24 aug. 2009

Anexa II/1 a Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice


Sporuri şi alte drepturi ale personalului didactic din învăţământ
* Personalul didactic calificat de predare care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate primeşte o indemnizaţie de până 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă.
* Personalul didactic de predare din învăţământul special beneficiază de o indemnizaţie de până la 15% din salariul de bază.
* Personalul didactic din învăţământ beneficiază de gradaţia de merit acordată prin concurs şi care este atribuită pe o perioadă de 4 ani. Aceasta se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar şi reprezintă 25% din salariul de bază.
* Personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practica pedagogică
pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori beneficiază de un spor de 10-25% din salariul de bază, în raport de timpul efectiv lucrat şi calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi.
* Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-4 clase de elevi în învăţământul primar primeşte un spor la salariul de bază pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată. Mărimea concretă a sporului se stabileşte după cum urmează:
- pentru 2 clase -5%
- pentru 3 clase -7%
- pentru 4 clase -10%
* Personalul didactic de predare care îndeplineşte funcţia de diriginte primesc o îndemnizaţie de 0,25 din valoarea coeficientului 1,00.
* Personalul didactic de predare poate fi salarizat şi prin plata cu ora sau prin cumul.

37 de comentarii:

  1. S-a taiat din sporul pentru predare in regim simultan? Anul trecut era 7% pentru doua clase, 10% pentru trei clase si 12% pentru patru clase. Cei care au decis acest lucru au predat vreodata la simultan?

    RăspundețiȘtergere
  2. Vor sa faca economie cu orice pret. Taie de peste tot numai sa scoata cativa lei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar salariul de merit mai este?
    La dirigentie, cat inseamna 0,25 din valoarea coeficientului 1,00??? De ex la un salariu de baza de 1000 RON, cat ar fi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Indemnizatia de dirigentie reprezinta o,25(un sfert) din 600 lei, cat este valoarea coeficientului 1,00, adica 150 lei. Nu mai variaza in functie de grad si vechime. Salariul de merit este inclus in coeficientii din grila. Eu nu inteleg cum. Cine nu are salariu de merit va avea salariul diminuat corespunzator? Nu stiu .

    RăspundețiȘtergere
  5. Vrajeala. De unde se dau banii? Imi place ca va zbateti sa faceti legi :)) pe care niciodata nu o sa le vedem aplicate...Praf in ochi din partea sindicatelor...ca de obicei...

    RăspundețiȘtergere
  6. Aaa....si inca ceva d-le Pop...In Romania oamenii educati niciodata nu pot fi lideri...

    RăspundețiȘtergere
  7. Sporul de doctorat ramane?b Cat va fi?

    RăspundețiȘtergere
  8. sporul de fidelitate şi cel de stres se mai acordă?

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum adica indemnizatie de pana la 20% pentru avtivitate in localitati izolate? In prezent este de pana la 80%, cum sa il taie la 20% maxim? Bataie de joc, nu am cuvinte sa spun altceva.

    RăspundețiȘtergere
  10. Se mai deconteaza cheltuielile de deplasare?

    RăspundețiȘtergere
  11. Sporul de fidelitate si cel de stres sunt incluse de ani buni in salariul de baza. Acum despre salariul de merit exista aceeasi prevedere. Sporul de doctorat nu mai apare, iar sporul pentru localitati izolate, nu dispare, dar este redus la maximum 20%.Nu mai apar prevederi referitoare la decontarea navetei, calatoriile pe CFR etc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Maxim 20% pentru sporul pentru localitati izolate este bataie de joc. Am colege care merg pe jos 4Km ca sa ajunga la scoala, pe drum anevoios si care pana acum aveau 80% sporul de mediu rural. 20% este mult prea putin pentru cat iti distrugi sanatatea parcurgand acesti kilometri pe jos pe ploaie, pe ger iarna etc. Nu este posibil, sindicatul nu ar trebui sa accepte asa ceva pentru ca noi nu am accepta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Si inca ceva: asa cum legea potrivit careia ni se majorau salariile a fost promulgata si totusi nu a fost aplicata atunci ar trebui ca acum noi sa nu permitem intrarea in vigoare a acestor nedreptati pe care vor guvernantii sa le faca. Pana cand le vom permite sa isi bata joc de noi?

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum vine cu salariu de merit ? Chiar am muncit mult sa iau asa ceva si nu imi convine ca cei care freaca menta sa ia salariu de merit la fel ca mine. Iar coeficientii sunt de cacao, ati negociat degeaba in mai. Aveati un protocol cu semnaurile multor ministrii, se pare ca puteti sa va stergeti la posterior cu el. Cred ca o sa imi maresc salariul singur, prin retragerea din sindicat. Ca oricum nu sustine nici macar ce a obtinut .

    RăspundețiȘtergere
  15. De acord cu retragerea din sindicat. Mai bine ne infiintam o asociatie care sa ne apere interesele cu adevarat

    RăspundețiȘtergere
  16. va dovediti neinformati si neimplicati ; deja unele pareri sunt meschine si penibile ; daca nu stii ce insemna 25% x coef 1,00 ce cauti in invatamant ?

    RăspundețiȘtergere
  17. ce e poate... de comentat e coeficientul directorului de scoala 6,00 cam mare avnd in vedere ca un inspector gen are 6,5

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru anonimul rauvoitor
    Poate ca unii colegi nu au stiut cat reprezinta valoarea coeficientului 1,oo.Si atunci cum sa calculeze 25%? Din ce? Ce repede porniti atacurile!

    RăspundețiȘtergere
  19. Exact... Ce oameni rai! Imediat fac presupuneri fara a analiza toate datele..imediat te dau afara, iti iau ei locul...

    RăspundețiȘtergere
  20. Da este foarte adevarat coeficientul 6 pentru directori este mult prea mare .Munca pe care o desfasoara nu motiveaza acest coeficient. Un profesor diriginte munceste mult mai mult. De fapt munca lui este facuta de corpul profesoral si de secretariat El da doar ordine cine ce sa faca

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce face un director? Cauta in atributiile directorului din ROFUIP. Cand se ia vacanta mare, profesorul pleaca linistit in concediu; directorul ramane cea mai mare parte a vacantei in scoala, se ocupa de pregatirea inceperii noului an scolar, de autorizatii si de multe altele. E o utopie sa crezi ca e suficient sa dai ordine, trebuie verificat tot ceea ce se executa pentru ca directorul este cel care raspunde de ce se face sau nu intr-o unitate. Urez, celor care cred ca totul e simplu, sa ajunga directori si sa revina cu comentarii. Inca ceva: in aceste momente, profesorul stie ca trebuie sa-si primeasca salariul, directorul trebuie sa caute solutii pentru a se incadra intr-un buget de care nu mai este sigur.

    RăspundețiȘtergere
  22. sunt de acord cu antevorbitorul meu, directorul in special in vacanta de vara este si secretar si administrator si tot ce vreti, mai bine ati observa diferentele dintre salariul minim al unui secretar sef din preuniversitar si prof. gr. I peste 40 de ani vechime: 4,65-4,95=secretar sef si 4,10 maxim=prof.I, gr. I, 40 ani vechime, si daca directorul are noroc de o secretara care tot anul are cate ceva de rezolvat, in fiecare vineri, toate vacantele elevilor si toata luna august este in concediu si nici nu-i raspunde la telefon, nu sa vina la serviciu daca este ffffffff urgent, atunci invidiosilor le urez din suflet succes la concursul de directoi, daca se vor mai organiza vreodata.

    RăspundețiȘtergere
  23. De acord ca directorul are raspundere, dar este degrevat total de ore, normal ar trebui sa munceasca aceleasi 40 ore ca si profesorii. A-i acorda coeficientul 6 ( cu doi mai mult decat profesorul cu cea mai mare vechime)este mult prea mult

    RăspundețiȘtergere
  24. Sporul de doctorat RAMANE! E adevarat ca nu mai exista spor de doctorat, insa art.279 (5) din Cod spune clar:
    (5) Personalul didactic, didactic auxiliar, de conducere, de îndrumare si de control din învăţământul preuniversitar, care are titlul stiinţific de doctor, este remunerat cu 15% în plus la salariul de bază.

    RăspundețiȘtergere
  25. oricum nu este drept ca un director sa fie incadrat la vechimea maxima de peste 40 ani si sa mai aiba si un spor 30-40 sau 50%,munca lui este facuta de secretariat sau de profesorii din scoala dupa caz. La inceputul anului scolar fac incadrarile cu ajutorul sefilor de catedra dupa care tot timpul anului doar urmaresc activitatile care se desfasoara in scoala E mare diferenta in a pregati niste activitati, a le desfasura iar tu ca director sa vii sa-ti dai cu parerea.

    RăspundețiȘtergere
  26. Atentie, codul si legea unica de salarizare nu sunt acelasi lucru si aplicarea lor nu este interdependenta! Codul nici nu se stie cand si in ce forma finala va fi votat, asa ca directorul si directorul adjunct fac mai departe orele din obligatia de catedra. Si ei pregatesc activitati, fac planificari si toate cele care intra in obligatia lor de profesori. Pentru antevorbitorul meu: aveti un director super daca totul merge bine si lucrurile se rezolva atat de simplu. E, deci, un bun manager, organizeaza perfect compartimentele subordonate, ce mai,isi merita banii. Apropo, in scoala dvs. secretara, sefii de catedra si profesorii fac cumva altceva decat in fisa postului lor, care,eventual era prevazut in fisa postului de director?

    RăspundețiȘtergere
  27. directorul face toata treaba (a secretarului, a administratorului etc) pentru ca are interes;nu vrea ca ceilalti sa se implice pentruca ar imparti comisioanele. Mai bine si/ar face treaba de director si atat.Iar pt. asta nu trebuie sa primeasca 6. Daca este atat de greu sa fii director de ce este atata bataie pentru aceasta pozitie in scoala?Intreb si eu...

    RăspundețiȘtergere
  28. e o nebunie care o face Guvernul tocmai pentru a ne bulversa
    si se pare ca a reusit p eici p ecolo
    parera mea este ca doar unitatea si solidaritatea ne mai poate mentine demnitatea profesiei in aceasta grila p ecare o propune tentativa de guvern pe care il avem

    RăspundețiȘtergere
  29. Luni, 5.10.2009, mai organizeaza vreun sindicat din invatamant greva? Am citit ce s-a postat pe blog cu privire la sporuri. Avem certidudinea ca se vor da aceste sporuri? E asa haos acum ca nici nu mai stim daca mai e cazul sa semnam pentru greva.

    RăspundețiȘtergere
  30. Ati citit metodologia pentru Bac 2010? Profesorii care predau la clasa a XII-a trebuie sa faca parte din comisia de examinare orala a competentelor la limba romana. Daca 2 profesori predau la 4 clase a cate 30 de elevi si examinarea unui elev dureaza 15 minute, cei 2 profesori vor examina elevii in 30 de ore, in medie 10 ore continuu pe zi, in intervalul 11-13 ian.2010, fixat de MECI. Cum se fac in acele zile orele de romana la clasele la care profesorul mai preda? Cine munceste atata si nu este remunerat? Profesorii de alte materii care isi pierd orele in zilele respective, trebuie sa le recupereze in alte zile? Mister!!! Atentie! In comisia de examinare sunt 2 profesori de romana. Daca la clasele a XII-a predau 4-5 profesori si elevii, ordonati alfabetic pe scoala, sunt de la clase diferite, cine ii examineaza? Se ridica proful de la A, vine proful de la C, apoi cel de la E, in functie de ordonarea care presupune amestecarea elevilor de la toate clasele?! Cu cat veti citi mai mult metodologia, cu atat veti gasi mai multe ambiguitati!!!

    RăspundețiȘtergere
  31. @22.15 nimic nu mai e sigur
    sa vedem si modificarea art daca o sa fie publicata in MO
    @22.34 E o noua improvizatie MECI

    RăspundețiȘtergere
  32. cand trebuie sa demisioneze din partid directorii care sunt membri ai unor formatiuni politice? in max. 45 de zile de la asumarea legii sau in 3 zile de la publicarea legii in monitorul oficial?

    RăspundețiȘtergere
  33. Care este ultima reglementare in vigoare privind obligatia de catedra a directorilor si directorilor adjuncti? Cate ore suplimentare pot efectua directorii si in ce conditii? In unele unitati problemele acestea se rezolva "dupa ureche", se fac trimiteri la Statutul personalului didactic, dar care este ultima modificare in vigoare a acestuia? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  34. pe wwww.slimm.ro gasiti forma finala a Statutului Personalului didactic, unde gasiti precizarile
    daca nu va descurcati, reveniti

    RăspundețiȘtergere
  35. Multumesc pentru indrumare.Totusi,potrivit celor gasite pe acest site,in forma finala a Statutului,la art. 46 alin.2,modificat prin Legea 349/2004,art.I,pct.15,obligatia de catedra a dir. adj. este de 2-6 ore.Pe site-ul ISJ Arges,in luna mai,d-l inspector de la departamentul management a postat la obligatia de catedra a directorilor adjuncti norma de 8-10 ore sau chiar 12-14 ore,in functie de marimea si tipul unitatii de invatamant, nicidecum 2-6 ore.De altfel,pe aceste norme mult marite sunt incadrati toti dir.adj.In concluzie,cu scuzele de rigoare,nu m-am lamurit cum poate exista o asemenea diferenta.
    Va rog mult sa ma indrumati si intr-o alta problema,cea de normare a unor angajati din categoria didactic auxiliar:secretarul-sef care a absolvit studii superioare de lunga durata cu specializarea Teologie/asistenta sociala,se normeaza ca secretar-sef cu studii superioare? Un absolvent de Colegiu cu profil economic(finante-contabilitate)de 3 ani poate indeplini functia de contabil-sef de centru bugetar? In ce act normativ actualizat as putea gasi, explicit precizate, conditiile incadrarii,normarii si salarizarii personalului didactic auxiliar? Evident, este nevoie sa se clarifice aceste aspecte,daca de la 1.01.2010 se aplica Legea 330/5.11.2009
    Multumesc pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  36. Care este demersul pe care trebuie sa il faca un profesor consilier pentru a avea asigurata obligatia de catedra?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare