9 ian. 2013

Întrebări și răspunsuri


Lucrez ca fochist dar in cartea de munca si in grila de salarizare sunt trecut ca muncitor de intretinere si acest se intimpla in tot sistemul de invatamint liceeal si eu consider ca nu este corect deoarece ne va afecta la pensionare (la ore de noaptea si la sporuri specifice meseriei de fochist si pe care nu le primim}Poate cineva sa ma lamureasca pe mine si pe toti fochistii din invatamint care este cauza acestei deficiente care ne afecteaza pe toti .

Se procedeaza asa pentru ca potrivit COR( Calificarea Ocupatiilor in Romania) nu exista ca functie specifica in invatamant deci va trebui sa fiti incadrat ca muncitor calificat. In ce priveste orele de noapte trebuie facuta anexa la contractul de munca unde se vor trece o parte din cele 8 ore lucrate noaptea pentru a vi se putea plati si spor de noapte.

Sunt incadrata ca invatator necalificat, este primul loc demunca, nu am vechime, care este salariul de incadrare? Poate fi  salariul mai mic de 670 lei?

În anul 2012, cuantumul brut al salariilor de încadrare, al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, în conformitate cu prevederile Legii nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2011, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.(Legea nr. 283 din 14 decembrie 2011 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar)
Conform Legii nr. 63/2011privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ art.3   
"Dacă în urma aplicării metodologiei de calcul reglementate de anexa nr. 5 rezultă un cuantum al salariului de bază brut mai mic de 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună în anul 2011, se va lua în calcul acest din urmă cuantum."

Am un invatator care si-a depus dosarul de pensie. daca iese mai inainte de sf. anului scolar poate sa predea in continuare?
Daca am in cm un ingrijitor si el tot continua cu medicalul, pot scoate postul la concurs pe perioada determinata pana la revenirea pe post a titularului?
Imi tb. om urgent si nu am alta modalitate.daca pot va rog sa imi dati legislatia  si, in edusal il incadrez cu 1 ale lunii de dupa concurs dar...... pana cand?
Ca fiind pe perioada determinata titularul se poate intoarce dupa 6 luni cat are dreptul legal la medical.
Se pot prevede bani la bugetul scolii pentru urgente?
Am avut o urgenta, o usa de schimbat la scoala , deoarece asa a cerut isu si dsp  si acum nu o pot plati deoarece am facut lucrarea cu o pers. fizica sa imi ia mai putin deoarece nu sunt bani. vechea poveste. tragem cat putem sa facem pentru scoala si nu putem plati si altii fac numai gauri in buget si p[ot plati.(va rog sa imi spuneti daca in anul urmator pot prevede bani in biget pentru urgente, la ce capitol?) va rog, legislatie

  1.Ordinul cu nr. 5552/2011 prevede ca profesorii pensionari pot ramane titulari pe post pana la finalul anului scolar.Pensionarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv a inspectoratului scolar.
   2.Puteti angaja personal cu contract de munca pe perioada determinata cu precizarea"pana la revenirea titularului" in caz de nu stiti data exacta de reintoarcere a titularului la munca.( vezi Codul muncii actualizat art.12, art.80,art.81)
   3.Conform legislatiei in vigoare scolilile au personalitate juridica si obligatia de a se intretine cu banii pe care ii primesc de la Ministerul Educatiei sau din sponsorizari.O solutie
pentru mai multi bani la bugetul scolii o reprezinta proiectele cu finantari nerambursabile sau cu o cota mica de participare. 
Totodata va sugeram sa se discute si cu primarul localitatii aceasta problema .

Am 56 de ami , 36 ani vechime la cati ami ma pot pensiona legal;sau anticipat fara penalizari?

Va puteti pensiona anticipat partial pentru ca stagiul de cotizare pentru pensionarea anticipata partiala este de 30 ani ( pentru pensia aticipata stagiul complet de cotizare este de 40 ani).

Referitor la art.253 din legea invatamantului:cei care au obtinut peste 7 la concursul de titularizare in anul 2012 pot beneficia de acest articol pentru anul scolar 2013-2014?
Ar fi nedrept sa nu se introduca sianul 2012

Conform OUG 21/2012 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 art.252 al."(2) Personalul didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar titularizat după intrarea în vigoare a prezentei legi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi personalul didactic prevăzut la alin. (1)."


Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MECTS.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de e-mail liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii


9 comentarii:

  1. Domnule Pop,
    Va multumim pt sprijinul pe care ni-l acordati in rezolvarea problemelor cu care ne confruntam.Cineva a pus aceasta intrebare care ne framanta pe multi:
    "Referitor la art.253 din legea invatamantului:cei care au obtinut peste 7 la concursul de titularizare in anul 2012 pot beneficia de acest articol pentru anul scolar 2013-2014?
    Ar fi nedrept sa nu se introduca si anul 2012"

    Va rugam foarte mult sa ne spijiniti si sa atrageti atentia celor din minister sa adauge si anul 2012 in articolul 253 ca sa poata beneficia si cei care au dat examenul in 2012 de posibilitatea titularizarii.Asa cum este in acest moment pot beneficia doar cei din anii 2009-2011.Am demonstrat ca suntem pregatiti si pt munca la clasa si teoretic,am obtinut note mari la concurs si trebuie sa fim si noi sprijiniti ca sa ne putem titulariza.Va rugam mult nu ne dezamagiti.Amintiti-le celor ce se ocupa de asta, ca pana acum cativa ani se puteau titulariza cu nota 5.Acum cei care au 8,9 chiar 10 la concurs sunt suplinitori iar cei care s-au titularizat cu 5 stau bine pe post si nu se deranjeaza cu absolut nimic.Noi....suntem suplinitori cu 9 si 10 la examen si mereu stresati ca la anul cine stie pe unde ajungem si daca prindem post.Nu este firesc si nici omeneste sa fi mereu pe drumuri si ingrijorat de ziua de maine daca ai dovedit ca vrei si poti sa faci treaba buna in meseria de dascal.
    Va multumim pt sprijin si va dorim multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In aceasta situatie sunt si eu, am obtinut 10 la concursul de titularizare din 2012, dar se pare ca nu ne mai ajuta nimeni. Nu se mai aduce macar in discutie acest lucru de catre cei de la putere. De ce , daca s-a creat precedent cu introducerea anului de concurs 2011, nu s-ar proceda la fel cu anul 2012? Dati domnilor o ordonata prin care sa aduceti modificari art 253 din lege, sa beneficiem si noi de prevederile acestui articol. Sau poate se doreste ca la catedra sa stea titulari cei cu note mici sau pile?

      Ștergere
  2. Buna seara. luna viitoare imi expira data limita a varstei de pensionare. Am auzit cum ca mi-as putea prelungi cu 3 ani activitatea e adevarat? ce art. de lege reglementeaza asta? Pot sa-mi pastrez si functia de conducere?

    RăspundețiȘtergere
  3. In acest an scolar am implinit 60 de ani,mai pot ramane in sistem inca un an,adica anul scolar 2013-2014?Am gradul I

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,
    In anul 2009 am abtinut Distinctia "Gheorghe Lazar" clasa a III-a, fiind pe lista judetului Prahova, unde sunt titulara. In acel an doamna Ministru a plecat de la minister si nu a apucat sa semneze lista sau diplomele, unde sa ma adreses sa obtin macar o adeverinta ca mi-a fost acordat aceasta distinctie. In situatia mea sunt multi colegi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai sunt printre noi si cadre didactice care se gandesc si la copii nu numai la venitul personal .Pentru cei care doresc sa iasa la pensie inainte de varsta de 60 ani fara penalizare , cum era in legea veche , cu ce-i puteti ajuta ?

    RăspundețiȘtergere
  6. cat se mai amana concursurile pentru directori de scoli .Se pare ca nu se doreste stabilitate in scoli.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, D-l Pop
    Am obtinut nota peste 7 la exemenul de titularizare in anul 2010 si sunt profesor la un liceu teoretic, unde conform legii invatamantului, sectia cu profil economic este in lichidare si nu pot fi titularizata deoarece postul nu este viabil patru ani (conform legii)
    In situatia data,va rog sa-mi spuneti, cum as putea deveni titulara in sistem, la fel ca ceilalti colegi ai mei care au obtinut nota de titularizare,iar in prezent sunt titulari pe post.Mentionez ca, am obtinut definitivatul in invatamant, am absolvit cursul postuniversitar de psihopedagogie.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua. Am lucrat 10ani ca personal nedidactic si acum de 2ani sunt didactic auxiliar. Intreabarea este daca pot primi sporul de stabilitate 15%?
    In legea 63/2011 este stipulat:1. sporul de stabilitate se acordă pentru o vechime efectivă neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani personalului didactic auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în învăţământ;
    2. sporul de stabilitate se acordă personalului didactic auxiliar, indiferent de perioada când a fost acumulată vechimea efectivă realizată în mod neîntrerupt a celor 10 ani în învăţământ;

    RăspundețiȘtergere

Postări populare