29 nov. 2012

Fonduri mai mari pentru terenurile agricole şi crescătorii de animale În Maramureş, anual, ajung peste 80 de milioane de euro


Veste bună pentru crescătorii de păsări şi porci, dar şi pentru fermierii din judeţul Maramureş, utilizatori de teren agricol. În conturile acestora vor intra, începând de azi, eşalonat până la finele anului, circa 31 de milioane de euro. Dintre care, 20 de milioane de euro ajung la  fermierii din Unităţile Administrativ Teritoriale aflate centrelor APIA locale din Vişeu de Sus, Ocna Sugatag şi Sighetu Marmaţiei.

De azi, crescătorii de animale şi păsări primesc în total 10.000.000 de lei. Sumele sunt pentru asigurarea bunăstării în sectoarele de creştere a porcilor şi păsărilor. Am primit asigurări că până în 20 decembrie 2012, se va continua autorizarea  pentru plăţile pe suprafaţă. În perioada imediat următoare, alţi 10.000 de fermieri vor beneficia de acest sprijin aferent anului în curs. Aceştia urmează să primească circa 12 milioane de euro, pentru plăţile directe pe suprafaţă care sunt finanţate în totalitate din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA). Plăţile compensatorii şi cele pentru asigurarea bunăstării în sectoarele porcinelor şi păsărilor sunt finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (FEADR) şi din bugetul naţional. Se încurajează hrana sănătoasă a animalelor, astfel încât materia primă să respecte normele impuse de UE”, a punctat Liviu Marian Pop, candidat pentru Senat, Colegiul 3 Maramureş. Dacă depunerea cererilor iniţiale, în vederea acordării acordului prealabil crescătorilor de porcine s-a finalizat, cei care cresc păsări mai pot să îşi depună cererile până în 19 decembrie 2012.



Un aspect deloc de neglijat este şi acordarea subvenţiilor pentru crescătorii de bovine. La nivelul judeţului Maramureş vor beneficia de acest sprijin financiar, în cuantum de 500 de lei/cap de animal, un numar de 17.000 de maramureşeni, pentru un numar total de 600.000 de capete. Nu au fost uitaţi nici crescătorii de oi şi capre. Peste 1.100 de persoane vor primi 40,83 de lei/cap de ovină şi caprină, pentru un efectiv eligibil de peste 1.300.000 de capete.

Plata se va face din bugetul anului viitor, respectiv în ianuarie-februarie. Însă APIA eliberează adeverinţe, pe baza cărora crescătorii se pot adresa băncilor. Ei pot beneficia de credite. Se va acorda 90% din sumele autorizate, astfel încât crescătorii să poată achiziţiona furajele necesare pentru animale. Să nu uităm că, în acest an, seceta a afectat terenurile agricole din întreaga ţară”, a mai adăugat ministrul delegat pentru dialog social.

Sunt sprijiniţi în mod special crescătorii de vaci de lapte şi carne, precum şi crescătorii de bivoliţe de lapte din zona montană defavorizată. Aici intră şi Maramureşul Voievodal. Până la ora actuală vor beneficia de acest ajutor circa 7.000 de crescători din judeţul Maramureş prin plăţi directe, plăţi compensatorii, ajutoare specifice comunitare, prime de exploataţie, prime pe cap de animal şi măsuri de piaţă. În total ajung în conturile agricultorilor şi crescătorilor de animale şi pentru suprafeţele agricole, circa 80 de milioane de euro. Liviu Marian Pop dă asigurări că aceste fonduri vor creşte considerabil în perioada 2014-2020. 

Un comentariu:

  1. Primaria Bucuresti rectifica bugetul in minus cu 178 mil lei. Se taie bani de la spitale, invatamant, mediu, dar cresc cheltuielile de personal ! ! !

    RăspundețiȘtergere

Postări populare