1 ian. 2012

Ce s-a întâmplat în Educaţie din decembrie 2008 încoace


    Pe blogul său, domnul Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe, face o excelentă radiografie a pierderilor financiare suportate de profesori şi a modificărilor făcute de guvernul Boc de la sfîrşitul guvernării liberale şi până în prezent. Iată ce spune domnul ministru:
- Cei  care le-au promis că de a doua zi or să le mărească salariile s-au râzgândit la  fel de brusc. Mai mult decât atât, au împroşcat cu noroi  Guvernul liberal, cel care dublase salariile  în patru ani. După ce, înainte de alegeri, ne acuzau că dăm prea puţin, acum,  când a venit rândul lor, ne acuzau că am dat prea mult.
-  Ca în  bancul cu bicicleta de la Radio Erevan, Guvernul PDL nu doar că nu a acordat  profesorilor sporul de 50%, dar, în termeni reali, le-a luat alţi 50%.
- Veniturile  salariale au scăzut, în termeni nominali, cu 25% în august 2010. Dacă adăugăm  la aceasta inflaţia, scăderea peste noapte, numai în 2010,  fost de cca 40%.
-  Profesorii  au pierdut cel de-al treisprezecelea salariu;
-  Profesorii  au pierdut prima de concediu;
-  Profesorii  au pierdut sporul de 100 de euro pentru achiziţionarea de carte şi de software;
-  Profesorii  au pierdut sporul pentru mediu rural, diurnele de deplasare se dau din ani în  paşti. Lista tuturor acestor drepturi pierdute ar putea continua.
-  Profesorii  au fost batjocoriţi în fel şi chip prin modul în care a fost organizată  activitatea didactică. Bacalaureatul anului 2011 va intra în partea cea  mai  neagră şi mai ruşinoasă a istoriei  României;
-  Profesorii  au fost insultaţi permanent de liderii politici ai PDL. Să ne amintim de  conversaţia dintre Traian Băsescu şi profesoara pe care preşedintele o trata,  de-a dreptul, ca pe o prostituată;
-  Profesorilor  nu li se oferă nici o garanţie pentru un viitor mai bun, în ce priveşte  veniturile şi condiţia lor profesională.
-  Investiţiile  în infrastructura şcolară sunt la pământ. Ca procent în PIB (cifră, cum  observaţi, secretă la nivel guvernamental) alocările pentru educaţie scad la  sub 3%.
-  Siguranţa  locului de muncă este periclitată. În ultimii trei ani, din învăţământul  preuniversitar au dispărut cca 40 000 de locuri de muncă, mai ales din rândul  categoriilor celor mai vulnerabile: suplinitori, cadre didactice din mediul  rural;
-  Autonomia  universitară este ameninţată;
-  Profesorii  sunt intimidaţi cu concedierea dacă se asociază în mişcări de protest.  Nicicând, de la comunism încoace, învăţământul românesc nu a fost mai  politizat.
-  Alocările  pentru componenta de cercetare, care erau la 0,7% din PIB  în bugetul anului 2008, scad până la sutimi  de procent.
Ce fac profesorii în această situaţie?  La nivel de societate civilă, nimic. Sindicatele profesorilor sunt  destructurate, profesorii, la nivel de categorie profesională, sunt umiliţi,  speriaţi şi resemnaţi.

23 de comentarii:

  1. Candva, Liviu mi-a facut onoarea de a-mi permite sa postez materiale pe blogul lui. Nu am mai facut de mult timp acest lucru, dar acum mi se pare un moment si un material potrivit. Am scos din textul initial tot ceea ce ar putea avea conotatii politice si a ramas doar adevarul crud. Ideea de a posta aceasta analiza pe blogul lui Liviu, a avut-o Adrian, un excelent lider de sindicat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Daniel! Nu voi mai repeta aici comentariile pe care le-am facut la postarea de pe blogul tau. Dar daca intereseaza pe cineva comentariile mele referitoare la analiza facuta de Varujan Vosganian precum si cu privire la aceasta postare il/o invit sa acceseze: http://danielmalaelea-media.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. După ce ai divorțat și ai început să ai probleme și cu noua nevastă, nu cred că e indicat să chemi în ajutor să-ți dea sfaturi fosta. Așa-i și cu Vosganian. Dumnealui crede ca am și uitat cu toții cât de bine am dus-o, noi, dascălii pe vremea lui. Citează o listă de drepturi pe care le aveam, dar pe care nu le onorau nici ei. Să vedem numai unul/două. Să ridice mâna sus cine a primit prima de vacanță, cine a vazut ”bonurile de masă”. Șmecheria cu al treisprezecelea salariu impozitat după ce a fost cumulat cu salariul lunar pe ianuarie sau februarie...
    Vreau să atrag atenția că nu i-am votat pe portocalii, că nu i-am înțeles și nici n-am să-i înțeleg pe colegii care sunt membri de partid la PDL (dealtfel la nici un partid), că abia aștept momentul să văd că vor zbura actualii și vor rămâne afară din parlament (eu sper).
    Pe blogul lui are voie să spună ce vrea ministrul, dar nu cred că noi avem dreptul să-l prezentăm ca pe o fată mare, când știm cine a fost.
    Cred că nu așa se face mobilizare sindicală, cred că liderii sindicali ar trebui formați pentru a-și face treaba. Deocamdată, la nivel sindical vedem numai zbateri haotice, dezorganizate care duc doar la pierderea numărului de membri, la scăderea încrederii în organizații. La toate încălcările de drepturi am văzut doar reacții întârziate (la televizor) ale unor lideri de la centru. N-am vazut liderii zonali prin școli, n-am simțit spiritul de echipă decât atunci când trebuia adunată cotizația.
    E început de an. Poate că veți face (ca lideri) o analiză serioasă și veți lua măsurile de rigoare, iar colegii vă vor urma considerându-vă cu adevărat lideri și nu doar niște sefi la sindicat.
    La mulți ani și la un sindicat cât mai puternic!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu eram vicepresdinte al unui sindicat de sector pe timpul guvernarii liberale si am dus campanii pe bloguri impotriva acestei guvernari. Dar pe vremea aceea, noi, dascalii din Bucuresti am dus-o extraordinar. Noi am luat si prime de vacanta, am luat chiar si tichete cadou de 10 ori pe an. Nu avem ce compara. aceasta este realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Adi: Primele de vacanta nu se dadeau nici atunci, nu se dau nici acum. Nu asta-i problema. Al 13-lea salariu trebuia impozitat si trebuia prins pe un stat de salarii. Nici asta nu-i problema. Tichete de masa nu se dadeau nici atunci, nu se dau nici acum. Deci nici asta nu-i problema. Varujan Vosganian spune exact ce aveam in 2008 si nu mai avem acum. Adica acum avem veniturile cu exact 50% mai mici. Aaa,da! A uitat sa ne spuna ca aveam tichete cadou care se ridicau, de la judet la judet, intre 1750lei/an si 3500 lei/an. A uitat sa ne spuna si ca era o prevedere in Legea 128/1997 cu 5 salarii la decesul unui cadru didactic care acum nu mai este. Ei, da! Asta e problema.
    Cat priveste activitatea sindicatelor, ai perfecta dreptate: asa se vede la televizor! Te-ai incadrat perfect in dictonul: "daca taceai, filosof ramaneai!".

    RăspundețiȘtergere
  6. Tizule se vede ca ești lider sindical. Atât ați învățat. Nu vreau să tac. N-am vrut să tac nici până în 89. De ce trebuie să-mi închidă gura cineva care se crede mai presus. Chiar dacă aș fi un nimeni, dar aș lucra în învățământ, nu ai avea voie să-mi spui că ”dacă tăceam, filosof rămâneam”. Privește-te în oglindă și în ochi și spune-ți cu mâna pe inimă că n-am dreptate.
    Vorbeai de tichetele cadou. De ce nu era o valoare unitară? Școala nu e aceeași? De ce unii primeau și alții nu?
    Dacă erați cu adevărat lideri ați fi luptat.
    Câți dintre colegi au renunțat să mai fie membri? V-ați lăsat dezbinați de colorații ăștia și n-ați contracarat eficient măsurile lor. Trebuia să vă așteptați la asta din moment ce dintre voi a plecat ”Iuda”.
    Sfatul meu este să nu facem campanie nici unui partid, chiar dacă și eu sunt cu inima alături de unul și să nu ne lăsăm manipulați chiar așa de ușor. Să le spunem mereu că n-am uitat și că dacă le dăm votul nu o facem pentru că ne-ar fi lămurit ei cât sunt de cinstiți.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru ca unii se fac ca nu inteleg istoria unui fenomen; desi am spus mai sus ca nu voi reproduce ceeace am comentat pe blogul lui Daniel, ma vad nevoit sa reproduc cu foarte mici modificari si adaugiri.
    Excelenta aceasta radiografie care incape pe A4 cu corp de litera 15 Times New Roman. Am spus asta pentru ca ar putea fi pusa la avizierile din scoli daca au "Coltul sindicatului"; daca nu au acest "Colt..." or sa sara in sus trepadusii pedelisti cu acuzatia ca se face politica in scoli.
    Un singur lucru as avea de comentat/dezvoltat: destructurarea sindicatelor. Acest guvern de ticalosi a incalcat grosolan si penal principiile statului de drept prin neexecutarea sentintelor judecatoresti apoi au dat ceeace impropriu se numeste Legea dialogului social prin care au blocat practic activitatea actualelor sindicate. L-au gasit pe Petcu-oaie neagra si spun acum cu perfidie: "vedeti, sindicatele nu fac nimic pentru voi ci se ocupa numai de veniturile lor si asta pe cai ilicite". Sindicalistii, care nu stiu si nu inteleg ticalosiile din Legea dialogului social, chiar cred acuzatiile pe care ni le aduc guvernantii. Ca actuala destructurare a sindicatelor din invatamant s-a facut cu sprijinul/pe umarul puternic al fostului lider FEN, Catalin Croitoru, actual parlamentar PDL si presedinte a Comisiei De Invatamant din Camera Deputatilor, comporta o alta discutie. Ceeace ma ingrijoraza este insa ca si colegi ai domnului Vosganian sunt in plasa caracterizarii sindicatelor facuta de liderii pedelisti iar, intr-o oarecare masura, pozitia lor se justifica: o parte din personalul din invatamant, cel din FEN si "Spiru Haret", votand PDL pentru Catalin Croitoru/ministru al invatamantului, a adus la putere pedeleul dand jos PNL-ul si concubina, PSD-ul. Si asta nu se poate uita usor. Sindicatele FEN si "Spiru Haret" contempla si incearca sa supravietuiasca precum catelusii. Sindicatele FSLI nu au depus armele. Avem organizate in tara zeci de audieri publice in care se demasca prevederile dictatoriale din asa-zisa Lege a dialogului social. Pe suportul depozitiilor "martorilor" s-au intocmit proiecte de lege pentru modificarea LDS. Un astfel de proiect de lege ar trebui promovat de parlamentari, colegi ai domnului Vosganian, in dezbaterea parlamentului. Personal, am depus un astfel de proiect de lege la parlamentari PNL si PSD din Galati si Braila. (Proiectul de lege il are si d-l L.M. Pop.) Dar colegii d-lui Vosganian au alte preocupari, iluzorii, irealizabile (cum ar fi demiterea lui Basescu). Adevarata demitere a lui Basescu si a actualei puteri s-ar produce, indiferent de votul majoritar, numai in urma promovarii acestui proiect de lege in dezbaterea parlamentului: daca ar fi votat s-ar produce o fisura majora in mecanismul de vot al actualei puteri; daca nu ar fi votat, intreaga populatie salarizata (de ce nu, si pensionata, plus somerii) ar intelege ca la alegerile din acest an actualele partide de la putere nu mai merita nici un vot. O mostra de audiere publica se poate vedea si pe http://youtu.be/F_6_SleI8GU , tastand: audiere publica, Legeadialoguluisocial, Emiltudor, Adrianandrasescu, Sebastiansoimu etc.;
    http://lobbypentrudialogsocialreal.blogspot.com/ ,
    http://www.ziaruldevrancea.ro/social/73200-“legea-blochează-dialogul-social-între-angajator-şi-angajat”.html

    P.s. Adi, ma indoiesc ca lucrezi in invatamant. Un intelectual, mai ales cadru didactic, nu ar fi inteles ceeace ai inteles d-ta din dictonul ”dacă tăceai, filosof rămâneai”.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mereu aceleasi indoieli...Pacat,greu mai va mai treziti din starea pe care v-o da automultumirea (prin asta inteleg ca daca mie mi-e bine, obligatoriu si celorlalti le e la fel de bine). Pe deasupra, etichetarile la care recurgeti (destul de des dupa parerea mea)nu fac decat sa pierdeti suportul "maselor" ale caror opinii le ignorati cu atata usurinta...

    RăspundețiȘtergere
  9. @june_14: comentariile voastre vin "din afara" si au evident un caracter diversionist. Sindicatele inseamna "masele" si eu cred ca "masele" inteleg asta dar sunt amenintate, umilite, speriate şi resemnate. Va surprinde (nu-i asa?) descoperirea si dezvaluirea mecanismelor prin care sefii vostri incearca sa submineze puterea sindicatelor. Audierea publica de la Focsani este o expresie a faptului ca nu mor caii cand vor cainii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ignorati-ne mai departe!Succes in a va autoamagi ca faceti mult pentru "mase", dar rezultatul e vizibil doar in ceea ce va priveste!In mod sigur va e bine din pozitia de lideri, laudati-va reciproc, ce mai conteaza alte pareri?
    In ceea ce priveste cine si al cui trepadus este, este vizibil ca oricine nu "gusta"comentariile dvs., este al pdl-ului...Voi ai cui sunteti?

    RăspundețiȘtergere
  11. Haideti sa mai lasam micile rautati si disputele politice, mai bine sa coboram in randurile colegilor carora le aparam drepturile si interesele si sa le demonstram ca ne facem treba asa cum trebuie! Ei ne vad doar la televizor, la mitinguri si prin ziare, dar trebuie sa le cunoastem suferintele acolo la ei ACASA, mai ales ca descentralizarea isi face incet, incet efectul si EI au nevoie de noi mai mult ca niciodata!LA MULTI ANI si un An Nou cu multe realizari si putere de lupta sindicala!

    RăspundețiȘtergere
  12. Corect, domnule Ionescu. Ati spus exact ce trebuie sa faca un organizator sindical. Probabil ca atitudinea aceasta se datoreaza faptului ca nu sunteti de o vesnicie lider sindical. Unii au stagii prea lungi si s-au desprins de masa membrilor. Se intampla acelasi fenomen si cu cei care ajung inspectori scolari si raman prea mult timp acolo. Multumesc domnule Ionescu! Daca va avea loc acest lucru la Vrancea, maine se va intampla si la noi in Timis, apoi la Iasi, iar in viitor nici un partid nu va mai indrazni sa nu tina cont de cererile sindicalistilor.
    La multi ani tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  13. Apreciez tonul impaciuitor, domnule Ionescu, insa, marturisesc ca doar acum, dand clik pe numele dvs. aflu ca sunteti parte a conducerii FSLI Vrancea, la site-ul caruia chiar m-am abonat!Sa fiti sanatos,poate aveti puterea de a-l convinge pe colegul dvs. de la Galati ca sunt "din interior" si nu "din afara" si ca am "cotizat" si fara statul de plata, adica benevol, dar nu garantez ca voi continua, asta, in conditiile in care la noi, la Gugesti, n-am prea simtit "binefacerile" actiunilor despre care se face vorbire prin bloguri si comentarii.
    In ceea ce priveste frica, amenintarea, umilinta, etc., nu mi-e teama decat de liderii mereu multumiti de ei si nemultumiti de "diversionistii" care cotizeaza in continuare, la gandul ca poate se va intampla vreodata ceva bun si pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vedeti d-le "june_14 " ca v-ati dat de gol! Daca nu sunteti din afara sistemului, sunteti cel putin din afara FSLI-ului. Cum ati aflat ca d-l Constantin Ionescu este in conducerea FSLI, cum ati facut alergie. Daca ati fi preocupat de revitalizarea activitatii sindicale ati asculta depozitia d-lui Constantin Ionescu la Audierea publica de la Focsani, pe adresa de You-Tube sau pe blogul actiunii unde veti gasi si depozitia scrisa si veti constata ca liderii FSLI chiar lucreaza impreuna cu "masele" pentru combaterea ticalosiilor din Legea dialogului social. Sa nu credeti ca ticalosii care incalca drepturile democratice vor scapa nepedepsiti. Majoritatile parlamentare se mai schimba, guvernele se mai schimba si ele iar justitia va analiza si se va pronunta. Nu va faceti iluzii! Si Ceausescu si-a facut iluzii si ati vazut ce a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ca am aflat despre domnul in cauza in aceste circumstante e regretabil pentru d-lui , nu pentru mine, care, cum spuneam mai"cotizez" inca.Daca e precum ziceti , sa stiti ca n-am a ma teme de pedepsele pe care le pregatiti ticalosilor si nici iluzii nu-mi fac.Mai ales in ceea ce va priveste.
    In alta ordine de idei, imi place "stilul" belicos, dur, pe care-l abordati, cred ca-mi aminteste de liderul Cosma, si el un aprig dusman al ticalosilor...Si sa ne lamurim !Nu sunt alergica (apropo', sunt o doamna) decat la atitudini de genul acesta, cand interlocutorul tine cu orice pret sa ma convinga doar prin vorbe!

    RăspundețiȘtergere
  16. La categoria "sa nu uitam" intra, foarte grav, liberalii cu modalitatea de nerespectare a legii prin emiterea de ordonante consecutive (neconstitutionale) cu acelasi text. Ei sunt PRIMII si CEI MAI IMPORTANTI vinovati de situatia la care au ajuns profesorii. Asta insa nu-i scuza cu nimic nici pe lichelele care au promis ca respecta legea si nu au facut-o (PDL, PSD, UDMR,...)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ion Militaru, membru simplu FSLI05.01.2012, 09:26

    Excelenta radiografie! Personalul din invatamant trebuie sa se trezeasca la realitate si sa participe la miscarile pe care le vor organiza liderii de sindicat in acest an. Eu stiu ca salariatii au incredere in liderii de sindicat dar le este teama. Insa nu mai putem suporta umilinta, supraincarcarea cu sarcini, salariile de mizerie si va trebui sa rabufnim.

    RăspundețiȘtergere
  18. @june_14: Nu ai "cotizat, stimabile, niciodata la sindicat. Cel putin, din mesajul de mai sus, asa rezulta. Mai rezulta ca esti un trepadus politic, pedelist. "Cotizezi", in mod cert la partid. Si.....stimabile, esti bisexuala? Esti atat de preocupat cu diversiunile pe care le postezi incat nu mai realizezi ca te dai de ambele sexe.

    RăspundețiȘtergere
  19. Hotararea CEDO referitoare la taierile de salariu , cum o comentati ?

    RăspundețiȘtergere
  20. Stimabile?!Ca sa incheiem discutia v-as recomanda sa mai mergeti la scoala din cand in cand(banuiesc ca sunteti degrevat de norma didactica pentru a lucra cu "masele"), poate reusiti sa recuperati ceva la capitolul "bune maniere",caci e vizibil ca suferiti din cauza lipsei celor 7 ani de-acasa...si poate chiar la vreun psiholog,pentru ca, la prima vedere aveti sigur probleme de genul paranoia din moment ce vedeti peste tot trepadusi,ticalosi, bisexuali,alergici la sindicate,etc.Sa va fie rusine!

    RăspundețiȘtergere
  21. DECIZIE MODEL. Judecatorii de la Strasbourg au decis ca, atunci cand interesul public o impune, statul poate micsora salariile bugetarilor.

    Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, ia in calcul promovarea unui recurs in interesul legii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea aplicarii hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin care s-a stabilit ca reducerile salariale de 25% din sectorul bugetar sunt legale.
    Admiterea recursului ar insemna unificarea practicii judiciare, in instantele romanesti, in cazurile bugetarilor care contesta Legea 118/2010, prin care s-a hotarat diminuarea salariala de 25%. Decizia procurorului general survine unei hotarari a CEDO, din decembrie 2011, in care se specifica: "Revine statului, sa stabileasca, de o maniera discretionara, ce beneficii trebuie platite angajatilor sai din bugetul de stat. Statul poate dispune introducerea, suspendarea sau incetarea platii unor astfel de beneficii prin modificari legislative corespunzatoare". Motivatia Curtii Europene Judecatorii de la Strasbourg au motivat ca interesul public primeaza, mai ales ca este vorba despre restabilirea echilibrului bugetar national. "Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat neincalcarea de catre Statul roman a dispozitiilor articolului 1 din Protocolul Aditional nr. 1 la Conventie, sub aspectul reducerii cu 25% a salariilor, ca ur­mare a aplicarii Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si com­pletarile ulterioare. Curtea (...) recunoaste statului o larga marja de apreciere in a alege modalitatile de punere in aplicare si pentru a stabili daca si consecintele lor sunt justificate de interesul public, de scopul realizarii obiectivului legii in cauza", au explicat judecatorii de la Strasbourg. Solutii contradictorii, in tara Hotararea a fost pronuntata intr-o cauza intentata statului roman de doi angajati ai Primariei Chisineu Cris, carora si Tribunalul Arad si Curtea de Apel Timisoara le respinsesera, anterior, definitiv si irevocabil, aceeasi solicitare.
    Practic, CEDO a declarat inadmisibile cererile introduse de Felicia Mihaies si Adrian Gavril Sentes, impotriva Romaniei. Nu toate instantele roma­nesti au adoptat, insa, aceeasi solutie, mii de litigii intentate de bugetari, impotriva reducerilor salariale de 25%, prevazute de Legea 118/2010, fiind castigate de acestia. Pe langa faptul ca instantele romanesti vor trebui sa tina cont, pe viitor, de hotararea CEDO, situatia va trebui reglementata, motiv pentru care Laura Codruta Kovesi ia in calcul promovarea recursului in interesul legii. Astfel, practica judiciara ar fi unificata cu decizia CEDO si nu s-ar mai crea discrepante intre salariile primite de bugetarii angajati pe aceeasi functie, dar care fie nu au actionat statul in in­stanta, fie au pierdut litigiile.

    "Revine statului sa stabileasca, de o maniera discretionara, ce beneficii trebuie platite angajatilor sai (...).“

    RăspundețiȘtergere
  22. Domnule june_14, iti raspund punctual. Imi asum culpa! Nu am 7 ani de-acasa pentru ca m-au dat parintii la scoala la 6 ani. Merg la scoala in fiecare zi, chiar si acum in vacanta, dar lucrez si cu masele pentru ca, asa cum ai intuit, sunt lider de sindicat. La psiholog, de ce m-as duce cand asta e profesia mea? Bisexual te-ai declarat d-ta in doua comentarii. D-ta, daca nu esti trepadus politic, intr-un cabinet parlamentar, ce poti fi? Cine mai munceste azi pe gratis? Sa-mi fie rusine, pentru ce? Ce, eu ma dezbrac in fata camerei web? Asta e profesia voastra, a trepadusilor, pentru un ban in plus. Noi, liderii de sindicat ne luptam cu guvernul pentru un ban in plus. Hai, pa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta mai lipsea, sa va dezbracati si de haine(ca de caracter v-ati dezbracat demult!).Cred ca am avea ce vedea la ce mecla afisati!Nu voi raspunde si acestor magarii, pastrati-le pentru dumneavoastra domnule lider!

      Ștergere

Postări populare