12 mar. 2009

INFORMARE FSLI 12 martie 2009

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ - Simion Hancescu, Liviu Marian Pop și Levente Vadasz - au participat astăzi, 12.03.2009, la ședința Comisiei pentru Dialog Social, care a avut ca scop, eliminarea inadvertențelor existente în conținutul Planurilor-cadru aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru învățământul liceal.
În urma analizării acestora, s-a convenit ca ora de consiliere și orientare să nu apară în trunchiul comun, aceasta fiind activitate extracurriculară, urmând ca diriginții claselor liceale să primească indemnizația de 10%, prevăzută la articolul 51, aliniatul 4, din Legea nr.128/1997, cu modificările și completările ulterioare.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării împreună cu federațiile reprezentative din învățământ, vor elabora un regulament prin care se vor stabili modalitățile de desfășurare a activității de consilere și orientare la clasele IX-XII.
Această măsură a permis reintroducerea în Planurile-cadru, a disciplinei istorie la clasa a XII-a de liceu, filiera tehnologică.
În cadrul aceleiași ședințe, părţile au convenit să se modifice Planurile-cadru pentru învăţământul liceal special.
De asemenea, s-a identificat soluția pentru încadrarea maiștrilor instructori și subinginerilor din Școlile de arte și meserii, pe posturi de instruire practică la clasa a IX-a de liceu, filiera tehnologică.
Mulțumim colegilor care au trimis propuneri referitoare la remedierea problemelor apărute în aceste Planuri-cadru.

40 de comentarii:

  1. va rog sa spuneti ce s-a hotarat si pentru orele de logica! A ramas tot asa cum s-a hotarat? Pentru acest punct nu s-a luptat nimeni?

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreti va rog sa precizati daca istoria va fi 1 ora sau 1/2. Dupa cum informati pe blog s-a reintrodus istoria in locul orei de consiliere, deci logic ar fi 1 ora, ori toate forumurile pun in discutie alternarea geografiei cu istoria

    RăspundețiȘtergere
  3. este o ora de istorie si o ora de geografie.
    Am rezolvat

    RăspundețiȘtergere
  4. orele de logica pentru profil real spuneau ca se vor scoate...ramane tot asa?
    s-a scos filosofia de la a 12 ...acum logica

    RăspundețiȘtergere
  5. D-le Pop ,va rog ,mai exact in ce consta solutia pt incadrarea maistrilor ?

    RăspundețiȘtergere
  6. in ce cansta solutia pr incadrarea maistrilor?

    RăspundețiȘtergere
  7. "Va multumim frumos " si noi profesorii de tehnologie pentru ca la noi se reduc cele mai multe ore si nici o federatie nu discuta aceasta problema.
    Orele care se reduc din CDL,CDS sunt tocmai cele prin care se dobandesc competentele profesionale pentru fiecare calificare. Dar ce conteaza....
    Bine ca scapa sistemul de multe norme,e drept ocupate de suplinitori. Dar suntem suplinitori pentru ca nu s-au scos posturile la titularizare ci munai la suplinire, ca nu aveau "viabilitate de 4 ani" Dar eu prin concurs in 2003,2006 sunt pe aceeasi catedra.

    RăspundețiȘtergere
  8. in sfarsit un mic semn ca sindicatele nu dorm...eram pe punctul de a ma retrage din sindicat cand am vazut ca nu mai dau nici un semn

    RăspundețiȘtergere
  9. mai las-o balta cu tehnologia ca inginerii si maistrii au avut cel mai mult de castigat prin modificarea planurilor cadru . Oricum au acum ore de practica si la clasa a IX-a si aX-a .

    RăspundețiȘtergere
  10. De ce adica sunt criticati maistrii si inginerii ca au avut de castigat din toata povestea aceasta? Daca se va numi liceu tehnologic nu e normal ca accentul sa se puna pe obiectele tehnologice? Sau credeti ca elevii cu gandire tehnica vor ajunge toti lingvisti sau matematicieni?

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai lasati-o moarta cu meseriile voastre ca degeaba face copilul un liceu tehnologic ca nu-l baga nimeni in seama dupa absolvire si ce scoala se face la S.A.M ne facem breasla de ras cu inginerimea....daca le placea la catedra se faceau profesori asa .....sunt umplutura in sistem! Vrei profil tehnic alege-l dupa liceu ca oricum e pierdere de vreme........nu ai nici o calificare viabila pe piata muncii!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt situatii in care sunt reduceri?
    La mine in liceu ne mai trebuie oameni

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu v-ati gandit si la cei care vor sa se transfere unde au domiciliul, dar vin din alt judet???
    Nu este drept ca profesorii care sunt in aceasta situatie sa ramana la urma (dupa transferarile celor din acelasi judet), indiferent de punctaj si medie de titularizare.

    De asemenea, daca se face diferenta intre cei cu licenta de 3 ani si cei cu licenta de 4 ani, atunci mi se pare corect sa se faca diferenta si pentru cei care au master/specializari postuniversitare.

    Cand veti discuta si despre aceste inechitati la minister?????

    RăspundețiȘtergere
  14. "Va multumim frumos " si noi profesorii de tehnologie pentru ca la noi se reduc cele mai multe ore si nici o federatie nu discuta aceasta problema.
    Orele care se reduc din CDL,CDS sunt tocmai cele prin care se dobandesc competentele profesionale pentru fiecare calificare. Dar ce conteaza....
    Bine ca scapa sistemul de multe norme,e drept ocupate de suplinitori. Dar suntem suplinitori pentru ca nu s-au scos posturile la titularizare ci munai la suplinire, ca nu aveau "viabilitate de 4 ani" Dar eu prin concurs in 2003,2006 sunt pe aceeasi catedra.

    UNDE VI SE REDUC ACESTE ORE?

    RăspundețiȘtergere
  15. ORE REDUSE din planul cadru ,la cl IX 3ore/saptamana in loc de 12/sapt de practica ,iar la clasa a X incepand cu anul 2010 ,o/sapt de instruire practica si abiala sfarsit daca se opreste elevul la 10 clase va efectua un stagiu de pregatire practica

    RăspundețiȘtergere
  16. Cum va explicati atunci ca au diparut atatea catedre ?Cum credeti ca se vor solutiona atatea restrageri de activitate ,daca la toate scolile sunt probleme cu incadrarile?

    RăspundețiȘtergere
  17. Va raspund la intrebarea- UNDE VI SE REDUC ACESTE ORE?
    La toate clasele din cadrul unui liceu tehnologic se reduc orele din aria tehnologii cu 2 ore.Acestea sunt din CDL si CDS pentru ca asa sunt grupate, in planurile cadru . orele de cultura de specialitate.
    Si sa stiti ca pe baza unui studiu la nivelul sistemului de invatamant se reduc 1366.22 norme din CDL si 582.56 din CDS toate la discipline tehnologice pe langa 282.72 norme la informatica, 688.17 limbi moderne, 363.78 limba romana!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. am studiul
    au aparut acolo apropae 1600 de norme de instruire practica.
    Deci de aia nu vad de unde aceasta reducere

    RăspundețiȘtergere
  19. ORE REDUSE din planul cadru ,la cl IX 3ore/saptamana in loc de 12/sapt de practica ,iar la clasa a X incepand cu anul 2010 ,o/sapt de instruire practica si abiala sfarsit daca se opreste elevul la 10 clase va efectua un stagiu de pregatire practica
    acolo sunt 6 saptamani de practica la sf clasei a 10-a

    RăspundețiȘtergere
  20. Cum va explicati atunci ca au diparut atatea catedre ?Cum credeti ca se vor solutiona atatea restrageri de activitate ,daca la toate scolile sunt probleme cu incadrarile?

    la care toate? depinde de cate cate SAM exista.
    dar aa dori o situatie mai detaliata a unitatii dvs din acest punct de vedere.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  21. Si inca o lamurire
    Orele de tehnologii nu au fost stabilite pana acum la voia intamplarii- sa aiba inginerii ore asa cum s-a conentat anterior -
    Pentru asigurarea calificării profesionale conform standardelor de pregătire profesională nivel 3 recunoscute în Uniunea Europeană sunt necesare acumularea a 30 de credite care pot fi asigurate prin 1800 ore de specialitate ( 1 credit = 60 ore) , lucru respectat de planurile cadru alfate in vigoare in prezent!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. nivelul 3 o sa il obtina la finalizarea clasei a XII-a daca vor face (nvelul 2 la sf clasei a 10 fac6 saptamani de practica) 6 saptamani de practica la sf clasei a 12-a.
    ne incadram in numarul de ore?

    RăspundețiȘtergere
  23. dar instruirea practica este a maistrului instructor !! da s-au rezolvat problemele acestora legate de norme care erau inainte de aceste planuri cadru , dar i-au terminat pe ingineri .Dar nu numai pe ingineri ci si pe economisti.....
    si pana in 2010 ce vom face?

    RăspundețiȘtergere
  24. dar inginerii cate ore aveau la clasa a IX-a de SAM si cate au acuma laclasa de liceu tehnologic.

    RăspundețiȘtergere
  25. in studiu apar 558.81 norme la maistri instructorii nu la ingineri!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. nu il am in fata. Daca va referiti la materialul MECi cu nr de posturi si nr de necalificati care sunt in acest moment.

    RăspundețiȘtergere
  27. la clasa a IX-a SAM profesorii aveau 11 ore pe sapt iar la liceu tehnologic vor avea 6 ore pe sapt
    maistii aveau 6 ore pe sapt si 4x30 ore in saptamanile de practica comasat

    RăspundețiȘtergere
  28. D-le pop ,vad ca s-au luat in calcul cele 6 saptamaini de la sf cl a Xa ,dar acestea vor fi abea la anul,noi cei cu restrangeri nu putem sa pomenim de ele .Pate prin schimbarile facute s-a avut in vedere eliminarea necalificatilor sau a suplinitorilor ,care sunt in nimar f mare la nivel de tara,dar la gr sc unde functionez suntem numai titulari .La asfel de situatii nu s-a gandit nimeni?

    RăspundețiȘtergere
  29. dar la ingineri nu suntem necalificati suntem chiar cu gradul didactic I si suntem suplinitori pentru ca la concursurile din 2003 si 2006 s-au scos numai cate 2 posturi la titularizare pe tot judetul, restul erau mnumai pt suplinire ca nu aveau "viabilitate de 4 ani" Dar eu prin concurs in 2003,2006 sunt pe aceeasi catedra
    in plus cu a treia medie la concursul din 2006 nu am putut ocupa o catedra de 12 ore cu viabilitate de 4 ani pt ca era incomplata

    RăspundețiȘtergere
  30. VA CONTRAZIC,la cl a IX sam maistrii aveau 12 ore /saptamana (30 sapt)si 4 sapt practica comasata ,total 480 ore iar acum au 72 ore de instruire practica si 90 de ore practica comasata .Este o diferenta enorma ,si asa se explica restrangerile .Cred ca am clara.De aceea am sustinut tot timpul ca o solutie care e si eficienta ,desfasurarea orelor de practica sa se faca pe grupe ca si in prg PHARE,de fapt in conformitate cu prevederile UE.

    RăspundețiȘtergere
  31. ptr elenavrabie
    Nu cred ca cineva a gandit planurile
    se vede de la o posta ca sunt facute pe picior de fuga.
    Noi am incercat sa reparam stricaciunile lor.
    Si vb acum de modificare doar la clasele de SAM de clasa a 9-a. Chiar asa multe norme dispar?

    RăspundețiȘtergere
  32. noile shimbari in planul cadru au dus la crearea unor tensiuni intre cadrele didactice de pe dicilplinile din trunchiul comun si cadrele tehnice -ingineri si maistri,care au si ei o foarte buna pregatire ,majoritate au grd i,fel de fel de cursuri de formare continua ,perfectionari ,reconversii prof,coordonatori ai anor programe ,dar care in cazuri extreme nu sunt sustinuti si apreciati la justa lor valoare .

    RăspundețiȘtergere
  33. Anexa 1 la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi inovării nr. 3312 din data 02.03. 2009
    imi spune de 414 ore
    vb de acelasi lucru?

    RăspundețiȘtergere
  34. De ce domnii ingineri nu predau la clasele I-IV, sa vada acolo munca, nu aiureala, cum se face de la clasele a V-a incolo, cand sunt multi chemati dar putini alesi, intra la ore doar ca sa se aseze la catedra si se fac ca fac!
    La nivelul primar se munceste de ne ies ochii si suntem licentiati cu Liceul Peadagogic, oameni care au invatat generatii intregi, dar asta se intampla inainte de 1989, de atunci incoace invatamantul este o groapa de gunoi a societatii, in care au intrat numai pile, cunostinte, relatii care habar n-au sa predea, nici nu se implica, doar se bat pentru salarii si gradatii de merit, pentru care se cotizeaza la inspectori cu sume enorme.
    Se stie acest lucru dar nimeni nu face nimic.
    Dumneavoastra puteti, domnule Pop? Ma indoiesc!
    Coruptia in invatamant este extrema, si toti merg inainte ca , CAII!
    "Abea" doamna Vrabie se scrie ABIA, cat aveati la romana? Cand vor sti profesorii, nu toti, e-adevarat, sa scrie si sa citeasca dupa regulile gramaticii limbii romane?
    Daca s-ar face inspectii la inspectori, ati avea ce sa vedeti: un mare NIMIC.
    DE CE isi rezerva inspectorii posturi foarte bune, in oras, si ocupa ani de zile aceste posturi, nu revin la catedra si acele locuri sunt ocupate de relatii de-ale lor?
    Stiu un caz de rupere a foilor din catalog de catre directoarele unui liceu, impotriva carora nu s-a luat masura excluderii din invatamant, ci sunt bine-mersi pe aceleasi posturi. Si stie si ministerul acest lucru, e drept ca era alt ministru.
    NU CRED in sindicate si alte formatiuni care au aparut ca ciupercile dupa ploaie si participa la sedinte dupa sedinte, adica vorba lunga bogatia unora, a generatiei de smecheri care s-a format si cristalizat BETON, si saracia unora ca noi, cei care vrem ca elevii sa stie ceva.
    Sunt cativa care isi fac treaba cu profesionalism, dar raman din ce in ce mai putini pentru ca ei stiu sa munceasca, nu sa vorbeasca intruna, de foarte multe ori AIUREA!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. DA ,va asigur ca asa stau lucruruli in privinta orelor de practica .La teorie sunt 6 ore pe saptamana , insa la practica in loc de 12 doar 3. stau si ma intreb cum o sa reusim sa le formam deprinderile si cum o sa-i rotim la masini pe toti 28-30 in 150 min/sapt

    RăspundețiȘtergere
  36. Cultură de specialitate şi pregătire practică săptămânală

    Total ore/an = 9 ore/săpt. x 36 săptămâni = 324 ore

    RăspundețiȘtergere
  37. in atentia Anonim
    Subscriu l acele spuse de dvs.
    Insa nu cred ca reusim cu o floare sa facem primavara.
    insa a ne da deoparte si a critica nu e ok.
    consider ca fiecare dintre noi, atata cat poate, acolo unde este, trebuie sa isi faca treaba.
    Insa....

    RăspundețiȘtergere
  38. Va astept sa continuam http://liviumarianpop.forumgratuit.ro/pentru-membrii-fsli-f1/noile-planuri-cadru-t85.htm
    ca deja simt ca nu ne mai intelegem

    RăspundețiȘtergere
  39. In noile planuri cadru - liceu tehnologic la disciplina chimie cate ore au ramas?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare