15 aug. 2009

COMUNICAT DE PRESA AD FSR

Asociatia pentru Dezvoltarea Forumului Social Roman (AD FSR) isi exprima profunda ingrijorare fata de unele prevederi ale proiectului Statului personalului didactic in forma in care acesta a fost elaborat de Ministerul Educatiei si facut public recent in mass media, considerindu- le unilaterale, abuzive, discriminatorii si neconstitutionale.

Astfel, prevederi precum cea a testarii psihologice anuale obligatorii a profesorilor sub sanctiunea desfacerii contractului de munca si cea legata de comportamentul extra-scolar al acestora, chiar daca sint, subliniem pentru a nu fi intelesi gresit, pertinente si necesare, sint prin comparatie cu alte categorii de cetateni unilaterale, abuzive, discriminatorii si neconstitutionale.
Caracterul unilateral si abuziv rezulta din faptul ca aceste prevederi sint de fapt impuse prin forta fara o consultare prealabila, profitindu-se de perioada de vacanta, si, mai ales, din faptul ca cei care le promoveaza nu se supun lor.
Caracterul discriminatoriu al acestor prevederi rezulta din Art. 2 alin. (1), (2), (3), (4) si (6) din O.G. 137/2000 republicata: ‘prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza de […] categorie sociala, […], precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restringerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul […] social si cultural sau orice alte domenii ale vietii publice’.
Caracterul neconstitutional al respectivelor prevederi rezulta din Art. 16 alin. (1), respectiv (2) din Constitutia Romaniei: ‘Cetatenii sint egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari; Nimeni nu este mai presus de lege’.

Analizind limbajul discursului aferent sus-mentionatelor prevederi din proiectul Statului personalului didactic, retinem agresivitatea si tonul inchizitorial ce induc subliminal idea de decredibilizare si legat de aceasta elementul punitiv. Per ansamblu se genereaza o imagine negativa care submineaza valoarea si rezultatele intregului corp profesoral din Romania. Chiar daca au existat pe alocuri, greselile unor dascali nu au fost mai grave sau mai numeroase decit cele comise de clasa politica si inaltii demnitari responsabili de intreaga tara.

Pentru eliminarea elementelor de nelegalitate enumerate si a tensiunilor sociale pe care le-ar putea induce, si pentru asezarea societatii pe baza respectarii statului de drept, AD FSR propune o initiativa legislativa care sa contina aceleasi prevederi privind testarea psihologica obligatorie anuala si limitarea comportamentului extra-profesional la perimetrul bunului-simt si a moralei decente sub sanctiunea pierderii definitve a functiei respectiv a locului de munca, legea vizind toti demnitarii incepind cu presedintele, ministrii, paralamentarii, europarlamentarii, ambasadorii, secretarii de stat, si terminind cu directorii institutiilor de stat, prefectii, primarii si consilierii locali.
Necesitatea unei asemenea legi in interesul national este prea-evidenta daca privim retrospectiv la maniera defectuoasa de gestionare a crizei in Romania, la ambiguitatea si minciuna discursului politic, la nesfirsitele scandaluri de frauda si coruptie, la iesirile in decor ale unor demnitari de inalt rang, la esecurile diplomatiei romane pe unele spatii precum Rusia, cit si la scandalurile cu tenta sexuala din unele ambasade.

Credem ca daca unele categorii socio-profesionale cum sint profesorii, pilotii de aeronave, capitanii de nave, militarii, pilotii de incercare, s.a. sint testati psihologic regulat deoarece desfasoara activitati care prin natura lor pot afecta fast sau nefast pe cei din jur, cu atit mai mult se impune ca demnitarii ce sint responsabili de destinele a milioane de oameni sa se supuna anual la un asemenea test. Mai credem ca un refuz al clasei politice si a demnitarilor de se supune normalitatii si Constitutiei prin aceea de a nu fi mai presus de lege si de ceilalti, ar echivala cu un raspuns pe care nu il comentam aici.

Facem apel la sindicatele din invatamint sa sprijine o asemenea initativa legislativa care ar putea avea ca efect nu numai insanatosirea vietii sociale, ci si credibilizarea clasei politice.


Ing.Prof. Petre Damo
Presedinte AD FSR

6 comentarii:

  1. Nu mi se pare corecta testarea psihologica anuala a cadrelor didactice. Cunosc persoane care lucreaza in alte domenii (navigatie) unde testarea psihologica este valabila 5 ani. Noi suntem cobaii societatii ?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu e o noutate aceasta testare psihologica. O stie fiecare profesor care a activat din 2003 incoace. Noutatea este legata de mediul in care se desfasoara aceasta testare, si nu lasa sa se vada de nicaieri de cine va fi platita. Pana acum se facea o testare la care psihologii administrau o serie de teste la nivelul scolii, si nu era platit de profesori. Chiar ma intreb de cine va fi platita acum.
    Mai e de completat si un dosar medical la medicul de familie...
    In anii anteriori trebuia sa ne mai si iradiem anual, testare care a fost eliminata, din fericire.
    Pentru inscrierea la examenele cu probe scrise pentru obtinerea unui post in invatamant avem de atasat la dosar si o adeverinta medicala "apt pentru a preda in invatamant", si nu putini au fost cei care au facut mai multe drumuri pentru ca pe adeverinta scria doar "apt" sau "apt pentru invatamant". Pentru cei care nu cunosc amanunte, precizez ca adeverinta le este necesara la dosar si celor care sunt deja in sistem, chiar daca ei au facut testarea psihologica.
    Asteptam cu interes ceea ce va urma...

    RăspundețiȘtergere
  3. Medicul de familie nu are niciun rol in examinarea medicala periodica si la angajare, pentru ca, legal, nu trebuie implicat.
    Examinarile medicale periodice, inclusiv cele psihologice, ar trebui realizate in cabinetele de medicina muncii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Adriana Petre17.08.2009, 21:32

    Platite de dvs., d-le Avramescu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Platite de angajator/finantator, stimata doamna, conform legii. Trebuie sa intelegeti ca medicii de familie nu au competenta profesionala si legala de a efectua aceste examinari. Sunteti cumva director?

    RăspundețiȘtergere
  6. "Chiar daca au existat pe alocuri, greselile unor dascali nu au fost mai grave sau mai numeroase decit cele comise de clasa politica si inaltii demnitari responsabili de intreaga tara." - Aici sunt de acord.
    În rest, eu susţin testarea psihologică a profesorilor, chiar în această formă, sub ameninţarea desfacerii contractului de muncă în caz de nepromovare.
    Sunt de acord că şi politicienii ar trebui testaţi şi sancţionaţi în tocmai! Nimic greşit aici.
    Totuşi, eu care abia am scăpat de câţiva profesori nebuni cu acte în regulă (dar care, atenţie, sunt încă profesori) susţin fără ezitare cele mai crunte măsuri împotriva unor astfel de specimene.
    Nu este admis ca eu şi alţi câţiva deloc puţini elevi să părăsim liceul cu nervii întinşi la maximum din cauza unor astfel de personaje care mulţumită relaţiilor sau înscrierilor prin diferite partide politice (dacă aţi şti cum se pun directorii prin judeţul Vaslui...) rămân profesori şi termină psihic elevii.
    Dacă un elev termină psihic un profesor, este sancţionat cel puţin cu scăderea notei la purtare sau chiar eliminat, în vreme ce profesorului i se dă, în cel mai fericit caz, o mustrare scrisă. (caz real, păţit de mine)
    Aici nu se vede atitudinea discriminatorie, desigur... nu... !

    RăspundețiȘtergere

Postări populare