatate de norma de informatician si 22 ore informatica ? este ok incadrat asa ?

    RăspundețiȘtergere
  10. buna ziua!
    este adevarat ca nu ne mai putem detasa cei care am luat titularizarea in 2012 dar nu avem definitivatul?va rog sa-mi raspundeti

    RăspundețiȘtergere

Postări populare