29 apr. 2008

Cand legea te invinge

Sunt un simplu profesor de limba romana si predau la nivel gimnazial - titulara in mediul rural, cu domiciliul in ????????. Abia m-am intors de la sedinta de pretransfer (la care nu am prins alt post mai aproape de casa) si trebuie sa recunosc ca sunt foarte indignata de legile de care ne-am lovit cu totii azi. Stiu ca ne sustineti cauza si ca luptati pentru drepturile noastre. Probabil ca nu voi rezolva nimic prin acest mesaj, dar simt nevoia sa imi prezint nemultumirea.

Stau si ma gandesc ca acum cativa ani m-am titularizat ( cu o nota peste 7, evident), in urma unui examen destul de greu pentru care m-am pregatit indelung. Atat eu, cat si alti colegi profesori. Cu nota obtinuta, unii colegi au prins post la liceu, iar altii - printre care si eu - post la nivel gimnazial. Dar am dat cu totii acelasi examen si ne-am pregatit din aceeasi programa. Si credeti-ma, nu a fost usor. Iar azi, ne lovim cu totii de colegii din sistemul prescolar sau scolar-primar, care ne iau foarte usor posturile fiindca s-au titularizat in urma unui examen sustinut tot la romana, dar dupa o alta programa. Si stiu de ani de zile cat sunt de usoare subiectele ce se dau atat la invatatori, dar mai ales la educatori. Pana anul acesta mi s-a parut perfect normal, intrucat fiecare avea alt statut. Ca doar nu se putea pune semnul egal intre educatori, invatatori si profesori. Chiar daca primii aveau si ei o facultate terminata. De azi imi pun semne de intrebare daca exista cineva, sus la minister care se gandeste cu adevarat la soarta noastra, mai ales ca din mainile noastre ies oamenii de maine!

Cum e posibil, d-le Liviu Pop, ca o educatoare sau o invatatoare sa ia cu atata usurinta un post de limba romana, fara sa stie ce inseamna sa te titularizezi la Limba romana? Si pe deasupra, constat ca doar ele au drepturi. Adica ele sunt tratate ca egalele noastre? Iar noi, profesorii care am dat acelasi examen, nu avem dreptul sa trecem de la gimnaziu la liceu?

Inseamna ca ministrii de la Bucuresti se gandesc ca noi, profesorii de gimnaziu, nu ar trebui sa dam acelasi examen cu cei care se titularizeaza la liceu, nu? Macar de-ar fi asa. Ce-am putea face ca sa le deschidem ochii celor de la Bucuresti, astfel incat sa ne indreptateasca pe toti profesorii care dovedim capacitatea de a trece un concurs de titularizare cu note onorabile, chiar si atunci cand o repartizare computerizata ne numeste pe unii profesori la licee si pe altii profesori la gimnaziu? Unde e dreptatea?
Va multumesc pentru ascultare!

23 apr. 2008

CINCI ani de studii superioare = TREI lei

Început de an 2008 cu negocieri salariale, sfârşit de ianuarie 2008 cu Ordonanţe de Guvern care prevăd creşterile salariale din sistemul bugetar. Scandal, tensiuni, stres. Toate finalizate cu un document fără acordul sindicatelor. Urmează alte serii de acţiuni atât în instanţă cât şi, tot ce e posibil, în stradă. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ continuă acţiunile specific sindicale pentru respectarea legii, mai ales a drepturilor de natură salarială.
Nu vreau însă să mă refer la multitudinea de anomalii a grilei de salarizare din sistemul de învăţământ, ci doar la ceea ce am constat răsfoind mai în detaliu aceste ordonanţe mai ales din punct de vedere a studiilor.
Astfel, potrivit O.G. nr. 10/2008 care intră în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar valoarea salariului pentru referent, inspector, inginer, economist, consilier juridic debutant cu studii superioare prevăzut la capitolul “Funcţii de execuţie din alte unităţi bugetare de subordonare centrală,… şi din unităţile de învăţământ” la 523 lei, iar pentru muncitor necalificat minim 510 lei, maxim 520 lei.
Făcând o diferenţă între salariile unui muncitor necalificat şi a unui angajat debutant cu studii superioare, la data de 1 ianuarie 2008, angajatul cu studii superioare are un salariu mai mare cu 3 (trei) lei. Da, stimaţi colegi, aţi calculat şi citit bine: 3 lei. Fără replică. Doar atât se pare că valorează pentru Guvernul Romaniei studiile superioare şi specializarea. CINCI ani de facultate şi specializarea obţinută este cu TREI lei mai valoroasă decât activitatea unui muncitor necalificat (a nu se înţelege că am ceva cu această categorie).
Nu vreau să reamintesc că începând cu 1 ianuarie 2008, conform H.G. nr. 1507/2007 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, salariul de bază minim brut se stabileşte la 500 lei lunar pentru un program complet de lucru. Prin urmare, dacă pentru personalul necalificat se respectă prevederile H.G. nr. 1507/2007, pentru angajaţii cu studii superioare salariul este sub cel garantat în plată. Dacă mai adăugăm şi studiile ramânem cred că fără cuvinte.
Se ştie că FSLÎ este prima federaţie care a câştigat în instanţă procesul cu privire la respectarea salariului minim garantat, însă situaţia în sine este strigătoare la cer. Să nu ne mirăm că în instituţiile statului este o acută lipsă de personal specializat şi profesionalizat, însă o asemenea politică salarială nu duce decât la o scădere a calităţii personalului angajat în aceste instituţii.
Cred că este momentul ca toţi cei care reprezintă mişcarea sindicală din instituţiile bugetare să facă front comun şi să oblige clasa politică să adopte legea salarizării în sistemul bugetar cât mai repede posibil. Sunt convins că numai aşa se pot rezolva şi problemele din sistemul de învăţământ pe care le voi puncta şi analiza cu alte ocazii.

Discriminarea continuă

Spuneam de nenumărate ori că în sistemul bugetar se produc discriminări. Între învăţământ şi justiţie, între sănătate şi administraţie, între magistraţi şi parlamentari, şi asocierea poate continua. În cadrul sistemului de învăţământ avem suficiente exemple de majorări doar pentru o categorie de personal (didactic, didactic auxiliar sau nedidactic). Ne luptăm de ani de zile să introducem cât mai multe funcţii nedidactice în categoria didacticului auxiliar, să reuşim să armonizăm salarizarea în sistemul de învăţământ pe criteriul real al studiilor, performanţei şi perfecţionării. Am obţinut în urma grevei din 2005 promisiunea câ până în aprilie 2006 se va definitiva proiectul legii salarizării în vederea armonizării salarizării în sistemul bugetar. Nimic nu s-a concretizat încă din păcate, fapt pentru care problemele persistă în sistem şi chiar se acutizează.
Nu credeam că sfârşitul de an 2007 ne va aduce în faţa unei noi discriminări. Şi de data aceasta în interiorul sistemului. Este vorba despre Legea 193 privind acordarea tichetelor cadou. O dată cu parafarea în comisiile paritare a evenimentelor şi sumelor care trebuie acordate a început tichetiada. Am făcut adrese către primarii şi consilii locale, discuţii cu primarii şi cu consilierii locali, lobby local şi judeţean. Rezultate au apărut ici colo, însă situaţia, deocamdată, nu este rezolvată.
Faptul că în textul legii verbul prezent este “pot” a lăsat la latitudinea aleşilor locali acordarea acestora. De aici a apărut discriminarea. Pentru luna decembrie se puteau acorda 14 tichete. Atitudinea primăriilor am prezentat-o la momentul respectiv.
Ceea ce putem spune cu siguranţă e că în acest moment avem o dublă discriminare din acest punct de vedere. Pe de o parte primării care o să îşi permită acordarea tuturor tichetelor şi primării care nici nu vor dori să audă de aşa ceva. Iar pe de altă parte instituţiile subordonate consiliului judeţean şi inspectoratului şcolar care au altă linie de finanţare.
Putem spune că deja în bugetul MECT au fost prinse sume pentru acordarea tichetelor aferente celor 9 evenimente, că sunt primării care au în bugetul local cuprinse sumele necesare, însă discriminarea continuă.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a cerut ca revendicare atât la mitingul din decembrie 2007 cât şi la întâlnirea din ianuarie 2008 ca revendicare includerea acestor sume în bugetul central. Asta ar rezolva în parte această problemă.
Până la obţinerea acestei revendicari nu ne rămâne decât speranţa că la nivel judeţean cât mai multe consilii locale vor găsi sumele pentru acordarea acestor tichete. Dacă nu SLÎ MM, consecvent în apărarea drepturilor membrilor de sindicat, va uza de toate formele de luptă sindicală pentru obţinerea tichetelor cadou.

21 apr. 2008

SA TOT TRAIESTI IN ROMANIA

Diaconescu: Directorul Eximbank propus de PNL are un salariu lunar de 1, 4 miliarde
de Dan Tapalaga HotNews.ro
Duminică, 20 aprilie 2008, 16:59 Actualitate

“Directorul Eximbank pus de PNL ia de doua ori salariu pe care il lua Mariana si e in regula”, a declarat Cristian Diaconescu la Discutia Saptamanii, difuzata duminica de HotNews.ro si BBC. Diaconescu a precizat ca sotia sa, fost director Eximbank sub guvernarea PSD, nu mai este cercetata penal de 9 luni. El sustine insa ca inspectorul de la Curtea de Conturi care a depus plangerea este anchetat de DNA pentru abuz in serviciu. Presa a scris ca Mariana Diaconescu a incasat, in ultimele luni la conducerea Eximbank, 800 de milioane de lei. Candidatul PSD sustine ca noul director propus de PNL incaseaza un salariu lunar de 1, 4 miliarde.

DNA a inceput verificarile in dosarul “Eximbank” in 2006, fiind cercetate 13 persoane din fosta conducere pentru abuz in serviciu, intre care si Mariana Diaconescu, sotia candidatului PSD la Primaria Capitalei. Cristian Diaconescu a declarat ca inspectorul de la Curtea de Conturi care a facut plangerea este cercetat de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in timp sotia sa a iesit din vizorul DNA in urma cu 9 luni:


“Domnul fost consilier de Curte de Conturi Ispir care, sigur, pe un mecanism politic bine pus la punct, nu vreau sa le amestec acum, dansul a facut un act incalcand legea. Acel act, ma rog, a fost transmis in presa si la DNA si de aici a plecat toata povestea. Dincolo de toate aceste chestiuni, Consiliul de administratie al Eximbankului, deci nu s-a inceput urmarirea penala si asta este o solutie de acum 8 sau 9 luni. Dar, repet, cel care a facut acel act, se afla si acum in ancheta. Si vad ca nu deranjzeaza pe nimeni.”

Diaconescu a declarat ca este vorba de o persoana care face parte din conducerea PNL. Presa a scris ca Mariana Diaconescu incasa, in ultimele luni de mandat la conducerea Eximbank, un salariu lunar de 800 de milioane de lei. Cristian Diaconescu sustine ca directorul propus de PNL are un salariu lunar de 1, 4 miliarde.

Mitrea: Foarte bun director a fost Mariana la Eximbank

Rep: Acum de principu, e OK, dvs erati secretar ed stat, daca nu ma-nsel in MAE in perioada in care sotia dvs a fost numita la conducerea Eximbank si avea un salariu de 800 de milioane?
CD: Nu salariul cred eu ca este problema, in primul rand, pentru ca acest salariu se ia din bugetul bancii, nu de la stat. In al doilea rand eram secretar de stat la MAE fara a fi membru PSD si nici ea n-a fost niciodata membru PSD.

MM: Foarte bun director a fost Mariana la Eximbank, cel mai bun cu care am lucrat. Eu personal n-o cunosc, cand lucram eu cu banca, colegii mei.

Rep: S-a inchis si dosarul legat de presupusul prejudiciu?
CD: Nu exista, nu a existat nici un dosar. Oamneii au facut o cercetare corecta, dincolo de tot ce s-a intamplat, la un interval de timp dupa ce s-a trimis respectivul act .

Rep: Deci DNA-ul n-a mai fost instrument politic aici?
CD: Nu, absolut deloc.

Rep: Pai, uneori e, alteori nu e?
CD: Eu va spun la ce m-ati intrebat, la cazul in speta. Sigur, daca discutam in plan general, atunci putem sa gasim tot felul de lucruri. Dar la cazul in speta nu, nici pe departe. Cu atat mai mult cu cat ei si-au continuat investigatiile si dupa ce Curtea de Conturi a retras sesizarea facuta de Ispir. Si nu pentru ca l-am ajutat eu pe Saguna, ci pentru simplul fapt ca era ilegala.

Procurorii anticoruptie au calculat un prejudiciu de peste 5 milioane de dolari si aproape 1 milion de euro de pe urma unor presupuse operatiuni bancare ilegale de contractare, acordare, creditare, precum si emitere de polite de asigurare comise pe vrea cand Eximbank era condusa de Mariana Diaconescu.

Mitrea: Nu l-am denuntat pe Nastase la DNA, am spus doar ca a gresit in campanie

In legatura cu proprile sale dosare de la DNA, Miron Mitrea a declarat ca nu este interesat de soarta lor si ca nu stie nimic despre ele, dar a precizat ca procurorii vor trebui sa explice de ce i-au pus intrebari politice. Mitrea a mai spus ca nu l-a denuntat pe Nastase la DNA, ci le-a spus doar procurorilor ca "Nastase a gresit" in campanie.

Rep: In 2006 se intelegea din declaratiile domnului Nastase ca va suspecta ca l-ati fi denuntat la Parchet intr-unul din dosare si spunea asa: “ in declaratiile pe care le-a dat in legatura cu campania electorala sunt unele comentarii pe care consider ca el – adica Miron Mitrea – ar fi trebuit sa le faca intr-o discutie particulara cu mine, daca avea nemultumiri”.
MM: A citit dupa aceea cu grija materialele respective si a vazut ce am spus. A fost o nervozitate de-a lui. Au fost declaratii de genul ‘cred ca a gresit Nastase’ sau “Nastase a gresit’. De ce erau interesati cei de la Parchet unde a gresit Nastase in campania electorala, probabil ca vor raspunde intr-o zi. Si el nu a fost atunci luat de val, n-a inteles ca declaratiile care l-au nemultumit pe el, erau declaratii la raspunsuri politice. Ei ma intrebau : ‘credeti ca a facut bine Nastase in campania cand a facut nu stiu ce declaratie”, si eu am zis nu, cred ca a facut prost. Nici astazi n-am inteles de ce Parchetul era preocupat atunci, in cazul Nastase, de aspectul politic al campaniei.

Rep: Atat? La asta se rezuma declaratiile pe care le-ati dat?
MM: Restul a fost foarte multumit de faptul ca am spus lucrurile asa cum au fost, pentru ca nu el si-a condus din punct de vedere financiar si organizatoric campania. E o tampenie ce au spus cei de la procuratura in ce-l priveste pe el, si am scris lucrul ala in declaratie. Nu s-a ocupat el.

SURSA:http://www.hotnews.ro/stiri-2846928-diaconescu-directorul-eximbank-propus-pnl-are-salariu-lunar-1-4-miliarde.htm

19 apr. 2008

Sindicalistii din invatamantul maramuresean cer acordarea nediscriminatorie a tichetelor cadou

Sindicaliştii din învăţământul maramureşean au înaintat astazi un memoriu prefectului judeţului Maramureş, Gyongyike Bondi, prin care cer acordarea nediscriminatorie a tichetelor cadou, transmite NewsIn.

Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, Liviu Pop, a declarat că e nevoie ca tichetele cadou să se acorde tuturor angajaţilor din învăţământ în mod egal şi să aibă aceeaşi valoare, pentru a stârni alte nemulţumiri.


"Am rugat-o pe doamna prefect să transmită Guvernului României să ia măsuri pentru ca Legea nr.193/2006 să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi unitar la nivel naţional. Am mai cerut să fie transmise la nivelul judeţului Maramureş precizările privind modificarea acestei legi în urma şedinţei de Guvern de ieri (miercuri, n.r.), precum şi hotărârea Comisiei paritare a Inspectoratului Şcolar Judeţean- Sindicatuluiu Liber din Învăţământ Maramureş. Solicităm aceste lucruri pentru a reuşi să implementăm corect egalitatea de şanse şi a nu lăsa rezolvarea acestor probleme numai în stradă şi în presiune", a afirmat Liviu Pop.


El a mai arătat că, pe lângă şcolile din oraşele Seini, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus şi comuna Budeşti unde sunt tensiuni, deoarece primarii refuză să acorde tichete cadou, probleme sunt şi la şcolile speciale din Baia Mare, care sunt direct subordonate Consiliului Judeţean Maramureş.


"Cerem reprezentanţilor Consiliului Judeţean să aloce sumele necesare pentru acordarea tichetelor cadou celor 300 de angajaţi ai şcolilor speciale din Baia Mare. Dascălii de aici sunt cei mai năpăstuiţi, deoarece lucrează cu elevi care au cerinţe speciale. Noi sperăm să fie alocaţi banii pentru tichetele cadou, astfel încât să nu asistăm la şcolile speciale la proteste", a mai spus Liviu Pop.

Sursa: ROL.ro

Sursa: http://stiri.rol.ro/content/view/120628/2/

Memoriu pentru prefect depus de SLI

Dascalii din Maramures acuza procedura discriminatorie de acordare a tichetelor cadou
18 aprilie 2008 00:13:27

Sindicalistii din invatamantul maramuresean au inaintat un memoriu prefectului judetului Maramures, Gyongyike Bondi, prin care au cerut acordarea nediscriminatorie a tichetelor cadou. Desi guvernantii au revenit asupra deciziei de acordarea tichetelor cadou pentru dascali, in Maramures tensiunile nu au disparut. Probleme sunt in mai multe orase si comune, dar si la scolile speciale din Baia Mare, care sunt subordonate direct Consiliului Judetean Maramures.

Dupa ce dascalii maramureseni au pichetat miercuri, 16 aprilie, Prefectura Maramures, pentru a trage un semnal de alarma in vederea revizuirii ordonantei care a anulat articolul din legea 193 cu privire la acordarea tichetelor cadou, sindicalistii din invatamant au primit o veste buna. Guvernantii au revenit asupra deciziei privind distribuirea tichetelor cadou pentru angajatii din invatamant.

Cu toate acestea decizia nu ii multumeste in totalitate pe sindicalisti, acestia aratand ca in continuare vor fi numeroase nemultumiri, atata timp cat in unele scoli se acorda tichete, iar in altele nu s-au gasit solutii pentru acest drept. In plus, tichetele nu se acorda in mod egal, numarul tichetelor acordate in scoli fiind diferit, in functie de fondurile disponibile la nivelul primariilor pentru acest capitol.

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, a avut astfel o noua intalnire cu prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, inaintandu-i un memoriu prin care se cere acordarea in mod unitar si nediscriminatoriu a tichetelor cadou.

Sindicalistul a aratat ca e nevoie ca tichetele cadou sa se acorde tuturor angajatilor din invatamant in mod egal si sa aiba aceeasi valoare, pentru a nu starni alte nemultumiri. ”Am rugat-o pe doamna prefect sa transmita Guvernului Romaniei sa ia masuri pentru ca Legea nr.193/2006 sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si unitar la nivel national. Am mai cerut sa fie transmise la nivelul judetului Maramures precizarile privind modificarea acestei legi in urma Sedintei de Guvern de ieri, precum si hotararea Comisiei paritare a Inspectoratului Scolar Judetean - Sindicatuluiu Liber din Invatamant Maramures. Solicitam aceste lucruri pentru a reusi sa implementam corect egalitatea de sanse si a nu lasa rezolvarea acestor probleme numai in strada si in presiune”, a afirmat Liviu Pop.

El a mai aratat ca pe langa scolile din orasele Seini, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus si comuna Budesti, unde sunt tensiuni mari in randul profesorilor din cauza neacordarii de tichete cadou, mai sunt probleme sunt si la scolile speciale din Baia Mare, care sunt direct subordonate Consiliului Judetean Maramures. ”Cerem reprezentantilor Consiliului Judetean sa aloce sumele necesare pentru acordarea tichetelor cadou celor 300 de angajati ai scolilor speciale din Baia Mare. Dascalii de aici sunt cei mai napastuiti, deoarece lucreaza cu elevi care au cerinte speciale. Noi speram sa fie alocati banii pentru tichetele cadou, astfel incat sa nu asistam la scolile speciale la proteste”, a subliniat Liviu Pop.

El a mai aratat ca o analiza in legatura cu situatia acordarii tichetelor cadou se va face vineri in cadrul sedintei Colegiului Liderilor si ca vor fi identificate si alte localitati cu probleme similare. Liviu Pop a mai tinut sa precizeze ca toate actiunile de protest la care recurg sindicalistii nu au iz electoral, desi ”la nivelul comunitatilor mici e posibil sa apara conflicte locale”.
Autor: Camelia Tocaci
Sursa:http://www.emaramures.ro/stiri/Stire.aspx?NewsID=12533

Greva in scolile din Sighet pentru neacordarea tichetelor cadou de sarbatori

Dascalii maramureseni din sapte localitati si din municipiul Sighetu Marmatiei se pregatesc de proteste, din cauza neacordarii tichetelor cadou. Profesorii spera ca vor reusi astfel sa sensibilizeze autoritatile locale si sa le determine sa le acorde un drept banesc care li se cuvine de drept. Primele actiuni de protest pentru neacordarea tichetelor cadou au fost organizate in orasul Seini, unde peste 100 de dascali au organizat in urma cu doua saptamani o greva japoneza, iar joia trecuta au recurs la o greva de avertisment, cu intreruperea cursurilor scolare timp de doua ore.

Actiunile de protest organizate de peste 100 de dascali din orasul Seini, pentru neacordarea tichetelor cadou, ar putea constitui un exemplu si pentru angajatii altor scoli. Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, a declarat ca probleme cu neacordarea tichetelor cadou se inregistreaza in 12 localitati din judet si ca exista semnale ca in sapte localitati maramuresene profesorii sunt decisi sa recurga la miscari de protest spontane pentru a-si obtine drepturile ce li se cuvin.

Tensiuni se inregistreaza si in scolile din municipiul Sighetu Marmatiei, unde au fost acordate cate 7 tichete cadou aferente anului 2007, insa pentru acest an nu s-au primit deloc. In conformitate cu o hotarare a Comisiei Paritare a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) si SLI Maramures, tichetele cadou, in valoare de 50 de lei fiecare, ar trebui sa fie acordate in toate scolile din judet, cu ocazia anumitor evenimente cum sunt sarbatorile de Craciun sau de Pasti.

”Saptamana trecuta in trei unitati de invatamant din Seini a avut loc o greva de avertisment de doua ore si sunt semnale ca dascali din municipiul Sighetu Marmatiei, dar si din alte sapte localitati se pregatesc de proteste spontane. Acestia sunt nemultumiti ca nu li s-au dat tichete cadou, dar ca nici nu au primit vreun raspuns clar de la autoritati in aceasta privinta, ceea ce sigur va duce la forme de protest. Sunt tensiuni foarte mari si la Sighet, unde anul acesta nu s-a dat nici un tichet, desi colegii de aici au primit cate 7 tichete aferente anului 2007”, a aratat Liviu Pop.

Liderul sindical a subliniat ca toate actiunile de protest ale dascalilor vor beneficia de sprijinul SLI. Liviu Pop a aratat insa ca miscarile de protest spontane declansate in scoli nu au nici o legatura cu alegerile locale care se apropie. ”Daca unii colegi ai nostri vor dori sa faca greva japoneza sau greva de avertisment, noi ii vom sustine in actiunile lor. Anul acesta e unul electoral asa ca noi atragem atentia sa nu se interpreteze ca sunt actiuni de protest in anul electoral, pentru ca lucrurile nu stau deloc asa, dascalii nu vor altceva decat sa isi obtina drepturile ce li se cuvin”, a precizat Liviu Pop.

Pe de alta parte, sindicalistii din invatamant nu pot sa actioneze in instanta primariile, deoarece legea nu stipuleaza ca aceste tichete trebuie obligatoriu acordate. ”Legea spune doar ca tichetele cadou se pot acorda, asa ca nu putem actiona in instanta primariile. Sper sa reusim sa sa rezolvam problemele la masa negocierilor”, a mai spus Liviu Pop.
Autor: Camelia Tocaci
Sursa:http://www.emm.ro/stiri/Stire.aspx?NewsID=12232

Federaţia „Alma Mater” a semnat Pactul pentru Educaţie

Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei Sindicale „Alma Mater”, a semnat, ieri, la Palatul Cotroceni, Pactul Pentru Educaţie, document asumat de toate partidele parlamentare. Desi, iniţial, nu a fost de acord cu pactul, despre care a afirmat că enunţă doar principii generale, Bobulescu a acceptat, până la urmă, invitaţia preşedintelui Băsescu, declarând că şeful statului dovedeşte că nu are ranchiună „pe cei care nu spun din prima”. Federaţia „Alma Mater” este a doua mare grupare sindicală care semnează Pactul pentru Educaţie, după Federaţia Educaţiei Naţionale. (R.F.)

Sursahttp://www.gandul.info/scoala/federatia-alma-mater-a-semnat-pactul-pentru-educatie.html?3934;2565793

Sindicaliştii din învăţământ au înaintat o scrisoare prefectului de Maramureş

La nivelul judeţului mai sunt primării şi consilii locale care nu au acordat şi nici nu au prevăzut sume pentru tichetele cadou

Liviu Pop, preşedintele Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş, a convocat o conferinţă de presă pentru a face cunoscute ultimele evenimente petrecute în judeţ în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ. Aşa cum am am scris, în urmă cu două zile, zeci de sindicalişti au pichetat Prefectura din cauza neacordării tichetelor cadou. Prin urmare, sindicaliştii au înaintat prefectului de Maramureş o adresă prin care şi-au exprimat nemulţumirile.

În continuare vă prezentăm câteva fragmente din scrisoarea adresată prefectului de Maramureş. "SLI MM a făcut un puternic lobby pe lângă administraţiile locale pentru obţinerea tichetelor cadou în baza prevederilor Legii 193/2006, conform cărora salariaţii din învăţământ aveau dreptul să le primească. Din păcate, nu toţi primarii şi toate consiliile locale apreciază locul şi rolul educaţiei cu aceeaşi unitate de măsură. Am asistat şi participat pe parcursul celor patru luni de la implementarea acestei legi la nivelul judeţului la diverse discuţii, negocieri şi forme de protest. Am constatat că la nivelul Maramureşului sunt încă primării şi consilii locale care nu au acordat şi nici nu au prevăzut sume pentru acordarea acestor tichete cadou. Mai grav e că lipsa de comunicare dintre aceste autorităţi administrative şi instituţiile de învăţământ fac ca tensiunile şi nemulţumirile colegilor noştri să se acutizeze. De aceea, în numele celor peste 7.600 de membri pe care îi reprezentăm, venim şi pe această cale la dumneavoastră cu următoarele solicitări: să transmiteţi Guvernului României să ia măsuri pentru ca Legea nr. 193/2006 să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi unitar la nivel naţional, lucru cerut si de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ prin Memoriului din 4 decembrie 2007, să transmiteţi la nivelul judeţului precizările privind modificarea acestei legi în urma şedinţei de Guvern, precum şi hotărârea Comisiei paritare ISJ - SLI MM. Solicităm aceste lucruri pentru a reuşi să implementăm corect egalitatea de şanse şi a nu lăsa rezolvarea acestor probleme numai în stradă şi în presiune. Nu excludem ca la nivel local sau judeţean, acolo unde nu există niciun interes, membrii noştri de sindicat să recurgă în continuare la forme de protest specific sindicale. Ştim că se apropie campania electorală şi dorim să vă asigurăm că nu dorim să se înţeleagă că acestea sunt cu iz electoral".



Anca Dindiligan

http://www.informatia-zilei.ro/index.php?sect=actualitatea&editia=bm&data=2008-04-18&id=9380

17 apr. 2008

Zeci de profesori au pichetat ieri Prefectura

Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi că nu le sunt acordate tichetele cadou
Ieri, între orele 12 şi 13, sindicaliştii maramureşeni au pichetat Prefectura Maramureş. S-au adunat 80 de sindicalişti, în frunte cu preşedintele SLI MM Liviu Pop. Motivul acţiunii a fost neacordarea tichetelor cadou. Sindicaliştii şi-au exprimat dezacordul faţă de hotărârea luată de reprezentanţii guvernului prin care s-a sistat acordarea tichetelor cadou salariaţilor din instituţiile publice, deci şi din învăţământ.
Citându-l pe Aurel Cornea, liderul FSLI, Liviu Pop a declarat: "Executivul, În loc să ia decizii care Într-adevăr să conducă la consolidarea capitalului uman din Învăţămant, recurge la măsuri antisociale. Măsura a fost luată tocmai pentru că În 2008 ar fi urmat să primească tichete cadou o mare parte a salariaţilor, iar acordarea acestora ar determina, În opinia guvernanţilor, o Încetinire a creşterii economice şi o creştere a ratei inflaţiei". Pentru ziua de astăzi, sindicaliştii şi-au programat o întâlnire cu prefectul judeţului Maramureş, pentru a fi găsite soluţii astfel încât toţi dascălii să beneficieze de aşa numitele tichete cadou.
Sursa:http://www.informatia-zilei.ro/index.php?sect=locale&editia=bm&data=2008-04-17&id=9262

16 apr. 2008

Dascalii au pichetat azi Prefectura Maramures

Proteste in 13 localitati din Maramures pentru neacordarea tichetelor cadou
16 aprilie 2008 16:52:19

Peste 50 de dascali au pichetat miercuri, 16 aprilie, timp de o ora, Prefectura Maramures pentru tichetele cadou. Protestul sindicalistilor din invatamant s-a dorit un semnal de alarma pentru guvernanti pentru ca acestia sa modifice ordonanta de urgenta nr. 37 din 2008 - care sista acordarea acestui drept. Actiunea sindicala a avut loc chiar in timpul sedintei guvernului. Cum era anuntat, azi, executivul a luat decizia revenirii asupra hotararii de anulare a tichetelor de cadou, insa dascalii din Maramures isi continua lupta sindicala.

Reprezentantii dascalilor din Maramures se vor intalni joi, 17 aprilie, cu prefectul judetului, Gyongyike Bondi, pentru a gasi o rezolvare in ceea ce priveste acordarea tichetelor cadou, in caz contrar la mai multe scoli din judet se vor declansa noi proteste. Liderii Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures sunt nemultumiti pentru ca in unele localitati nu s-au gasit fonduri pentru acordarea tichetelor.

In 13 localitati din judet, profesorii sunt la un pas de proteste, dupa ce primarii le-au comunicat ca nu sunt bani pentru acest drept. ”Nu ne putem lua pe niste simple declaratii de presa ale domnului Vosganian cum ca se va reveni asupra deciziei privind acordarea tichetelor cadou”, a spus liderul SLI Maramures, Liviu Marian Pop, inainte de anuntarea deciziei guvernului de a permite acordarea ticehelor cadou catre bugetari.

”Noi am rugat-o pe doamna prefect sa ne primeasca si joi dimineata la discutii. Indiferent de modificarea ordonantei, vom avea alte proteste in 13 localitati maramuresene, unde primarii au spus clar ca nu vor da tichete cadou pentru ca nu sunt bani”, a afirmat Liviu Pop. El a mai spus ca sindicalistii din invatamant vor face o adresa catre guvernanti prin care vor solicita acordarea unitara a unui numar egal de tichete cadou, de aceeasi valoare pentru a nu aparea alte nemultumiri in randul dascalilor.
Autor: Camelia Tocaci
Sursa:http://emaramures.ro/Stiri/Stire.aspx?NewsID=12489

9 apr. 2008

POP: “în învăţămînt, dacă ai sancţiune penală îţi pierzi titularizarea!”

în 5 unităţi şcolare din Baia Mare, sentinţele executorii sînt… opţionale
Circa două mii de procese (în diferite etape de soluţionare) are Sindicatul Liber din Învăţămînt Maramureş (SLÎMM) la activ. “Din păcate, pentru unii angajatori, nici măcar sentinţele executorii nu sînt obligatorii. Este situaţia a cinci unităţi şcolare din Baia Mare, în care angajatorii refuză cu vehemenţă să respecte o hotărîre legată de drepturi salariale” a declarat prof. Liviu Marian Pop, preşedintele SLÎMM. Trei variante de reacţie din partea SLÎMM a menţionat Pop că pot apărea în această situaţie: “prima variantă ar fi apelul la executor judecătoresc, care să oblige unitatea şcolară să pună în executare sentinţa; a doua variantă ar fi să apelăm la executorul judecătoresc, dar să şi facem în paralel o plîngere penală pentru angajator (care se va sancţiona penal) şi, în fine, a treia variantă ar fi să mergem numai pe sancţiune penală pentru angajator. Pînă acum niciun proces al SLÎMM nu a vizat o persoană. Şi aş vrea să subliniez ceva: în învăţămînt, dacă ai sancţiune penală îţi pierzi titularizarea! Eu sper ca angajatorii în cauză, fie că sînt cu delegaţie, fie că sînt cu concurs, să realizeze la ce se înhamă!” Pentru a alege varianta de reacţie a sindicatului maramureşean la încăpăţînarea celor 5 directori de a pune în aplicare sentinţa, Pop va solicita mandatul din partea Colegiului Liderilor (care este programat să se întrunească în 18 aprilie) Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLÎ), federaţie la care este afiliat sindicatul maramureşean. “Nu asta este menirea noastră, de sindicalişti, să băgăm în puşcărie pe cineva. Dar avem colegi din şcolile vizate care spun că ar trebui făcut un exemplu dintr-un astfel de director, ca să nu mai ridiculizeze dascălii cu sentinţele favorabile în faţă” a mai declarat Pop, menţionînd că SLÎMM a trimis o adresă la cele 5 unităţi şcolare din Baia Mare pentru a pune în executare sentinţa. (RIP)
Sursa: http://www.graiul.ro/?p=6508

8 apr. 2008

Greva dascălilor din Seini poate fi doar începutul

în 12 localităţi din Maramureş - tensiuni generate de tichetele cadou
Săptămîna trecută, în trei unităţi şcolare din Seini, a avut loc – timp de două ore – o grevă de avertisment, după ce, cu circa o săptămînă înainte, avusese loc o grevă japoneză. Circa 150 de dascăli au protestat împotriva faptului că hotărîrea luată în decembrie anul trecut de către Comisia Paritară a Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş şi Sindicatul Liber din Învăţămînt Maramureş (SLÎMM) este ignorată, astfel încît dascălii nu au primit tichetele cadou (7 tichete a cîte 50 lei). Liderii de sindicat din Seini au înaintat o adresă către conducerea Primăriei, avertizînd că dacă adresa nu va fi urmată de acordarea tichetelor, atunci alte forme de protest vor urma. După cum a informat ieri prof. Liviu Marian Pop – preşedintele SLÎMM, problema nu este nici pe departe singulară în peisajul învăţămîntului maramureşean: „Există 12 localităţi în care nu s-au acordat aceste tichete în 2007 şi informaţiile concrete despre acordarea tichetelor pentru 2008 nu sînt oferite. Dintre aceste 12 localităţi, din 7 vin semnale că tensiunile vor degenera în forme de protest în cel mai scurt timp, chiar dacă sîntem în postul Paştelui”. Preşedintele sindicatului maramureşean a ţinut să sublinieze că, deşi în an electoral, aceste acţiuni de protest nu trebuie interpretate… electoral: „Noi nu planificăm noi forme de protest şi ne dorim ca problemele să fie soluţionate la masa negocierii. Dar dacă vor fi localităţi în care colegii noştri vor dori să protesteze, atunci noi le vom acorda sprijinul”. Tocmai în virtutea acestei speranţe de soluţionare prin negociere, Pop a refuzat să nominalizeze localităţile în care există tensiuni pe această temă, mărturisind doar că şi Sighetul se află pe această listă, unde chiar dacă dascălii au primit pentru 2007 şapte tichete cadou, pentru acest an nu au nicio speranţă în acest sens.
(RIP)
Sursa:http://www.graiul.ro/?p=6490

Dascãli „faultati” de primãrii

Ieri, în cadrul unei conferinte de presã, liderul Sindicatului Liber din Învãtãmânt Maramures (SLIMM), Liviu Marian Pop, a anuntat cã existã posibilitatea ca dascãlii maramureseni sã recurgã la proteste. Motivul îl reprezintã neacordarea tichetelor cadou. Potrivit reprezentantului SLIMM, în sapte localitãti din judet nu au fost acordate tichetele cadou. La Seini, unde sãptãmâna trecutã profesorii au organizat o grevã de avertisment, tichetele nu au fost acordate deloc anul trecut. Nici pentru anul acesta situatia nu este mai clarã. Se pare cã primãriile refuzã sã ofere dascãlilor drepturile ce li se cuvin. Astfel, cel mai probabil cadrele didactice din Sighetu Marmatiei si Borsa vor organiza si ele actiuni de protest. În timp ce unii dascãli asteaptã tichetele cadou, altii sperã sã primeascã cât mai curând despãgubirile salariale câstigate în instantã. Liviu Pop a afirmat cã, din cele 2000 de procese existente pe rol, unele au sentintã judecãtoreascã. Existã posibilitatea ca sindicatul sã apeleze la un executor judecãtoresc cu care sã se deplaseze la institutiile scolare pentru a pune în practicã sentintele judecãtoresti. Alte douã variante sunt plângerea si sanctiunea penalã împotriva conducãtorilor unitãtilor de învãtãmânt în cauzã. Reprezentantii ISJ au declarat cã nu directorii sunt vinovati, ci autoritãtile locale. „Consiliile locale, printre care si cel din Baia Mare, au fãcut recurs la Curtea de Apel Cluj pentru a nu plãti acele diferente salariale. Stiu cã existã si cazuri finalizate în care s-a dat câstig de cauzã dascãlilor. Cu toate acestea, directorii nu hotãrãsc cine ia banii si cine nu. Ei trebuie doar sã recalculeze drepturile salariale si sã le trimitã consiliilor locale. Nu prin noi se dau acei bani. Deci totul se rezumã la autoritãtile locale”, a precizat juristul ISJ Cãtãlin Tudoran. (Ralu CÂRLIGEAN)
Sursa: http://www.glasulmaramuresului.ro/eveniment.php

6 apr. 2008

Octavian Paler - Interviu cu Dumnezeu

-Ai vrea sa-mi iei un interviu? deci…..zise Dumnezeu.
-Daca ai timp... am raspuns eu.
Dumnezeu a zâmbit, spunând:
-Timpul meu este eternitatea. Ce intrebari ai vrea sa-mi pui?
-Ce te surprinde cel mai mult la oameni?
Dumnezeu a raspuns:
-Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca, apoi iarasi tânjesc sa fie copii; ca îsi pierd sanatatea ca sa faca bani si apoi îsi cheltuiesc banii ca sa-si refaca sanatatea; faptul ca se gandesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait.
Dumnezeu mi-a luat mana si am stat tacuti un timp. Apoi am intrebat:
-Ca un parinte, care sunt câteva din lectiile de viata, pe care ai dori sa le învete copiii Tai?
-Sa invete ca dureaza doar cateva secunde sa deschida rani profunde in inima celor pe care ii iubesc si ca dureaza mai multi ani ca acestea sa se vindece; sa invete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult ci acela care are nevoie de cel mai putin; sa invete ca exista oameni care ii iubesc dar pur si simplu nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa invete ca doi oameni se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa-l vada in mod diferit; sa invete ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti si ca de asemenea trebuie sa se ierte pe ei insisi.
-Multumesc pentru timpul acordat..am zis umil. Ar mai fi ceva: ce ai dori ca oamenii sa stie?
Dumnezeu m-a privit zâmbind si a zis:
-Doar faptul ca sunt aici, intotdeuna...

5 apr. 2008

Dascali maramureseni prezenti la un miting sindical din Ljubljana (Slovenia)

O delegatie a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant formata din 50 de reprezentanti din toate sindicatele judetene afiliate, alaturi de delegati din toata Europa, participa in 5 aprilie 2008 la Euro-Manifestatia CES din Ljubljana (Slovenia), sub sloganul "Mobilizare pentru plata corecta a salariilor", pentru a protesta fata de politicile de moderare salariala. Mitingul are loc exact in ziua cand, in capitala Sloveniei, este programata o intalnire a ministrilor de finante europeni, iar la el vor lua parte si reprezentantii dascalilor din Maramures.

Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Marian Pop, care este si secretar al federatiei la nivel national, a declarat ca sindicatele europene, reunite in Confederatia Europeana a Sindicatelor, solicita cresterea salariilor reale, pentru a spori puterea de cumparare a lucratorilor, si salarii minime decente, pentru a lupta impotriva saraciei.

Conform statisticilor europene, romanii sunt in continuare printre cei mai saraci europeni, veniturile lor (corelate cu standardele puterii de cumparare) aflandu-se mult sub nivelul considerat ca fiind pragul saraciei (stabilit la 60% din media veniturilor EU27).

Liviu Marian Pop a mai spus ca din partea SLI Maramures la Euro-Manifestatia CES din Ljubljana participa profesorii Zita Rist si Petru Oros, membri ai Biroului Operativ.

Fondata in 1973, Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES), are rolul de a reprezenta interesele comune ale lucratorilor, la nivel european si pentru a-i reprezenta in fata institutiilor UE. In momentul de fata, CES reuneste 82 de organizatii sindicale nationale din 36 de tari, plus 12 federatii profesionale, reprezentand in total 60 de milioane de membri.
Autor: Ioana Osan
Sursa: http://emaramures.ro/Stiri/Stire.aspx?NewsID=12186

Ieri / Grevă de avertisment în trei unităţi şcolare din Seini

Reprezentanţii Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş (SLÎMM) din Seini - profesorii Ioan Berciu de la Grup Şcolar Agricol „Ion Ionescu” de la Brad, Ana Maria Bălan de la Şcoala nr. 1 şi Viorica Ilc de la Şcoala nr. 2 - au înaintat ieri o adresă conducerii Primăriei oraşului, „prin care îşi exprimau nemulţumirea privind neacordarea tichetelor cadou pentru evenimentele prevăzute în hotărîrea nr. 11 din decembrie 2007, hotărîre a Comisiei Paritare a Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş (ISJMM) – SLÎMM, prin care se prevede acordarea unui număr de şapte tichete cadou în valoare de 50 lei / tichet pentru fiecare din evenimentele prevăzute în cuprinsul hotărîrii” a informat prof. Liviu Marian POP – preşedintele SLÎMM, care a adăugat: „Între orele 9 şi 11, în cele trei unităţi şcolare din Seini a avut loc o grevă de avertisment a cadrelor didactice care, în urmă cu o săptămînă, au mai făcut o grevă japoneză pentru acelaşi motiv. Reamintim că la baza acordării acestor tichete cadou stau Legea 193/2006, Codul fiscal şi HG 1317/21006”. (RIP)
Sursa: http://www.graiul.ro/?p=6405

Peste 150 de profesori din Maramureş au fost în grevă de avertisment pentru tichetele cadou

Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, Liviu Pop, a declarat că în jur de 150 de dascăli de la trei şcoli din oraşul maramureşean Seini au organizat o grevă de avertisment de două ore, în semn de protest că nu au beneficiat de niciun tichet cadou.

Profesorii sunt revoltaţi, deoarece în conformitate cu hotărârea numărul 11 din decembrie 2007, aprobată de Comisia Paritară a Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Sindicatul din Învăţământ Maramureş ar fi trebuit să beneficieze de şapte tichete cadou în valoare de 50 de lei, fiecare, la diverse evenimente.

Este vorba despre sărbătorile de Crăciun, Paşti, 1 martie. Deocamdată, dascălii nu au primit nici un tichet cadou. Liderii de sindicat din Seini au înaintat, ieri, o adresă la Primărie, şi vor aştepta să primească un răspuns în decurs de 30 de zile.

Dacă nu va fi găsită o soluţie, profesorii ameninţă că vor trece la alte acţiuni de protest. "Reprezentanţii Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş din Seini, profesorii Berciu Ioan – Grup Şcolar Agricol „Ion Ionescu de la Brad ”, Bălan Ana Maria de la Şcoala Nr. 1, Şiş Ilc Viorica –Şcoala Nr.2, au înaintat azi o adresă conducerii Primăriei oraşului, prin care îşi exprimau nemulţumirea privind neacordarea tichetelor cadou. Domnul primar este plecat din localitate, fiind în concediu. Noi vom aştepta să primim un răspuns în termen de 30 de zile. Dacă nu va fi găsită o rezolvare, profesorii vor trece la alte forme de protest”, a declarat Liviu Pop.

El a mai spus că sindicaliştii vor cere conducerii Primăriei Seini şi un răspuns cu privire la primele şi premiile acordate propriilor angajaţi, precum şi informaţii despre execuţia bugetară pe 2007 pentru a se vedea cum s-au cheltuit banii şi de ce nu există resurse financiare pentru tichetele cadou ale dascălilor.
Sursa: NewsIn

Postări populare