Conform art. 145 din Codul Muncii actualizat
(1) „Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu”.
Conform punctului 6 din nota la anexa nr. II a Legii nr. 330/2009 „personalul didactic din învăţământ beneficiază de gradaţie de merit, acordată prin concurs. Această gradaţie se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior, şi reprezintă 25% din salariul de bază. Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani”.
Prin urmare, atribuindu-se pe o perioadă de 5 ani, gradaţia de merit are caracter permanent şi intră în calculul indemnizaţiei de concediu. Astfel, dacă în cele trei luni anterioare plecării în concediu, care se iau în calculul indemnizaţiei de concediu, unei persoane i s-a acordat gradaţia de merit, şi aceasta va intra în calculul indemnizaţiei ce se acordă cu ocazia concediului de odihnă.
Preşedinte,
Prof. Liviu Marian POP
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
1. Activitatea didactică .... 630 ore (18 ore x 35 săpt. = 630 ore) 2. Transport către diverse activităţi obligatorii (cercuri pedagogice...
-
Calculator *rezultatele calculatorului au caracter orientativ si se aplica pentru cadrele didactice cu peste 6 ani vechime în învățământ
-
Rugaminte pentru cei care aveti particularitati: un email pe fsli@fsli.ro pentru a va raspunde oficial conducerea FSLI. Multumesc pentru int...
-
Metodologia de miscare de personal 2012-2013 o puteti descarca de AICI pentru cei care nu reusesc se poate descurca de pe www.slimm.ro
-
Anexă la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 6239/14.11.2012 METODOLOGIA - CADRU PRIVIND MOBILITATEA P...
-
Gasiti cateva modele pentru subiectele de la examenul de titularizare 2012 AICI Pana la inceputul saptamanii viitoare vor mai aparea si alt...
-
O R D I N pentru modificarea şi completarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în ...
-
" Art. 277.(1) Copiii personalului didactic şi didactic auxiliar aflat în activitate sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la con...
Mai mult decat atat! Caracterul permanent al unei activitati si a unui drept salarial este dat pentru un an de zile. Argumente: 1)Personalul didactic (si cel titular si cel suplinitor) este incadrat pentru un an de zile, la fiecare 1 septembrie pana la 31 august a anului urmator. La fiecare 1 septembrie se schimba sarcinile de predare, postul didactic, functia si norma didactica (ex: cel ce a fost invatator la clasa a III-a in anul scolar 2009-2010, in anul scolar urmator este diriginte la clasa a IV-a; alte sarcini, alte discipline, alta materie de predat; si orice profesor are alt post didactic si alta norma didactica de indeplinit; poate sa mai fie diriginte sau nu; etc.). Caracterul de drept salarial permanent este deci pentru un an de zile. La fiecare 1 septembrie se intocmeste fisa postului care devine parte componenta a contractului individual de munca. In fisa postului se trece si norma didactica de indeplinit: norma didactica de baza+fractiunea de norma didactica pentru suplinire. Conform art. 49 alin. 1 lit. a), alin. 2 si alin. 3, salariul de baza se formeaza la norma didactica de indeplinit. Ce voiam sa spun? Acesta este rationamentul (cu fundament legal) precum ca si indemnizatia de diriginte (care poate fi numai pentru un an de zile) si gradatia de merit suplinirea in regim de plata cu ora trebuie sa se ia in calculul indemnizatiei de concediu de odihna. S-a acceptat tacit si si contrar legii ca plata cu ora nu poate fi luata in calculul indemnizatiei de c.o. pentru ca poate fi numai pentru un an scolar si nu se incheie c.i.m. Fals! Am argumentat mai sus.
RăspundețiȘtergere3) "Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu”.
RăspundețiȘtergereDe ce acum ni se plateste lunar indemnizatia de concediu ? Am ajuns bataia de joc a primarilor ! Nu pot fi obligati sa ne plateasca concediul asa cum e prevazut de lege ? De naveta nu mai spun ...
Primarul poate fi obligat sa plateasca indemnizatia de c.o. prin sentinta judecatoreasca.Procesul, cu recurs, dureaza un an de zile, dupa care ne lovim de ordonanta lui Boc cu suspendarea si amanarea executarii sentintelor judecatoresti. Ce se intampla acum (si ce urmeaza sa mai fie...!!!) este consecinta modului in care am tratat greva generala. Mai este si consecinta faptului ca majoritatea personalului didactic a votat cu pdl-ul si cu basescu. Ne meritam soarta!
RăspundețiȘtergereTotul este foarte frumos teoretic. Dar, in practica lucrurile se schimba.
RăspundețiȘtergereVa prezint cazul meu.
Am avut gradatia de merit pana anul acesta, iar acum am obtinut-o din nou pe inca 5 ani. Am intrebat la scoala cum se va plati gradatia in continuare daca n-am prinit inca actul oficial de la Insp., si mi s-a spus ca nu-i nicio problema ca oricum gradatia noua se da de la 1 sept. Asadar pe lunile de vara mi se vor taia cele 25% plus inca 25% gradatia si voi ramane cu jumatate de salar?
Stimate domnule Marian Pop, va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa se procedeze in cazul meu. Cum trebuie calculata indemnizatia de concediu? Din cate am inteles din cele prezentate de dvs. trebuie sa se tina cont si de gradatia de merit avuta pana acum?
Intr-adevar, faptul ca gradatia de merit se acorda cu 1 septembrie a facut ca ministerul sa nu mai plateasca pentru iulie si august aceste gradatii, deci -economie. Acest lucru se va intampla pe parcursul a 4 ani, anul acesta fiind primiul pentru ca s-a modificat perioada de acordare.
RăspundețiȘtergereD-le Pop, am intrat in concediu de odihna dar fara bani. De la scoala mi s-a spus ca, pe 7 iulie primim salariul pe iunie, dar de banii de concediu nu se stie nimic. Atunci, ...cel putin 5 zile inainte, se mai respecta ?
Sunt din Neamt, unde invatatorul cu gr. I si 25 ani vechime este incadrat pe 16 ore !!!! Asa e in tot judetul ! Daca profesorii de ed. fizica nu au luat orele, avem de unde lua 1-2 ore in plus in plata cu ora, la cl. I si a II-a !!! In rest ... trageti concluziile d-voastra !
Pentru kati: "teoria" este tocmai ceea ce spune legea. Practica este altfel pentru ca greva a fost un esec total iar guvernantii fac numai ce vor ei, ne sfideaza pentru ca au constatat ca nu suntem uniti, nu suntem sindicalisti, nu suntem o forta reala. Pentru ca nu se platesc drepturile salariale conform legii nu sunt de vina contabilele; ele primesc note, machete de calcul, dispozitii telefonice, dispozitii la instruiri. Chiar daca ar calcula corect gradatia de merit si celelalte drepturi, nu le sunt avizate statele de salarii la primarie, la finante. Asa ca ramane sa dam dovada de sindicalism la urmatoarea greva generala care va fi cand vom constata ca ne ducem acasa cu 35-50% din salariu. Inca ceva: sa nu mai dam vina pe lideri, la gramada. Liderii fac demersurile ca o greva sa fie legala; greva o fac membrii de sindicat, salariatii. Concret pentru cazul dvs: actiune in justitie care oricum nu va rezolva nimic (cel putin pe termen scurt)pentru ca guvernul asta s-a obisnuit cu sentintele judecatoresti ca dracul cu tamaia.
RăspundețiȘtergereChiar nu-i inteleg pe cai care acum il intreaba pe liderul de sidicat de ce se intampla cu salariile si indemnizatiile noastre de concediu? Cand trebuiau sa-si ceara drepturile ce au facu? Ore! Ca sa nu piarda cateva sute de lei pe luna respectiva.Acum vom pierde toti cu anii! Pentru ca majoritatea dintre noi au fost lasi, au asteptat sa fie mangaiati pe cap si felicitati de catre directo/ inspectorul de specialitate , pentru ca au fost intelegatori.
RăspundețiȘtergereToti asteapta sa faca ceva pentru ei liderii de sindicat fara sa inteleaga ca sindicatul suntem noi toti, iar liderii sunt doar purtatorii nostri de cuvant.Nu pot sa ia hotarari si sa actioneze in locul nostru, ci doar impreuna cu noi. Noi obtinem ceea ce suntem in stare sa obtinem. Si s-a vazut de ce am fost in stare! Sa dansam pinguinul in Piata Victoriei.
Greva generala la noi e o gluma buna.Prea buna intr-o criza in care se va lasa cu morti si inghetati la iarna.Nu se poate sa ajunga natia asta atat de umila si neansemnata in ceea ce priveste demnitatea si onoarea.Nu vom bloca invatamantul decat atunci cand vom fi in transa spre moarte, anesteziati de suferinta si delirand in sevrajul loviturilor date de Basescu si compania.Nu am crezut ca se poate ajunge asa rau.Acum ne vor lua si cei 25%, cumulat cu un TVA la tot ce misca pe piata ceea ce inseamna in realitate 8-9%.Vom crapa pe viitor si tot vom tacea?????BRAVO MAI LIDERILOR!!!!!!!!!!!!!!!!!Ne asigurati un viitor stralucit si infloritor.VA MULTUMESC DIN INIMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereNu va inteleg! Cine a tradat greva? Evident, grevistii. Fiecare a avut cate un motiv: fan al lui Basescu, fan al lui Boc, membru PDL, rate la banci, familie de intretinut, nu are de incheiat medii ca e educatoare, nu are treaba cu competentele ... Unii au crezut ca reducerea veniturilor "e o gluma buna" etc. Liderii au pregatit greva, au organizat-o, si-au asumat responsabilitatile. Daca se continua greva in conditiile in care participantii erau sub 50% in greva, liderii erau chemati in justitie si suportau toate consecintele (amenzi, imputari, despagubiri, oprobiul parintilor). Liderii i-au reprezentat pe sindicalisti in justitie, in conflictele de drepturi. Pentru fiecare membru de sindicat liderii au obtinut cate 3-5 sentinte judecatoresti favorabile care nu se pun in aplicare pentru ca guvernul a constatat ca liderii nu sunt sustinuti de membri (succesul grevei ar fi rezolvat si executarea sentintelor). Stiti cat ar fi costat pe un salariat sa obtina 5 sentinte judecatoresti irevocabile? 15.000 lei(RON); cotizatia pe 150 de ani. Sindicatele au facut si au castigat aceste procese cu acel 1% din care mai suporta si alte cheltuieli. Deci liderii au folosit extrem de eficient acel principiu al solidaritatii sindicale. Acel principiu pe care nu l-au inteles si membrii de sindicat pentru a intra in greva si a continua greva neconditionat. Nu am spus toate acestea pentru a acuza pe membrii de sindicat, nici pentru a ne scuza. Le-am spus pentru a intelege ca la urmatorul protest (care va fi, avand in vedere cum evoluiaza lucrurile) va trebui sa dam dovada de solidaritate si dintr-un sens si din celalat. Altfel, aveti dreptate intr-un fel: "Vom crapa ...... si tot vom tacea". Mai ganditi-va! Cum credeti ca va fi viitorul?
RăspundețiȘtergereDomnului invatator din Neamt: E normal ca la vechimea dumneavoastra sa aveti 16 ore in catedra, dar SALARIUL RAMANE ACELASI ca atunci cand aveati 18 ore.In ceea ce priveste orele de ed. fizica, aveti dreptul sa refuzati profesorul si sa le faceti dumneavoastra. trebuie doar sa va exprimati clar intentiile.
RăspundețiȘtergereLa noi, in Maramures, colegele noastre se lupta sa aiba 16 ore, in sensul in care ele fac mai multe ore si NU LI SE PLATESTE LA PLATA CU ORA NIMIC. Chiar daca se va supara d-nul POP, sunt multe nereguli"acasa" la el , dar niciun semn de rezolvare.Hotararile Comisiei Paritare n-au nicio valoare in scoli, exceptie facand cazurile cand acestea sunt in favoarea inspectoratului sau al Sindicatului(vezi retinerea ilegala de 0,5 % cel care nu sunt membri de sindicat).
Liderului de sindicat din Galati:
RăspundețiȘtergereProbabil daca erati transparenti in relatiile cu sindicalistii totul ar fi fostcredibil. Scuzati-ma dar nu pot sa va cred , in conditiile in care , pe banii nostri (fondul de greva, nu??) in Maramures s-a construit ditamai hotelul , la OCNA SUGATAG, unde , desi am contribuit cu bani, reducerile sunt nesemnificative: biletul de revelion a costat exact cat unul la cel mai luxos hotel din Sighetu-Marmatiei. Nu se stie nimic despre administrarea profitului acestui hotel, despre proprietarul hotelului, despre eventualelel drepturi ale sindicalistilor , NIMIC. Deci nu pot sa va cred ca v-au costat atat de mult procesele. Normal ar fi sa publicati si salariile si beneficiile celor ca lucreaza la sindicat, au postul rezervat si sunt degrevati de ore. Munca lor se justifica in vreun fel???
"Pestele de la cap se-mpute"! Nu pot uita cum de la liderii FSLI a pornit ideea ca prof. pentru inv. primar nu are dreptul sa fie platit ca un alt profesor.
S-avem pardon!!!
@ Pop Maria doar in unele unitati, foarte putine la numar directorii nu doresc acest lucru. Nu avem decat calea in instanta din punctul ast ade vedere. Lucru care il facem in acest moment in functie de cum avem datele. Si nu ma supar.
RăspundețiȘtergere@ Corina Ilies din punc de vedere a costructiei cred ca publicarea in jurnalul Sindical, informarile liderilor au fost nenumarate. O sa facem o sinteza in detaliu a fiecarui amanunt intr.un material pe care o sa il inmanam fiecarui membru de sindicat. Legat de preturile de acolo stiu ca mai avem de lucru din cauza ca nu avem un istoric al consumului. Cred ca pentru concediu de vara beneficiile se vad. Oricm anual o sa fie publicat raportul financiar al centrului. In Maramures spre deosebire de alte judete, nu am angajat avocat, deoarece avem jurist. De aceea sumele nu sunt asa mari.
Oameni buni, va mai plangeti de ce se-ntampla?Unde-ati fost cand s-a pornit greva?Dar protestul anti incheiere de an scolar?Vi se da pe tava ce puteti face si voi, ce faceti?De ce va plangeti?
RăspundețiȘtergereSUCCES LA PROCESE, CA LA CIUPERCILE DUPA PLOAIE!
RăspundețiȘtergereOri obisnuiti-va cu portocalele, mai ales pe caldura!
RăspundețiȘtergereacuma sa vad ce o sa zica directorasii care executau ordinele primite de la partid
RăspundețiȘtergereNu ati citit cu atentie comentariul si nu ati inteles ce am spus. Am spus ca daca aceste procese ar fi fost deschise de salariati si daca ar fi fost angajati avocati ar fi ajuns sa coste 15.000 de lei. Am spus ca liderii de sindicat au purtat aceste procese din acel 1% folosind principiul solidaritatii sindicale. Desigur, costurile sunt diferite de la sindicat la sindicat: daca angajeaza avocat, daca are consilier juridic, daca liderul de sindicat reprezinta personal in fata instantelor de judecata. De unde ati inventat fondul de greva? Din 1% nu se poate constitui fond de greva. Suntem intelectual,nu? Sa ai fond de greva pentru a plati o jumatate de salariu grevistilor in caz de greva generala inseamna sa strangi cotizatia pe 5 ani de zile si sa nu cheltuiesti nimic din ea, sa nu mai faci absolut nimic. Ceea ce spuneti dvs. in legatura folosirea fondurilor din 1%, se vede ca sunteti bine "informata" de "nasul" de la postul de televiziune B(asescu)1 TV. Ultimul inamic al faradelegilor acestui individ si a acestui guvern au ramas liderii de sindicat. Si pentru a-i rupe complet pe sindicalisti de lideri, o modalitate eficienta este de a ridica probleme irationale (ne-aritmetice) in legatura cu folosirea cotizatiei de sindicat. Va recomand sa va faceti un sindicat, sa constituiti fond de greva, sa suportati din salariul dvs. cheltuielile de existenta ale sindicatului (aparatura, materiale, birotica etc.) si sa faceti munca voluntara, macar semi-voluntara, asa cum fac multi lideri de sindicat, tocmai cei pe care ii atacati. Va doresc succes!
RăspundețiȘtergereva rog sa imi spuneti si mie daca sporul de predare simultana la gimnaziu se acorda si pe perioada concediului.Stiu sigur ca sporul de dirigentie si cel de zone izolate se acorda,dar despre sporul de simultan nu gasesc nicaieri.
RăspundețiȘtergereIndemnizatia de concediu pentru 2012, pe cand?
RăspundețiȘtergere