19 apr. 2010

De ce JOI, 22 APRILIE 2010, ÎNCEPÂND CU ORELE 07.00, membrii de sindicat afiliaţi la ____________vor înceta lucrul pe durata întregii zile?

Acţiunea noastră se desfăşoară conform Calendarului convenit de cele patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ, în continuarea acţiunilor noastre de protest anterioare şi va fi derulată sub titlul generic: „REFORMA EDUCAŢIEI – ÎNTRE PROFESIONALISM ŞI POLITICIANISM”.

Motivele protestului nostru sunt următoarele:

1. Faptul că proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de M.E.C.T.S. Guvernului României, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului, conţine o serie de dispoziţii cu efecte negative și dezastruoase asupra personalului din învăţământ, între care enumerăm:
• pierderea titularizării în sistem, ceea ce va genera şomaj în rândul cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate;
• dispariţia în totalitate a mişcării de personal;
• trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, va genera, de asemenea, restrângeri de activitate;
• subfinanţarea sistemului de învăţământ public, în condiţiile în care, dintr-un procent de 6% din PIB şi nu 7% cât se prevede în Strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” – se finanţează atât învăţământul public, cât şi cel privat;
• politizarea excesivă a sistemului şi aservirea şcolii intereselor de partid ale autorităţilor administraţiei publice locale;
• structura nefuncţională a Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ;
• dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie, cum ar fi: decontarea cheltuielilor de navetă, cele 6 călătorii/an dus-întors pe calea ferată, prima de instalare, concediile fără plată, reducerea cu 2 ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I;
• imposibilitatea negocierii de drepturi, altele decât cele salariale, prin contractele colective de muncă.
2. Faptul că veniturile salariale, în special cele ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic s-au diminuat, datorită sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale;

3. Ignorarea de către conducerea M.E.C.T.S. a existenţei şi valabilităţii Legii nr. 221/2008 până în luna decembrie 2009, care instigă ordonatorii de credite şi inspectoratele şcolare la nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009, care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut începând cu luna ianuarie 2010, la nivelul lunii decembrie 2009.

15 comentarii:

  1. O greva de o zi nu va rezolva nimic VREM GREVA PE PERIOADA NEDETERMINATA!!! de ce trebuie sa ne cersim drepturile??? Am ajuns cersetorii societatii, desi ne cersim drepturi pe care orice categorie sociala le are...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce inseamna greva generala in invatamant? Sa fim la locul de munca si sa supraveghem copiii(dar acest lucru nu se poate in gradinitele cu program prelungit) sau sa fim la locul de munca fara a primi copiii?
    Va rog frumos sa lamuriti ce trebuie sa faca personalul didactic si auxiliar de la gradinitele cu program prelungit?

    RăspundețiȘtergere
  3. si nu numai program prelungit ci si gradinitele normale. daca este greva pai sa stam acasa nu sa supraveghem copiii, asa ceva nu se poate la gradinita, trebuie sa desfasori activitati pentru ca prescolarii nu rezista mai mult de o jumatate de ora fara activitati, jocuri, gimnastica, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. nimeni nu spune nimic despre grupapregatitoare ci doar despre clasa a IXa.si noi, educatoarele,platim cotizatie lasindicat si nu suntem de acord cu propunerea aceasta. grupapregatitoare sa fie obligatotrie dar la gradinita. chiar nu ne aude nimeni dnule Pop?

    RăspundețiȘtergere
  5. Greva de o zi mi se pare ridicola. Pai ... nu vom obtine nimic. In toata lumea civilizata salariile bugetarilor sunt inghetate sau chiar diminuate si noi ... hop ... cu greva. Sindicatele ar trebui sa aiba o atitudine mai constructiva si sa mearga la negocieri cu o doleanta punctuala ... nu, cu un pomelnic de cerinte care se dilueaza intre ele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce se va intampla joi in unitatile unde mai mult de jumatate au semnat NU, spunand ca greva de o zi nu are efect ( eu stiu ca e o etapa care trebuie parcursa inaintea grevei generale pe durata nedeterminata)? Ce fac cei care au semnat DA? Se supun majoritatii?

    RăspundețiȘtergere
  7. Daniela Smeu19.04.2010, 23:26

    In calitate de lider de sindicat al invatamantului prescolar in orasul Roman rog sustinere , d-le Pop , pentru a ramane grupa pregatitoare la gradinita si sa aiba caracter obligatoriu.
    Trebuie sa fie pusa in discutie si situatia cadrelor didactice din prescolar...acordul parintilor pentru a da copilul la scoala de 6 ani.

    RăspundețiȘtergere
  8. DANIELA SMEU19.04.2010, 23:38

    In calitate de lider de sindicat al invatamantului prescolar din Roman, am rugamintea de a sustine si acest" segment"(INVATAMANTUL PRESCOLAR)/ grupa pregatitoare sa aiba caracter obligatoriu dar sa ramana la gradinita.
    Sa se ceara acordul parintilor pentru inscrierea copiilor de 6 ani la scoala.
    nUMAI BINE!

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Anonim 19.04.2010, 15:35 o greva este inceputul
    @ Anonim 19.04.2010, 17:3319.04.2010, 18:50 greva inseamna inchuderea scolilor si gradinitelor.
    @ Anonim 19.04.2010, 18:51 se subintelege ca daca nu trece clasa a IX nu se trece nici grupa pregatitoare
    @ Anonim 19.04.2010, 19:00 dupa cum vedeti chestiunea salariala este colaterala. Principalele probleme sunt cele legate de proiectul LEN
    @ Anonim 19.04.2010, 22:36 Nimeni nu poate sa fie obligat sa faca greva. Insa avem mentalitati de genul GREVA GENERALA DAR SA O FACA ALTII
    @ Daniela Smeu am dat raspunsul

    RăspundețiȘtergere
  10. GREVA DE O ZI VA FI NIMIC PENTRU A ATRAGE ATENTIA UNOR GUVERNANTI DE ACEST TIP:BASESCIAN TRANSCEDENTAR CONTINUU SI PERPETUU, CU LIMITA SPRE DICTATORIAL.GREVA TREBUIE SA FIE PE TERMEN NELIMITAT, BLOCANDU-SE CHIAR SISTEMUL.DOAR ASA VOR SESIZA SI TROGLODITII AIA DE SUS CE PUTERE SUNTEM NOI CEI CU SLARII MICI SI FLAMANZI.SA FACEM CA CEI DIN TRANSPORTURI.BLOCAM TOT SI-I LASAM PE EI DOAR CU EI.GREVA SI JOS GUVERNUL !!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai nenicilor astia de la putere! Mai trogloditilor! Mai pupincuristilor! Mai spoitilor! Mai nulitatilor umane! Mai carpelor de sters pe jos! Mai mopuri si andrele ale d-nei Udrea! Mai imbecililor! Va credeti Dumnezeu pe pamant? Vestea proasta pentru voi e ca NU! Nu sunteti si nici nu aveti abilitatile si calitatile necesare decat sa va indreptati in directia opusa in cel mai scurt timp.Va asteapta distractii pe cinste in smoala si jar.Cum de va permiteti sa ne mintiti pe fata?Cum de aveti tupeul de a iesi la rampa si sa ne vindeti gogosi in fata cand noi doar de necazuri si probleme dam! Salariile AU SCAZUT! Datorita faptului ca imbecili ca voi nu au dat norme de aplicare si deoarece exista in teritoriu cretini de contabili ce mananca pe bune gogosi si chipsuri, beau cafele la greu si joaca tetris pe net, care-si bat joc de noi neacordandu-ne drepturile legale normale.Este clar: ce-am avut ca venituri in Decembrie 2009 trebuie sa fie egal cu ce trebuia sa luam in Ianuarie 2010. Ce e greu de inteles asa ceva???? Numai ca rautatea umana si imbecilitatea celor de sus si a contabililor din tara e incomensurabila.Voi sindicatele trebuie sa faceti tot posibilul de a trezi cretinii din somnul perpetuu si din prostia irecuperabila.Trebuie sa faceti miscari grele sindicale, trebuie sa scoateti tot poporul asta in strada pentru ca sa nu mai faca ei ce vor cu tara asta.NISTE IDIOTI, IMBECILI,CRETINI,IMPUTITI si SLUGI BASESCIENE!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Noua vineri ,lidera de sindicat ne-a fluturat pe sub nas 2 foi ale vitelor de pripas de semnat, si culmea e ca ne indemna sa semnam pt NU la greva si DA la sustinerea titularizarii in UNITATEA SCOLARA. Am impresia ca ne luati de prosti! Titularizarea trebuie mentinuta in SISTEM,NU IN SCOALA Si de ce ,ma rog sa nu facem greva? va deranjam pe voi, liderii cu ceva? V-ati aranjat deja toate treburile si oamenii de rand va deranjeaza? Am o curiozitate: liderii la nivel national sunt alesi pe viata? Si de ce? Ar trebui sa aveti mandat de 2 ani,si daca ati realizat ceva pt cei care cotizeaza sa aveti dreptul la o singura realegere, iar daca nu ati facut nimic,cum e cazul de fata sa fiti dati jos. Incepand cu dl cornea pe care l-am vazut zilele trecute mielusel in fata lui vergu,si sustinand cat de buna e leagea. RUSINE! OM BATRAN SI FACE SLUJ, DC NU IESE LA PENSIA CA VARSTA CRED CA O ARE CU PRISOSINTA!

    Dana Marinescu

    RăspundețiȘtergere
  13. Fsli Ilfov este in greva?????? Liderul de sindicat din scoala mea astazi ne-a spus ca nu suntem in greva deoarece greva nu este legala si ca are aceasta informatie de mai sus . Cum sta treaba d-nule Liviu?

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi pare rau ca trebuie sa va spun, d-le Pop, dar chiar nu se prea subintelege ca daca nu trece cls a IX-a la gimnaziu nu trece nici grupa pregatitoare la ciclul primar, asa ca, pentru a fi si noi educatoarele linistite si a avea macar multumirea ca cineva isi aminteste ca mai existam si noi, ar fi bine sa adaugati si acest aspect la lista cu nemultumirile noastre vizavi de aceasta lege aberanta, avand in vedere ca aceasta masura va afecta un numar considerabil de cadre si din inv prescolar.

    RăspundețiȘtergere
  15. se zvoneste ca buzaul nu mai face greva joi, ca a obtinut de la funeriu cele 33 de procente in plus la salariu. e adevarat?
    noi, restul, ce facem? ramanem ca prostii, de caruta? noi cand primim cele 33 de procente, castigate in instanta?
    ALO, TREZIREA, NU MAI DORMITI IN PAPUCI. GREVA GENERALA!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare